Православний молитовник УПЦ в США [Юрий Иовлев] (fb2) читать онлайн


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]
  [Оглавление]

Молитовник православної родини «З вірою і любов'ю»


Видання четверте


ПВ «СВЯТОГОРЕЦЬ»

Харків — Київ — Львів

2010


CONSTANTINE, BY THE GRACE OF GOD METROPOLITAN OF THE UKRAINIAN ORTHODOX CHURCH OF THE UNITED STATES OF AMERICA


1803 Sidney Street

Pittsburgh, PA 15203


Благословляється для вжитку Христолюбивих синів і дочок Святої Української Автокефальної Православної Церкви цей молитовник.

В ньому Ви, дорогі і побожні читачі, знайдете все, що потрібно для Вашого духовного збагачення і піднесення.

Нехай цей молитовник стане Вашим духовним провідником на дорозі життя і поможе Вам іти в майбутнє з Божим словом і молитвою у Ваших серцях і на Ваших устах.

Дано слугою Господнім Константином, Митрополитом Української Православної Церкви в Сполучених Штатах Америки і духовним опікуном Української Автокефальної Православної Церкви на Україні, у Свято-Андріївському Українському православному церковному осередку у Богом-береженому місті Саут Бавнд Брук, Ню Джерзі, США, на свято Стрітення Господнього 15 лютого, року благодати 2003.


+ Константин, Митрополит


На славу Божу!

Паперовний варіант цього молитовника можна придбати у магазині «Свічадо» за адресою у м. Києві: ст.м. «Контрактова площа», вул Покровська, 6, храм Миколи Доброго, тел./факс (044) 425-11-80, (044) 425-14-77

http://www.svichado.com/


Початкові молитви


Читаються на початку кожного молитовного правила. Поклавши на себе тричі знак хреста, промов:


В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Господи Ісусе Христе, Сину Божий, молитвами пречистої Твоєї Матері й усіх святих, помилуй нас. Амінь.

Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.


Молитва до Святого Духа

Царю Небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, Скарбе добра і життя Подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Милосердний, душі наші*.

* У пасхальний час:

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував (тричі).

Від Вознесіння до П'ятдесятниці молитви починаються зі «Святий Боже…»


Трисвяте

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (тричі).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва до Пресвятої Тройці

Пресвятая Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, зглянься і зціли немочі наші імени Твого ради.

Господи, помилуй (тричі).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва Господня

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім'я Твоє, нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні, і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

(Якщо священик, виголошує: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки вічні.) Амінь.


Прийдіть, поклонімось…

Прийдіть, поклонімось Цареві нашому Богу (поклін).

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Христа, Царя нашого Бога (поклін).

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Самого Христа, Царя і Бога нашого (поклін).


Псалом 50, покаянний

Помилуй мене, Боже, з великої ласки Твоєї, і з великого милосердя Твого прости провини мої. Особливо обмий мене від беззаконня мого і від гріха мого очисти мене. Бо беззаконня моє я знаю, і гріх мій повсякчас переді мною. Проти Тебе єдиного я згрішив і лукаве перед Тобою вчинив, отже праведний Ти в слові Твоїм і справедливий у присуді Твоїм. Ось бо в беззаконні зачатий я, і в гріхах породила мене мати моя. Бо Ти істину полюбив єси, невідоме і таємне мудрости Твоєї явив Ти мені. Окропи мене іссопом — і очищуся, обмий мене — і стану біліший від снігу. Дай мені почути радість і веселість — і зрадіють кості упокорені. Відверни лице Твоє від гріхів моїх і прости всі беззаконня мої. Серце чисте створи в мені, Боже, і духа правди віднови в нутрі моєму. Не відкинь мене від лиця Твого і Духа Твого Святого не відійми від мене. Поверни мені радість спасіння Твого і Духом владичним укріпи мене. Навчатиму беззаконників шляхів Твоїх, і нечестиві навернуться до Тебе. Визволи мене від вини кривавої, Боже, Боже спасіння мого, і язик мій радісно славитиме правду Твою. Господи, відкрий уста мої, і язик мій сповістить хвалу Твою. Бо коли б Ти жертви забажав, приніс би я: всепалення Ти не бажаєш. Жертва Богові — це дух сокрушенний, серцем скорботним і смиренним Ти не погордуєш. Ущаслив, Господи, благоволінням Твоїм Сіон, і нехай збудуються стіни Єрусалимські. Тоді буде угодна Тобі жертва правди, приношення і всепалення, тоді покладуть на жертовник Твій тельців.


Псалом 90

Хто живе надією на Всевишнього, той під покровою Бога Небесного спочиває. Каже він до Господа: «Ти моє пристановище і захист мій, Бог мій, і я надіюся на Нього». Він спасе тебе від сітки ловця і від пошести згубної. Плечима Своїми Він захистить тебе, і під тінню крил Його ти надійно спочиватимеш. Обороною тобі буде правда Його. Не побоїшся страху вночі, ані стріли, що летить удень. Ані пошести, що діє в темряві, ані напасти духа зла опівдні. Впаде коло тебе тисяча, і десять тисяч правобіч тебе, але до тебе не наблизиться. Тільки очима твоїми будеш дивитися і помсту над беззаконними бачити. Бо ти сказав: «Господь — надія моя», і Всевишнього ти обрав за оборонця собі. Отже, не прийде до тебе лихо, і пошесть не наблизиться до оселі твоєї. Бо Він ангелам Своїм звелить, щоб охороняли тебе на всіх стежках твоїх. На руках вони понесуть тебе, щоб нога твоя не спіткнулася об камінь. На гаспида й василиска ти наступатимеш і потопчеш лева й змія. Бо скаже Господь: «За те, що він надію поклав на Мене, Я визволю його і захищу його, бо він знає ім'я Моє. Буде кликати Мене, Я почую його; буду з ним у скрутний час, визволю його і прославлю його. Довгим життям обдарую його і дам йому спасіння Моє».


Символ віри

Вірую в Єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого.

І в Єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, що від Отця народився перше всіх віків, Світло від Світла, Бога Істинного від Бога Істинного, рожденного, несотворенного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося.

Він для нас, людей, і для нашого спасіння зійшов з небес, і тіло прийняв від Духа Святого і Марії Діви, і став чоловіком.

І розп'ятий був за нас при Понтії Пилаті, і страждав, і був похований.

І воскрес на третій день, як було написано.

І вознісся на небо і сидить праворуч Отця.

І знову прийде у славі судити живих і мертвих, і Царству Його не буде кінця.

І в Духа Святого, Господа Животворчого, що від Отця походить, що Йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків.

В Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву.

Визнаю одне хрещення на відпущення гріхів.

Чекаю воскресіння мертвих і життя будучого віку. Амінь.


В часі Великого посту:

Молитва св. Єфрема Сиріна

Господи і Владико життя мого! Духа лінивства, безнадійности, владолюбства і пустомовства не дай мені (земний поклін).

Духа ж чистоти, смиренности, терпеливости і любови дай мені, рабові Твоєму (земний поклін).

Так, Господи Царю! Дай мені бачити провини мої і не осуджувати брата мого, бо Ти благословенний на віки вічні. Амінь (земний поклін).

Боже, очисти мене грішного (малий поклін — 12 разів).

Господи і Владико життя мого! Духа лінивства, безнадійности, владолюбства і пустомовства не дай мені. Духа ж чистоти, смиренности, терпеливости і любови дай мені, рабові Твоєму. Так, Господи Царю! Дай мені бачити провини мої і не осуджувати брата мого, бо Ти благословенний на віки вічні. Амінь (земний поклін).


Ангельське привітання пресвятій Богородиці

Богородице Діво, радуйся, благодатна Маріє, Господь з Тобою. Благословенна Ти між жінками і благословенний плід лона Твого, бо Ти породила Спаса душ наших.


Під Твою милість прибігаєм

Під Твою милість прибігаєм, Богородице Діво, молитов наших в час журби не відкинь, але з біди визволяй нас, єдина Чиста і Благословенна.

Пресвятая Богородице, спаси нас.


Тропар Животворчому Хресту Господньому

Спаси, Господи, людей Твоїх і благослови насліддя Твоє, перемогу побожному народові нашому на супротивників подай і Хрестом охороняй нас — оселю Твою.


Молитва до святого, ім'я котрого носиш

Моли Бога за мене, святий угодниче Божий… (ім’я), бо я щиро звертаюся до тебе, скорого помічника і молитвеника за душу мою.


Митарева молитва

Боже, будь милостивий до мене грішного.

Боже, очисти гріхи мої і помилуй мене.

Без числа згрішив я, Господи, прости мене.


Прикінцеві молитви

Читаються наприкінці кожного молитовного правила.

Достойно є, і це є істина, славити Тебе, Богородицю, завжди славну і пренепорочну, і Матір Бога нашого. Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без істління Бога Слово породила, дійсну Богородицю, Тебе величаємо.

У великодній час читаємо натомість приспів та ірмос дев'ятої пісні пасхального канону:

Ангел вітав Благодатну: «Чистая Діво, радуйся!» — і я знов вітаю: «Радуйся!» Твій Син воскрес на третій день із гробу і мертвих воскресив; люди, веселіться!

Світися, світися, новий Єрусалиме, слава бо Господня над тобою зійшла. Радій нині й веселися, Сіоне, а Ти, чистая, красуйся, Богородице, воскресінням Сина Твого.

Слава… і нині…

Господи, помилуй (тричі).

Молитвами святих отців наших, Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амінь.


Ранкові молитви


Поклавши на себе тричі знак хреста, промов:

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Господи Ісусе Христе, Сину Божий, молитвами пречистої Твоєї Матері й усіх святих, помилуй нас. Амінь.

Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.


Молитва до Святого Духа

Царю Небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, Скарбе добра і життя Подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Милосердний, душі наші*.

* У пасхальний час:

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував (тричі).

Від Вознесіння до П'ятдесятниці молитви починаються зі «Святий Боже…»


Трисвяте

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (тричі).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва до Пресвятої Тройці

Пресвятая Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, зглянься і зціли немочі наші імени Твого ради.

Господи, помилуй (тричі).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва Господня

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім'я Твоє, нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні, і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

(Якщо священик, виголошуємо: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і навіки вічні.) Амінь.


Троїчні тропарі

Вставши від сну, припадаємо до Тебе, Милосердний, і ангельську пісню співаємо Тобі, Всемогутній: Свят, Свят, Свят єси, Боже, молитвами Богородиці помилуй нас.

Слава… Ти, Господи, що від сну підняв мене, просвіти розум і серце, і уста мої відкрий, щоб піснею прославляти Тебе, Свята Тройце: Свят, Свят, Свят єси, Боже, молитвами Богородиці помилуй нас.

І нині… Несподівано Суддя прийде, і вчинки кожного виявляться; тому зо страхом взиваймо опівночі: Свят, Свят, Свят єси, Боже, молитвами Богородиці помилуй нас.

Господи, помилуй (12 разів).


Молитва до Пресвятої Тройці

Вставши від сну, подяку приношу Тобі, Пресвята Тройце, Боже наш, що Ти з великої ласки Твоєї і довготерпіння не прогнівався на мене, лінивого та грішного, і не дав мені загинути з моїми гріхами, але з властивим Тобі чоловіколюбством підняв мене від сну, щоб зранку я прославляв владу Твою. І нині просвіти мої очі духовні, відкрий уста мої, щоб навчатися слова Твого і розуміти заповіді Твої, і чинити волю Твою, і вихваляти Тебе в сердечному прославленні, і в піснях славити всесвяте ім'я Твоє — Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Прийдіть, поклонімось…

Прийдіть, поклонімось Цареві нашому Богу (поклін).

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Христа, Царя нашого Бога (поклін).

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Самого Христа, Царя і Бога нашого (поклін).


Псалом 50, покаянний

Помилуй мене, Боже, з великої ласки Твоєї, і з великого милосердя Твого прости провини мої. Особливо обмий мене від беззаконня мого і від гріха мого очисти мене. Бо беззаконня моє я знаю, і гріх мій повсякчас переді мною. Проти Тебе єдиного я згрішив і лукаве перед Тобою вчинив, отже праведний Ти в слові Твоїм і справедливий у присуді Твоїм. Ось бо в беззаконні зачатий я, і в гріхах породила мене мати моя. Бо Ти істину полюбив єси, невідоме і таємне мудрости Твоєї явив Ти мені. Окропи мене іссопом — і очищуся, обмий мене — і стану біліший від снігу. Дай мені почути радість і веселість — і зрадіють кості упокорені. Відверни лице Твоє від гріхів моїх і прости всі беззаконня мої. Серце чисте створи в мені, Боже, і духа правди віднови в нутрі моєму. Не відкинь мене від лиця Твого і Духа Твого Святого не відійми від мене. Поверни мені радість спасіння Твого і Духом владичним укріпи мене. Навчатиму беззаконників шляхів Твоїх, і нечестиві навернуться до Тебе. Визволи мене від вини кривавої, Боже, Боже спасіння мого, і язик мій радісно славитиме правду Твою. Господи, відкрий уста мої, і язик мій сповістить хвалу Твою. Бо коли б Ти жертви забажав, приніс би я: всепалення Ти не бажаєш. Жертва Богові — це дух сокрушенний, серцем скорботним і смиренним Ти не погордуєш. Ущаслив, Господи, благоволінням Твоїм Сіон, і нехай збудуються стіни Єрусалимські. Тоді буде угодна Тобі жертва правди, приношення і всепалення, тоді покладуть на жертовник Твій тельців.


Символ віри

Вірую в Єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого.

І в Єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, що від Отця народився перше всіх віків, Світло від Світла, Бога Істинного від Бога Істинного, рожденного, несотворенного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося.

Він для нас, людей, і для нашого спасіння зійшов з небес, і тіло прийняв від Духа Святого і Марії Діви, і став чоловіком.

І розп'ятий був за нас при Понтії Пилаті, і страждав, і був похований.

І воскрес на третій день, як було написано.

І вознісся на небо і сидить праворуч Отця.

І знову прийде у славі судити живих і мертвих, і Царству Його не буде кінця.

І в Духа Святого, Господа Животворчого, що від Отця походить, що Йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків.

В Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву.

Визнаю одне хрещення на відпущення гріхів.

Чекаю воскресіння мертвих і життя будучого віку. Амінь.


Молитва 1, святого Макарія Великого

Боже, очисти мене грішного, бо я ніколи нічого доброго не вчинив перед Тобою; але визволи мене від усього злого, і нехай буде в мені воля Твоя, щоб неосудно я відкрив уста мої грішні і славив святе ім'я Твоє — Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва 2, того ж святого

Вставши від сну, ранішню пісню приношу Тобі, Спасе, і, благаючи, кличу до Тебе: не дай мені заснути в гріховній смерті, але будь щедрий до мене, Ти, що з волі своєї розп'явся, і мене, що в лінощах лежу, спонукай швидше встати і спаси мене в стоянні й молитві перед Тобою, і після ночі осяй мені день безгрішний, Христе Боже, і спаси мене.


Молитва 3, того ж святого

До Тебе, Владико Чоловіколюбче, вставши після сну, вдаюся, і до справ Твоїх стаю з Твоєї ласки, і молюся Тобі: допомагай мені повсякчасно і в усякому ділі, і захисти мене від усього лихого, що є в світі, і від диявольської спокуси, і спаси мене, і введи в Царство Твоє вічне. Бо Ти мене створив і дбаєш про мене, щоб обдарувати мене всяким добром; на Тебе вся моя надія і Тебе я щиро славлю, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва 4, того ж святого

Господи, що з великої ласки Твоєї і щедрости Твоєї дав мені, рабу Твоєму, минулу ніч перебути без напасти від усього злого і супротивника, Ти Сам, Владико, Сотворителю всього, сподоби мене при світлі Твоєї істини із просвітленим серцем творити волю Твою, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва 5, святого Василія Великого

Господи Вседержителю, Боже сил і всього тілесного, що живеш на височинах і споглядаєш на убогих, випробовуєш серця й думки і все приховане і потаємне в людині наперед виявляєш, Безпочаткове й повсякчасне Світло, в якому немає зміни чи отінення; Сам, Безсмертний Царю, прийми благання наші, які в теперішню годину, зважуючись на безліч Твоїх щедрот, чинимо до Тебе від скверних вуст. І прости нам провини наші, що вчинком, і словом, і думкою, зі знання чи незнання ми вчинили; і очисти нас від усякої скверни тіла й духу. І даруй нам чистим серцем і тверезою думкою пройти всю ніч теперішнього життя, в очікуванні на прихід того світлого й об'явленого дня Єдинородного Твого Сина, Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, в котрий Суддя всіх прийде зі славою, щоб віддати кожному за вчинки його. Нехай не занепалими й зледачілими, але в бадьорості й зведені до дії ми виявимось готовими і ввійдемо з Ним у радість і божественну оселю Його слави, де не перестає голос усіх, хто святкує, і невимовна насолода всіх, хто споглядає Твого лиця красу несказанну. Бо Ти єси Істинне Світло, що просвічує й освячує все, і Тебе оспівує все створіння на віки вічні. Амінь.


Молитва 6, того ж святого

Благословимо Тебе, Всевишній Боже і Милосердний Господи, за те, що виявляєш на нас повсякчас безліч великих, недовідомих, славних і страшних діл Своїх, що дав нам сон на підтримку нашої немочі та відпочинок від праці знесиленого тіла. Дякуємо Тобі, що не погубив нас із нашими гріхами, а зі звичайною Твоєю любов'ю до людей підняв нас від сну, щоб прославляли ми Твою владу. Отже, молимо Твою безмірну добрість: просвіти наші мисленні очі і підведи розум наш від тяжкого сну лінощів. Відкрий наші уста й наповни їх похвалою Тобі, щоб ми мали змогу непохитно визнавати і славити Тебе, від усіх і всіма славленого Бога, Безпочаткового Отця з Єдинородним Твоїм Сином і Пресвятим і Благим і Животворчим Твоїм Духом, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва 7, до пресвятої Богородиці

Оспівую благодать Твою, Владичице, молюся до Тебе, розум мій благодаттю наповни. Навчи мене ходити правдиво, шляхом Христових заповідей. Зміцни в чуванні для пісні Тобі, сон сумування відганяючи. Зв'язаного путами гріхопадінь, молитвами Твоїми визволи, Богоневісто. Вночі і вдень бережи мене, охороняючи від ворогів, що повстають на мене. Ти, що Життяподавця Бога народила, оживи мене, через пристрасті померлого. Ти, що Світло невечірнє народила, просвіти мою душу засліплену. О, дивна Світлице Владики, вчини мене оселею Духа Божого. Ти, що Лікаря породила, вилікуй багатолітні пристрасті душі моєї. Схвильованого житейською бурею, направ мене на стежку покаяння. Визволи мене від вогню вічного, лютої черви і пекла. Не яви мене бісам на радість, винуватця багатьох гріхів. Новим створи мене, зістареного безсердечними гріхами, Пренепорочна. Вільним від усяких мук учини мене і всіх Владику ублагай. До небесної радости мене прилучи з усіма святими, пресвятая Діво, почуй голос негідного раба Твого. Відкрий мені потік сліз покаяння, щоб скверну душі моєї обмивали, Пречиста. Безупинно приношу Тобі стогін серця, допомагай, Владичице. Моління мої прийми і Богові Добросердому принеси. Вища за ангелів, створи й мене вищим за світські пожадання. Світлоносна Тіне небесна, духовну благодать у мені направ. Підношу руки й уста на похвалу, осквернені скверною, Всенепорочна. Рятуй мене від наруги душозгубної, Христа ревно благаючи, що Йому належить честь і поклоніння, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва 8, до Господа нашого Ісуса Христа

Многомилостивий і Всемилостивий Боже мій, Господи Ісусе Христе, що заради великої любови зійшов і тіло прийняв, аби спасти всіх. І знову, Спасе, спаси мене благодаттю, молю Тебе. Бо якщо б за вчинки мої мене спасав, це не благодать була б і не дарунок, але радше обов'язок: так, Багатий у щедротах і Невимовний у милості! Той, хто вірує в Мене, казав Ти, о Христе мій, живий буде і не зазнає смерти повіки. Коли ж віра в Тебе рятує сміливих — то ось, я вірую, спаси мене, бо Ти є Бог мій і Творець. Віра ж замість учинків нехай заступить мене, Боже мій, бо зовсім не знайдемо вчинків, які б виправдали мене. Але віри моєї хай вистачає замість усього, віра хай дасть відповідь, віра нехай виправдає мене, віра нехай вчинить мене причасником слави Твоєї вічної. Нехай не викраде мене сатана, не похвалиться, Слове, що вирвав мене із Твоїх рук і двору; але, чи хочу, чи не хочу, спаси мене, Спасе мій, випереди його мерщій, бо швидко загину. Адже Ти єси Бог мій від лона матері моєї. Сподоби мене, Господи, тепер полюбити Тебе так само, як колись я любив гріх, і знову попрацювати для Тебе без лінощів, саме так, як перше працював для сатани спокусливого. Найбільше ж попрацюю Тобі, Господу й Богу моєму Ісусу Христу, в усі дні життя мого, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва 9, до ангела охоронителя

Святий Ангеле, приставлений до моєї нерозкаяної душі та до пристрасного мого життя! Не покидай мене, грішного, і не відступи від мене за нестриманість мою. Не попусти злому духові володіти мною через пристрасті мого смертного тіла. Зміцни мої немічні сили в боротьбі з гріхами і наставляй мене на спасенну дорогу. О, святий Ангеле Божий, охоронителю й захиснику моєї нерозкаяної душі й тіла! Прости мені все, чим образив я тебе за всі дні життя мого, і коли чим згрішив минулої ночі, захисти мене в нинішній день, і охороняй мене від усякої спокуси диявольської, щоб я ніякими гріхами не гнівив Бога, і молися за мене до Господа, щоб Він утвердив мене у страху Своїм і показав мене гідним слугою Своєї безмірної доброти. Амінь.


Молитва 10, до пресвятої Богородиці

Пресвятая Владичице моя, Богородице, святими і всесильними мольбами Твоїми віджени від мене, вбогого й неприкаяного раба твого, зажуру, забуття, нерозумність, недбалість і всі бридкі, лукаві й огудливі думки від неприкаяного мого серця й від мого затьмареного розуму; і згаси полум'я моїх пристрастей, бо я злиденний і нерозкаяний; і позбав мене від численних і лютих спогадів і заходів, і звільни мене від усіх лихих дій. Бо Ти благословенна єси від усіх родів, і славиться пречесне ім'я Твоє на віки вічні. Амінь.


Молитва до святого, ім'я котрого носиш

Моли Бога за мене, святий угодниче Божий… (ім'я), бо я щиро звертаюся до тебе, скорого помічника і молитвеника за душу мою.


Ангельське привітання пресвятій Богородиці

Богородице Діво, радуйся, благодатна Маріє, Господь з Тобою. Благословенна Ти між жінками і благословенний плід лона Твого, бо Ти породила Спаса душ наших.


Тропар Животворчому Хресту Господньому

Спаси, Господи, людей Твоїх і благослови насліддя Твоє, перемогу побожному народові нашому на супротивників подай і Хрестом охороняй нас — оселю Твою.


Молитва за живих

Спаси, Господи, і помилуй рабів Твоїх: отця мого духовного… (ім'я), батьків моїх… (імена), родичів… (імена), і всю родину мою, навчителів, добродійників, прихильників і ненависників моїх… (імена), і всіх тих, що боролися і борються за волю України, і всіх православних християн, і всяку живу душу, що Твоєї ласки і допомоги потребує.


Молитва за померлих

Упокой, Господи, душі спочилих рабів Твоїх: батьків моїх… (імена), родичів… (імена), добродійників моїх… (імена), і всіх тих, що положили життя своє за волю України і за Церкву Твою Святу, і всіх православних християн, і всяку душу, що спочила і Твоєї ласки й милосердя потребує, і прости всі гріхи їх, вільні й невільні, і даруй їм Царство Небесне, і сотвори їм вічную пам'ять.


Молитва Оптинських старців

Господи, дай мені зустріти з душевним спокоєм усе, що принесе мені цей день. Дай мені цілковито віддатися на волю Твою святу. На всяк час дня цього в усьому настав мене і підтримай мене, Господи. Які б я не дістав звістки, навчи мене приймати їх зі спокійною душею і твердим переконанням, що на все свята воля Твоя. У всіх ділах моїх і словах керуй думками моїми і почуттями. У всіх непередбачених випадках не дай мені забути, що все посилаєш Ти. Навчи мене просто і мудро ставитись до всіх людей, нікого не ображаючи, ані засмучуючи. Господи, дай мені силу перенести втому і всі події цього дня. Керуй моєю волею і навчи мене молитись, вірити, надіятись, терпіти, прощати і любити. Амінь.


Псалом 90

Хто живе надією на Всевишнього, той під покровою Бога Небесного спочиває. Каже він до Господа: «Ти моє пристановище і захист мій, Бог мій, і я надіюся на Нього». Він спасе тебе від сітки ловця і від пошести згубної. Плечима Своїми Він захистить тебе, і під тінню крил Його ти надійно спочиватимеш. Обороною тобі буде правда Його. Не побоїшся страху вночі, ані стріли, що летить удень. Ані пошести, що діє в темряві, ані напасти духа зла опівдні. Впаде коло тебе тисяча, і десять тисяч правобіч тебе, але до тебе не наблизиться. Тільки очима твоїми будеш дивитися і помсту над беззаконними бачити. Бо ти сказав: «Господь — надія моя», і Всевишнього ти обрав за оборонця собі. Отже, не прийде до тебе лихо, і пошесть не наблизиться до оселі твоєї. Бо Він ангелам Своїм звелить, щоб охороняли тебе на всіх стежках твоїх. На руках вони понесуть тебе, щоб нога твоя не спіткнулася об камінь. На гаспида й василиска ти наступатимеш і потопчеш лева й змія. Бо скаже Господь: «За те, що він надію поклав на Мене, Я визволю його і захищу його, бо він знає ім'я Моє. Буде кликати Мене, Я почую його; буду з ним у скрутний час, визволю його і прославлю його. Довгим життям обдарую його і дам йому спасіння Моє».


Прикінцеві молитви

Достойно є, і це є істина, славити Тебе, Богородицю, завжди славну і пренепорочну, і Матір Бога нашого. Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без істління Бога Слово породила, дійсну Богородицю, Тебе величаємо.

У великодній час читаємо натомість приспів та ірмос дев'ятої пісні пасхального канону:

Ангел вітав Благодатну: «Чистая Діво, радуйся!» — і я знов вітаю: «Радуйся!» Твій Син воскрес на третій день із гробу і мертвих воскресив; люди, веселіться!

Світися, світися, новий Єрусалиме, слава бо Господня над тобою зійшла. Радій нині й веселися, Сіоне, а Ти, чистая, красуйся, Богородице, воскресінням Сина Твого.

Слава… і нині…

Господи, помилуй (тричі).

Молитвами святих отців наших, Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амінь.


