Святослав Караванський

RSS канал автора
Поделиться:
Иллюстрация № 1 читать онлайн КулЛиб

Святослав Йосипович Караванський (24 грудня 1920, Одеса — 17 грудня 2016, Балтимор, США) — український мовознавець, поет, перекладач, журналіст, автор самвидаву. Багатолітній в'язень концтаборів.
Караванський народився 24 грудня 1920 року в Одесі. Під час Другої світової війни потрапив у полон нацистів. Звільнившись у 1942 році, Караванський навчався в Одеському університеті, брав участь у підпіллі ОУН(б) під псевдо «Бальзак». Караванського в 1944 році десантували з літака на територію СРСР. Однак за кілька днів його заарештували, і 7 лютого 1945 року військовий трибунал присудив Караванському 25 років таборів. З радянського ув'язнення Караванського звільнили майже через 16 років за амністією.
Він зайнявся журналістською, літературною й філологічною працею, яку розпочав ще в таборах. За написану 1965 року самвидавну статтю «Про одну політичну помилку» із критикою русифікації вищої школи Караванського заарештував КДБ. Його відправили в табори суворого режиму. Загальний термін, проведений Караванським у радянських таборах, склав 31 рік. У лютому 1979 року він став членом Української Гельсінкської групи.
Після звільнення, 30 листопада 1979 року Караванський із дружиною Ніною Строкатою емігрували до США. Святослав Караванський був найстаршим серед правозахисників Гельсінської групи і мовознавців, які обрали об’єктом дослідження українську мову.

Докладніше: wikipedia

Показывать:   Сортировать по:

Показываем книги: (Автор) (все книги на одной странице)

Количество книг по ролям: Автор - 2. ( 2 на иностранном языке)
По форматам:  fb2 книги - 2 (5.49 Мб)
Всего книг: 2. Объём всех книг: 5 Мб (5,751,974 байт)

Автор

Анекдоты   Юмористические стихи  

- Гумористичний Самвидав [на украинском (uk)] 4.77 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)

Языкознание  


Зарегистрируйтесь / залогиньтесь для выкачки нескольких книг одним файлом.