Люко Дашвар

RSS канал автора
Поделиться:

Ірина Чернова
Биография

Люко Дашвар.
Замість автобіографії
Вперше із свободою вибору я стикнулася, коли мені стало вісім. Мама пожаліла, умовила тата і батьки віддали мене до школи на рік пізніше за однолітків, тож саме у вісім, коли у першому класі мені на груди почепили зірочку з портретом хлопчика–Ілліча, я вперше дізналася, що найбільше від усіх на Землі повинна любити Батьківщину і його. Леніна. А хотілося – маму з татом. Звичайно, на той час я точно знала хто такий Ленін і яке щастя він приніс трудовому народу, але до тих пір ніхто так настирливо не вимагав від мене зробити остаточний вибір.

З тиждень, день у день, після школи я стирчала на даху гаража, що вмостився у кінці двору, і жахалася власних підступних думок: Батьківщина з Леніним фатально програвали і я не знала, як з цим жити. Рішення прийшло несподівано і враз. Батьківщина здалася лагідною і доброю, як мама. А тато…

Тато точно був таким же сильним, розумним і мужнім, як Ленін. Приголомшена власним відкриттям, я тепер без зупинки відповідала, что найбільше люблю Батьківщину і Леніна. І усміхалася хитрувато, бо ніхто не здогадувався про мою велику таємницю: мова йшла про маму й тата.

Наївна брехня може врятувати хіба що дитину. Подорослішала й зрозуміла: казати те, що думаєш – надзавдання у будь–якому віці. Важко. А перед батьками й донині соромно, бо мама – незрівняно рідніша, добріша і лагідніша за Батьківщину. Не зрадить, не лишить, не відвернеться. Та й Леніну до мого тата…

У четвертому класі нам почали викладати українську мову. Як іноземну. Можна було надати довідку, звільнитися від уроків української і гасати собі по шкільному подвір ї цілих сорок п`ять хвилин. Розкіш! І я би вимолила у батьків ту довідку, та – «на панщині пшеницю жала…» І книжка у батьківській бібліотеці – «Образотворче мистецтво Т.Г.Шевченка». Мені й досі пензль Шевченка подобається більше віршів.

Клас п`ятий, шостий – далі було! Як у всіх. Дві вищі освіти – Одеський інститут легкої промисловості (інженер–механік), Академія державного управління при Президентові України (магістр державного управління) У журналістиці з 1986 – це за покликом. Лінотипи, метранпажі – я застала технології двадцятих років у вісімдесяті. Які комп`ютери?! Ювелірна ручна праця – регіональна журналістика. Після розпаду СРСР редакційний колектив Херсонської «молодіжки» обрав мене головним редактором. Після – такий кар`єрний зліт! Голова комітету у справах преси і інформації Херсонської облдержадміністрації. Здавался би – шкребися по тій драбині. Звільнилася – перехрестилася. Ні, чиновцництво таки – стан душі.
І я заснувала свою газету. Дві. У Херсоні. Реклама – гут! Соціальні проблеми – жах! Політика – «голосуйте за…» А який азарт, Боже ж ти мій! В останній рік минулого століття, у день

Перемоги 9 травня невідомі розграбували редакцію, не лишивши і папірця. Суди? Розслідування? Облиште! Неслухняних до нігтя – реалії регіональної журналістики.

З початку? Інші невідомі порадили – ідь краще… Нове тисячоліття моя сім`я зустрічала у однокімнатній орендованій квартирі на Троєщині. Капітал – двісті баксів і старий комп`ютер. Попереду – будь що за примхами уяви. Земляк–херсонець звільнив одну з кімнат свого офісу у серці Подолу і сказав: «Працюйте!» Бережи його, Боже! Як впряглися…

У 2001–ому Селянська партія України шукала головного редактора для партійної газети. «Селянська зоря»… Найемоційніші часи. По селах… А листи… Рубрику вигадала – «Пам`ятаю все життя». Хитро – аби людина розповіла про єдиний факт, який буде пам`ятати усе своє життя. Що за історії! Що за шквал болю, щастя, натхнення і мрій! Вигадати – неможливо.

Забути – не виходить.

Потім журнали – від «Історій з життя» до жіночих глянцевих. І це – позаду. Закінчила курси сценарної майстерності голівудського професора Річарда Креволіна. Це ж цікаво – писати сценарії для кіно. Порилася у старих файлах – за десяток років хронічних творчих спроб накопичилося немало текстів російською. Ні! Не видавалися. Нікому не показувала. Чи спробувати українською?

З 2006–го займаюся тільки цим – пишу історії. І українською, і російською. І для друку. І для кіно. Далі як? Як Бог дасть, бо попри всі життєві сумніви (Терези – що поробиш!) беззастережно вірю тільки у Бога, беззаперечно ціную тільки свободу вибору. Так, це не гарантує щастя, але чи варто метушитися заради того, чому людство так і не спромоглося знайти чіткого визначення?
Библиография

Село не люди (2007)
Молоко з кров'ю (2008)
Рай.центр (2008)
Мати все (2010)
Биті є. Макар (2011)
Биті є. Макс. (2012)
Биті Є. Гоцик (2012)
На запах м'яса (2013)
Титулы, награды и премии

Лауреат конкурса «Коронація слова - 2007» ("Село не люди")
Книга года за версией Би-Би-Си 2008 ("Молоко с кров'ю ")

Язык:   Показывать:   Сортировать по:

Показываем книги: (Автор) (все книги на одной странице) (названия списком)

Количество книг по ролям: Автор - 17. ( 16 на иностранном языке)
По форматам:  fb2 книги - 17 (21.54 Мб)
Всего книг: 17. Объём всех книг: 22 Мб (22,591,011 байт)
Средний рейтинг 4.33Всего оценок - 15, средняя оценка книг автора - 4.33
Оценки: нечитаемо - 0, плохо - 0, неплохо - 3, хорошо - 4, отлично! - 8

Автор


Биті є

Современная проза  

- #Галябезголови [на украинском (uk)] 1.31 Мб скачать: (fb2)  читать: (полностью) - (постранично)
- Ініціація [на украинском (uk)] 1.33 Мб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 
- Ініціація [на украинском (uk)] 1.34 Мб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 
- Ініціація [на украинском (uk)] 1.32 Мб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 
- Мати все [на украинском (uk)] 1.63 Мб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 
- Мати все [litres] [на украинском (uk)] 1.58 Мб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 
- Молоко з кров'ю [на украинском (uk)] 1.3 Мб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 
- На запах м’яса [на украинском (uk)] 1.42 Мб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 
- На запах м’яса [litres] [на украинском (uk)] 1.84 Мб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 
- Ода до радості (збірник) [на украинском (uk)] 1.32 Мб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 
- Покров [на украинском (uk)] 1.38 Мб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 
- РАЙ.центр [на украинском (uk)] 1.08 Мб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 

Современная проза   Современные любовные романы  

- Село не люди [на украинском (uk)] [windows-1251] 718 Кб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 

Современная проза  
- Биті є. Макар [на украинском (uk)] (а.с. Биті є -1) 0.99 Мб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 
- Биті є. Макс [на украинском (uk)] (а.с. Биті є -2) 0.98 Мб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 
- Биті є. Гоцик [на украинском (uk)] (а.с. Биті є -3) 1.04 Мб скачать: (fb2) (исправленную)  читать: (полностью) 

Зарегистрируйтесь / залогиньтесь для выкачки нескольких книг одним файлом.