В часі Великого посту:

Молитва св. Єфрема Сиріна

Господи і Владико життя мого! Духа лінивства, безнадійности, владолюбства і пустомовства не дай мені (земний поклін).

Духа ж чистоти, смиренности, терпеливости і любови дай мені, рабові Твоєму (земний поклін).

Так, Господи Царю! Дай мені бачити провини мої і не осуджувати брата мого, бо Ти благословенний на віки вічні. Амінь (земний поклін).

Боже, очисти мене грішного (малий поклін — 12 разів).

Господи і Владико життя мого! Духа лінивства, безнадійности, владолюбства і пустомовства не дай мені. Духа ж чистоти, смиренности, терпеливости і любови дай мені, рабові Твоєму. Так, Господи Царю! Дай мені бачити провини мої і не осуджувати брата мого, бо Ти благословенний на віки вічні. Амінь (земний поклін).


Пом'янник


Коли маєш час, читай замість коротких молитов за живих і померлих цей пом'янник:


За живих

Пом'яни, Господи Боже наш, що споконвіку Твої є милості та щедроти, через них же Ти став людиною і розп'яття та смерть зволив перетерпіти задля тих, хто правдиво в Тебе вірує; і воскрес із мертвих, вознісся на небо й сидиш праворуч Отця та споглядаєш на смиренні благання всіх, хто цілим серцем до Тебе взиває; прихили вухо Твоє й почуй покірне моління мене, негідного раба Твого, котрий приносить за всіх людей Твоїх запашні аромати духовні. І серед перших пом'яни Церкву Твою Святу, Соборну й Апостольську, що її Ти наділив Чесною Твоєю Кров'ю, і утверди, зміцни й розпростор, примнож, заспокой і повіки непоборною пекельними брамами збережи; поділи Церков утиш, хитання поганські згаси; зруйнуй і викорени повстання єресей, і нінащо силою Святого Духа Твого оберни (поклін).


Спаси, Господи, і помилуй [все] святішого отця нашого [або — блаженнішого отця нашого]… [ім'я, титул глави Помісної Церкви], і святіших вселенських патріярхів, преосвященних митрополитів, архиєпископів і єпископів православних, ієреїв же і дияконів, і весь причет церковний, що його поставив єси пасти словесну Твою отару; і їхніми молитвами помилуй і спаси мене, грішного (поклін).


Спаси, Господи, і помилуй отця мого духовного… (ім'я) і святими його молитвами прости мої провини (поклін).


Спаси, Господи, і помилуй боголюбиву й Богом бережену матір Україну нашу, уряд, військо і всю людність її, збережи в спокої державу нашу і підкори потузі її всякого ворога та супротивника, і промов мирне й добре в серцях усіх, хто при владі, про Церкву Твою Святу й усіх людей Твоїх; щоб і ми в спокої тихе й безмовне життя провадили в правовірності, побожності й чесноті (поклін).


Спаси, Господи, і помилуй батьків моїх… (імена), братів і сестер, і родичів моїх… (імена), всю родину мою і друзів, і даруй їм Твій спокій і в спокої добробут (поклін).


Спаси, Господи, і помилуй отців, братів і сестер наших, які в Святогірських монастирях і в українських, і в інших місцях живуть і перебувають, і їхніми молитвами помилуй і мене, грішного (поклін).


Спаси, Господи, і помилуй у безлічі щедрот Твоїх усіх священномонахів, ченців і черниць, і всіх, хто в цноті, благоговійності й постуванні живе в монастирях, у пустелях, печерах, горах, стовпах, затворах, проваллях кам'яних, островах морських і на кожному місці Твого володарювання, хто правовірно живе й побожно служить і молиться Тобі; полегши їм тягар, розрадь їх у скорботі, подай їм від Тебе силу й міць до подвигу та їхніми молитвами даруй мені відпущення гріхів (поклін).


Спаси, Господи, і помилуй старих і молодих, злидарів і сиріт і вдів, і тих, хто перебуває у хворобі й журбі, лихах і слабуваннях, борні й полоні, темниці й ув'язненні,— особливо ж у гонінні заради Тебе й віри православної від народів безбожних, відступників і єретиків, — усіх рабів Твоїх; пом'яни їх, відвідай, зміцни, потіш і скоро силою Твоєю полегшу, свободу й порятунок їм подай (поклін).


Спаси, Господи, і помилуй тих, хто добро нам діє, милує і живить нас, хто дав нам милостиню і заповів нам, негідним, молитися за них, хто зберігає нас у спокої; вчини милість Твою над ними, даруючи їм усе, що просимо для спасіння, і сприйняття вічних благ (поклін).


Спаси, Господи, і помилуй посланих у службу, подорожуючих, отців і братів і сестер наших, і всіх православних християн (поклін).


Спаси, Господи, і помилуй тих, кого я безумством своїм спокусив і від шляху спасіння відвернув, до справ лихих і непристойних привів; божественним Твоїм промислом на шлях спасіння знов їх поверни (поклін).


Спаси, Господи, і помилуй тих, хто ненавидить і кривдить мене, і чинить мені лихо, і не залиши їх гинути через мене, грішного (поклін).


Тих, що відступили від православної віри й засліплені згубними єресями, світлом Твого пізнання просвіти та до Святої Твоєї Апостольської Церкви прилучи (поклін).


За спочилих

Пом'яни, Господи, святіших патріярхів, преосвященних митрополитів, архиєпископів і єпископів православних, тих, хто в ієрейському і монашому чині та причеті церковному Тобі послужив, хто від життя цього відійшов, і у вічних Твоїх оселях зо святими упокой (поклін).


Пом'яни, Господи, душі спочилих рабів Твоїх: батьків моїх… (імена), братів, сестер і родичів моїх… (імена), прости їм усі провини вільні й невільні, даруючи їм Царство й причастя Твоїх вічних благ і насолоду Твого нескінченного і блаженного життя (поклін).


Пом'яни, Господи, всіх спочилих у надії воскресіння й вічного життя повікнезабутніх князів і гетьманів, козацтво і стрілецтво наше, вікопомних фундаторів і доброчинців святих Божих церков; від голодомору спочилих, закатованих безбожною владою, всіх тих, що положили життя своє за волю України й за Церкву Твою Святу, отців, братів і сестер наших, православних християн, і всяку душу, що спочила і Твоєї ласки й милосердя потребує, осели їх зо святими Твоїми, де сяє світло лиця Твого, а нас помилуй, бо Ти Благий і Чоловіколюбець. Амінь (поклін).


Подай, Господи, відпущення гріхів усім раніше спочилим у вірі й надії на воскресіння отцям, братам і сестрам нашим, і сотвори їм вічную пам'ять (тричі).


Молитва Оптинських старців

Господи, дай мені зустріти з душевним спокоєм усе, що принесе мені цей день. Дай мені цілковито віддатися на волю Твою святу. На всяк час дня цього в усьому настав мене і підтримай мене, Господи. Які б я не дістав звістки, навчи мене приймати їх зі спокійною душею і твердим переконанням, що на все свята воля Твоя. У всіх ділах моїх і словах керуй думками моїми і почуттями. У всіх непередбачених випадках не дай мені забути, що все посилаєш Ти. Навчи мене просто і мудро ставитись до всіх людей, нікого не ображаючи, ані засмучуючи. Господи, дай мені силу перенести втому і всі події цього дня. Керуй моєю волею і навчи мене молитись, вірити, надіятись, терпіти, прощати і любити. Амінь.


Псалом 90

Хто живе надією на Всевишнього, той під покровою Бога Небесного спочиває. Каже він до Господа: «Ти моє пристановище і захист мій, Бог мій, і я надіюся на Нього». Він спасе тебе від сітки ловця і від пошести згубної. Плечима Своїми Він захистить тебе, і під тінню крил Його ти надійно спочиватимеш. Обороною тобі буде правда Його. Не побоїшся страху вночі, ані стріли, що летить удень. Ані пошести, що діє в темряві, ані напасти духа зла опівдні. Впаде коло тебе тисяча, і десять тисяч правобіч тебе, але до тебе не наблизиться. Тільки очима твоїми будеш дивитися і помсту над беззаконними бачити. Бо ти сказав: «Господь — надія моя», і Всевишнього ти обрав за оборонця собі. Отже, не прийде до тебе лихо, і пошесть не наблизиться до оселі твоєї. Бо Він ангелам Своїм звелить, щоб охороняли тебе на всіх стежках твоїх. На руках вони понесуть тебе, щоб нога твоя не спіткнулася об камінь. На гаспида й василиска ти наступатимеш і потопчеш лева й змія. Бо скаже Господь: «За те, що він надію поклав на Мене, Я визволю його і захищу його, бо він знає ім'я Моє. Буде кликати Мене, Я почую його; буду з ним у скрутний час, визволю його і прославлю його. Довгим життям обдарую його і дам йому спасіння Моє».


Прикінцеві молитви

Достойно є, і це є істина, славити Тебе, Богородицю, завжди славну і пренепорочну, і Матір Бога нашого. Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без істління Бога Слово породила, дійсну Богородицю, Тебе величаємо.

У великодній час читаємо натомість приспів та ірмос дев'ятої пісні пасхального канону:

Ангел вітав Благодатну: «Чистая Діво, радуйся!» — і я знов вітаю: «Радуйся!» Твій Син воскрес на третій день із гробу і мертвих воскресив; люди, веселіться!

Світися, світися, новий Єрусалиме, слава бо Господня над тобою зійшла. Радій нині й веселися, Сіоне, а Ти, чистая, красуйся, Богородице, воскресінням Сина Твого.

Слава… і нині…

Господи, помилуй (тричі).

Молитвами святих отців наших, Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амінь.


В часі Великого посту:

Молитва св. Єфрема Сиріна

Господи і Владико життя мого! Духа лінивства, безнадійности, владолюбства і пустомовства не дай мені (земний поклін).

Духа ж чистоти, смиренности, терпеливости і любови дай мені, рабові Твоєму (земний поклін).

Так, Господи Царю! Дай мені бачити провини мої і не осуджувати брата мого, бо Ти благословенний на віки вічні. Амінь (земний поклін).

Боже, очисти мене грішного (малий поклін — 12 разів).

Господи і Владико життя мого! Духа лінивства, безнадійности, владолюбства і пустомовства не дай мені. Духа ж чистоти, смиренности, терпеливости і любови дай мені, рабові Твоєму. Так, Господи Царю! Дай мені бачити провини мої і не осуджувати брата мого, бо Ти благословенний на віки вічні. Амінь (земний поклін).


Вечірні молитви


Поклавши на себе тричі знак хреста, промов:

В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Господи Ісусе Христе, Сину Божий, молитвами пречистої Твоєї Матері й усіх святих, помилуй нас. Амінь.

Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.


Молитва до Святого Духа

Царю Небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, Скарбе добра і життя Подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Милосердний, душі наші*.

* У пасхальний час:

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував (тричі).

Від Вознесіння до П'ятдесятниці молитви починаються зі «Святий Боже…»


Трисвяте

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (тричі).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва до Пресвятої Тройці

Пресвятая Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, зглянься і зціли немочі наші імени Твого ради.

Господи, помилуй (тричі).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва Господня

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім'я Твоє, нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні, і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

(Якщо священик, виголошує: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки вічні.) Амінь.


Тропарі

Помилуй нас, Господи, помилуй нас, бо, жодного оправдання не маючи, ми, грішні, Тобі, як Владиці, цю молитву приносимо: помилуй нас.

Слава… Господи, помилуй нас, бо на Тебе ми надіємось; не прогнівайся дуже на нас і не пам'ятай беззаконь наших, але зглянься і нині, як Милосердний, і визволи нас від ворогів наших. Бо Ти Бог наш, а ми люди Твої, всі творіння рук Твоїх, і ім'я Твоє призиваємо.

І нині… Милосердя двері відкрий нам, благословенна Богородице, щоб ми, на Тебе надіючись, не загинули, а від усякого лиха Тобою визволилися, бо Ти єси спасіння роду християнського.

Господи, помилуй (12 разів).


Молитва 1, святого Макарія Великого до Бога Отця

Боже Вічний і Царю всякого створіння, що сподобив мене до цього часу дожити! Прости мені гріхи, які я заподіяв у цей день ділом, словом і думкою, і очисти, Господи, мою негідну душу від усякої нечистоти тіла й духу. І дай мені, Господи, в цю ніч спокійний сон, щоб, уставши з моєї убогої постелі, я догоджав пресвятому імені Твоєму в усі дні життя мого і переміг усіх ворогів, і тілесних і безтілесних, що повстають на мене; і охорони мене, Господи, від пустих думок та недобрих бажань, що забруднюють мене. Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва 2, святого Антіоха до Господа нашого Ісуса Христа

Вседержителю, Слово Отчеє, Ти є Сам Довершений, Ісусе Христе! Задля великого милосердя Твого ніколи не покидай мене, раба Твого, а завжди в мені перебувай. Ісусе, добрий Пастирю Твоїх овець, не віддай мене на поталу змієві й не попусти, щоб сатана спокушав мене, бо в мені є насіння зла. Отже, Ти, Господи Боже, що приймаєш поклоніння, Царю Святий, Ісусе Христе, охорони мене, коли я спатиму, тим світлом, що ніколи не меркне, — Духом Твоїм Святим, що Ним освятив Ти Своїх учеників. Подай, Господи, і мені, недостойному рабові Твоєму, спасіння Твоє на моїй постелі; просвіти розум мій світлом розуміння святого Євангелія Твого, душу — любов'ю до Хреста Твого, серце — чистотою слова Твого, тіло моє — Твоєю страстю безстрасною, думку мою Твоїм смиренням охорони й у слушний час підведи мене від сну на похвалу Тобі. Бо Ти є завжди прославлюваний з Безпочатковим Твоїм Отцем і Пресвятим Духом навіки. Амінь.


Молитва 3, до Пресвятого Духа

Господи, Царю Небесний, Утішителю, Душе істини! Змилосердися й помилуй мене, грішного раба Твого, й відпусти мені, негідному, і прости все, чим нагрішив я перед Тобою нині як людина, навіть же не як людина, але гірше за скотину, вільні мої гріхи й невільні, відомі й невідомі, котрі через молодість або через лиху науку сталися, і котрі від зухвальства та зневіри. Якщо я клявся Твоїм іменем або подумки його погудив, або кого образив, або з гніву наклеп на кого звів, або засмутив, або за щось розгнівався, або неправду казав, або невчасно спав, або, коли вбогий до мене приходив, і я йому не допоміг, або брата мого засмутив, або підманув, або кого засудив, або звеличував себе, або запишався, або почав гніватися, або, коли стояв на молитві, то думкою про лукаве цього світу дбав, або що розпусне подумав, абооб'ївся, або обпився, або нестямно сміявся, або про лукаве міркував, або, бачивши чужу красу, вражений був у серце; або говорив непристойне, або з гріха мого брата насміхався, сам маючи незчисленні провини, або про молитву не дбав, або вчинив щось іще лихого, не пам'ятаю, бо все те й понад те вчинив. Помилуй мене, Творче мій і Владико, знудьгованого й негідного раба Твого, позостав, відпусти й прости мене, як Благий і Чоловіколюбець, щоб у спокої ліг, заснув і спочив я, розпутний, грішний і нерозкаяний, і вклонився, і оспівав, і прославив пречесне ім'я Твоє, з Отцем і Єдинородним Його Сином, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва 4, святого Макарія Великого

Що Тобі принесу або чим Тобі віддячу, Великодаровитий Безсмертний Царю, Щедрий і Чоловіколюбний Господи, бо мене, котрий лінувався догоджати Тобі й нічого не створив доброго, Ти привів на кінець проминулого дня, чинячи навернення і спасіння моєї душі? Будь милостивий до мене, грішного й позбавленого жодного доброго вчинку, підведи мою занепалу душу, що осквернилася в безмірних провинах, і відійми від мене всі лихі думки цього видимого життя. Прости мої провини, єдиний Безгрішний, що Тобі згрішив я сьогодні через знання і незнання, словом і вчинком, і гадкою, й усіма моїми чуттями. Ти сам, покриваючи, збережи мене від будь-якої облоги божественною Твоєю владою і невимовним чоловіколюбством, і силою. Очисти, Боже, очисти безліч гріхів моїх. Благозволь, Господи, позбавити мене від тенет лукавого, і спаси мою пристрасну душу, і отіни мене світлом лиця Твого, коли прийдеш у славі, і дай заснути нині незасудженим і без замріяння, і утримай раба Твого не збуреним гадками, й усі дії сатани віджени від мене, і просвіти мені духовні очі серця, аби не заснув до смерти. І пошли ангела спокою, охоронителя й навчителя душі й тіла мого, нехай позбавить мене від ворогів моїх, щоб, підвівшись із постелі, я приніс Тобі подячні молитви. Так, Господи, почуй мене, грішного й убогого раба Твого, волею і совістю; даруй мені, прокинувшись, навчатися слів Твоїх, і віджени Твоїми ангелами далеко від мене зажуру бісівську; нехай я благословлю ім'я Твоє святе і прославлю, і славлю пречисту Богородицю Марію, що Її Ти дав нам, грішним, на заступницю, і прийми Її молитви за нас; бо я знаю, як догоджає Твоєму чоловіколюбству й не припиняє молитися. Її заступництвом і знаменом Чесного Хреста, і заради всіх святих Твоїх, доглянь мою вбогу душу, Ісусе Христе, Боже наш, бо Ти Святий єси і завжди прославлюваний навіки. Амінь.


Молитва 5

Господи Боже наш! Все, чим згрішив я в цей день словом, вчинком і думкою, як Благий і Чоловіколюбець, прости мені. Спокійний і погідний сон даруй мені, ангела Твого охоронителя пошли, щоб заступав і пильнував мене від усякого зла. Бо Ти є охоронець душ і тіл наших, і Тобі славу віддаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва 6

Господи Боже наш, що в Тебе ми увірували та ім'я Твоє понад кожне інше ім'я закликаємо, дай нам, що відходимо до сну, послаблення душі й тілу, збережи нас від усякого замріяння й темної насолоди; зупини збурення пристрастей, згаси запал повстання тілесного. Дай нам цнотливо пожити у вчинках і словах, щоб, успадковуючи доброчесну оселю, ми не позбулися обіцяних Твоїх благ, бо Ти благословенний єси навіки. Амінь.


Молитва 7, святого Іоана Золотоустого на всяку годину дня і ночі

Дня

Господи, не позбав мене небесних Твоїх благ.

Господи, врятуй мене од вічних мук.

Господи, розумом чи гадкою, словом чи ділом згрішив я — прости мені.

Господи, врятуй мене від несвідомости, забуття, легкодушности, закам'янілої нечутливости.

Господи, охорони мене від усякої спокуси.

Господи, просвіти моє серце, злою пожадливістю затуманене.

Господи, як людина, я згрішив, Ти ж, як Бог Щедрий, помилуй мене, бачачи неміч душі моєї.

Господи, пошли благодать Твою на поміч мені, щоб я прославив ім'я Твоє святе.

Господи Ісусе Христе, впиши мене, раба Твого, в книгу життя й добрий кінець мені подай.

Господи Боже мій, хоч і нічого доброго я не вчинив перед Тобою, але з благодати Твоєї дай мені покласти добрий початок.

Господи, окропи серце моє росою благодати Твоєї.

Господи неба й землі, пом'яни мене, грішного раба Твого, зганьбленого й нечистого, в Царстві Твоїм.

Ночі

Господи, в покаянні прийми мене.

Господи, не покинь мене.

Господи, не введи мене в напасть.

Господи, дай мені думку добру.

Господи, дай мені сльози, пам'ять про смерть та упокорення.

Господи, дай мені гадку визнати гріхи мої.

Господи, дай мені смиренність, чистоту і послух.

Господи, дай мені терпеливість, великодушність і лагідність.

Господи, посели в мені корінь усього доброго й у серце моє страх перед Тобою.

Господи, сподоби мене любити Тебе всією душею моєю, всім розумом моїм і виконувати в усьому волю Твою.

Господи, охорони мене від лихих людей, бісів, пристрастей і від усякого іншого нечестивого діла.

Господи, Ти знаєш, що чиниш, як Ти волієш, нехай же воля Твоя буде й на мені, грішному, бо Ти благословенний єси навіки. Амінь.


Молитва 8, до Господа нашого Ісуса Христа

Господи Ісусе Христе, Сину Божий! Заради найчеснішої Матері Твоєї і безтілесних Твоїх ангелів, пророка і Предтечі й Хрестителя Твого, богомовних апостолів, світлих і добропобідних мучеників, преподобних і богоносних отців наших і всіх святих молитвами, позбав мене теперішньої облоги бісівської. Так, Господи мій і Творче, Ти не хочеш смерти грішника, але щоб він навернувся і жив, — тож подай навернення й мені, окаянному і недостойному; відійми мене від пащі згубного змія, розкритої, аби пожерти мене і звести живим до пекла. Так, Господи мій, потіхо моя, що заради мене, нерозкаяного, в тлінне тіло зодягнувся, звільни мене від окаянства й потіху подай душі моїй неприкаяній. Виплекай у серці моїм намір виконувати Твої повеління, облишити лихі вчинки й здобути блаженства Твої: бо на Тебе, Господи, покладаюся, спаси мене.


Молитва 9, до пресвятої Богородиці, Петра, ченця Студійського

До Тебе, пречистої Божої Матері, я, неприкаяний, припадаючи, молюся; Ти знаєш, Царице, що безугавно грішу та гніваю Сина Твого й Бога мого, і, скільки не каюся, виявляюся неправдомовцем перед Богом, і каюся в тремтінні: невже Господь вразить мене? І за хвилину знов те ж саме чиню. Знаючи це, Владичице моя Богородице, благаю, щоб Ти помилувала мене, щоб зміцнила й дала мені добро чинити. Бо Ти знаєш, Владичице моя Богородице, що я зовсім не з ненависти роблю лихі мої вчинки, і всією душею люблю закон Бога мого. Але не знаю, Владичице пречиста, чому я милуюся в тім, що ненавиджу, а обминаю добро. Не попускай, Пречиста, діятися моїй волі, бо не узгоджується з Божою, але нехай буде воля Сина Твого і Бога мого; нехай мене спасе й напоумить, і подасть благодать Святого Духа, щоб я віднині облишив лиходійства і решту днів пожив би у волі Сина Твого, що Йому належить слава, честь і влада, з Безпочатковим Його Отцем і Пресвятим і Благим і Животворчим Його Духом, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва 10, до пресвятої Богородиці

Благого Царя благая Мати, пречиста і благословенна Богородице Маріє! Ласку Сина Твого і Бога нашого пролий на мою пристрасну душу і Твоїми молитвами направ мене на добрі діла, щоб останок життя мого я провів без гріха й через Тебе рай знайшов, Богородице Діво, єдина Чиста і Благословенна.


Молитва 11, до святого ангела охоронителя

Ангеле Христовий, охоронителю мій святий і покровителю душі й тіла мого! Все мені прости, чим я згрішив сьогодні, й від усякої спокуси супротивника визволи мене, щоб я жодним гріхом не прогнівив Бога мого; але молися за мене, грішного й негідного раба твого, щоб явив ти мене гідним ласки та милосердя Всесвятої Тройці й Матері Господа мого Ісуса Христа й усіх святих. Амінь.


Кондак пресвятій Богородиці

Тобі, Провідниці життя нашого, ми, раби Твої, пісні перемоги співаємо; визволені ж із біди, пісні вдячні приносимо, Богородице. А Ти, що маєш силу непереможну, від усяких бід визволи нас, щоб ми взивали до Тебе: радуйся, Невісто Неневісная.

Преславна Вседіво, Мати Христа Бога, принеси нашу молитву Синові Твоєму і Богу нашому, щоб Він спас через Тебе душі наші.

Всю надію мою на Тебе покладаю, Мати Божа, збережи мене під покровом Твоїм.

Богородице Діво, не зневаж мене, грішного, що потребую Твоєї допомоги і Твого заступництва, бо на Тебе покладає надію душа моя, і помилуй мене.


Молитва святого Іоаникія

Надія моя — Отець, пристановище моє — Син, Захист мій — Дух Святий; Тройце Свята, слава Тобі.


Прикінцеві молитви

Достойно є, і це є істина, славити Тебе, Богородицю, завжди славну і пренепорочну, і Матір Бога нашого. Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без істління Бога Слово породила, дійсну Богородицю, Тебе величаємо.

У великодній час читаємо натомість приспів та ірмос дев'ятої пісні пасхального канону:

Ангел вітав Благодатну: «Чистая Діво, радуйся!» — і я знов вітаю: «Радуйся!» Твій Син воскрес на третій день із гробу і мертвих воскресив; люди, веселіться!

Світися, світися, новий Єрусалиме, слава бо Господня над тобою зійшла. Радій нині й веселися, Сіоне, а Ти, чистая, красуйся, Богородице, воскресінням Сина Твого.

Слава… і нині…

Господи, помилуй (тричі).

Молитвами святих отців наших, Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амінь.


Молитва святого Іоана Дамаскина, яку читай, показуючи на своє ліжко

Владико Чоловіколюбче! Невже мені ця постіль буде гробом, чи ще нерозкаяну мою душу просвітиш днем? Ось переді мною труна лежить, ось переді мною смерть стоїть. Суду Твого, Господи, й муки нескінченної, чинячи лихе, не припиняю боятися; Тебе, Господа мого, завжди гніваю, і пречисту Твою Матір, і всі небесні сили, і святого ангела охоронителя мого. Бо знаю, Господи, що я негідний Твого чоловіколюбства, але гідний усякого осуду й муки. Та, Господи, чи я хочу, чи не хочу, спаси мене. Бо якщо Ти праведника спасеш, нічим це не більше, і якщо чистого помилуєш, нічим це не дивніше: гідні бо вони Твоєї милости. Але на мені, грішному, яви дивну милість Твою, вияви в цьому чоловіколюбство Твоє, щоб не здолала моя лють Твоєї невимовної доброти й милосердя; і, коли хочеш, учини це на мені.


Молитва покаянна

Полегши, відпусти, прости, Боже, провини наші вільні й невільні, словом чи ділом, свідомо чи несвідомо, розумом чи думкою, вдень чи вночі заподіяні — все нам прости, бо Ти Благий і Чоловіколюбець.


Молитва

Тих, хто нас ненавидить і кривдить, прости, Господи Чоловіколюбче. Доброчинцям нашим добро вчини. Братам і родичам нашим дай, чого вони просять для спасіння, і життя вічне. Тих, хто в немочі, відвідай і зцілення їм подай. Покермуй тими, що на морі. Тим, що на землі і в повітрі подорож справляють, допоможи. Тим, що служать нам і допомагають нам, відпущення гріхів даруй. Тих, що заповіли нам, негідним, молитися за них, помилуй з великої Твоєї милости. Пом'яни, Господи, раніше спочилих отців наших, матерів, братів і сестер наших і упокой їх там, де світить світло слави Твоєї. Пом'яни, Господи, братів наших поневолених і визволи їх від усякої небезпеки. Пом'яни, Господи, і тих, що дари приносять і добро діють у святих Твоїх церквах, і про вбогих пам'ятають, і дай їм, чого вони просять для спасіння, і життя вічне. Пом'яни, Господи, і нас, убогих, грішних і негідних рабів Твоїх, і просвіти наш розум світлом Твоїм, і провадь нас по стежках заповітів Твоїх, молитвами пречистої Владичиці нашої Богородиці і Вседіви Марії, і всіх Твоїх святих, бо Ти благословенний єси на віки вічні. Амінь.


Тоді, коли хочеш, з поклонами до землі промовляй:

Поклоняюся Тобі, Пресвятая Тройце, Єдиносущна, Животворча і Нероздільна, Отче, і Сину, і Святий Душе. Вірую в Тебе і, взиваючи, славлю, дякую, вихваляю, шаную і звеличую Тебе і благаю: помилуй мене, розпутного раба Твого (тричі, три поклони).


Поклоняюся Тобі, пресвятая Богородице, що Своїм різдвом явила нам світло правдиве, Царице неба й землі, надіє обездолених, помічнице немічних, що клопочешся за всіх грішників: Ти мене покрий і заступи від усіх лих і нестатків душевних і тілесних, і будь мені, молюся, заступницею всесильними Твоїми молитвами (поклін).


Пресвятая Владичице Богородице, прийми це мале моління і принеси його Синові Твоєму і Богу нашому, щоб спас і просвітив задля Тебе душі наші (поклін).


Всі небесні чини, серафими, херувими, престоли, господства, сили, влади, начала, архангели й ангели, моліться Богові за мене грішного, молюсь і з любов'ю вдаюся до вас (поклін).


Святий великий Іоане, пророче, Предтече й Хрестителю Господній, що постраждав заради Христа і здобув відвагу до Владики, помолися за мене грішного, щоб я спасся твоїми молитвами (поклін).


Святі Божі апостоли, пророки, мученики, святителі, посники, преподобні, праведні, пустельники, чорноризці, патріярхи й усі святі, що постраждали заради Христа і здобули відвагу до Владики, моліться за мене грішного, щоб я спасся вашими молитвами (поклін).


Святий Іоане Золотоустий з Василієм Великим, Григорієм Богословом і чудотворцем Миколаєм та з усіма святими священноначальниками, допоможіть мені і помилуйте мене молитвами вашими до Бога (поклін).


Святі отці наші митрополити Київські Михаїле, Іларіоне, Макарію, Петре, Олексію, Петре зі святими благовірними князями-мучениками Борисом, Глібом та Ігорем, зі святим рівноапостольним великим князем Володимиром і блаженною великою княгинею Ольгою, моліть Бога за мене грішного (поклін).


Преподобні й богоносні отці наші Антонію й Феодосію, Євфимію, Феоктисте, Саво, Онуфрію, Варсонофію, Паїсію, Павле Препростий, Марку й усі преподобні, моліть Бога за мене грішного (поклін).


Всі святі жони, мироносиці, мучениці, преподобні й діви, що Христові гідно послужили, зі святою великомученицею Варварою, моліть Бога за мене грішного (поклін).


Непереможна і божественна сило Чесного й Животворчого Хреста Господнього, не покинь мене грішного, але силою твоєю вкрий мене від усякої спокуси душевної і тілесної (поклін).


Пречиста Владичице Богородице, надіє всіх християн, оскільки не маю іншого сподівання й надії, окрім Тебе, всенепорочна Владичице моя Богородице, Мати Христа Бога мого, то помилуй і позбав мене від усіх моїх лих, і ублагай Милостивого Сина Свого і Бога мого, хай помилує неприкаяну душу мою, хай врятує мене від вічних мук і сподобить мене Царства Свого (поклін).


Святий Ангеле охоронителю мій, укрий мене крилами твоєї доброти й віджени від мене всяку лукаву бісівську дію, і моли Бога за мене грішного (поклін).


І потім, збираючись лягти на ліжко, промов:

Просвіти очі мої, Христе Боже, щоб я не заснув на смерть, щоб не сказав ворог мій: я переміг його.

Слава… Боже, заступником будь душі моїй, бо ходжу я серед багатьох тенет, рятуй мене від них і спаси мене, Благий, бо Ти є Чоловіколюбець.

І нині… Преславну Божу Матір і святішу від святих ангелів невпинно вихваляймо, серцем та устами сповідаючи її за Богородицю, що істинно породила нам Бога в тілі й безперестанно молиться за душі наші.


Молитва Чесному Хресту

Поцілуй твій хрест і перехрести ним себе та місце сну від голови до ніг і з усіх сторін, читаючи молитву Чесному Хресту.

Нехай воскресне Бог і розбіжаться вороги Його, і побіжать від лиця Його ненависники Його. Як щезає дим, нехай щезнуть. Як тане віск від вогню, так нехай згинуть злії від тих, хто любить Бога і хто осіняє себе знаком хреста і в радості проказує: радуйся, Пречесний і Животворчий Хресте Господній, що проганяєш злих силою розп'ятого на тобі Господа нашого Ісуса Христа, котрий до пекла зійшов і потоптав силу диявола, і подарував нам тебе, Свого Чесного Хреста, на прогнання всякого супротивника. О, Пречесний і Животворчий Хресте Господній! Допомагай мені зі святою Владичицею Дівою Богородицею і з усіма святими навіки. Амінь.


Або коротко: Захисти мене, Господи, силою Чесного і Животворчого Твого Хреста і охорони мене від усякого зла.


Сповідання гріхів повсякденне

Сповідаю Тобі, Господу Богові моєму й Творцю, в Святій Тройці Єдиному, славленому й поклонінням шанованому, Отцю і Сину і Святому Духові, всі мої гріхи, що вчинив я за всі дні життя мого, і на кожну годину, і в теперішній час, і в проминулі дні й ночі, вчинком, словом, гадкою, обжерством, пияцтвом, тайножерством, пустомовством, зневірою, лінощами, суперечками, непослухом, обмовою, осудом, недбалістю, самолюбством, користолюбством, крадіжкою, неправдомовством, зажерливістю, хабарництвом, ревнощами, заздрістю, гнівом, злопам'ятством, ненавистю, здирництвом й усіма моїми чуттями: зором, слухом, нюхом, смаком, дотиком та іншими моїми гріхами, разом душевними й тілесними, що ними Тебе, Бога мого й Творця, прогнівив і ближнього мого знеславив; жалкуючи за цим, являю себе винним перед Тобою, Богом моїм, і маю волю каятися: Господи Боже мій, тільки допоможи мені, смиренно благаю Тебе зі сльозами; колишні провини мої прости мені за Твоїм милосердям, і звільни від усього того, що виповів я перед Тобою, як Благий і Чоловіколюбець.


Молитва до святого, ім'я котрого носиш

Моли Бога за мене, святий угодниче Божий… (ім'я), бо я щиро звертаюся до тебе, скорого помічника і молитвеника за душу мою.


Молитва за живих

Спаси, Господи, і помилуй рабів Твоїх: отця мого духовного… (ім'я), батьків моїх… (імена), родичів… (імена), і всю родину мою, навчителів, добродійників, прихильників і ненависників моїх… (імена), і всіх тих, що боролися і борються за волю України, і всіх православних християн, і всяку живу душу, що Твоєї ласки і допомоги потребує.


Молитва за померлих

Упокой, Господи, душі спочилих рабів Твоїх: батьків моїх… (імена), родичів… (імена), добродійників моїх… (імена), і всіх тих, що положили життя своє за волю України і за Церкву Твою Святу, і всіх православних християн, і всяку душу, що спочила і Твоєї ласки й милосердя потребує, і прости всі гріхи їх, вільні й невільні, і даруй їм Царство Небесне, і сотвори їм вічную пам'ять.


Псалом 90

Хто живе надією на Всевишнього, той під покровою Бога Небесного спочиває. Каже він до Господа: «Ти моє пристановище і захист мій, Бог мій, і я надіюся на Нього». Він спасе тебе від сітки ловця і від пошести згубної. Плечима Своїми Він захистить тебе, і під тінню крил Його ти надійно спочиватимеш. Обороною тобі буде правда Його. Не побоїшся страху вночі, ані стріли, що летить удень. Ані пошести, що діє в темряві, ані напасти духа зла опівдні. Впаде коло тебе тисяча, і десять тисяч правобіч тебе, але до тебе не наблизиться. Тільки очима твоїми будеш дивитися і помсту над беззаконними бачити. Бо ти сказав: «Господь — надія моя», і Всевишнього ти обрав за оборонця собі. Отже, не прийде до тебе лихо, і пошесть не наблизиться до оселі твоєї. Бо Він ангелам Своїм звелить, щоб охороняли тебе на всіх стежках твоїх. На руках вони понесуть тебе, щоб нога твоя не спіткнулася об камінь. На гаспида й василиска ти наступатимеш і потопчеш лева й змія. Бо скаже Господь: «За те, що він надію поклав на Мене, Я визволю його і захищу його, бо він знає ім'я Моє. Буде кликати Мене, Я почую його; буду з ним у скрутний час, визволю його і прославлю його. Довгим життям обдарую його і дам йому спасіння Моє».


Коли засинаєш, промов: В руки Твої, Господи Ісусе Христе, Боже мій, віддаю дух мій; Ти ж мене благослови, Ти ж мене помилуй і життя вічне даруй мені. Амінь.


В часі Великого посту:

Молитва св. Єфрема Сиріна

Господи і Владико життя мого! Духа лінивства, безнадійности, владолюбства і пустомовства не дай мені (земний поклін).

Духа ж чистоти, смиренности, терпеливости і любови дай мені, рабові Твоєму (земний поклін).

Так, Господи Царю! Дай мені бачити провини мої і не осуджувати брата мого, бо Ти благословенний на віки вічні. Амінь (земний поклін).

Боже, очисти мене грішного (малий поклін — 12 разів).

Господи і Владико життя мого! Духа лінивства, безнадійности, владолюбства і пустомовства не дай мені. Духа ж чистоти, смиренности, терпеливости і любови дай мені, рабові Твоєму. Так, Господи Царю! Дай мені бачити провини мої і не осуджувати брата мого, бо Ти благословенний на віки вічні. Амінь (земний поклін).


Пасхальні часи


Господи Ісусе Христе, Сину Божий, молитвами пречистої Твоєї Матері й усіх святих, помилуй нас. Амінь


Тропар Пасхи:

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував (тричі).


Воскресна пісня

Воскресіння Христове бачивши, / поклонімось Святому Господеві Ісусу, / Єдиному Безгрішному. / Хресту Твоєму поклоняємось, Христе, / і святе воскресіння Твоє оспівуємо і славимо. / Бо Ти єси Бог наш, / крім Тебе, іншого не знаємо, / ім'я Твоє призиваємо. / Прийдіть, усі вірні, / поклонімось святому Христовому воскресінню, / бо через Хрест прийшла радість усьому світові. / Повсякчас благословляючи Господа, / оспівуємо воскресіння Його, / бо, перетерпівши розп’яття, / Він смертю смерть переміг (тричі).


Іпакої, гл. 4

Світання попередивши / і знайшовши камінь, одвалений від гробу, / ті, що були з Марією, від ангела почули: / «Чому шукаєте серед мертвих, як людину, / Того, Хто в сяйві вічнім пробуває?» / Погляньте на похоронні пелени, / поспішіте й світові звістіте, / що воскрес Господь, умертвивши смерть, / Він бо є Син Бога, що спасає рід людський.


Кондак, гл. 8

Хоч і до гробу зійшов Ти, Безсмертний, / але зруйнував пекельну силу / і воскрес, як переможець, Христе Боже, / промовивши до жінок-мироносиць: «Радуйтеся», — / і подаючи Твоїм апостолам спокій, / даруєш грішним воскресіння.


Тропарі, гл. 8

У гробі тілом, у пеклі душею, як Бог, / в раю з розбійником і на престолі був Ти, Христе, / з Отцем і Духом, все наповняючи, Неописанний.

Слава… Як живоносний, як кращий від раю / і воістину ясніший від усякої царської світлиці, / стався для нас Твій гріб, Христе, — / джерелом нашого воскресіння.

І нині… Радуйся, освячена божественна оселе Найвищого, / бо через Тебе, Богородице, дано радість тим, що виголошують: / «Благословенна Ти між жонами, всенепорочна Владичице».


Господи, помилуй (40 разів).

Слава… і нині…

Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без істління Бога Слово породила, дійсну Богородицю, Тебе величаємо.

Господи благослови.

Молитвами святих отців наших, Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амінь.


Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував (тричі).


Канон пасхальний

творіння прп. Іоана Дамаскина, гл. 1


Пісня 1

Ірмос: Воскресіння день, / просвітімось, люди! / Пасха, Господня Пасха! / Бо від смерти до життя / і від землі до неба / Христос Бог нас перевів, / що пісню перемоги співаємо.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

Очистьмо почування / і побачимо Христа, / що сяє неосяжним світлом / воскресіння, / і, перемогу оспівуючи, ясно почуємо, / як Він промовляє: радуйтеся.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

Небеса нехай достойно веселяться, / земля ж нехай радіє, / і нехай святкує світ увесь видимий і невидимий, / бо воскрес Христос, радість вічная.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

Ірмос: Воскресіння день, / просвітімось, люди! / Пасха, Господня Пасха! / Бо від смерти до життя / і від землі до неба / Христос Бог нас перевів, / що пісню перемоги співаємо.

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував (тричі).


Пісня 3

Ірмос: Прийдіть, будем пити питво нове, / не з каменя неплідного дивноявлене, / а з гробу Христового, / що став джерелом нетління, — / на Ньому ж ми стверджуємось.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

Нині все сповнилося сяйвом — / небо і земля, й безодня; / нехай святкує все творіння / це Христове воскресіння — / ним бо воно стверджується.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

Учора поховано мене з Тобою, Христе, / сьогодні встаю, коли Ти воскрес; / учора розп'ято мене з Тобою, / Сам прослав мене з Собою, Спасе, у Царстві Твоїм.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

Ірмос: Прийдіть, будем пити питво нове, / не з каменя неплідного дивноявлене, / а з гробу Христового, / що став джерелом нетління, — / на Ньому ж ми стверджуємось.

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував (тричі).


Іпакої, гл. 4:

Світання попередивши / і знайшовши камінь, одвалений від гробу, / ті, що були з Марією, від ангела почули: / «Чому шукаєте серед мертвих, як людину, / Того, Хто в сяйві вічнім пробуває?» / Погляньте на похоронні пелени, / поспішіте й світові звістіте, / що воскрес Господь, умертвивши смерть, / Він бо є Син Бога, що спасає рід людський.


Пісня 4

Ірмос: На божественній варті / богонатхненний Авакум / нехай стане з нами й покаже / світлосяйного ангела, / що ясно промовив: / «Сьогодні спасіння світові, / бо воскрес Христос, / як Всемогутній».

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

Наша Пасха — Христос, / що первенцем від Діви народився / і, як призначений на смерть, був / названий ягнятком, / та непорочним, бо гріха не знав, / і, як Бог Істинний, найсвятішим зветься.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

Благословенний нам Христос, / як однолітній агнець, / добровільно за всіх у жертву був принесений,/ Пасха очищення, / і знову з гробу нам засяяло / красне Сонце правди.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

Богоотець Давид перед ковчегом, / як прообразом, грав і веселився. / Ми ж, народ Божий святий, / здійснення прообразів бачивши, / побожно веселімось, / бо воскрес Христос, як Всемогутній.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

Ірмос: На божественній варті / богонатхненний Авакум / нехай стане з нами й покаже / світлосяйного ангела, / що ясно промовив: / «Сьогодні спасіння світові, / бо воскрес Христос, / як Всемогутній».

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував (тричі).


Пісня 5

Ірмос: Раніш світанку вставаймо / і, замість мира, пісню заспіваймо Владиці, / і побачимо Христа, Сонце правди, / що життя всім освітлює.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

Закуті в пекельні кайдани, / бачивши Твою, Христе, безмежну добросердечність, / до світла поспішали веселими стопами, / Пасху прославляючи вічную.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

З свічками в руках ходімо назустріч, / коли Христос із гробу виходить, як жених, / та з чинами ангельськими, що радісно святкують, / прославимо Пасху Божу спасительну.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

Ірмос: Раніш світанку вставаймо / і, замість мира, пісню заспіваймо Владиці, / і побачимо Христа, Сонце правди, / що життя всім освітлює.

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував (тричі).


Пісня 6

Ірмос: Зійшов Ти, Христе, в безодню підземну / і розбив кайдани вічні, що в'язнів держали, / та на третій день, як з кита Іона, / воскрес із гробу.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

Народженням Твоїм, Христе, / Ти не порушив нетління Діви, / а, воскреснувши із гробу, / зберіг цілими печаті, / і відчинив нам райські двері.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

Спасе мій, жива і незвичайна жертво, / Сам Себе, як Бог, з воді Своєї Ти приніс Отцю, / і з Собою праотця всіх Адама підніс, / із гробу воскресши.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

Ірмос: Зійшов Ти, Христе, в безодню підземну / і розбив кайдани вічні, що в'язнів держали, / та на третій день, як з кита Іона, / воскрес із гробу.

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував (тричі).


Кондак, гл. 8

Хоч і до гробу зійшов Ти, Безсмертний, / але зруйнував пекельну силу / і воскрес, як переможець, Христе Боже, / промовивши до жінок- мироносиць: «Радуйтеся», — / і подаючи Твоїм апостолам спокій, / даруєш грішним воскресіння.


Ікос:

Раніш світанку колись мироносиці шукали, як денного світла, Сонце, що зайшло у гріб до заходу сонця, та одна до одної промовляли: ой, сестриці, ходімо намастимо пахощами живоносне й поховане, що у гробі лежить, тіло Того, що тіло грішного Адама воскресив. Ходімо, поспішімо, як волхви, вклонімся, й мира принесімо, як дари, не пелюшками, а плащаницею сповитому, умиймося сльозами й виголосимо: «Ой, Владико, встань, подаючи грішним воскресіння».


Воскресіння Христове бачивши, / поклонімось Святому Господеві Ісусу, / Єдиному Безгрішному. / Хресту Твоєму поклоняємось, Христе, / і святе воскресіння Твоє оспівуємо і славимо. / Бо Ти єси Бог наш, / крім Тебе, іншого не знаємо, / ім'я Твоє призиваємо. / Прийдіть, усі вірні, / поклонімось святому Христовому воскресінню, / бо через Хрест прийшла радість усьому світові. / Повсякчас благословляючи Господа, / оспівуємо воскресіння Його, / бо, перетерпівши розп'яття, / Він смертю смерть переміг (тричі).


Воскрес Ісус із гробу, / як і провістив, / і дарував нам життя вічне / і велику милість (тричі).


Пісня 7

Ірмос: Той, Хто визволив з печі юнаків, / ставши чоловіком, страждає, як смертний, / і стражданням своїм / одягає смертне красою безсмертя. / Єдиний благословенний / Бог отців і препрославлений.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

Богомудрі жінки з миром / до гробу Твого, Спасе, поспішалися; / та Кого вони, як мертвого, / зі сльозами шукали, / Тому з радістю, як Живому / Богові, вклонилися, / і Пасху таємну / Твоїм ученикам, Христе, благовістили.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

Смерти святкуємо умертвлення, / пекла зруйнування, / іншого життя вічного початок / і, радіючи, оспівуємо Подателя, / єдиного благословенного / отців Бога і препрославленого.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

Ірмос: Той, Хто визволив з печі юнаків, / ставши чоловіком, страждає, як смертний, / і стражданням своїм / одягає смертне красою безсмертя. / Єдиний благословенний / Бог отців і препрославлений.

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував (тричі).


Пісня 8

Ірмос: Цей урочистий і святий день / єдиний є цар і господь субот, / радість над радощами / і свято над святами; / в цей день прославимо / Христа навіки.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

Прийдіть, в цей урочистий день воскресіння / причастімось нового виноградного плоду, / божественної радости, Царства Христового, / оспівуючи Христа, як Бога, навіки.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

Зведи очі твої, Сіоне, і глянь навкруги себе: / ось бо прийшли до тебе, / наче світла богосяйні, / від заходу і півночі, полудня і сходу, / діти твої, / благословляючи Христа навіки.

Приспів: Пресвятая Тройце, Боже наш, слава Тобі.

Отче Вседержителю і Слово і Душе, / в трьох Особах Єство Надприродне і Пребожественне, / в Твоє ім'я ми охрестилися / і Тебе благословляємо по всі віки.

Ірмос: Цей урочистий і святий день / єдиний є цар і господь субот, / радість над радощами / і свято над святами; / в цей день прославимо / Христа навіки.

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував (тричі).


Пісня 9

Заспів: Ангел вітав Благодатну: / «Чистая Діво, радуйся», — / і я знов вітаю: «Радуйся!» / Твій Син воскрес на третій день із гробу / і мертвих воскресив, / люди, веселіться.

Ірмос: Світися, світися, / новий Єрусалиме, / слава; бо Господня / над тобою зійшла. / Радій нині / і веселися, Сіоне, / а Ти, чистая, красуйся, Богородице, / воскресінням Сина Твого.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

О божественне, о любе, / і найсолодше Твоє слово: / бо істинно обітував Ти, Христе, / з нами до кінця віку пробувати. / Таку маючи надію, / ми, вірні, радуємось.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

О Пасхо велика і найсвятіша, Христе! / О Мудросте і Слово Боже і Сило! / Сподоби нас тісніше з'єднатися і З Тобою / в невечірній день Царства Твого.

Приспів: Христос воскрес із мертвих!

Ірмос: Світися, світися, / новий Єрусалиме, / слава; бо Господня / над тобою зійшла. / Радій нині / і веселися, Сіоне, / а Ти, чистая, красуйся, Богородице, / воскресінням Сина Твого.

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував (тричі).


Ексапостиларій:

Тілом заснувши, як мертвий, Царю і Господи, на третій день воскрес Ти, Адама з тління підняв і знищив смерть; Пасха нетління, світу спасіння.


Стихири Пасхи


Стих: Нехай воскресне Бог, і розвіються вороги Його.

Пасха священна сьогодні з'явилася нам, / Пасха нова і свята, / Пасха таємнича, / Пасха найпочесніша, / Пасха — Христос Визволитель, / Пасха непорочна; / Пасха велична, / Пасха вірних; / Пасха, що двері раю нам відчиняє; / Пасха, що освячує всіх вірних.

Стих: Як щезає дим, нехай щезнуть.

Прийдіть після видіння, жони-благовісниці, / і Сіонові скажіть: / «Прийми від нас радісну вість / про воскресіння Христове»; / веселися, торжествуй / і радуйся, Єрусалиме, / бачивши Царя Христа, що з гробу виходить, неначе жених.

Стих: Так нехай згинуть грішники від лиця Божого, а праведники нехай звеселяться.

Мироносиці-жони / раніш світанку прийшли до гробу Життяподавця / і побачили ангела, що сидів на камені, / і він провістив їм, так промовивши: / «Чому шукаєте Живого серед мертвих, / чому оплакуєте Нетлінного на місці тління? / Ідіть, благовістіть ученикам Його».

Стих: Цей день, що його створив Господь, радіймо й веселімось в нім.

Пасха красна, / Пасха, Господня Пасха! / Пасха преславна засяяла нам. / Пасха! Радісно один одного обіймемо! / О Пасхо! Визволення від смутку, / бо сьогодні з гробу, наче з палати, засяяв Христос, / і жон радістю наповнив, промовивши: / «Благовістіть апостолам».

Слава… і нині…

Воскресіння день, / просвітімось урочистим святом, / і один одного обнімімо. / Скажімо «браття» і тим, що ненавидять нас, / все простімо задля воскресіння, / і так всі заспіваймо:

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував (тричі).


Канон покаянний до Господа нашого Ісуса Христа


Пісня 1

Ірмос: Як по суші, пройшов по безодні Ізраїль стопами; бачачи, як гнобитель фараон потопляється, взивав: пісню перемоги Богові співаймо.

Приспів: Помилуй мене, Боже, помилуй мене.

Нині приступив я, грішний і обтяжений провинами, до Тебе, Владики й Бога мого; не смію й глянути на небо, тільки молюся, промовляючи: дай мені, Господи, розум, щоб я гірко оплакував вчинки мої.

Приспів: Помилуй мене, Боже, помилуй мене.

Ой, горе мені, грішному! Більш за всіх людей я неприкаяний, і не маю каяття; дай мені, Господи, сльози, щоб я гірко оплакував вчинки мої.

Слава… Безрозсудний, неприкаяний чоловіче, нащо в лінощах час марнуєш? Подумай над життям своїм і навернися до Господа Бога, і гірко оплакуй вчинки твої.

І нині… Мати Божа пречиста, споглянь на мене, грішного, порятуй мене від дияволових тенет і на шлях каяття направ мене, щоб я гірко оплакував вчинки мої.


Пісня З

Ірмос: Нема святішого, як Ти, Господи, Боже мій. Ти підніс долю вірних Твоїх, Милосердний, і утвердив нас на камені визнавання заповітів Твоїх.

Приспів: Помилуй мене, Боже, помилуй мене.

Коли будуть поставлені престоли на страшному суді, тоді викриються вчинки всіх людей: горе тоді буде грішникам, що на муку відсилатимуться; і, знаючи це, душе моя, покайся за лихі вчинки твої.

Приспів: Помилуй мене, Боже, помилуй мене.

Праведники зрадіють, а грішники затужать, тоді ж ніхто не зможе нам допомогти, але вчинки наші засудять нас; через те перше кінця покайся за лихі вчинки твої.

Слава… Ой, лихо мені, вельми грішному, що вчинками й думками осквернився, та через закам'янілість серця не маю ані краплі сліз; нині ж, душе моя. Звільнися від земного і покайся за лихі вчинки твої.

І нині… Ось кличе, Владичице, Син Твій і навчає нас творити добро, а я, грішний, завжди втікаю від добра; але Ти, Милостива, помилуй мене, щоб я покаявся за лихі вчинки мої.


Сідальний, голос 6

Я міркую про день страшний і оплакую дії мої лукаві: що відповім Безсмертному Цареві чи як відважуся споглянути на Суддю я, блудний? Благоутробний Отче, Сину Сдинородний, Душе Святий, помилуй мене.

Слава… і нині…

Зв'язаний нині тенетами безлічі гріхів і обтяжений жорстокими пристрастями й бідуванням, до Тебе вдаюся, мого порятунку, і взиваю: поможи мені, Діво, Мати Божа.


Пісня 4

Ірмос: «Христос — моя сила, Бог і Господь», — свята Церква побожно співає, взиваючи від серця чистого, Господа прославляючи.

Приспів: Помилуй мене, Боже, помилуй мене.

Широка тут путь і зручна для хтивих учинків, але гірко буде в останній день, коли душа з тілом розлучатиметься; остерігайся цього, чоловіче, заради Царства Божого.

Приспів: Помилуй мене, Боже, помилуй мене.

Нащо вбогого кривдиш, платню робітника затримуєш, брата твого не любиш, блуд і гордість примножуєш? Облиш-но це все, душе моя, й покайся заради Царства Божого.

Слава… О, безумний чоловіче, доки потопатимеш, як бджола, збираючи багатство твоє? Незабаром же загине, бо воно як порох і попіл. Ти ж найбільше шукай Царства Божого.

І нині… Владичице Богородице, помилуй мене, грішного, і зміцни в чеснотах і охороняй мене, щоб нагла смерть не забрала мене неготового, і доведи мене, Діво, до Царства Божого.


Пісня 5

Ірмос: Божественним світлом Твоїм, Милосердний, просвіти, молюся, душі тих, що зранку поспішають до Тебе пізнати Тебе, Слово Боже, Істинного Бога, що з темряви гріхів визволяє.

Приспів: Помилуй мене, Боже, помилуй мене.

Пригадай, окаянний чоловіче, як через гріхи брехні, наклепам, грабункам, хворобам, хижим звірам став ти підневільний; душе моя грішна, чи ж того ти запрагла була?

Приспів: Помилуй мене, Боже, помилуй мене.

Тремтить моє тіло, бо ним усім завинив я: очима дивився, вухами слухав, язиком лихе промовляв, і всього себе прирік на пекельні муки; душе моя грішна, чи ж того ти запрагла була?

Слава… Блудника й розбійника, що каялися, Ти, Спасителю, прийняв, я ж сам обрав уярмлення лінощами гріховними й поневолення лихими вчинками; душе моя грішна, чи ж того ти запрагла була?

І нині… Дивна й швидка помічнице всіх людей, Мати Божа, допоможи мені, недостойному, бо душа моя грішна того запрагла.


Пісня 6

Ірмос: Житейське море, схвильоване бурею напастей, бачачи і до тихого пристановища Твого прийшовши, благаю: визволи з тління життя моє, Многомилостивий.

Приспів: Помилуй мене, Боже, помилуй мене.

Життя на землі я розпутно прожив і душу в темряву віддав, нині ж благаю Тебе, Милостивий Владико: звільни мене від цієї служби ворогові й дай мені розум творити волю Твою.

Приспів: Помилуй мене, Боже, помилуй мене.

Хто ще так робить, як я? Бо ж як свиня лежить у гної, так і я гріху служу. Але Ти, Господи, вирви мене з цього смороду й зворуши мені серце, щоб я став виконувати заповіді Твої.

Слава… Звернись, окаянний чоловіче, до Бога, згадавши свої прогріхи, слізно голосячи, благай Творця; Він же, як Милосердний, дасть тобі розум пізнати волю Свою.

І нині… Богородице Діво, від видимого й невидимого зла збережи мене, Пречиста, і прийми молитви мої, і принеси їх до Сина Твого, щоб дав мені розум виконувати волю Його.


Кондак

Душе моя, нащо гріхами багатієш, нащо волю ворожу чиниш, на що надію покладаєш? Відвернися від зла й навернися до Бога, зі сльозами взиваючи: Господи, помилуй мене грішного.


Ікос

Пригадай, душе моя, гіркий час смерти і страшний суд Творця твого і Бога: ангели бо грізні візьмуть тебе, душе, і до вічного вогню вкинуть; тож раніше смерти покайся, взиваючи: Господи, помилуй мене, грішного.


Пісня 7

Ірмос: Росоносною вчинив піч ангел для побожних отроків, а веління Боже, що халдеїв опалило, приневолило гнобителя взивати: благословен єси, Боже отців наших.

Приспів: Помилуй мене, Боже, помилуй мене.

Не надійся, душе моя, на тлінне багатство й на нечесні прибутки, бо не знаєш, кому все це залишиш, але благай: помилуй мене, Христе Боже, недостойного.

Приспів: Помилуй мене, Боже, помилуй мене.

Не надійся, душе моя, на тілесне здоров'я й на швидкоминущу вроду, бо ти бачиш, як сильні й молоді помирають, але благай: помилуй мене, Христе Боже, недостойного.

Слава… Пригадай, душе моя, вічне життя і Царство Небесне, приготоване для святих, і темряву довколишню та гнів Божий — для злих, і благай: помилуй мене, Христе Боже, недостойного.

І нині… Припади, душе моя, до Божої Матері й помолися до Неї, бо Вона ж, скора помічниця тих, що каються, ублагає Сина Христа Бога, і помилує мене, недостойного.


Пісня 8

Ірмос: Із полум'я преподобним Ти росу виточив і жертву праведника водою спалив, бо все твориш Ти, Христе, зі Своєї волі: Тебе прославляємо по всі віки.

Приспів: Помилуй мене, Боже, помилуй мене.

Як же мені не плакати, коли роздумую про смерть, бо я бачив брата мого, що лежить у гробі, знеславлений і бридкий? Чого ж чекаю і на що надіюся? Тільки дай мені, Господи, раніше кінця мого, покаяння.

Приспів: Помилуй мене, Боже, помилуй мене.

Як же мені не плакати, коли роздумую про смерть, бо я бачив брата мого, що лежить у гробі, знеславлений і бридкий? Чого ж чекаю і на що надіюся? Тільки дай мені, Господи, раніше кінця мого, покаяння.

Благословім Отця, і Сина, і Святого Духа Господа.

Вірую, що Ти прийдеш судити живих і мертвих, і всі встануть за своїм чином, старі й молоді, владики й князі, дівственики й священики: де ж я опинюся? Тому й благаю: дай мені, Господи, раніше кінця мого, покаяння.

І нині… Пречиста Богородице, прийми недостойну молитву мою і охорони мене від наглої смерти, і дай мені,раніше кінця мого, покаяння.


Пісня 9

Ірмос: Бога людям неможливо бачити, бо на Нього й чини ангельські не сміють дивитися. Через Тебе ж, Всечиста, Слово стало тілом і з'явилось людям. Величаючи Його, з небесними силами Тебе прославляємо.

Приспів: Помилуй мене, Боже, помилуй мене.

До вас я нині прибігаю, ангели, архангели й усі небесні сили, що стоїте біля престолу Божого: моліться до Творця свого, щоб визволив душу мою від муки вічної.

Приспів: Помилуй мене, Боже, помилуй мене.

До вас я нині вдаюся, святі патріярхи, царі й пророки, апостоли й святителі та всі обранці Христові: допоможіть мені на суді, щоб спас душу мою від сил ворожих.

Слава… До вас я нині підношу руки, святі мученики, пустельники, дівственики, праведники й усі святі, що молитеся до Господа за ввесь світ, щоб помилував мене в годину смерти моєї.

І нині… Мати Божа, допоможи мені, бо я на Тебе дуже покладаюся, ублагай Сина Свого, щоб поставив мене, недостойного, праворуч Себе, коли сяде судити живих і мертвих. Амінь.


Молитва

Владико Христе Боже, Ти, що страстями Своїми пристрасті мої зцілив і ранами Своїми мої рани вилікував! Подай мені, що перед Тобою дуже нагрішив, сльози зворушення; дай змогу моєму тілу насолоджуватися пахощами Животворчого Тіла Твого, а душу мою осолоди Твоєю Чесною Кров'ю від тієї гіркоти, котрою мене напував беззаконник; піднеси мій пригнічений розум до Тебе і відведи від смертельної безодні; бо не маю каяття, не маю зворушення, не маю сліз потіхи, що підносять дітей до насліддя свого. Затьмарив я розум життєвими пристрастями, не можу споглянути на Тебе в хворобі, не можу зігрітися сльозами любови до Тебе. Але, Владико Господи Ісусе Христе, Скарбе добра, подай мені покаяння загальне й серце любов'ю наповнене, щоб шукало Тебе, подай мені благодать Твою і віднови в мені риси Твого образу. Я покинув Тебе, але Ти не покидай мене: вийди на пошук мене, виведи мене на пасовища Твої й залічи мене до овець обраної Твоєї отари, насити мене з ними поживою Божественних Твоїх Таїн, молитвами пречистої Твоєї Матері й усіх святих Твоїх. Амінь.

Канон молебний до пресвятої Богородиці

Параклис


Пісня 1

Ірмос: Воду пройшовши, як сушу, і з єгипетського лиха визволившись, Ізраїль взивав: «Визволителеві й Богові нашому заспіваймо».

Приспів: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Багатьма спокусами охоплений, до Тебе вдаюся, спасіння шукаючи, о, Мати Слова і Діво, від страшних і лютих бід спаси мене.

Приспів: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Мене бентежать напади пристрастей, сповнюючи душу великим смутком; втихомир їх тишею Сина і Бога Твого, Дівице всенепорочна.

Слава… Тебе, що породила Спаса й Бога, благаю, Діво, допоможи визволитися мені від злоби; бо до Тебе нині вдаюся, скеровуючи і душу, і помисли.

І нині… Сподоби мене, немічного тілом і душею, божественних відвідин і промислу через Тебе, єдина Богомати, бо Ти милостива, що Милостивого породила.


Пісня З

Ірмос: Небесного кола Верхотворче Господи і Церкви Звершителю, зміцни мене в любові до Тебе; Ти — найвище бажання, вірних утвердження, єдиний Чоловіколюбче.

Приспів: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Помічницею і покровителькою життя мого маю Тебе, Богородице Діво; поможи мені ввійти до пристані Твоєї, причино добрих, вірних утвердження, єдина Всехвальна.

Приспів: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Благаю, втихомир бурю душевних моїх хвилювань і журб, Діво; Ти ж, Богоневісто, єдина Пречиста, начальника тиші, Христа породила.

Слава… Доброчинця народивши, що став первістком добра, вилий на всіх благодіяння багатство, бо Ти все можеш, адже ж Всемогутнього Христа народила, Богоблаженна.

І нині… Жорстокими недугами й важкими пристрастями катованому, Ти, Діво, мені допоможи; бо я знаю Тебе як невичерпний скарб оздоровлень, Пренепорочна, що ніколи не витратиться.


По 3-ій і 6-ій пісні співається:

Спаси від небезпеки рабів Твоїх, Богородице, бо ми всі після Бога вдаємося до Тебе, як до непорушної стіни і заступниці.

Зглянься милосердно, всехвальна Богородице, на тяжкі рани тіла мого і зціли страждання душі моєї.


Тропар, гл. 2

Моління тепле й стіна нездоланна, милости джерело, світові пристановище, ревно до Тебе кличемо: Богородице Владичице, попередь нас і від лиха позбав, єдина скора Заступниця.


Пісня 4

Ірмос: Почув я, Господи, про таємницю Твого піклування, зрозумів діла Твої і прославив Твоє Божество.

Приспів: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Богоневісто, що Керманича Господа породила, втихомир збентеження моїх пристрастей і бурю прогріхів.

Приспів: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Подай мені, благаю, багатство милосердя Твого, Ти ж породила для тих, що співають Тобі, Милосердного і Спаса всіх.

Приспів: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Насолоджуючись щедротами Твоїми, Пречиста, пісні подячні співаємо, знаючи, що Ти — Богоматір.

Слава… Допоможи мені, що на постелі хвороби моєї й немочі лежу, Богородице, бо Ти є Благолюбива і єдина Вседіва.

І нині… Маємо Тебе, Всехвальна, за надію й утвердження, непорушну стіну спасіння, бо Тобою від усяких труднощів визволяємось.


Пісня 5

Ірмос: Просвіти нас повеліннями Твоїми, Господи, і силою Твоєю великою мир Твій подай нам, Чоловіколюбче.

Приспів: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Наповни, Чиста, веселощів серце моє, подаючи Твою нетлінну радість, Ти ж породила причину веселощів.

Приспів: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Визволи нас од бід, Богородице чиста, Ти ж вічне породила визволення та спокій, що всякий розум перевищує.

Слава… Богоневісто, що породила Світло Божественне і Предвічне, розжени мряку провин моїх світлом ясности Твоєї.

І нині… Сподоби, Чиста, щоб Твоїм відвіданням зцілилося нездужання душі моєї, а через Твої молитви дано мені було здоров'я.


Пісня 6

Ірмос: Молитву піднесу до Господа і Йому розповім печалі мої, бо злом душа моя наповнена і життя моє до пекла наблизилося, і молюся, як Іона: від тління спаси мене, Боже.

Приспів: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Діво, благай Господа і Сина Твого, щоб визволив мене від ворожої злоби, адже ж Він за моє, охоплене тлінням і смертю, єство Сам Себе віддав смерті, рятуючи нас від смерти й зотління.

Приспів: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Знаю Тебе як покровительку і надійну заступницю життя мого, Діво, що від напастей спокус захищаєш, і наступи бісів відганяєш; і молюся завжди: від докучання пристрастей моїх визволи мене.

Слава… Тебе у всіх скорботах ми маємо як затишну стіну і цілковите спасіння душ, Отроковице, і світлістю Твоєю щиро радіємо, о Владичице, і нині спаси нас від пристрастей і бід.

І нині… На постелі немічний я тепер лежу, і немає зцілення тілу моєму, але Тобі, Благій, що породила Бога і Спаса світу й Визволителя від недуг, молюся: від докучання недуг вирятуй мене.


Кондак, гл. 6

Заступнице християн усердная, Молитвенице до Творця надійная, не погордуй молитвами грішників, але поспішися, як благая, на поміч нам, що з вірою взиваємо до Тебе: поспішися на молитву і скоро прийди на благання, бо Ти заступаєшся завжди за тих, що почитають Тебе, Богородице.


Інший кондак, гл. 6

Не маємо іншої помочі, не маємо іншої надії, крім Тебе, пречиста Діво. Ти нам поможи, на Тебе надіємось і Тобою хвалимось, бо ми Твої раби, хай не посоромимось.


Стихира, гл. 6

Не доручай мене людській опіці, пресвята Владичице, але прийми моління раба Твого: журба охопила мене, не можу терпіти докучання диявольського, не маю захисту, ані де сховатися, окаянний, завжди я поневолений, і потіхи не маю, хіба що Тебе, Владичице світу, надіє і покрове вірних, не відкинь молитви моєї, а зроби її корисною.


Пісня 7

Ірмос: Юнаки, що прийшли з Юдеї у Вавилон колись, вірою в Тройцю потоптали полум'я в печі, співаючи: Боже отців наших, благословенний Ти.

Приспів: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Коли Ти, Спасе, зволив спасти нас, тоді у лоно Діви оселився і Її заступницею світу явив: Боже отців наших, благословенний Ти.

Приспів: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Добродія милосердя, що Його Ти породила, Мати чиста, ублагай, щоб звільнитися нам від провин і душевних скверн, бо ми з вірою взиваємо: Боже отців наших, благословенний Ти.

Слава… Ту, котра породила Тебе, Ти виявив скарбом спасіння і джерелом нетління, стовпом утвердження і дверима покаяння для всіх, що взивають: Боже отців наших, благословенний Ти.

І нині… Богородице, що Спаса Христа нам породила, сподоби зцілити тілесні слабкості і душевні недуги тим, хто з любов'ю приходить під Твій покров, Діво.


Пісня 8

Ірмос: Царя Небесного, що Його оспівують воїнства ангельські, хваліть і прославляйте по всі віки.

Приспів: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Діво, не знехтуй тими, хто просить допомоги від Тебе, щоб співали й вихваляли Тебе повіки.

Приспів: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Діво, Ти зціляєш недуги душі моєї й тілесні хвороби, щоб Тебе, Чиста, прославляв я повіки.

Благословім Отця, і Сина, і Святого Духа Господа.

Багатства зцілень Ти виливаєш на тих, що щиро співають Тобі, Діво, і прославляють Твоє невимовне народження.

І нині… Ти підступи напастей і напади пристрастей відганяєш, Діво; тому й співаємо Тобі по всі віки.


Пісня 9

Ірмос: Істинною Богородицею Тебе сповідаємо, врятовані Тобою, Діво чиста, з безтілесними чинами Тебе величаємо.

Приспів: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Від потоку сліз моїх не відвернися, Діво, що на кожному обличчі кожну сльозу осушуєш, Христа породивши.

Приспів: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Серце моє сповни радістю, Діво, що радістю переповнена, а гріховну тугу знищ у мені.

Приспів: Пресвятая Богородице, спаси нас.

Пристановищем і заступницею будь, Діво, тим, що до Тебе прибігають, і стіною непорушною, затишком, покровою і веселощами.

Слава… Світла Твого зірницями осяй, Діво, морок незнання розвіюючи тим, хто Тебе Богородицею православно сповідає.

І нині… Зціли, Діво, тих, хто змирився, замість бушування недуг повертаючи з хвороби до здоров'я.


Молитва

О пресвятая Владичице Богородице! Ти вища за всіх ангелів і архангелів і за все творіння чесніша, Ти помічниця покривджених, зневірених надія, убогих заступниця, засмучених утіха, зголоднілих кормителька, нагих одіяння, недужих зцілення, грішних спасіння, всіх християн поміч і захист. О всемилостива Владичице, Діво Богородице, милістю Твоєю спаси й помилуй і ризою Твоєю чесною захисти всіх християн православних. І ублагай, пречиста Владичице, Христа Бога нашого, що від Тебе без сімени тіло прийняв, щоб зміцнив Він нас силою Своєю з неба на невидимих і видимих ворогів наших. О, всемилостива Владичице, Богородице! Піднеси нас із безодні гріховної і визволи від голоду, мору, землетрусу й поводі, вогню й меча, від нападу ворожого та міжусобиці, від наглої смерти, від повітря згубного і від пошести смертоносної та від усякого лиха. Подай, пречиста Владичице, мир і здоров'я рабам Твоїм… (імена) і всім православним християнам, і просвіти їм на спасіння розум та очі сердечні, і сподоби нас, грішних рабів Твоїх, Царства Сина Твого, Христа Бога нашого. Бо влада Його благословенна і препрославлена, з Безначальним Його Отцем, і Пресвятим і Благим і Животворчим Його Духом, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Інша молитва

Царице моя преблагая, надіє моя, Богородице, притулку сиріт і подорожніх опіко, засмучених радосте, скривджених покровителько! Знаєш мою біду, знаєш мій смуток, допоможи мені немічному і, як чужинця, пригорни. Біди мої знаєш, розв'яжи їх, Ласкава, бо не маю іншої допомоги, крім Тебе, ані іншої заступниці, ні благої розрадниці, крім Тебе, о Божа Мати, тож збережи і охорони мене на віки вічні. Амінь.

Канон до ангела охоронителя, гл. 8


Тропар, гл. 6

Ангеле Божий, охоронителю мій святий, життя мого допильнуй у страсі Христа Бога; розум мій направ на праведну дорогу і до небесної любови спонукай душу мою, щоб, спрямовуваний тобою, я одержав від Христа Бога велику милість.

Слава… і нині…

Святая Владичице, Христа Бога нашого Мати, що Творця всіх незбагненно породила, завжди моли Його з охоронителем моїм ангелом, щоб спас душу мою, опановану пристрастями, і дарував мені відпущення гріхів.


Пісня 1

Ірмос: Співаймо Господеві, що провів людей Своїх через Червоне море, бо Він один славно прославився.

Приспів: Господи Ісусе Христе, Боже мій, помилуй мене.

Сподоби, Спасе, мене, Твого раба, пісню співати й достойно вихваляти безтілесного ангела, наставника й охоронителя мого.

Приспів: Святий Ангеле Божий, охоронителю мій, моли Бога за мене.

Я один у нерозумі і в лінощах нині лежу, охоронителю мій і наставнику, не залиш мене, що гину.

Слава… Розум мій твоєю молитвою направ, щоб виконував я Божі повеління і одержав від Бога відпущення провин, і навчи мене ненавидіти зло, молюся до тебе.

І нині… Молися, Діво, за мене, раба Твого, Доброчинцеві, з моїм ангелом охоронителем, і навчи мене виконувати заповіді Сина Твого і Творця мого.


Пісня З

Ірмос: Ти єси утвердження тих, хто приходить до Тебе, Господи, Ти єси світло засмучених, і оспівує Тебе дух мій.

Приспів: Святий Ангеле Божий, охоронителю мій, моли Бога за мене.

Всі помисли мої й душу мою я тобі доручив, мій охоронителю; ти ж мене порятуй від усякої напасти ворожої.

Приспів: Святий Ангеле Божий, охоронителю мій, моли Бога за мене.

Ворог перемагає мене й бунтує, і навчає завжди виконувати свої бажання; але ти, наставнику мій, не залиш мене, що гину.

Слава… Допоможи мені, щоб я міг співати подячну й щиру пісню Творцю і Богу, разом і тобі, ласкавому Ангелу охоронителеві моєму; визволителю мій, забери мене від ворогів, що бунтують мене.

І нині… Зціли, Пречиста, мої багатостраждальні душевні рани, прожени ворогів, що завжди борються зі мною.


Сідальний гл. 2

Від любови душевної до тебе взиваю, охоронителю моєї душі, всесвятий мій Ангеле: укрий мене і збережи від постійних хитрощів лукавого, і заохоть до життя небесного, напоумлюючи, просвічуючи та зміцнюючи мене.

Слава… і нині…

Богородичний

Богородице Неневісна, Пречиста, що без сімени народила всіх Владику, моли Його з ангелом охоронителем моїм, аби спас мене від розгублености й дав мені побожність, душі світло і від провин очищення, Ти ж бо єдина, що скоро всім допомагаєш.


Пісня 4

Ірмос: Почув я, Господи, про таємницю Твого піклування, зрозумів діла Твої і прославив Твоє Божество.

Приспів: Святий Ангеле Божий, охоронителю мій, моли Бога за мене.

Моли Чоловіколюбця Бога ти, мій охоронителю, і не залиш мене; але завжди в спокої оберігай життя моє і подай мені захист непереможний.

Приспів: Святий Ангеле Божий, охоронителю мій, моли Бога за мене.

Як заступника й охоронителя життя мого я прийняв тебе від Бога, Ангеле, молюся тобі, святий: визволь мене від усякого лиха.

Слава… Мою мерзенність твоєю святістю очисти, охоронителю мій, і від долі тих, що ліворуч стоятимуть, ти мене захисти молитвами твоїми, і допоможи стати причасником слави.

І нині… Розгубленість чекає мене від гріхів, що ними охоплений я, Пречиста, визволь мене від них скоро, бо до Тебе єдиної вдаюся.


Пісня 5

Ірмос: Зранку взиваємо до Тебе: Господи, спаси нас; Ти бо єси Бог наш, і крім Тебе іншого не знаємо.

Приспів: Святий Ангеле Божий, охоронителю мій, моли Бога за мене.

Маючи сміливість звертатися до Бога, охоронителю мій святий, ублагай Його визволити мене від спокус, що ганьблять мене.

Приспів: Святий Ангеле Божий, охоронителю мій, моли Бога за мене.

Світло світле, світло просвіти душу мою, наставнику мій і охоронителю, від Бога даний мені Ангеле.

Слава… Мене, що сплю, обтяжений гріхами, збережи, ніби пильного, Ангеле Божий, і підведи для прославлення Бога молитвою твоєю.

І нині… Маріє, Владичице Богородице Неневісна, надіє вірних, ворожу гординю подолай, а тих, що оспівують Тебе, звесели.


Пісня 6

Ірмос: Ризу подай мені світлу, Ти, що одягаєшся світлом, наче ризою, Многомилостивий Христе Боже наш.

Приспів: Святий Ангеле Божий, охоронителю мій, моли Бога за мене.

Визволи мене від усяких прикрощів і від журби порятуй, молюся тобі, святий Ангеле, даний мені від Бога, охоронителю мій добрий.

Приспів: Святий Ангеле Божий, охоронителю мій, моли Бога за мене.

Просвіти розум мій, благий, і просвіти мене, молюся тобі, святий Ангеле, і думати завжди про корисне наставляй мене.

Слава… Заспокой серце моє від теперішнього бунту і зміцни мене до пильнування в доброму житті, охоронителю мій, і чудесно привчи мене до життєвої тиші.

І нині… Слово Боже вселилося в Тебе, Богородице, і вчинило Тебе небесною драбиною до людей; бо Тобою до нас Вишній зійшов був.


Кондак, гл. 4

Будь милосердний до мене, святий Ангеле Господній, охоронителю мій, і не залишай мене, грішного, але просвіти мене світлом неосяжним і вчини мене гідним Царства Небесного.


Ікос

Пригноблену багатьма спокусами мою душу ти, святий заступнику, сподоби невимовної слави небесної і до хору співців з чинами безтілесних сил Божих залічи. Ангеле мій, помилуй мене й збережи, і добрими думками душу мою просвіти, щоб твоєю славою я збагатився, і позбав ворогів, котрі пильнують на мене, злих задумів, і вчини мене гідним Царства Небесного.


Пісня 7

Ірмос: Юнаки, що прийшли з Юдеї у Вавилон колись, вірою в Тройцю потоптали полум'я в печі, співаючи: «Боже отців наших, благословенний Ти».

Приспів: Святий Ангеле Божий, охоронителю мій, моли Бога за мене.

Будь милостивий до мене й ублагай Бога, Господній Ангеле, бо я маю тебе заступником у всьому житті моєму, наставником і охоронителем, що від Бога даний мені навіки.

Приспів: Святий Ангеле Божий, охоронителю мій, моли Бога за мене.

Не допусти, щоб у подорожі мою грішну душу розбійники вбили, святий Ангеле, адже ж вона дана була тобі колись чистою; але направ її на дорогу покаяння.

Слава… Від лихих помислів і вчинків приводжу я душу свою зовсім посоромленою, та ти попередь, наставнику мій, і ліки з добрих помислів мені приготуй, щоб завжди ходив я по стежках правди.

І нині… Заради Богородиці, Іпостасна Премудросте Вишнього, премудрости сповни й сили Божої всіх, що з вірою взивають: Боже отців наших, благословенний Ти.


Пісня 8

Ірмос: Царя Небесного, що Його оспівують воїнства ангельські, хваліть і прославляйте по всі віки.

Приспів: Святий Ангеле Божий, охоронителю мій, моли Бога за мене.

Від Бога посланий, преблагий Ангеле, зміцни життя моє, раба твого, і не покинь мене повіки.

Приспів: Святий Ангеле Божий, охоронителю мій, моли Бога за мене.

Тебе, Ангела благого й преблаженного, душі моєї наставника й охоронителя, оспівую повіки.

Благословім Отця, і Сина, і Святого Духа Господа.

Будь мені за покрову й забороло в день випробування всіх людей, коли через вогонь виявлятимуться справи добрі й лихі.

І нині… Будь мені, рабові Твоєму, помічницею й затишком, Богородице Вседіво, і не позбав мене ніколи Твоєї опіки.


Пісня 9

Ірмос: Істинною Богородицею Тебе сповідаємо, врятовані тобою, Діво чиста, з безтілесними чинами Тебе величаємо.

Приспів: Господи Ісусе Христе, Боже мій, помилуй мене.

Помилуй мене, єдиний Спасе мій, бо Ти милостивий і милосердний, і вчини мене належним до праведних чинів.

Приспів: Святий Ангеле Божий, охоронителю мій, моли Бога за мене.

Господній Ангеле, допоможи мені завжди думати й чинити добре і для душі корисне; вияви мене чистим і сильним у немочах.

Слава… Маючи сміливість до Царя Небесного, проси Його з іншими безтілесними, щоб помилував мене грішного.

І нині… Велику відвагу маючи, Діво, до Того, Хто з Тебе тіло прийняв, звільни мене від тенет і визволення мені подай та спасіння молитвами Твоїми.


Молитва

Святий Ангеле Христовий, до тебе щиро молюся, охоронителю мій святий, даний мені від святого хрещення на збереження душі й тіла мого грішного! Я своїм лінивством і своїми лихими вчинками прогнівив твою пречисту світлість і відігнав тебе від себе всіма безсоромними вчинками: брехнею, наклепами, заздрістю, осудом, погордою, непокірністю, людиноненависництвом, злопам'ятством, грошолюбством, перелюбством, лютістю, скупістю, об'їданням і пияцтвом без стримку, багатослів'ям, лихими й лукавими думками, гордими звичками й блудним збуренням, бо ж маю схильність до всякого тілесного вдоволення. О, люте моє свавілля, що його й худоба безсловесна не творить! Як же ж ти можеш поглянути на мене або приступити до мене? Якими очима, Ангеле Христовий, споглянеш на мене, обплутаного огидними вчинками? Як же зможу просити відпущення гірких, злих і лукавих моїх вчинків, що їх заподіюю в усі дні й ночі, та й повсякчас? Але молюся, припадаючи до тебе, охоронителю мій святий: змилосердься наді мною, грішним і недостойним рабом твоїм…(ім'я), будь мені помічником і заступником від злого мого супротивника святими твоїми молитвами; і вчини мене причасником Царства Божого з усіма святими, завжди, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Акафіст до Господа нашого Ісуса Христа


Кондак 1

Найславніший Воєводо і Господи, пекла Переможцю! Визволений од вічної смерти, творіння Твоє і слуга Твій, пісню похвальну я співаю Тобі. А Ти, що маєш безмірне милосердя, визволи від усякої біди мене, що взиваю:

Ісусе, Сину Божий, помилуй мене.


Ікос 1

Ангелів Творче і Господи небесних сил, просвіти розум мій і відкрий уста мої на похвалу пречистого імені Твого, як глухому і німому відкрив Ти колись слух і уста, і він промовив, взиваючи таке:

Ісусе Пречудний, ангелів дивування;

Ісусе Пресильний, прародителів спасіння;

Ісусе Пресолодкий, патріярхів величання;

Ісусе Преславний, царів зміцнення;

Ісусе Прелюбий, пророкувань справдження;

Ісусе Предивний, мучеників кріпосте;

Ісусе Претихий, ченців радосте;

Ісусе Премилостивий, пастирів відрадо;

Ісусе Премилосердний, посників стримання;

Ісусе Найлюбіший, преподобних радосте;

Ісусе Пречесний, чистото дівуючих;

Ісусе Предвічний, грішників спасіння.

Ісусе, Сину Божий, помилуй мене.


Кондак 2

Побачивши вдовицю, що гірко плакала за сином померлим, Ти змилосердився, Господи, і воскресив його; отже, змилуйся й наді мною грішним, Чоловіколюбче, і змертвілу в гріхах душу мою відживи, щоб співав я Тобі: Алилуя!


Ікос 2

Бажаючи зрозуміти неосяжну премудрість, Филип промовив до Тебе, Господи: «Покажи мені Отця», — а Ти йому відповів: «Бувши отакий довгий час зі Мною, ти не впізнав, що Отець у Мені, а Я в Отці». Тому, Неосяжний, я зо страхом взиваю до Тебе:

Ісусе, Боже Предвічний;

Ісусе, Царю Пресильний;

Ісусе, Владико Довготерпеливий;

Ісусе, Спасе Премилостивий;

Ісусе, Охоронителю мій Предобрий;

Ісусе, зніми беззаконства мої;

Ісусе, прости злочинства мої;

Ісусе, вибач неправди мої;

Ісусе, надіє моя, не покинь мене;

Ісусе, помоче моя, не віджени мене;

Ісусе, Творче мій, не забуди мене;

Ісусе, Пастирю мій, не погуби мене.

Ісусе, Сину Божий, помилуй мене.


Кондак З

Силою з неба, Ісусе, наділив Ти апостолів, що в Єрусалимі пробували; наділи ж і мене, вбогого на добрі діла, теплотою Духа Твого Святого, і сподоби мене з любов'ю співати Тобі: Алилуя!


Ікос З

Маючи багатство милосердя, Ти, Ісусе, покликав до Себе митарів і грішників і невіруючих; зглянься й на мене грішного нині, подібного до них, і, як дорогоцінне миро, прийми від мене оцей спів:

Ісусе, Сило Непереможна;

Ісусе, Милосте Безмежна;

Ісусе, Красо Пресвітла;

Ісусе, Любове Несказанна;

Ісусе, Сину Бога Живого;

Ісусе, помилуй мене грішного;

Ісусе, почуй мене, в беззаконні зачатого;

Ісусе, очисти мене, у гріхах народженого;

Ісусе, навчи мене нікчемного;

Ісусе, освіти мене темного;

Ісусе, очисти мене скверного;

Ісусе, напути мене блудного.

Ісусе, Сину Божий, помилуй мене.


Кондак 4

Апостол Твій Петро, маючи на душі бурю хитливих помислів, потопав; побачивши ж Тебе, що тіло маєш і по воді ходиш, визнав Тебе як Бога Істинного і, руку спасенну одержавши, промовив: Алилуя!


Ікос 4

Сліпець, як почув, що Ти проходиш повз нього дорогою, виголосив: «Ісусе, Сину Давидів, помилуй мене». А Ти, покликавши його, відкрив йому очі. Просвіти ж ласкою Твоєю духовні очі серця і мені, що взиваю до Тебе:

Ісусе, ангелів Сотворителю;

Ісусе, людей Визволителю;

Ісусе, злих духів Нищителю;

Ісусе, всього творіння Прикрасителю;

Ісусе, душі моєї Утішителю;

Ісусе, розуму мого Просвітителю;

Ісусе, серця мого радосте;

Ісусе, тіла мого здоров'я;

Ісусе, Спасе мій, спаси мене;

Ісусе, Світе мій, просвіти мене;

Ісусе, від усяких мук звільни мене;

Ісусе, спаси мене негідного.

Ісусе, Сину Божий, помилуй мене.


Кондак 5

Як у давнину викупив Ти нас Божественною Кров'ю Твоєю, Ісусе, від прокляття законного, так тепер із тенет, що ними диявол захопив нас через пристрасті тілесні та блудні підступи й лиху байдужість, визволи, щоб ми співали Тобі: Алилуя!


Ікос 5

Побачивши у постаті людини Того, що рукою Своєю створив чоловіка, і визнавши Його за Владику, діти єврейські постарались галузками вшанувати Його, співаючи: «Осанна». А ми пісні Тобі приносимо, виголошуючи:

Ісусе, Боже Істинний;

Ісусе, Сину Давидів;

Ісусе, Царю Преславний;

Ісусе, Агнцю Непорочний;

Ісусе, Пастирю Предивний;

Ісусе, охоронителю в дитинстві моїм;

Ісусе, опікуне в юності моїй;

Ісусе, похвало в старості моїй;

Ісусе, надіє в смерті моїй;

Ісусе, життя після смерти моєї;

Ісусе, утіхо моя на суді Твоїм;

Ісусе, бажання моє, не осором мене тоді.

Ісусе, Сину Божий, помилуй мене.


Кондак 6

Виповнюючи слова і пророцтва богонатхненних проповідників, явився Ти на землі, Ісусе, і, бувши Неосяжним, з людьми пожив і гріхи наші на Себе прийняв. Отим-то ми, ранами Твоїми зцілившись, навчилися співати Тобі: Алилуя!


Ікос 6

Засяяло світові всьому Світло Істини Твоєї, Ісусе, і зникла омана диявольська, ідоли бо, Спасе наш, не встоявши перед Твоєю силою, попадали. А ми, спасіння одержавши, виголошуємо Тобі:

Ісусе, Істино, що улещення відганяє;

Ісусе, Світло від усіх світлостей ясніше;

Ісусе, Царю, Переможцю всякої сили;

Ісусе, Боже завжди Милостивий;

Ісусе, Хлібе Життя, насити мене голодного;

Ісусе, джерело розуму, напій мене спраглого;

Ісусе, одежо весільна, одягни мене тлінного;

Ісусе, покрово радісна, покрий мене негідного;

Ісусе, Ти подаєш прохачам, дай мені плач за гріхи мої;

Ісусе, Ти придбання тих, що шукають, знайди душу мою;

Ісусе, Ти відчиняєш тим, що стукають, відчини серце моє окаянне;

Ісусе, Визволителю грішних, очисти беззаконня мої.

Ісусе, Сину Божий, помилуй мене.


Кондак 7

Бажаючи споконвічну виявити таємницю, Ти, як вівця, на смерть ведений був, Ісусе, і, як ягня перед стриженням, був мовчазний, і, як Бог, із мертвих воскрес Ти, і в славі на небеса вознісся Ти, і нас із Собою підняв, що співаємо Тобі: Алилуя!


Ікос 7

Дивний витвір показав Творець, коли прийшов між нас: Він безсіменно від Діви втілився, із гробу, печаті не порушивши, воскрес і до апостолів крізь зачинені двері з тілом увійшов. Отим-то дивуючись, виголошуємо:

Ісусе, Слово Невимовне;

Ісусе, Слово Неосяжне;

Ісусе, Сило Недосяжна;

Ісусе, Мудросте Недосліджена;

Ісусе, Божество Незбагненне;

Ісусе, Державо Безмірна;

Ісусе, Царство Непереможне;

Ісусе, Володарство Безкрає;

Ісусе, Кріпосте Найміцніша;

Ісусе, Владо Вічна;

Ісусе, Творче мій, ущедри мене;

Ісусе, Спасе мій, спаси мене.

Ісусе, Сину Божий, помилуй мене.


Кондак 8

Бачачи Бога, що чудесно став чоловіком, ухилімось від марного світу і розум на божественні речі повернімо, бо задля цього й зійшов на землю Бог, щоб піднести на небо нас, що співаємо Йому: Алилуя!


Ікос 8

Увесь був на землі і неба зовсім не покидав Неосяжний, коли з волі Своєї задля нас постраждав, і смертю Своєю нашу смерть умертвив, і воскресінням життя дарував нам, що співаємо:

Ісусе, насолодо сердечна;

Ісусе, кріпосте тілесна;

Ісусе, світлосте душевна;

Ісусе, розуме гострий;

Ісусе, утіхо для сумління;

Ісусе, надіє певна;

Ісусе, пам'яте відвічна;

Ісусе, похвало висока;

Ісусе, славо моя щонайвища;

Ісусе, бажання моє, не відкинь мене;

Ісусе, Пастирю мій, знайди мене;

Ісусе, Спасе мій, спаси мене.

Ісусе, Сину Божий, помилуй мене.


Кондак 9

Всі ангели на небесах безперестанку прославляють пресвяте ім'я Твоє, Ісусе, «Свят, Свят, Свят» виголошуючи. А ми, грішні, на землі устами недостойними виголошуємо: Алилуя!


Ікос 9

Красномовців говірливих бачимо перед Тобою, Ісусе, як риб безголосих, бо неспроможні вони пояснити, як Ти є водночас і Бог незмінний, і чоловік довершений. А ми, цій таємниці дивуючись, з вірою взиваємо:

Ісусе, Боже Предвічний;

Ісусе, Царю над царями;

Ісусе, Володарю над володарями;

Ісусе, Суддє живих і мертвих;

Ісусе, надіє безнадійних;

Ісусе, утіхо плачучих;

Ісусе, славо вбогих;

Ісусе, не осуди мене за вчинки мої;

Ісусе, очисти мене з милости Твоєї;

Ісусе, віджени від мене безнадійність;

Ісусе, просвіти мої помисли сердечні;

Ісусе, дай мені пам'ять смертну.

Ісусе, Сину Божий, помилуй мене.


Кондак 10

Зволивши спасти світ, Ти, Схід зі Сходу, як прийшов до темного заходу, до нашої природи, знизився аж до смерти. Тим-то й прославилось ім'я Твоє понад будь-яке ім'я, та від усіх поколінь на небі й на землі ти чуєш: Алилуя!


Ікос 10

Царю Предвічний, Утішителю, Христе Істинний, очисти нас від усякої скверни, як очистив Ти десять прокажених, і зціли нас, як зцілив душу грошолюба Закхея-митаря, щоб ми побожно славили Тебе, взиваючи:

Ісусе, скарбнице нетлінна;

Ісусе, багатство незліченне;

Ісусе, поживо постійна;

Ісусе, напою невичерпний;

Ісусе, вбогих одежо;

Ісусе, вдовиць заступнику;

Ісусе, сиріт обороно;

Ісусе, трудівників допомого;

Ісусе, перехожих наставнику;

Ісусе, плаваючих керманичу;

Ісусе, бурею захоплених пристановище;

Ісусе, Боже, підійми мене впалого.

Ісусе, Сину Божий, помилуй мене.


Кондак 11

Пісню від усього серця приношу Тобі я, недостойний, і, як хананеянка, взиваю: «Ісусе, помилуй мене!». Не дочку бо маю, а тіло, пристрастями розбещене й лютістю розпалене, подай же зцілення мені, що взиваю: Алилуя!


Ікос 11

Павло, що раніш гонив Тебе, Світича, який подає світло всім у пітьмі несвідомости, досвідчився сили голосу божественної просвіти і розум свій прояснив. Так і мої темні очі душевні просвіти, бо взиваю до Тебе:

Ісусе, Царю мій Премогутній;

Ісусе, Боже мій Пресильний;

Ісусе, Господи мій Пребезсмертний;

Ісусе, Сотворителю мій Преславний;

Ісусе, Навчителю мій Предобрий;

Ісусе, Пастирю мій Прещедрий;

Ісусе, Владико мій Премилостивий;

Ісусе, Спасе мій Премилосердний;

Ісусе, просвіти мої почування, гріхами затьмарені;

Ісусе, зціли моє тіло, гріхами заструплене;

Ісусе, очисти мій розум від помислів марних;

Ісусе, збережи серце моє від пожадань лукавих.

Ісусе, Сину Божий, помилуй мене.


Кондак 12

Благодать подай мені, Ісусе, що всі борги прощаєш, і прийми мене, покутника, як прийняв Ти Петра, що відрікся від Тебе, та поклич мене зневіреного, як покликав колись Павла-гонителя, і почуй мене, що співаю Тобі: Алилуя!


Ікос 12

Прославляючи пришестя Твоє на землю в постаті чоловіка, вихваляємо Тебе всі і віруємо разом із Фомою, що ти є Господь і Бог, що перебуваєш з Отцем і маєш судити живих і мертвих. Отоді сподоби праворуч стати мені, що взиваю:

Ісусе, Царю Предвічний, помилуй мене;

Ісусе, квіте запашний, пахощами наповни мене;

Ісусе, теплото премила, зігрій мене;

Ісусе, Храме Предвічний, покрий мене;

Ісусе, одеже пресвітла, прикраси мене;

Ісусе, перлина дорогоцінна, осяй мене;

Ісусе, самоцвіте коштовний, просвіти мене;

Ісусе, Сонце Правди, освіти мене;

Ісусе, Світло Святе, осяй мене;

Ісусе, від недуг душевних і тілесних урятуй мене;

Ісусе, з рук ворожих визволь мене;

Ісусе, від вогню невгасимого і мук вічних спаси мене.

Ісусе, Сину Божий, помилуй мене.


Кондак 13

О Пресолодкий і Прещедрий Ісусе, прийми нині від нас оце мале моління, як прийняв Ти від удовиці дві лепти, і охорони насліддя Твоє від ворогів видимих і невидимих, від нападу чужинців, від недуги й голоду, від усякої скорботи і смертельної рани, і від вічних мук урятуй нас, що співаємо Тобі: Алилуя!

Кондак 13 читається тричі. Після цього знову читається ікос 1 і кондак 1.


Ікос 1

Ангелів Творче і Господи небесних сил, просвіти розум мій і відкрий уста мої на похвалу пречистого імені Твого, як глухому і німому відкрив Ти колись слух і уста, і він промовив, взиваючи таке:

Ісусе Пречудний, ангелів дивування;

Ісусе Пресильний, прародителів спасіння;

Ісусе Пресолодкий, патріярхів величання;

Ісусе Преславний, царів зміцнення;

Ісусе Прелюбий, пророкувань справдження;

Ісусе Предивний, мучеників кріпосте;

Ісусе Претихий, ченців радосте;

Ісусе Премилостивий, пастирів відрадо;

Ісусе Премилосердний, посників стримання;

Ісусе Найлюбіший, преподобних радосте;

Ісусе Пречесний, чистото дівуючих;

Ісусе Предвічний, грішників спасіння.

Ісусе, Сину Божий, помилуй мене.


Кондак 1

Найславніший Воєводо і Господи, пекла Переможцю! Визволений од вічної смерти, творіння Твоє і слуга Твій, пісню похвальну я співаю Тобі. А Ти, що маєш безмірне милосердя, визволи від усякої біди мене, що взиваю:

Ісусе, Сину Божий, помилуй мене.


Молитва до Господа Ісуса Христа

Прещедрий і Премилосердний Господи, Спасителю наш, Ти просвітив сяйвом Твоїм краї світу і покликав нас до єднання в Церкві Твоїй Святій, обіцяючи насліддя нетлінних і вічних благ. Зглянься милостиво на мене, недостойного раба Твого, і не згадуй беззаконь моїх, але з безмірної добросердечности Твоєї прости мені всі провини мої. Бо хоч переступаю я святу волю Твою, але не відходжу від Тебе, Бога і Спаса мого. Перед Тобою я грішний, але й Тобі єдиному служу, в Тебе єдиного вірую, до Тебе єдиного вдаюся, тільки Твоїм слугою бути бажаю. Ти знаєш неміч мою й підступи, якими звідусіль ворог оточує мене, і приваби та спокуси світу, через які без Тебе, як казав Ти, не маємо змоги нічого творити. Сам, Господи, очисти мене і спаси мене. Сам просвіти мій розум, щоб непохитно вірував Тобі, єдиному Спасу і Визволителю нашому. Сам зворуши серце моє, щоб я любив Тебе, Бога і Творця мого. Сам направ стопи мої, щоб, не спотикаючись, ходив я при світлі заповітів Твоїх. Покажи на мені, Господи, велику милість Твою, щоб, догоджаючи Тобі за життя мого, я сподобився і в Царстві Небесному славити Тебе з Надвічним Отцем і Пресвятим Духом на віки вічні. Амінь.


Акафіст до пресвятої Богородиці


Кондак 1

Тобі, Провідниці життя нашого, ми, раби Твої, пісні перемоги співаємо; визволені ж із біди, пісні вдячні приносимо, Богородице. А Ти, що маєш силу непереможну, від усяких бід визволи нас, щоб ми взивали до Тебе:

Радуйся, Невісто Неневісная.


Ікос 1

Ангел найстарший з неба посланий був вітати Богородицю: «Радуйся». Та коли він побачив Твоє втілення, Господи, то, глибоко вражений, так промовив до Неї своїм безтілесним голосом:

Радуйся, бо через Тебе радість засяє;

Радуйся, бо через Тебе прокляття зникне;

Радуйся, впалого Адама піднесення;

Радуйся, Євиних сліз осушення;

Радуйся, висото, для людського розуму недосяжна;

Радуйся, глибино, і для ангельського зору непроглядна;

Радуйся, бо Ти стала престолом Царя Господа;

Радуйся, бо Ти носиш Того, Хто все носить;

Радуйся, зоре досвітня, провіснице сонця;

Радуйся, лоно божественного втілення;

Радуйся, бо Тобою створіння обновляється;

Радуйся, бо через Тебе Творцеві поклоняємось.

Радуйся, Невісто Неневісная.


Кондак 2

Бачучи себе чистою, пресвята Діва рішуче відповіла Гавриїлові: дивних слів твоїх душа моя не спроможна збагнути, бо про яке зачаття в дівственному лоні ти можеш говорити, виголошуючи: Алилуя!


Ікос 2

Тайну незбагненну збагнути бажаючи, запитала Діва Божого посланця: «Скажи мені, як з непорочного лона дівочого може Син родитися?»— А він зо страхом відповів їй, кажучи:

Радуйся, в невимовну постанову втаємничена;

Радуйся, повірнице таїн, мовчанкою вкритих;

Радуйся, започаткування чудес Христових;

Радуйся, осново правд віри щодо Нього;

Радуйся, драбино небесна, що Бог зійшов нею;

Радуйся, мосте, що сущих на землі ведеш до неба;

Радуйся, чудо для ангелів предивне;

Радуйся, поразко тяжка для диявола;

Радуйся, бо Ти Світло зродила пречудно;

Радуйся, бо Ти не виявила нікому, як це сталося;

Радуйся, бо Ти пізнання мудреців перевищуєш;

Радуйся, бо Ти розум вірних просвічуєш.

Радуйся, Невісто Неневісная.


Кондак З

Сила Всевишнього обгорнула тоді непорочну Діву, і Вона зачала, а плодотворне Її лоно вчинила немовби родючою нивою для тих, що хочуть збирати плоди спасіння, співаючи: Алилуя!


Ікос З

Маючи Бога у лоні Своєму, поспішає Діва до Єлисавети, а дитя тієї, як тільки почуло її привітання, зраділо і заворушилось, і тим, наче піснями, Богородицю привітало:

Радуйся, галузко рослини нев'янучої;

Радуйся, бо Ти придбала плід безсмертний;

Радуйся, виховнице Виховника Чоловіколюбного;

Радуйся, бо Ти породила Насадителя життя нашого;

Радуйся, ниво, що родить багатство милосердя;

Радуйся, трапезо, пребагата на дари помилування;

Радуйся, бо через Тебе рай наново зацвів розкішно;

Радуйся, бо Ти даєш душам пристановище;

Радуйся, приємне молитви кадило;

Радуйся, всього світу очищення;

Радуйся, благовоління Боже для смертних людей;

Радуйся, сміливість смертних людей до Бога.

Радуйся, Невісто Неневісная.


Кондак 4

Бурею глибоких сумнівів охоплений, збентежився праведний Йосиф і, знаючи Тебе Дівою, подумав, що Ти, Непорочна, була кимось зведена; але, дізнавшись, що Ти зачала від Духа Святого, промовив: Алилуя!


Ікос 4

Почули пастирі, як ангели величають Христа, що в людському тілі прийшов на світ, і поспішили до Нього, як до Пастиря, а побачивши Його, як те Ягня непорочне, вигодуване в лоні Марії, привітали Її словами:

Радуйся, Мати Ягнятка і Пастиря;

Радуйся, кошаро овець духовних;

Радуйся, захисте від ворогів невидимих;

Радуйся, ключу, що райські двері відмикаєш;

Радуйся, бо небеса тішаться з землею;

Радуйся, бо земля веселиться з небесами;

Радуйся, апостолів славо безупинна;

Радуйся, подвижників сило непереможна;

Радуйся, осново віри непохитна;

Радуйся, світле пізнання благодати;

Радуйся, бо через Тебе пекло спорожніло;

Радуйся, бо через Тебе ми в славу зодягнулися.

Радуйся, Невісто Неневісная.


Кондак 5

Богопровідну зірку побачивши, мудреці пішли за її світлом, немов за світильником, Царя могутнього шукаючи; а знайшовши, приступили до Недоступного й закликали з радости: Алилуя!


Ікос 5

Коли сини халдейські побачили на руках Діви Того, Хто руками Своїми людей сотворив, і Владику в Ньому пізнали, хоч і прийняв Він вигляд слуги, поспішили дарами Його вшанувати, а Благословенну між жінками привітали:

Радуйся, Мати зорі незаходимої;

Радуйся, світанку дня таїнственного;

Радуйся, бо Ти вгасила вогонь омани;

Радуйся, бо Ти просвічуєш визнавців Святої Тройці;

Радуйся, бо Ти позбавила влади нелюдяного мучителя;

Радуйся, бо Ти явила Христа, Господа Чоловіколюбця;

Радуйся, бо Ти визволяєш людей від служби ідолохвальної;

Радуйся, захиснице від учинків зіпсуття;

Радуйся, бо Ти спинила вогнепоклонство;

Радуйся, бо Ти пригасила полум'я пристрастей;

Радуйся, вірних провіднице до мудрости;

Радуйся, всіх поколінь веселосте.

Радуйся, Невісто Неневісная.


Кондак 6

Здійснивши пророцтво про Тебе, богоносними проповідниками вернулися мудреці до Вавилону, і всім про Тебе, Христе, проповідуючи, обминули вони шаленого Ірода, нездатного співати: Алилуя!


Ікос 6

Освітивши Єгипет світлом Твоєї правди, Ти розвіяв темряву облуди, бо ідоли його, Спасе, впали, не встоявши перед силою Твоєю, а ті, що їх позбулися, привітали Богородицю:

Радуйся, роду лукавого поправо;

Радуйся, нечистої сили пагубо;

Радуйся, бо Ти лукавство обману стоптала;

Радуйся, бо Ти ідолів облуду викрила;

Радуйся, море, що фараона душевного потопило;

Радуйся, скеле, що спрагненихжиттям напоїла;

Радуйся, стовпе вогненний, що сущим у темряві дорогу показує;

Радуйся, покрове світу, ширший від хмар;

Радуйся, поживо, що манну заступила;

Радуйся, служебнице гостини святої;

Радуйся, земле обіцяна;

Радуйся, земле, що тече молоком і медом.

Радуйся, Невісто Неневісная.


Кондак 7

Маючи покинути цей світ облудний, Симеон прийняв Тебе, як немовля, на руки свої, але, пізнавши в Тобі Правдивого Бога і здивований Твоєю невимовною премудрістю, він закликав: Алилуя!


Ікос 7

Новий твір показав Творець, коли прийшов між нас, Свої сотворіння: бо зачався божественно в непорочному лоні і вийшов з нього, зберігаючи його таким, як було перед тим, — непорушеним, щоб ми, дивуючись тому чуду, співали Богоматері:

Радуйся, квітко нетлінности;

Радуйся, віночку чистоти;

Радуйся, воскресіння прообразе ясний;

Радуйся, що життя ангелів показала;

Радуйся, дерево, що родить плоди на поживу вірним;

Радуйся, дерево ряснолисте, що багатьох захищає;

Радуйся, бо Ти породила Відкупителя для поневолених;

Радуйся, бо Ти породила Провідника для заблудлих;

Радуйся, Судді Праведного ублагання;

Радуйся, багатьох гріхів прощення;

Радуйся, надіє безнадійних;

Радуйся, любове, вища понад усі бажання.

Радуйся, Невісто Неневісная.


Кондак 8

Побачивши чудодивне народження, віддалімось від світу і думками перенесімось на небо, бо ж на те Всевишній Бог з'явився на землі як смиренний чоловік, щоб на небо піднести тих, що співають Йому: Алилуя!


Ікос 8

Ввесь був на землі, але й неба не покинув був Незбагненний Бог Слово, бо це не зміною місця перебування було, а божественним сходженням і народженням від Богом обраної Діви, що чула такі привітання:

Радуйся, бо Ти вмістила Бога Невмістимого;

Радуйся, величного таїнства брамо;

Радуйся, для невірних новино нечувана;

Радуйся, для вірних похвало найвища;

Радуйся, пресвята коліснице Сущого на херувимах;

Радуйся, осідку преславний Сущого на серафимах;

Радуйся, бо Ти супротивності погодила;

Радуйся, бо ти дівство й материнство поєднала;

Радуйся, бо через Тебе провину прощено;

Радуйся, бо через Тебе рай знову відчинено;

Радуйся, ключу до Царства Христового;

Радуйся, надіє добра вічного.

Радуйся, Невісто Неневісная.


Кондак 9

Всі ангельські сили здивувалися величності Твого втілення, Христе, бо Неприступного Бога побачили як приступного для всіх чоловіка, що з нами перебуває і чує від усіх: Алилуя!


Ікос 9

Бачимо, що промовці велемовні, наче риби, німі перед Тобою, Богородице, бо неспроможні пояснити, як то Ти, Дівою перебуваючи, породити змогла? А ми, дивуючись цьому таїнству, з вірою взиваємо:

Радуйся, Премудрости Божої вмістилище;

Радуйся, провидіння Божого скарбнице;

Радуйся, бо Ти мудреців немудрими виявляєш;

Радуйся, бо красномовці перед Тобою німіють;

Радуйся, бо завзяті дослідники перед Тобою розум втратили;

Радуйся, бо перед Тобою казкарі замовкли;

Радуйся, бо Ти афінські лукаві хитрощі розвіяла;

Радуйся, бо Ти мережі риболовців наповнила;

Радуйся, бо Ти з безодні незнання виводиш;

Радуйся, бо Ти пізнання багатьох просвічуєш;

Радуйся, кораблю тих, що хочуть спастися;

Радуйся, пристане плавби життєвої.

Радуйся, Невісто Неневісная.


Кондак 10

Світ спасти бажаючи, прийшов Творець, як Сам обіцяв, та був Пастирем нашим, як Бог, що з любови до нас став чоловіком; як чоловік, прикликавши чоловіка, Він, як Бог, чує від нас: Алилуя!


Ікос 10

Ти охорона дівам, Богородице Діво, та й для всіх, що до Тебе вдаються, дав за охорону Тебе, Пречиста, неба і землі Творець, що в Твоєму лоні оселився і всіх навчив взивати до Тебе:

Радуйся, дівочости підпоро;

Радуйся, брамо спасіння;

Радуйся, основоположнице духовної обнови;

Радуйся, подателько Божої ласки;

Радуйся, бо Ти відродила нас, у грісі зачатих;

Радуйся, бо Ти нерозумних опам'ятала;

Радуйся, бо Ти знищила того, що псує душі;

Радуйся, бо Ти породила Сівача невинности;

Радуйся, світлице непорочного подружжя;

Радуйся, бо Ти вірних з Господом поєднала;

Радуйся, дівиць вихователько чудова;

Радуйся, душ святих дівственна окрасо.

Радуйся, Невісто Неневісная.


Кондак 11

Пісня найкраща буде ніщо в порівнянні з багатством милосердя Твого. І хоч принесемо Тобі, Царю Святий, стільки пісень, що зернин піску, то не зробимо нічого достойного супроти тих дарів, які дав Ти нам, що співаємо Тобі: Алилуя!


Ікос 11

Світлопромінним світильником стала пречиста Діва для тих, що перебувають у темряві, бо запалила світло надприродне і провадить всіх до божественного пізнання, просвічуючи блиском людський розум; тож вітаємо Її за те привітами:

Радуйся, проміння Сонця духовного;

Радуйся, сяйво Світла незгасного;

Радуйся, блискавко, що душі прояснює;

Радуйся, що страхом грому ворогів проймаєш;

Радуйся, бо Ти світлом променистим засяяла;

Радуйся, джерело ріки повноводної;

Радуйся, прообразе животворної купелі;

Радуйся, від скверни гріховної очищення;

Радуйся, купеле, що сумління обмиває;

Радуйся, чашо, що з неї радість черпаємо;

Радуйся, запаху пахощів Христових;

Радуйся, життя, повне таїнственної радости.

Радуйся, Невісто Неневісная.


Кондак 12

Обдарувати ласкою бажаючи й простити людям давні борги всіх провин, Проститель Сам прийшов до тих, що віддалилися від Його ласки, і, роздерши їх боргові зобов'язання, від усіх чує: Алилуя!


Ікос 12

Оспівуючи Твоє Дитя, величаємо і Тебе, Богородице, як живу святиню, бо Господь, що держить все у Своїй руці, оселився в Твоєму лоні, освятив, прославив і навчив нас усіх співати Тобі:

Радуйся, мешкання Бога і Слова;

Радуйся, свята над святими;

Радуйся, кивоте, Святим Духом позолочений;

Радуйся, скарбе життя невичерпний;

Радуйся, вінче коштовний володарів побожних;

Радуйся, похвало чесна священиків богомільних;

Радуйся, непорушна вежо Церкви;

Радуйся, непохитна опоро держави;

Радуйся, бо через Тебе звершуються перемоги;

Радуйся, бо через Тебе вороги гинуть;

Радуйся, тіла мого уздоровлення;

Радуйся, душі моєї спасіння.

Радуйся, Невісто Неневісная.


Кондак 13

О, всехвальна Мати, що породила понад усіх святих святіше Слово, прийми нинішнє моління наше і рятуй нас від усякої напасти та охорони від мук вічних тих, що співають Тобі: Алилуя!

Цей кондак читається тричі. Після цього знов читається перший ікос і перший кондак.


Ікос 1

Ангел найстарший з неба посланий був вітати Богородицю: «Радуйся». Та коли він побачив Твоє втілення, Господи, то, глибоко вражений, так промовив до Неї своїм безтілесним голосом:

Радуйся, бо через Тебе радість засяє;

Радуйся, бо через Тебе прокляття зникне;

Радуйся, впалого Адама піднесення;

Радуйся, Євиних сліз осушення;

Радуйся, висото, для людського розуму недосяжна;

Радуйся, глибино, і для ангельського зору непроглядна;

Радуйся, бо Ти стала престолом Царя Господа;

Радуйся, бо Ти носиш Того, Хто все носить;

Радуйся, зоре досвітня, провіснице сонця;

Радуйся, лоно божественного втілення;

Радуйся, бо Тобою створіння обновляється;

Радуйся, бо через Тебе Творцеві поклоняємось.

Радуйся, Невісто Неневісная.


Кондак 1

Тобі, Провідниці життя нашого, ми, раби Твої, пісні перемоги співаємо; визволені ж із біди, пісні вдячні приносимо, Богородице. А Ти, що маєш силу непереможну, від усяких бід визволи нас, щоб ми взивали до Тебе:

Радуйся, Невісто Неневісная.


Молитва

Прийми, о могутня на все добре, пречиста Владичице Богородице, в дар від нас, слуг Твоїх негідних, цю величальну пісню, що Тобі єдиній належиться, бо Ти вибрана з усього людського роду, Ти вища понад усі створіння небесні й земні. Бо через Тебе був із нами Господь сил, через Тебе пізнали ми Сина Божого й удостоїлись Святого Тіла і Пречистої Крови Його. Тому блаженна Ти з роду в рід, Ти світліша від херувимів і чесніша від серафимів. І нині, всехвальна і пресвята Богородице, не переставай молитися за нас, недостойних слуг Твоїх, щоб ми встереглися від хитрощів лукавого і від нахабства його та щоб вийшли цілими з-посеред убивчих диявольських спокус. До кінця життя нашого молитвами Твоїми зберігай нас перед вічним засудом, щоб ми, спасенні Твоїм заступництвом і поміччю, віддавали за все славу, хвалу, подяку і честь у Святій Тройці Єдиному Богові і Творцеві всього сотворіння, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Акафіст до свт. Миколая чудотворця


Кондак 1

Чудотворче дивний і преславний угоднику Божий, святителю Миколаю! Тебе, що всьому світові виливаєш дорогоцінне й невичерпне море чудес, я з любов'ю вихваляю. А ти, що маєш сміливий доступ до Господа, від усяких напастей рятуй мене, щоб я виголошував тобі:

Радуйся, Миколаю, великий чудотворче.


Ікос 1

Ангельським образом явив тебе, за природою земного, Создатель усього створіння; доброплідну бо красу душі твоєї передбачивши, навчив усіх співати тобі:

Радуйся, від утроби материнської очищений;

Радуйся, до кінця життя Богові призначений;

Радуйся, бо народженням своїм ти батьків здивував;

Радуйся, бо відразу після народження ти силу душевну показав;

Радуйся, саде землі обіцяної;

Радуйся, квіте, Богом посаджений;

Радуйся, доброплідна лозо винограду Христового;

Радуйся, дерево чудотворне в раю Ісусовому;

Радуйся, леліє пагінця райського;

Радуйся, миро Христових пахощів;

Радуйся, бо тобою ридання припиняються;

Радуйся, бо тобою радість приноситься.

Радуйся, Миколаю, великий чудотворче.


Кондак 2

Бачачи, як ти виточуєш миро твого милосердя, богомудрий Миколаю, ми просвічуємось душами й тілами, і дивним мироточцем вважаємо тебе, бо чудами, що з ласки Божої розливаються тобою, як вода, ти вірних напуваєш, щоб співали Богові: Алилуя!


Ікос 2

З'ясовуючи таємницю Святої Тройці, ти був у Нікеї з отцями святими оборонцем віри православної, бо визнав Сина за рівного Отцеві, Єдиносущного й Співпрестольного, а безумного Арія засудив. Тим-то й навчилися вірні так шанувати тебе:

Радуйся, великий стовпе благочестя;

Радуйся, надійне пристановище вірних;

Радуйся, твердине віри православної;

Радуйся, почесна оселе й хвало Пресвятої Тройці;

Радуйся, бо рівночесним Отцю ти Сина проповідував;

Радуйся, бо від собору святих ти відігнав безумного Арія;

Радуйся, отче, святих отців славна окрасо;

Радуйся, всіх богомудрих премудра славо;

Радуйся, бо ти вогненні слова проголошував;

Радуйся, бо ти добре навчав свою паству;

Радуйся, бо тобою віра стверджується;

Радуйся, бо тобою єресь знищується.

Радуйся, Миколаю, великий чудотворче.


Кондак З

Силою, що Бог тобі дав, обтер ти всяку сльозу з обличчя тяжко скорботних, богоносний отче Миколаю, бо ти голодних годував, на морській глибині людей рятував, хворим ліки подавав і всім всіляко допомагав, щоб співали Богові: Алилуя!


Ікос З

Воістину, отче Миколаю, треба було б пісню подячну з неба тобі співати, а не з землі, бо хто з людей здатний висловити величність святости твоєї? Проте ж ми, переможені любов'ю твоєю, так тобі співаємо:

Радуйся, добрий прикладе для ягнят і пастирів;

Радуйся, святе очищення звичаїв;

Радуйся, чеснот великих вмістилище;

Радуйся, чиста й почесна оселе святині;

Радуйся, світочу всеосяйний і всім любий;

Радуйся, світе золотосяйний і непорочний;

Радуйся, ангелів достойний співбесіднику;

Радуйся, людей добрий наставнику;

Радуйся, правило віри благочестивої;

Радуйся, образе лагідности духовної;

Радуйся, бо тобою ми пристрастей тілесних позбуваємось;

Радуйся, бо тобою насолодою духовною ми вдовольняємось.

Радуйся, Миколаю, великий чудотворче.


Кондак 4

Буря розгублености хвилює мій розум, як би достойно прославити чудеса твої, блаженний Миколаю. Ніхто бо не може їх перелічити, хоча б і багато мов знав і схотів говорити; але ми Богові, що в тобі дивно прославився, насмілюємся співати: Алилуя!


Ікос 4

Почули, богомудрий Миколаю, близькі й далекі про величність чудес твоїх, що ти звик на відстані, наче на легких благодатних крилах, випереджати захоплених бідою і скоро спасати всіх, що тебе вихваляють:

Радуйся, визволення від печалі;

Радуйся, подателю благодати;

Радуйся, від несподіваних напастей оборонителю;

Радуйся, бажаного добра насадителю;

Радуйся, тих, що в біді, скорий утішителю;

Радуйся, напасників страшний карателю;

Радуйся, море чудес, Богом вилитих;

Радуйся, книго закону Христового, Богом написана;

Радуйся, упалих надійне піднесення;

Радуйся, стійких правдиве утвердження;

Радуйся, бо тобою всяка омана виявляється;

Радуйся, бо тобою всяка істина збувається.

Радуйся, Миколаю, великий чудотворче.


Кондак 5

Як зоря провідна, з'явився ти колись захопленим великою небезпекою на морі, бо вже скоро й смерть неминуча загрожувала їм, якби ти не поквапився на їхній поклик з допомогою, чудотворче святий Миколаю; тоді ти заборонив бісам, що вже літали та корабель потопити хотіли, і прогнав їх, а вірних навчив Богові, що тобою їх спасає, заспівати: Алилуя!


Ікос 5

Довідались про велике милосердя твоє до вбогих, преблаженний отче Миколаю, три діви-сестри, що через убогість свою на життя блудне вже були зважилися; але ти потайки вночі вкинув у вікно батькові їхньому три вузлики золота, отак і самого його, і дочок від падіння гріховного рятуючи. Тому й чуєш від усіх таке величання:

Радуйся, скарбнице великого милосердя;

Радуйся, провидіння Божого вмістилище;

Радуйся, поживо й відрадо тим, хто вдається до тебе;

Радуйся, хлібе щоденний голодним;

Радуйся, багатство, всім бідним на землі послане Богом;

Радуйся, скоре піднесення вбогих;

Радуйся, чутливий до прохань злидарів;

Радуйся, скорботним утішне піклування;

Радуйся, трьом дівам приданого непорочний подателю;

Радуйся, невинности усердний охоронителю;

Радуйся, безнадійних надіє;

Радуйся, всьому світові насолодо.

Радуйся, Миколаю, великий чудотворче.


Кондак 6

Прославляє весь світ тебе, преблаженний Миколаю, як скорого в бідах заступника, бо багато разів в один час і подорожнім на землі, і плаваючим по воді допомагав ти, упереджуючи біди, а разом охороняючи від лиха всіх, що Богові співають: Алилуя!


Ікос 6

Засяяв ти світлом життя, несучи визволення трьом несправедливо засудженим на смерть воєводам, коли просили вони в тебе, добрий пастирю Миколаю. Тоді ти скоро у сні цареві з'явився та настрашив його, а їх випустити звелів без ушкодження. Тим-то з ними разом і ми вдячно величаємо тебе:

Радуйся, бо всім, хто тебе пильно кличе, допомагаєш;

Радуйся, бо від несправедливої смерти визволяєш;

Радуйся, бо від підступних наклепів охороняєш;

Радуйся, бо беззаконні ради руйнуєш;

Радуйся, бо, як павутину, всяку неправду розриваєш;

Радуйся, бо високо істину підносиш;

Радуйся, бо невинних із кайданів визволяєш;

Радуйся, бо навіть мерців оживляєш;

Радуйся, виявителю правди;

Радуйся, потьмарення неправди;

Радуйся, бо тобою невинні від меча врятовані;

Радуйся, бо тобою вони світлом життя втішаються.

Радуйся, Миколаю, великий чудотворче.


Кондак 7

Бажаючи розвіяти богопротивний сморід єретичний, ти, святителю, справді з'явився, як миро запашне; бо, бувши пастирем у Мирах, увесь світ наповнив ти своїм благодатним миром. Віджени ж і від нас сморід мерзенний гріховний, щоб ми Богові пісню приємну співали: Алилуя!


Ікос 7

Вважаємо тебе, отче Миколаю, за нового Ноя, керманича спасительного ковчега, що розганяєш бурю всіх лютих бід своїм керуванням та приносиш божественну тишу тим, що так тебе величають:

Радуйся, захопленим бурею затишне пристановище;

Радуйся, потопаючим певна охороно;

Радуйся, плаваючим по морській глибині надійний керманичу;

Радуйся, бо сильні морські бурі ти заспокоюєш;

Радуйся, провіднику захоплених вихорами;

Радуйся, теплото для замерзаючих;

Радуйся, ясносте, що туман смутку розвіює;

Радуйся, світило, що всі краї землі освітлює;

Радуйся, що з безодні гріховної ти людей визволяєш;

Радуйся, що в безодню пекельну сатану вкидаєш;

Радуйся, бо тобою ми безодню Божого милосердя сміливо призиваємо;

Радуйся, бо, врятовані тобою від потопу гніву Божого, мир з Богом ми здобуваємо.

Радуйся, Миколаю, великий чудотворче.


Кондак 8

Предивне чудо виявляє твій святий храм тим, хто вдається до тебе, святителю Миколаю, бо, коли в ньому хоч би й мале моління принесли, сподобляємося зцілення від недуг великих, якщо тільки після Бога на тебе надію покладаємо, з вірою взиваючи: Алилуя!


Ікос 8

Воістину весь ти для всіх є допомога, богоносний Миколаю, і зібрав укупі всіх, хто до тебе вдається, як визволитель, як кормитель і лікар скорий усім на землі, всіх спонукаючи так тебе величати:

Радуйся, джерело всяких зцілень;

Радуйся, в лютих стражданнях допомого;

Радуйся, зірнице, що сяє заблудлим у пітьмі гріховній;

Радуйся, росо духовна трудящим у спеку;

Радуйся, бо потребуючих ти добре впорядковуєш;

Радуйся, бо прохачам достаток ти готуєш;

Радуйся, бо часто прохання ти випереджуєш;

Радуйся, бо старечою сивиною вкритим ти силу відновлюєш;

Радуйся, бо багатьом, що збилися з прямої дороги, ти докоряєш;

Радуйся, таїн Божих вірний служителю;

Радуйся, бо тобою ми заздрість поборюємо;

Радуйся, бо тобою ми доброчесне життя набуваємо.

Радуйся, Миколаю, великий чудотворче.


Кондак 9

Всілякі хвороби наші вгамуй, великий заступниче Миколаю, подаючи благодатні ліки, що насолоджують душі наші, а серця звеселяють усім, хто щиро за допомогою до тебе вдається, а Богові співає: Алилуя!


Ікос 9

Знаємо, богомудрий отче Миколаю, що красномовці пустословні й нечестиві посоромлені тобою, бо Арія — богопротивника, що розділяв Божество, й Савелія, що змішував Святу Тройцю, ти переміг, а нас у вірі православній утвердив; тим-то ми й шануємо тебе так:

Радуйся, щите, що охороняєш побожність;

Радуйся, мечу, що посікаєш безбожність;

Радуйся, божественних повелінь навчителю;

Радуйся, богопротивних навчань нищителю;

Радуйся, драбино, поставлена Богом, що нею здіймаємося на небо;

Радуйся, покрово, Богом збудована, що багатьох укриваєш;

Радуйся, бо ти немудрих умудрив словами твоїми;

Радуйся, бо ледачих зворушив звичаями твоїми;

Радуйся, незгасима світлосте Божих заповітів;

Радуйся, пресвітлий променю Господніх наказів;

Радуйся, бо навчанням твоїм знищуються єретичні глави;

Радуйся, бо тобою вірні сподобляються слави.

Радуйся, Миколаю, великий чудотворче.


Кондак 10

Бажаючи спасти душу свою, ти, отче Миколаю, тіло своє віддав справді під покору духові, бо спершу мовчанням та боротьбою з помислами грішними ти до діяльности богомислення додав, а потім богомисленням ти розум звершений придбав, котрим із Богом і ангелами сміливо бесідував, завжди співаючи: Алилуя!


Ікос 10

Ти оборона є тим, преблаженний, хто вихваляє чуда твої, й усім, хто до твого заступництва вдається; тому й нас, убогих чеснотами, від убозтва, напасти, недуг і всяких бід спасай, щоб ми з любов'ю величали тебе:

Радуйся, бо від убогости вічної ти рятуєш;

Радуйся, бо ти подаєш багатство нетлінне;

Радуйся, поживо достатня спрагненим правди;

Радуйся, пиття невичерпне тим, що прагнуть життя;

Радуйся, бо від заколоту й війни ти охороняєш;

Радуйся, бо з кайданів і полону ти визволяєш;

Радуйся, в бідах преславний заступниче;

Радуйся, в напастях могутній оборонче;

Радуйся, бо багатьох ти врятував від погибелі;

Радуйся, бо безліч зберіг від ушкодження;

Радуйся, бо тобою від лютої смерти грішники спасаються;

Радуйся, бо тобою грішники, що каються, життя вічне одержують.

Радуйся, Миколаю, великий чудотворче.


Кондак 11

Хвалу Пресвятій Тройці, більшу від інших, приніс ти, блаженний Миколаю, розумом, словом і ділом, бо великим досвідом правовірні повеління з'ясував ти, вірою, надією й любов'ю навчаючи нас Єдиному в Тройці Богові співати: Алилуя!


Ікос 11

Бачимо тебе, прославлений Богом отче Миколаю. як промінь ясноблискучий, що не гасне для тих, хто у пітьмі життя перебуває, бо з ангельськими світилами духовними ти розмовляєш про нестворене Троїчне світло і душі вірних просвічуєш, які співають тобі:

Радуйся, осяяний трисонячним світлом;

Радуйся, зоре ранішня незаходимого сонця;

Радуйся, свічко, вогнем божественним запалена;

Радуйся, бо ти згасив полум'я диявольського нечестя;

Радуйся, ясна проповіде віри православної;

Радуйся, ясне сяйво світла євангельського;

Радуйся, блискавко, що єресі попалила;

Радуйся, громе, що спокусників застрашуєш;

Радуйся, істинного розуміння учителю;

Радуйся, таємничої мудрости досліднику;

Радуйся, бо тобою знищено поклоніння творінню;

Радуйся, бо тобою навчені ми поклонятися Творцеві в Тройці.

Радуйся, Миколаю, великий чудотворче.


Кондак 12

Знаючи, щоти маєш від Бога благодать, преславний отче Миколаю, радісно святкуємо пам'ять твою, як належить, і до дивного заступництва твого всією душею вдаємося; та, не маючи змоги перелічити преславних діл твоїх, як піску морського і безлічі зірок небесних, зачудуванням охоплені, співаємо Богові: Алилуя!


Ікос 12

Прославляючи чуда твої, всехвальний отче Миколаю, величаємо тебе, бо в тобі дивно прославився Бог, у Тройці хвальний. Але, коли б ми навіть принесли тобі надто багато складених від щирого серця псалмів і пісень, чудотворче святий, нічого б не зробили рівного дарові чудес твоїх, дивуючись котрим, взиваємо до тебе:

Радуйся, Царя царів і Володаря володарів вірний служителю;

Радуйся, Його слуг небесних співжителю;

Радуйся, вірним людям допомого;

Радуйся, піднесення християнського роду;

Радуйся, перемоги тезоіменний;

Радуйся, вінценосцю преславний;

Радуйся, всіх чеснот образе;

Радуйся, всім, хто до тебе вдається, надійний захисте;

Радуйся, після Бога і Богородиці вся наша надіє;

Радуйся, тіл наших здоров'я й душ спасіння;

Радуйся, бо тобою від смерти вічної ми визволяємось;

Радуйся, бо тобою життя вічного сподобляємось.

Радуйся, Миколаю, великий чудотворче.


Кондак 13

О, пресвятий і предивний отче Миколаю, утіхо всіх скорботних! Прийми нашу нинішню хвалу тобі і боговгодним твоїм заступництвом ублагай Господа, щоб спаслися ми од вічних мук і з тобою Йому співали: Алилуя!

Цей кондак читається тричі. Після цього знов читається перший ікос і перший кондак.


Ікос 1

Ангельським образом явив тебе, за природою земного, Создатель усього створіння; доброплідну бо красу душі твоєї передбачивши, навчив усіх співати тобі:

Радуйся, від утроби материнської очищений;

Радуйся, до кінця життя Богові призначений;

Радуйся, бо народженням своїм ти батьків здивував;

Радуйся, бо відразу після народження ти силу душевну показав;

Радуйся, саде землі обіцяної;

Радуйся, квіте, Богом посаджений;

Радуйся, доброплідна лозо винограду Христового;

Радуйся, дерево чудотворне в раю Ісусовому;

Радуйся, леліє пагінця райського;

Радуйся, миро Христових пахощів;

Радуйся, бо тобою ридання припиняються;

Радуйся, бо тобою радість приноситься.

Радуйся, Миколаю, великий чудотворче.


Кондак 1

Чудотворче дивний і преславний угоднику Божий, святителю Миколаю! Тебе, що всьому світові виливаєш дорогоцінне й невичерпне море чудес, я з любов'ю вихваляю. А ти, що маєш сміливий доступ до Господа, від усяких напастей рятуй мене, щоб я виголошував тобі:

Радуйся, Миколаю, великий чудотворче.


Молитва 1

О, всеблагий отче наш Миколаю, пастирю і вчителю всіх, хто з вірою вдається під захист твій і теплою молитвою благає тебе! Поспіши й захисти Христову отару від вовків, що гублять її. Землю нашу й усяку країну християнську та й увесь світ захисти й збережи святими твоїми молитвами від землетрусу, наступу чужинців та міжусобиць; від голоду, потопу, вогню, меча, пошести й наглої смерти всяку людину охорони. І як помилував ти трьох чоловіків, що у в'язниці сиділи, та спас їх від гніву царського й кари смертної, так помилуй і мене, що розумом, словом і ділом у пітьмі гріхів перебуваю. Спаси мене від гніву Божого й вічної кари, щоб за твоїм заступництвом і допомогою, Своєю ж благодаттю й милістю, подав мені Христос Бог тихо і без гріха прожити на цім світі, а в майбутньому не засудив мене стояти ліворуч, але сподобив стати праворуч зо всіма святими. Амінь.


Молитва 2

Великий угоднику і святителю Божий Миколаю, пастирю й учителю всіх, хто зо щирим проханням вдається за твоєю допомогою! Ти допомагав тим, які до тебе вдавалися, допоможи й мені в усіх труднощах і потребах мого життя. Коли прийде хвилина, де сила моя заслабка, де труднощі, що стають на дорозі життя мого, завеликі для мене, ти, угоднику Божий, подай мені помічну твою руку і стань мені на охорону, як ставав завжди тим, що в труднощах і небезпеках пам'ятали про тебе. Поблагослови мене святительською твоєю рукою, настав на стежку добру, запали в мені віру непохитну і моли Христа Бога спастися душі моїй. Амінь.


Правило до причастя


Канон перед причастям, гл. 2


Пісня 1

Ірмос: Приходьте, люди, заспіваємо пісню Христу Богові, Котрий, розділивши море, напутив людей і вивів їх із неволі єгипетської, чим і прославився.

Приспів: Серце чисте створи в мені, Боже, і духа правди віднови в нутрі моєму.

Нехай Тіло Твоє Святе буде для мене Хлібом життя вічного, Милосердний Господи, і Чесна Кров Твоя — зціленням від всіляких недуг.

Приспів: Не відкинь мене від лиця Твого і Духа Твого Святого не відійми від мене.

Непристойними вчинками осквернений, я, окаянний, Христе, є негідний причаститися Твого Пречистого Тіла і Божественної Крови, що їх сподобляєш мене.

Слава… і нині…

Земле щедра, благословенна Богоневісто, Ти зростила на неораній ниві Колос, що рятує світ, сподоби й мене, споживши Його, спастися.


Пісня З

Ірмос: На камені віри Ти мене утвердив, розкривши уста мої на ворогів моїх. Звеселяється дух мій, коли співаю: нема святого, як Бог наш, і немає праведнішого, як Ти, Господи.

Приспів: Серце чисте створи в мені, Боже, і духа правди віднови в нутрі моєму.

Даруй мені сльози, Христе, щоб скверну серця мого очищували, і, очищений, з добрим сумлінням, вірою і страхом приходив я, Владико, до причастя Божественних Дарів Твоїх.

Приспів: Не відкинь мене від лиця Твого і Духа Твого Святого не відійми від мене.

Нехай буде Пречисте Тіло Твоє і Божественна Кров на відпущення провин моїх, на відчуження пристрастей і скорбот, на спільність із Духом Святим і на життя вічне, Чоловіколюбче.

Слава… і нині…

Пресвята Трапезо Хліба життєдайного, який заради милосердя з висоти зійшов і світові нове життя подав, сподоби, щоб і я, недостойний, зі страхом спожив Його нині і живим залишився.


Пісня 4

Ірмос: Прийшов Ти від Діви не як заступник чи ангел, але Сам, Господи, втілившись, спас і мене, людину. Тому й кличу до Тебе: слава силі Твоїй, Господи.

Приспів: Серце чисте створи в мені, Боже, і духа правди віднови в нутрі моєму.

Втілившись заради нас, Многомилостивий, Ти захотів бути жертвою за гріхи людські, наче ягня; тим-то молю Тебе: і мої очисти провини.

Приспів: Не відкинь мене від лиця Твого і Духа Твого Святого не відійми від мене.

Вилікуй рани душі моєї, Господи, і всього освяти; і сподоби, Владико, щоб причастився тайної Твоєї Божественної вечері я, окаянний.

Слава… і нині…

Ублагай бути милостивим до мене Того, Хто вийшов із лона Твого, Владичице, і збережи мене, раба Твого, нескверним і непорочним, щоб, прийнявши розумні перли, я освятився.


Пісня 5

Ірмос: Світла Подавче і віків Творче, Господи, направляй нас у світлі Твоїх повелінь; бо ж іншого від Тебе бога не знаємо.

Приспів: Серце чисте створи в мені, Боже, і духа правди віднови в нутрі моєму.

Як провістив єси, Христе, нехай буде убогому рабові Твоєму, щоб Ти і в мені оселився, як і обіцяв; це ж бо Тіло Твоє споживаю Божественне і п'ю Кров Твою.

Приспів: Не відкинь мене від лиця Твого і Духа Твого Святого не відійми від мене.

Слове Божий і Боже, вугіль Тіла Твого нехай буде мені, затьмареному, на просвіту; Кров же Твоя — на очищення оскверненої душі моєї.

Слава… і нині…

Маріє, Мати Божа, почесна оселе пахощів, Твоїми молитвами вибраним посудом мене вчини, щоб причастився я освячень Сина Твого.


Пісня 6

Ірмос: В прірві гріховній томлячись, благаю неосяжну безодню милосердя Твого: від тління, Боже, мене рятуй.

Приспів: Серце чисте створи в мені, Боже, і духа правди віднови в нутрі моєму.

Розум, душу, серце і тіло моє освяти, Спасе, і сподоби неосудно, Владико, до Страшних Таїн приступити.

Приспів: Не відкинь мене від лиця Твого і Духа Твого Святого не відійми від мене.

Щоб звільнитись мені від пристрастей і Твоєю благодаттю мати підкріплення та життя зміцнення, сподоби мене причаститися Святих, Христе, Таїн Твоїх.

Слава… і нині…

Богове, Боже, Слово Святеє, всього мене освяти, бо приступаю нині до Божественних Твоїх Таїн, святої Матері Твоєї молитвами.


Кондак, гл. 2

Христе, не заборони мені взяти нині поживу Тіла Твого і Божественної Твоєї Крови, Пречистих, Владико, і Страшних Твоїх Тайн, і причаститися, окаянному; нехай вони будуть мені не на суд, а на життя вічне і безсмертне.


Пісня 7

Ірмос: Ідолу золотому премудрі діти не послужили, і в полум'я самі пішли, і богів їх посоромили, посеред полум'я голосно закликали, і оросив їх ангел, промовляючи: «Почута вже й уст ваших молитва».

Приспів: Серце чисте створи в мені, Боже, і духа правди віднови в нутрі моєму.

Джерело добра, Христе, нехай причастя Безсмертних Твоїх Таїн буде для мене сьогодні світлом і життям, і безпристрасністю, та служить для надбання й примноження божественних чеснот Твоїх, Єдиний Добрий, щоб я славив Тебе.

Приспів: Не відкинь мене від лиця Твого і Духа Твого Святого не відійми від мене.

Щоб визволився я від пристрастей, ворогів і злигоднів, і від усякої скорботи, та з острахом і любов'ю приступив сьогодні до Твоїх, Чоловіколюбче, Безсмертних і Божественних Таїн, сподоби співати Тобі: благословенний Ти, Господи, Боже отців наших.

Слава… і нині…

Тебе, що понад розуміння Христа Спаса народила, Богоблагодатна, молю Тебе нині, раб Твій, Чисту нечистий: очисти всього мене від скверни тіла і духу, бо ж хочу сьогодні до Пречистих Таїн приступити.


Пісня 8

Ірмос: Бога, що в піч вогняну до юнаків єврейських зійшов і полум'я на росу перетворив, оспівуйте діла, як Господа, і вихваляйте по всі віки.

Приспів: Серце чисте створи в мені, Боже, і духа правди віднови в нутрі моєму.

Причасником бути Небесних і Страшних, і Святих Твоїх, Христе, нині Таїн і Божественної Твоєї й тайної вечері сподоби й мене, відчайдушного, Боже, Спасе мій.

Приспів: Не відкинь мене від лиця Твого і Духа Твого Святого не відійми від мене.

Під Твоє віддавшись добросердя, Благий, зо страхом взиваю до Тебе: перебувай у мені, Спасе, і я в Тобі, як і прорік Ти; ось бо, зважившись на милосердя Твоє, споживаю Тіло Твоє та п'ю Кров Твою.

Благословім Отця, і Сина, і Святого Духа Господа, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Жахаюся, приймаючи вогонь, щоб я не опалився, як віск або трава. О страшна тайно! О доброто Божа! Як це так, що Божественного Тіла й Крови, тлінний бувши, причащаюся і роблюся нетлінним?


Пісня 9

Ірмос: Безпочаткового Отця Син, Бог і Господь, втілившись від Діви, нам явився тих, хто в темряві, просвітити, зібрати розпорошених, тому й прехвальну Богородицю величаємо.

Приспів: Серце чисте створи в мені, Боже, і духа правди віднови в нутрі моєму.

Це Христос, споживіть і побачите: Господь, Котрий заради нас приніс Себе Єдиного в жертву Отцю Своєму колись, завжди заколюється, щоб освячувати причасників.

Приспів: Не відкинь мене від лиця Твого і Духа Твого Святого не відійми від мене.

Душею й тілом нехай освячуся, Владико, нехай просвічуся та спасуся, хай стану за оселю Тобі через причастя Святих Таїн, маючи Тебе замешкалим у собі з Отцем і Духом, Благодійнику Многомилостивий.

Приспів: Поверни мені радість спасіння Твого і Духом владичним укріпи мене.

Як вогонь і як світло нехай буде для мене Тіло Твоє і Кров Пречесна, Спасе мій, обпалюючи гріховну істоту, спалюючи ж терня пристрастей і всього мене навчаючи поклонятися Божеству Твоєму.

Слава… і нині…

Бог втілився від чистої крови Твоєї; тому-то всі покоління оспівують Тебе, Владичице, безтілесні ж полки славлять, бо через Тебе навіч побачили Того, Хто всіма володарює і набув істоти людської.

Молитви перед причастям


Прийдіть, поклонімось Цареві нашому Богу (поклон).

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Христа, Царя нашого, Бога (поклон).

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Самого Христа, Царя і Бога нашого (поклон).


Псалом 22

Господь Пастир мій, і я ні в чому не матиму недостатку. Він оселив мене серед лугів зелених, до тихих вод водить мене. Він підживляє душу мою, веде мене по дорозі правди задля слави імени Свого. Хоч би я ходив по долині тіні смертної, то не побоюся зла, бо Ти, Господи, зо мною. Твій жезл і палиця Твоя, вони заспокоюють мене. Ти наготував для мене трапезу перед очима ворогів моїх; намастив оливою голову мою, і чаша Твоя для мене переповнена. Так нехай милість Твоя, Господи, проводжає мене в усі дні життя мого. І я перебуватиму в домі Господнім на довгі дні.


Псалом 23

Господня земля і все, що наповняє її, вселенна і все, що живе в ній. Він на морях заснував її і на ріках утвердив її. Хто вийде на гору Господню і хто стане на святому місці Його? Неповинний руками і чистий серцем. Хто не клявся душею своєю на неправду і зрадливо не присягався ближньому своєму, — цей одержить благословення від Господа і милість від Бога Спасителя свого. Це рід тих, що шукають Господа, що бажають бачити лице Бога Якова. Піднесіть, ворота, верхи ваші, розкрийтеся, ворота вічні,- і ввійде Цар слави. Хто є цей Цар слави? Господь кріпкий і сильний, Господь переможець у боротьбі. Піднесіть, ворота, верхи ваші, розкрийтеся, ворота вічні, ввійде Цар Слави. Хто є цей Цар слави? Господь сил, Він є Цар слави.


Псалом 115

Я увірував, тому й заговорив, і я смирився вельми. Я сказав у нестямі моїй: «Кожна людина — марнота». Чим віддячу я Господеві за все, що Він дав мені? Чашу спасіння прийму й ім'я Господнє призву. Обітниці мої Господеві виконаю перед усім народом Його. Чесна перед Господом смерть преподобних Його. О, Господи! Я раб Твій, я раб Твій і син рабині Твоєї. Ти розбив кайдани мої. Тобі принесу я жертву хвали й ім'я Господнє призву. Обітниці мої Господеві виконаю перед усім народом Його. У дворах дому Господнього, посеред тебе, Єрусалиме.

Слава… і нині…

Алилуя, алилуя, алилуя, слава Тобі, Боже (тричі).


Тропарі, гл. 8

Беззаконства мої зневаж, Господи, що від Діви народився, і серце моє очисти, чинячи його за храм Пречистому Твоєму Тілу й Крові; і не відкинь мене від лиця Твого, Ти, що маєш незмірно велику милість.

Слава… У причасті святинь Твоїх як наважуся, недостойний? Як і зважуся до Тебе приступити з достойними, одяг мене викриває, бо не є весільний, і осуд викличу вельми грішній душі моїй. Очисти, Господи, скверну душі моєї і спаси мене, бо Ти є Чоловіколюбець.

І нині… Безліч провин своїх маючи, Богородице, до Тебе вдаюся, Чиста, спасіння благаючи. Відвідай недужу мою душу й моли Сина Твого і Бога нашого, щоб дав мені відпущення важких провин, заподіяних мною, єдина Благословенна.


У Великий піст промовляй: Коли славні ученики умиванням ніг на вечері просвіщалися, тоді Юда злочестивий недугою грошолюбства засліплювався і беззаконним суддям Тебе, Праведного Суддю, продав. Глянь, скарбів ревнителю, на того, що через них повісився. Тікай від тієї ненаситної душі, що на Вчителя так наважилася. Милосердний до всіх, Господи, слава Тобі.


Господи, помилуй (40 разів).


І стихи св. Симеона Метафраста:

Коли хочеш, чоловіче, їсти Тіло Владики, зо страхом приступи, щоб не опалитися: бо воно — вогонь.

П'ючи ж Божественну Кров для причастя, спершу примирися з тим, хто тебе засмутив, і лише тоді поживу таїнственну їж.

Перше причастя страшної жертви, Животворчого Тіла і Крови Владики, таким чином помолися з острахом:


Молитва 1, свт. Василія Великого

Владико Господи Ісусе Христе, Боже наш. Джерело життя і безсмертя, Співтворче всього творіння видимого і невидимого, Рівновічний і Співбезпочатковий Сину Безпочаткового Отця! Ти з безмірної благости в останній час тіло прийняв і був розп'ятий і похований за нас, невдячних і нерозсудливих, і Твоєю кров'ю обновив понівечену гріхом природу нашу. Сам, Безсмертний Царю, прийми покаяння і від мене грішного, і нахили вухо Твоє до мене, і вислухай слова мої. Бо згрішив я, Господи, згрішив перед небом і перед Тобою і став недостойний поглянути на висоту слави Твоєї, бо я прогнівив Твою благість, порушив Твої заповіді й не послухав Твоїх повелінь. Але Ти, Господи, Незлопам'ятливий, Довготерпеливий і Многомилостивий, не віддав мене на погибель з беззаконнями моїми і навернення мого чекаєш. Бо Ти ж, Господи, сказав через пророка Твого: не бажаю Я смерти грішника, але нехай він покається і буде живий. Бо Ти, Владико, не хочеш погубити творіння рук Твоїх, і не люба Тобі погибель людська, але хочеш, щоб усі спаслися і до пізнання істини прийшли. Тому і я, хоч і недостойний неба й землі, і цього дочасного життя, бо всього себе піддав гріхові, віддав у неволю пристрастям і осквернив Твій образ; але, Твоїм ділом і творінням бувши, я, нещасний, не трачу надії на своє спасіння і приходжу, на Твоє безмірне милосердя надію поклавши. Прийми ж і мене, Чоловіколюбче Господи, як блудницю, як розбійника, як митаря і як блудного, і візьми мій важкий тягар гріхів, Ти, що гріхи світу взяв, що зціляєш немочі людські, що кличеш до Себе й заспокоюєш знеможених і обтяжених, що прийшов покликати не праведників, а грішників до покаяння. Очисти мене від усякої скверни тіла і духу й навчи мене приступати до святощів зо страхом Твоїм, щоб, приймаючи в чистім свідоцтві сумління мого частину святощів Твоїх, я з'єднався з Святим Твоїм Тілом і Кров'ю, і щоб Ти жив і перебував у мені з Отцем і Святим Твоїм Духом. Так, Господи Ісусе Христе, Боже мій, не на осуд нехай буде мені причастя Пречистих і Животворчих Твоїх Таїн, і нехай не буду я немічний душею й тілом, недостойно причастившись їх. Але дай мені аж до останнього зітхання мого неосудно приймати частину святощів Твоїх на спільність із Духом Святим, на путь до життя вічного і на добру відповідь на страшнім суді Твоїм; щоб і я з усіма обранцями Твоїми був спільником нетлінних Твоїх благ, які Ти приготував для тих, що люблять Тебе, Господи; вони ж прославляють Тебе повіки. Амінь.


Молитва 2, свт. Іоана Золотоустого

Господи Боже мій, я знаю, що я недостойний і негідний того, щоб Ти ввійшов під покрівлю дому душі моєї, бо він увесь спустошений і занепалий, і не маєш у мені достойного місця, де б голову прихилити. Але, як Ти з висоти задля нас принизив Себе, так і нині знижся до моєї недостойности. І як Ти зволив лягти в печері в яслах тварин нерозумних, так благозволь увійти в ясла нерозумної моєї душі і в осквернене моє тіло. І як ти не вважав за недостойне ввійти й повечеряти з грішниками в домі Симона прокаженого, так благозволь увійти і в дім убогої моєї, прокаженої і грішної душі. І як Ти не відкинув подібної до мене блудниці й грішниці, що прийшла і доторкнулася до Тебе, так змилосердься й наді мною грішним, що приходжу і доторкаюсь Тебе. І як Ти не погордував скверними й нечистими її устами, що цілували Тебе, так не погордуй і моїми, ще більш, ніж її, скверними й нечистими устами та скверним і найнечистішим моїм язиком. Але нехай буде вугіль Пресвятого Твого Тіла й Дорогоцінної Твоєї Крови на освячення і на просвітлення і на здоров'я вбогої моєї душі й тіла; на полегшення тягарів моїх многих провин, на збереження від усякого диявольського діла, на віддалення і припинення мого злого й лукавого звичаю, на змертвіння пристрастей, на сповнення заповідей Твоїх, на примноження божественної Твоєї благодати й на здобуття Царства Твого. Бо я приходжу до Тебе, Христе Боже, не з погордою, але з сміливою надією на невимовну Твою благість; і щоб мене, надовго віддаленого від спільности з Тобою, не уловив вовк мислений. Благаю ж Тебе, Владико, Єдиний Святий, освяти мою душу й тіло, розум і серце, нутро й істоту, і всього мене обнови, івкорени страх Твій у сустави мої, і освячення Твоє вчини незнищенним у мені. І будь мені помічником і заступником, провадячи в спокої життя моє, сподобляючи мене стояти праворуч Тебе разом із святими Твоїми, молитвами й благанням пречистої Твоєї Матері, безтілесних Твоїх слуг і пречистих сил, і всіх святих, що від віку Тобі вгодне вчинили. Амінь.


Молитва З, Симеона Метафраста

Єдиний Чистий і Нетлінний Господи! Ти, що з невимовної милости чоловіколюбства прийняв цілу нашу тлінність від чистої і непорочної крови Тієї, Яка надприродно породила Тебе, Христе Ісусе, Премудросте Божа, Спокою і Сило, зшестям Божественного Духа і благоволінням Віковічного Отця; Ти, що через Твоє втілення прийняв животворчі й спасенні страждання, хрест, цвяхи, копіє, смерть, — умертви мої душогубні пристрасті тілесні. Ти, що Твоїм погребінням полонив царство пекельне, поховай добрими мислями мої лукаві замисли й знищ духа лукавства. Ти, що Твоїм на третій день живоносним воскресінням підвів упалого праотця, піднеси мене, в гріхах упалого, подаючи мені способи покаяння. Ти, що Твоїм преславним вознесенням на небо обожествив прийняте тіло і вшанував його перебуванням праворуч Отця, сподоби мене через причастя Святих Твоїх Таїн здобути блаженну долю спасенних. Ти, що через пришестя Утішителя Твого Духа вчинив святих Твоїх учеників почесним сосудом, яви й мене вмістилищем Його пришестя. Ти, що знов прийдеш судити вселенну по правді, благоволи, щоб і я зустрів на хмарах Тебе, мого Суддю і Творця, з усіма святими Твоїми, щоб я безконечно прославляв і оспівував Тебе, з Одвічним Твоїм Отцем і Пресвятим і Благим і Животворчим Твоїм Духом, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва 4, прп. Іоана Дамаскина

Владико Господи Ісусе Христе, Боже наш, Єдиний, що маєш владу прощати людям гріхи, прости, як Благий і Чоловіколюбець, усі мої провини свідомі й несвідомі; і сподоби мене неосудно причаститися Божественних і Найславніших, і Пречистих, і Животворчих Твоїх Таїн не на тягар, не на муку, не на примноження гріхів, але на очищення й освячення і запоруку майбутнього життя й Царства, на оборону й допомогу, і на поборення супротивників, і на знищення многих моїх провин. Бо Ти Бог Милостивий і Милосердний, і Чоловіколюбний, і Тобі ми славу віддаємо, з Отцем і Святим Духом, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва 5, свт. Василія Великого

Знаю, Господи, що я недостойно причащаюся Пречистого Твого Тіла і Дорогоцінної Твоєї Крови, І винуватий я, і осуд для себе їм і п'ю, не розважаючи про Тіло і Кров Тебе, Христа і Бога мого. Але, сміливо покладаючись на милосердя Твоє, приходжу до Тебе, що сказав: хто їсть Моє Тіло і п'є Мою Кров, той у Мені перебуває, і Я в ньому. Змилосердься, Господи, і не докоряй мені грішному, але вчини зо мною з милости Твоєї. І нехай будуть мені ці святощі на зцілення і очищення, і просвічення, і збереження, і спасіння, і освячення душі й тіла; на відігнання всякої примхливої думки й лукавого вчинку, і діла диявольського, що через розум діє в суставах моїх; на сміливість і любов до Тебе; на поправу життя й певність; на збільшення чесноти й звершености; на сповнення заповідей, на спільність із Духом Святим, на путь до життя вічного і на добру відповідь на страшнім суді Твоїм; не на суд і не в осуд. Амінь.


Молитва 6, Симеона Нового Богослова

Від скверних уст, від мерзенного серця, від нечистого язика, від оскверненої душі прийми благання, Христе мій, і не відкинь ні слів моїх, ні благань, ані зухвальства. Дай мені, Христе мій, сміливо говорити те, що я хочу, але й навчи мене, що мені треба чинити й говорити. Згрішив я більше, ніж блудниця, що, довідавшись, де Ти перебуваєш, і купивши мира, сміливо прийшла намастити Твої ноги, Бога мого, Владики й Христа мого. Як не відкинув Ти її, що прийшла від щирого серця, так і мною не погордуй, Слово, а дозволь мені Твої ноги і держати, і цілувати, і потоками сліз, як дорогоцінним миром, сміливо їх намащати. Обмий мене сльозами моїми, очисть мене ними, Слово, відпусти й провини мої і подай мені прощення. Ти знаєш множество злих вчинків моїх, знаєш і струпи мої, і рани бачиш мої, але і віру знаєш, і прагнення бачиш, і зітхання чуєш. Не втаїться від Тебе, Боже мій, Сотворителю мій, Визволителю мій, ні крапля сльози, ані частина краплі. Спостерегли очі Твої те, чого я не зробив ще, і в книзі Твоїй записано також і те, чого я ще не вчинив. Поглянь на негідність мою, поглянь на неміч мою, яка вона велика. І всі гріхи відпусти мені, Боже всього, щоб я з чистим серцем, з боязкою думкою і сокрушенною душею причастився Непорочних Твоїх і Пресвятих Таїн, що оживляють і обожествляють усякого, хто їсть і п'є з чистим серцем. Бо Ти, Владико мій, сказав: кожний, хто їсть Моє Тіло і п'є Мою Кров, той у Мені перебуває, а Я в ньому. Правдиве кожне слово Владики і Бога мого, бо хто учасник божественних і боготворчих милостей, той уже не самотній, але з Тобою, Христе мій, трисонячним світлом, що світ просвіщає. Щоб не перебувати мені одному без Тебе, Життяподавче, дихання моє, життя моє, утіхо моя, спасіння світу, я до Тебе приступив, як бачиш, із сльозами й сокрушенною душею, благаючи визволення від моїх провин і неосудного причастя Твоїх Животворчих і Непорочних Таїн, щоб Ти перебув, як і сказав, зо мною, найнещасливішим; щоб спокусник, знайшовши мене без Твоєї благодати, не заволодів мною підступно і, спокусивши, не відвернув від боготворчих Твоїх слів. Тому я до Тебе припадаю й гаряче взиваю до Тебе: як прийняв Ти блудного й блудницю, що прийшла, так прийми, Милосердний, мене блудного й розпусного, мене, що нині до Тебе приходжу з душею сокрушенною. Знаю, Спасе, що ніхто інший так не згрішив Тобі, як я, і не вчинив таких діл, які я вчинив. Але знаю також і те, що ні страшні провини, ані безліч гріхів не перевищують великого довготерпіння і найвищого чоловіколюбства Бога мого. Але тих, що каються, Ти оливою милости і очищуєш, і освітлюєш, і учасниками світла чиниш, щедро творячи спільниками Твого Божества, і на диво ангелам і людському розумінню многократно розмовляєш із ними, як із правдивими друзями Твоїми. Це дає мені сміливість, це окрилює мене надією, Христе мій. І я, сміливо надіючись на Твої великі добродійства для нас, радіючи і разом тремтячи, приймаю вогонь, будучи травою, і, дивне чудо, покриваюся росою невидимою, наче справді купина, що колись горіла неопалимо. І тому вдячною думкою і вдячним серцем, вдячними моїми суставами душі й тіла мого поклоняюся, величаю і прославляю Тебе, Боже мій, бо Ти благословен єси нині й повіки. Амінь.


Молитва 7, свт. Іоана Золотоустого

Боже, полегши, відпусти й прости мені провини мої, якими я згрішив перед Тобою чи словом, чи ділом, чи думкою, волею чи неволею, свідомо чи несвідомо, — все мені прости, як Благий і Чоловіколюбець. І молитвами пречистої Твоєї Матері, духовних слуг Твоїх і всіх святих, що від віку вгодне Тобі чинили, благоволи, щоб я неосудно прийняв Святе і Пречисте Твоє Тіло і Дорогоцінну Кров на зцілення душі й тіла і на очищення лукавих моїх думок. Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, з Отцем і Святим Духом, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва 8, свт. Іоана Золотоустого

Я недостойний того, щоб Ти, Владико Господи, ввійшов під покрівлю душі моєї, але тому, що Ти, як Чоловіколюбець, хочеш жити в мені, я сміливо приступаю. Ти наказуєш, щоб я відчинив двері, що їх Ти один сотворив, і Ти ввійдеш чоловіколюбно, яким Ти єси з природи, ввійдеш і просвітиш затемнений розум мій. Вірую, Ти вчиниш це, бо блудницю, яка прийшла до Тебе зі сльозами, Ти не віддалив; і митаря, що покаявся, Ти не відкинув; і розбійника, що пізнав Царство Твоє, Ти не відігнав; і гонителя, що покаявся, Ти не залишив тим, ким він був; але всіх, що прийшли до Тебе з покаянням, Ти серед друзів своїх умістив, Єдиний благословенний завжди, нині й на віки безконечні. Амінь.


Молитва 9, свт. Іоана Золотоустого

Господи Ісусе Христе, Боже мій, полегши, відпусти, очисти і прости мені, грішному і нікчемному і недостойному рабу Твоєму, провини, гріхи й падіння мої, що ними від молодих літ моїх аж до цього дня й години я згрішив свідомо й несвідомо, словами чи ділами, помислами, думками й намірами та усіма моїми почуттями. І молитвами пречистої Вседіви Марії, Матері Твоєї, що безсіменно Тебе породила, єдиної певної надії, оборони і спасіння мого, сподоби мене неосудно причаститися Пречистих, Безсмертних, Животворчих і Страшних Твоїх Таїн на відпущення гріхів і на життя вічне, на освячення, і просвічення, і зміцнення, і зцілення, і здоров'я душі й тіла; на знищення і цілковите вигублення лукавих моїх міркувань, помислів, намірів і нічних примар, темних і лукавих духів. Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, і честь, і поклоніння, з Отцем і Святим Духом, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва 10, прп. Іоана Дамаскина

Перед дверима храму Твого я стою, і від страшних мислей не визволяюся. Але Ти, Христе Боже, що митаря виправдав, і хананеянку помилував, і розбійникові двері раю відчинив, відчини мені милосердя чоловіколюбства Твого і прийми мене, що приходжу і доторкаюся до Тебе, як блудницю і кровоточиву. Бо одна, доторкнувшись до краю одежі Твоєї, зараз зцілення прийняла; а друга, обнявши Твої ноги, відпущення гріхів дістала. Я ж нещасний, що насмілююся все Твоє Тіло прийняти, нехай не буду опалений. Але прийми мене, як і їх, і просвіти мої душевні почування, спаливши мої гріховні провини молитвами Пречистої, що безсіменно породила Тебе, і сил небесних, бо Ти благословенний єси на віки вічні. Амінь.


Коли підходиш до причастя, промов:

Вірую, Господи, і визнаю, що Ти єси воістину Христос, Син Бога Живого, що прийшов на світ грішників спасти, між якими перший — це я. Ще вірую, що це саме є Пречисте Тіло Твоє і це саме є Чесна Кров Твоя. Молюся отже Тобі: помилуй мене і прости мені провини мої вільні й невільні, чи то в слові, чи ділі, свідомі й несвідомі; і сподоби мене неосудно запричаститися Пречистих Твоїх Таїн на відпущення гріхів і на життя вічне. Амінь.

Вечері Твоєї тайної, Сину Божий, причасником мене сьогодні прийми, бо ворогам Твоїм тайни не розповім і цілування не дам Тобі, як Юда, але, як розбійник, визнаю Тебе: пом'яни мене, Господи, у Царстві Твоїм.

Нехай не на суд і не в осуд буде мені причастя Святих Твоїх Таїн, Господи, а на зцілення душі й тіла.


Молитви після причастя


Стихи напутні:

Коли ж сподобишся доброго причастя

Животворчих таїнственних дарів,

Оспівуй скоро, дякуй вельми,

І ось так гаряче від душі до Бога промовляй:


Слава Тобі, Боже. Слава Тобі, Боже. Слава Тобі, Боже.


Подячна молитва 1

Дякую Тобі, Господи Боже мій, що Ти не відкинув мене грішного, а сподобив стати учасником святощів Твоїх. Дякую Тобі, що сподобив Ти мене недостойного причаститися Пречистих Твоїх і Небесних Дарів. Але, Владико Чоловіколюбче, що задля нас помер єси і воскрес і дарував Страшні оці і Животворчі Тайни на добро й освячення душ і тіл наших, дай, щоб вони і мені стали на зцілення душі й тіла, на відігнання всякого супротивника, на просвітлення очей серця мого, на спокій душевних сил моїх, на віру неосудну, на любов нелицемірну, на повноту мудрости, на додержання заповідей Твоїх, на примноження божественної Твоєї благодати і Царства Твого осягнення; щоб цим усім у святині Твоїй збережений, завжди пам'ятав я благодать Твою і вже не для себе жив, а для Тебе, нашого Владики і Доброчинця. І так, покинувши це життя в надії на життя вічне, вічний осягнув спокій, де не перестає голос тих, що святкують, і насолода безмежна тих, що бачать лиця Твого красу несказанну. Ти бо єси правдиве бажання і радість невимовна тих, що люблять Тебе, Христе Боже наш, і Тебе величає все творіння повіки. Амінь.


Молитва 2, свт. Василія Великого

Владико Христе Боже, Царю віків і Сотворителю всього, дякую Тобі за все добре, що подав мені, і за причастя Пречистих і Животворчих Твоїх Таїн. Благаю Тебе, Добрий і Чоловіколюбний, охорони мене покровом Твоїм і в захисті крил Твоїх і дай мені аж до останнього мого зітхання з чистим сумлінням причащатися святощів Твоїх на відпущення гріхів і на життя вічне. Ти бо єси Хліб Життя, Джерело святині, Податель добра, і Тобі славу віддаємо, з Отцем і Святим Духом, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва 3, Симеона Метафраста

Ти, що дав мені Тіло Своє добровільно на поживу, Ти вогонь, що палиш недостойних, не спали мене, Творче мій. Але пройми члени мої, всі сустави, нутро, серце. Спали терня провин моїх, душу очисти, думки освяти, сустави разом із кістьми зміцни, п'ять змислів моїх просвіти. Всього мене пригвозди до страху Твого. Завжди покривай, бережи і охорони мене від усякого діла та слова душетлінного. Очисти, обмий і прикраси мене, оздоб, врозуми і просвіти мене. Учини мене оселею Твого Духа єдиного, а вже не оселею гріха, щоб по причасті від мене, як від дому Твого і як від вогню, втікали злочинець усякий і всяка недоля. На заступників перед Тобою кличу всіх святих, чини безтілесних, Предтечу Твого, апостолів премудрих, а з ними і Матір Твою пренепорочную, чистую. Молитви їх прийми, Христе мій Милосердний, і сином світла слугу Твого вчини. Ти бо, Благий, єдиний єси і освячення душ наших, і світлість, і Тобі, Богові і Владиці, належно славу всі віддаємо повсякдень. Амінь.


Молитва 4

Тіло Твоє Святеє, Господи Ісусе Христе, Боже наш, нехай буде мені на життя вічне і Кров Твоя Дорогоцінна на відпущення гріхів. Нехай же буде мені причастя це на радість, здоров'я і втіху; а на страшному і другому пришесті Твоєму сподоби мене грішного стати праворуч слави Твоєї, молитвами пречистої Твоєї Матері і всіх святих. Амінь.


Молитва 5, до пресвятої Богородиці

Пресвятая Владичице Богородице, світло затемненої душі моєї, надіє, покрове, пристановище, утіхо, радосте моя, дякую Тобі, що сподобила мене недостойного бути причасником Пречистого Тіла і Дорогоцінної Крови Сина Твого. Ти, що породила Світ істинний, просвіти мої мисленні очі серця. Ти, що породила Джерело безсмертя, оживи мене, через гріх на смерть засудженого. Ти, Милостивого Бога милосердная Мати, помилуй мене і дай мені жаль і каяття в серці моєму, і покору в думках моїх, і взивання з неволі помислів моїх; і сподоби мене до останнього зітхання неосудно приймати Пречистих Таїн освячення на зцілення душі й тіла. І дай мені сльози покаяння і визнання, щоб величати й славити Тебе всі дні життя мого. Бо Ти благословенна і препрославлена єси навіки. Амінь.


Нині відпускаєш у спокої раба Твого, Владико, як і сказав Ти, бо побачили очі мої спасіння Твоє, що приготував Ти всім людям, світло на просвіту народів і славу людей Твоїх Ізраїля.


Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (тричі).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Пресвятая Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, зглянься і зціли немочі наші імени Твого ради.

Господи, помилуй (тричі).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім'я Твоє, нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні, і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.


Тропарі відпусту літургії свт. Іоана Золотоустого

Благодать уст твоїх, засяявши, як світло вогню, освітила увесь світ, не скарби сріблолюбства світові здобула, а показала нам висоту смиренномудрости; отче Іоане Золотоустий, що навчаєш словами своїми, моли Слово, Христа Бога, спасти душі наші.

Слава… Іоане Золотоустий, всеблаженний, преподобний! Ти Божу благодать з небес прийняв єси і своїми устами навчаєш усіх поклонятися Єдиному в Тройці Богові. Достойно величаємо тебе, ти бо єси наставник, що Божественне являє.

І нині… Заступнице християн усердная, Молитвенице до Творця надійная, не погордуй молитвами грішників, але поспішися, як благая, на поміч нам, що з вірою взиваємо до Тебе: поспішися на молитву і скоро прийди на благання, бо Ти заступаєшся завжди за тих, що почитають Тебе, Богородице.


Тропарі відпусту літургії свт. Василія Великого

Пролунала твоя проповідь по всій землі, що прийняла слово твоє, яким достойно навчав ти, природу єства з'ясував ти, людські звичаї впорядкував ти, царське священство, преподобний отче Василію, моли Христа Бога за спасіння душ наших.

Слава… Явився єси основою Церкви непохитною, подаючи всім людям скарб невідійманий, правилами твоїми запечатавши, від неба явлений Василію преподобний.

І нині… Заступнице християн усердная, Молитвенице до Творця надійная, не погордуй молитвами грішників, але поспішися, як благая, на поміч нам, що з вірою взиваємо до Тебе: поспішися на молитву і скоро прийди на благання, бо Ти заступаєшся завжди за тих, що почитають Тебе, Богородице.


Тропарі відпусту літургії свт. Григорія Двоєслова

Ти від Бога з небес божественну благодать прийняв, славний Григорію, і, Його силою зміцнюваний, по євангельському прямувати зволив, через що від Христа подяку за труди дістав ти, всеблаженний; моли Його, щоб спаслися душі наші.

Слава… Провідником, подібним до Начальника пастирів Христа, виявився ти, отче Григорію, череду ченців спрямовуючи до небесного пристановища, і звідти навчив ти Христову отару Його заповідей; а тепер радієш із ними і звеселяєшся в небесних оселях.

І нині… Заступнице християн усердная, Молитвенице до Творця надійная, не погордуй молитвами грішників, але поспішися, як благая, на поміч нам, що з вірою взиваємо до Тебе: поспішися на молитву і скоро прийди на благання, бо Ти заступаєшся завжди за тих, що почитають Тебе, Богородице.


Господи помилуй (12 разів).

Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без істління Бога Слово породила, дійсну Богородицю, Тебе величаємо.

Слава… і нині…

Господи помилуй (тричі).

Господи Ісусе Христе, Сину Божий, молитвами пречистої Твоєї Матері, преподобних і Богоносних отців наших і всіх святих, помилуй нас. Амінь.


Літія за в Бозі спочилих


Молитвами святих отців наших, Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амінь.


Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (тричі).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Пресвятая Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, зглянься і зціли немочі наші імени Твого ради.

Господи, помилуй (тричі).

Слава… і нині…

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім'я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.


Тропарі, гл. 4

З духами спочилих праведників / душу раба Твого (раби Твоєї або душі рабів Твоїх), Спасе, упокой / і прийми його (її, їх) до блаженного життя коло Тебе, Чоловіколюбче.

В оселях Твоїх, Господи, / де всі святі Твої спочивають, / упокой і душу раба Твого (раби Твоєї, рабів Твоїх), бо Ти Єдиний Чоловіколюбець.

Слава… Ти єси Бог, що зійшов до пекла і розбив кайдани закованих, / Сам і душу раба Твого (раби Твоєї, душі рабів Твоїх) упокой.

І нині… Єдина чистая і непорочная Діво, / що Бога без сімени породила, / молися за спасіння душі його (її, їх).

Господи, помилуй (40 разів).


Кондак, гл. 8

Зо святими упокой, Христе, душу раба Твого (раби Твоєї, рабів Твоїх), де немає недуги, ні смутку, ані зітхання, але вічне життя.

Ікос

Сам Один єси Безсмертний, що створив і впорядкував людину, ми ж, земні, з землі створені і в ту ж землю повернемось, бо так Ти звелів, мій Сотворителю, і сказав мені: «Земля єси і в землю повернешся». Туди ж і ми всі, люди, підемо, з надгробним риданням співаючи пісню: алилуя, алилуя, алилуя.


Молитва

Пом'яни, Господи Боже наш, спочилих у вірі й надії на життя вічне рабів Твоїх, братів і сестер наших… (імена) і, як Благий і Чоловіколюбець, що відпускаєш гріхи й нищиш неправди, полегши, відпусти і прости всі провини їх, вільні й невільні. Спаси їх від вічної муки й вогню пекельного, і даруй їм причастя й насолоду вічних Твоїх благ, приготованих для тих, хто любить Тебе. Бо коли вони і нагрішили, та не відступили від Тебе й щиро вірили в Отця і Сина і Святого Духа, Бога, в Тройці славленого, і єдність у Тройці та Тройцю в єдності православно навіть до останнього свого подиху сповідали. Тим-то будь милостивий до них, і віру в Тебе замість діл зарахуй, і зо святими Твоїми, як Щедрий, упокой. Немає бо людини, що жила б і не згрішила. Ти ж один без гріха, і правда Твоя — правда вічна. Ти бо єси один Бог милостей і щедрот і чоловіколюбства, і Тобі славу віддаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без істління Бога Слово породила, дійсну Богородицю, Тебе величаємо.

Слава… і нині…

Молитвами святих отців наших, Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амінь.

Вічная пам'ять (тричі).

Молитви на різні потреби


Про дарування молитви

Навчи мене, Господи, старанно молитися Тобі, з увагою і любов'ю, без яких молитва не може бути почута. Нехай же не буде в мене недбалої молитви у гріх мені!


Молитва Оптинських старців

Господи, дай мені зустріти з душевним спокоєм усе, що принесе мені цей день. Дай мені цілковито віддатися на волю Твою святу. На всяк час дня цього в усьому настав мене і підтримай мене, Господи. Які б я не дістав звістки, навчи мене приймати їх зі спокійною душею і твердим переконанням, що на все свята воля Твоя. У всіх ділах моїх і словах керуй думками моїми і почуттями. У всіх непередбачених випадках не дай мені забути, що все посилаєш Ти. Навчи мене просто і мудро ставитись до всіх людей, нікого не ображаючи, ані засмучуючи. Господи, дай мені силу перенести втому і всі події цього дня. Керуй моєю волею і навчи мене молитись, вірити, надіятись, терпіти, прощати і любити. Амінь.


Перед входом до церкви

Звеселився я за тих, хто мені мовив: підемо до дому Господнього. Я ж, з великої милости Твоєї, Господи, увійду в дім Твій, поклонюся храмові святому Твоєму в страсі перед Тобою. Господи, веди мене правдою Твоєю, супроти ворогів моїх вирівняй путь мою перед Тобою, щоб без перешкод я прославив Єдине Божество, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


По вході до церкви

Поклоняюся Тобі, Господеві Богу моєму, що в благодаті Твоїй присутній у святому храмі цьому, а надто ж у Пречистих і Животворчих Тайнах; перед Тобою, Істинним Христом Спасителем моїм, коліна серця мого схиляю. Поклоняюсь і Твоїй пренепорочній Матері, пречистій Владичиці Діві Марії Богородиці, помічниці, заступниці і єдиній надії та сподіванню спасіння мого. Вшановую святого ангела, слугу Твого, що завжди охороняє Твій божественний вівтар; усіх святих Твоїх, які на іконах зображені й мощами спочивають, із любов'ю цілую. І молю Тебе, Благого Владику мого: нехай вуха Твої завжди чують молитовний голос людей, що моляться Тобі в святому Твоєму храмі; тих же, що спочивають у ньому, пом'яни в Небесному Твоєму Царстві, не зважаючи на всі провини їх, бо Ти є Благий і Милостивий повіки. Амінь.


Закликання допомоги Святого Духа на кожну добру справу

Царю Небесний…

Тропар, гл.2:

Творче й Будівничий всього, Боже, / справи рук наших, що на славу Твою починаємо, / направ скоро Твоїм благословенням / і нас порятуй від усякого лиха, / бо Ти один Всесильний і Чоловіколюбець.

Кондак, гл.6:

Скорий на заступництво й міцний у допомозі, / явись тепер благодаттю сили Твоєї / і зміцни, благословивши, / і на здійснення доброго наміру діла рабів Твоїх оберни; /бо Ти все, що хочеш,/ як Всесильний Бог, творити можеш.

Молитва: Милосердний Боже, Отче і Господи, дай мені жадати всім серцем тільки того, що потребує від мене Твоя свята воля. У будь-якій справі дай мені силу шукати перш за все виконання святих Твоїх заповітів. Настав мене на Твою праведну путь і навчи у всякій роботі не сходити з неї. Створи моє життя таким, щоб я міг робити все з волі Твоєї, дай мені силу виконувати Твої святі заповіді. На всіх стежках життя мого підтримай мої слабкі сили, оборони від лукавої спокуси та поблагослови на все добре, чисте і святе, щоб і словами уст моїх, і всіма ділами життя мого я прославляв святе ім'я Твоє, Бога Великого, для нас, людей, милосердного, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва за домовленістю

Ти сказав пречистими Своїми устами: «Істинно кажу вам, якщо двоє з вас дійдуть згоди на землі просити про всяку річ, буде їм від Отця Мого Небесного; бо де двоє або троє зібрані в ім'я Моє, там Я серед них». Незмінні слова Твої, Господи, незмірне милосердя Твоє, і чоловіколюбство Твоє нескінченне. Тому молимо Тебе: даруй нам, рабам Твоїм… (імена), що згодилися просити Тебе (про що просить), сповнення прохання нашого. Але все ж нехай буде не як ми хочемо, а як Ти. Нехай буде навіки воля Твоя. Амінь.


Подяка за кожне благодіяння Боже

Тропар, гл. 4:

Дякуємо Тобі, недостойні раби Твої, Господи, / за великі добродійства Твої, що їх ми зазнали; / прославляючи Тебе, хвалимо, благословимо, / дякуємо, оспівуємо й величаємо Твоє милосердя / і, як раби, з любов'ю взиваємо до Тебе: / Добротворче, Спасе наш, слава Тобі.

Кондак, гл.3:

Твоїх добродійств та дарів не по заслузі, / як раби негідні, сподобившися, / до Тебе, Владико, ревно припадаємо / і подяку посильно приносимо, / і Тебе, як Доброчинця і Творця, прославляючи, взиваємо: / слава Тобі, Боже Премилосердний.

Богородичний:

Богородице, християн помічнице, / Твоє заступництво здобувши, / ми, раби Твої, до Тебе взиваємо: / радуйся, пречистая Богородице Діво, / і від усіх нещасть нас молитвами Твоїми / завжди визволяй, єдина скора заступнице.

Молитва:

Всемогутній Боже, Милосердний Отче! Я знаю, що я негідний приносити мою подяку Тобі. Ти не потребуєш нічого від мене, знаючи мою нікчемність, мою бідність перед Тобою. Але Ти дав мені ласкаво Твою заповідь: приносити Тобі славослов'я і подяку мого вдячного серця.

Великий Боже, Милосердний Отче! Яку, гідну величности Твоєї, подяку можу скласти Тобі я, бідний і нікчемний грішник? Все ж, віруючи в Твою милість до мене, грішного, в Твою всепрощальну любов, я приношу Тобі, в ім'я Сина Твого, нашого Спасителя й Визволителя, жертву хвали, жертву славословлення мого відданого Тобі і вдячного серця. Ти благословиш мене в кожній хвилині життя мого, Ти наставляєш мене на все добре, чисте і святе. Ти підтримуєш мене та ведеш мене по дорозі Твоїй, Ти терпляче приводиш мене до вічного щастя в Твоїм Небеснім Царстві, прощаючи з любов'ю мої провини.

Нехай же слава, честь і поклоніння Тобі, Богові Вічному, ніколи не замовкнуть у серці моїм, нехай воно славить Тебе, Бога Милосердного, в Тройці Святій Єдиного, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Пісня похвальна святого Амвросія, єпископа Медіоланського

Тебе, Бога, хвалимо, Тебе, Господа, визнаємо, Тебе, Предвічного Отця, вся земля величає; Тебе всі ангели, Тебе всі небеса й усі сили, Тебе херувими й серафими безперестанними голосами славословлять: Свят, Свят, Свят Господь Бог Саваоф, повні небеса й земля величі Твоєї! Тебе преславний апостолів хор, Тебе пророчий хвалить спів, Тебе хвалить пресвітлеє мучеників воїнство, Тебе по всій вселенній сповідає свята Церква: Отця неосяжної величі, поклонінням шанованого Твого Істинного і Єдинородного Сина і Святого Утішителя Духа. Ти, Царю слави, Христе, Ти Отця Предвічний Син єси, Ти для визволення людини дівочою утробою не погордив. Ти переміг смерти жало, відкрив єси для віруючих Царство Небесне, Ти праворуч Бога сидиш, у славі Отчій судити прийдеш.

Тебе просимо, поможи рабам Твоїм у вічній славі Твоїй царювати, спаси людей Твоїх, Господи, і благослови насліддя Твоє, направ їх і вознеси їх навіки; у всі дні благословимо Тебе й вихвалятимемо ім'я Твоє поки віку і на віки вічні.

Сподоби, Господи, в день цей без гріха зберегтися нам. Помилуй нас, Господи, помилуй нас, нехай буде милість Твоя, Господи, на нас, бо ми надіємось на Тебе; Господи, на Тебе надіємось, щоб не осоромились ми навіки. Амінь.


Перед їжею

Отче наш…

Або: Очі всіх на Тебе, Господи, зведені з надією: Ти даєш поживу всім своєчасно, простягаєш Свою щедру руку й усіх задовольняєш ласкою Своєю.

Або: Господи Ісусе Христе, Сину Божий, Ти поблагословив страви Своїм учням, поблагослови і нам поживу цю, бо і ми в Тебе віруємо, надіємось на Тебе, Тобі молимось і Тебе прославляємо на віки вічні. Амінь.


Після їжі

Дякуємо Тобі, Христе Боже наш, що Ти наситив нас земними Твоїми дарами, не позбав нас і Царства Твого Небесного, але як Ти, Спасе, прийшов поміж учнів, мир їм даючи, прийди й до нас і спаси нас.


Перед навчанням

Царю Небесний…

Тропарі, гл. 8:

Як прийшов Ти поміж учнів Твоїх, Спасе, мир подавши їм, / так прийди й до нас і спаси нас.

Дух Твій Святий, Христе Боже, / неписьменних учнів учителями явив / і багатоголосим хором народів / оману поганську знищив, яко Всесильний.

Молитва:

Милосердний Господи, пошли нам ласку Духа Святого, що подає нам розум і зміцнює сили наші, щоб ми, уважно переймаючи науку, виросли Тобі, Творцеві нашому, на славу, батькам нашим на радість, Церкві й Україні на користь.


Після навчання

Достойно є…

Дякуємо Тобі, Боже, Творцеві нашому, що Ти сподобив нас ласки Твоєї вислухати навчання. Благослови наших начальників, батьків і вчителів, що ведуть нас до пізнання добра, і подай нам розум та силу продовжувати науку нашу. Амінь.


За хворих

Тропар, гл.4:

Скорий у заступництві Єдиний Ти, Христе, / скоро з висот відвідай недужого раба Твого… (ім'я) / та визволи його від недуг і тяжких хвороб, / і підведи його, щоб оспівував і славив Тебе неперестанно, / за молитвами Богородиці, Єдиний Чоловіколюбче.

Кондак, гл.5:

Раба Твого… (ім'я), / що лежить на постелі хвороби, / смертельною раною вражений, — / як колись підвів Ти, Спасе, Петрову тещу / і розслабленого, якого несли на ношах, — / так і нині, Милосердний, / стражденного відвідай і зціли; / бо Ти Єдиний взяв на Себе недуги й хвороби роду нашого / і все можеш, як Багатомилостивий.

Богородичний:

Радуйся, Брамо Господня непрохідна; / радуйся, стіно і покрово тих, що вдаються до Тебе; / радуйся, тихе пристановище і Неневісна; / Ти, що Творця Свого і Бога тілом породила, / не переставай молитися за тих, / що прославляють і почитають / Народженого Тобою.

Молитва:

Лікарю душ і тіл наших. Джерело життя нашого, Христе Ісусе, Господи і Спасителю наш! Поглянь милосердним оком Твоїм на раба Твого…(ім'я) в тяжкій недузі, прихились до наших сліз, благань, перстом милосердя Твого доторкнись до немічного тіла хворого брата нашого, вгаси вогонь тіла його, зменш терпіння недуги його, поверни здоров'я йому, піднеси з постелі немочі його, продовж дні життя його, щоб на землі він послужив Тобі, ходив по стежках заповітів Твоїх та удостоївся Твого Небесного Царства, і разом зі святими славив Тебе, Бога Милостивого, з Отцем і Святим Духом, на віки вічні. Амінь.


Молитва подяки по видужанні

Милосердний Господи, Ти ради нас і задля нашого спасіння переніс страшні терпіння, наругу і смерть, і похорон тілом, а по воскресінні Твоєму Ти всім, хто з вірою до Тебе приходить, подаєш Твоє безмірне милосердя, Твою допомогу в години смутку та немочі душевної й тілесної. Ти протягом життя нашого держиш правицю Твою святу над нами. Прийми ж, Милосердний і Добрий Спасителю мій. Джерело життя мого, мою щиросердечну й безмежну подяку за Твоє милосердя до мене, недостойного і грішного раба Твого, бо Ти повернув мені здоров'я, скріпив мої сили, підняв мене з постелі недуги і поблагословив далі ходити ногами моїми по цій грішній землі.

Прийми, Сину Божий, мій цей не лукавий, а щирий дар молитви й подяки Тобі за Твою милість до мене і, благаю Тебе, не залишай мене без опіки Твоєї, а керуй мною та життям моїм, щоб жив я по заповітах Твоїх і чинив святу волю Твою, прославив Тебе і сподобився досягнути вічного й радісного життя в Твоїм Небеснім Царстві. Поблагослови, щоб я там і тут, на землі, приносив поклоніння і славлення Тобі, з Твоїм Безпочатковим Отцем і Животворчим і Святим Духом, навіки вічні. Амінь.


Молитва жінки підчас вагітности

О, преславна Мати Божа, помилуй мене, рабу Твою, і прийди до мене на допомогу під час моїх хвороб і небезпек, із якими народжують дітей усі бідні доньки Євині. Згадай, о Благословенна між жінками, з якою радістю й любов'ю Ти поквапилася до горньої країни відвідати родичку Твою Єлисавету під час її вагітности, і яку чудовну дію справили благодатні відвідини Твої на матір і немовлятко. І за невичерпним милосердям Твоїм даруй і мені, найубогішій рабі Твоїй, щасливо дитину народити; даруй мені цю благодать, щоб дитина, що спочиває зараз під моїм серцем, прийшовши до тями, з радісним піднесенням, подібно до святого немовлятка Іоана, поклонялася Божественому Господеві Спасителю, Котрий з любови до нас, грішних, не погребував і Сам стати немовлятком. Невимовна радість, якої сповнилося дівственне Твоє серце при спогляданні новонародженого Твого Сина і Господа, нехай вчинить солодкою скорботу, що прийде до мене серед хвороб народження. Життя світу, мій Спаситель, народжений Тобою, нехай спасе мене від смерти, що припиняє життя багатьох матерів у час народження, і нехай залічить плід лона мого до числа обранців Божих. Почуй, пресвята Царице Небесна, смиренну молитву мою і споглянь на мене, бідну грішницю, оком Твоєї благодати; не зневаж моєї надії на Твоє велике милосердя й захисти мене. Помічнице християн, цілителько хвороб, нехай сподоблюсь і я переконатися на собі, що Ти — Мати милосердя, і нехай прославлю назавжди Твою благодать, бо Ти ніколи не відкидаєш молитов убогих і рятуєш усіх, хто закликає Тебе під час скорботи й хвороб. Амінь.


Молитва подружжя, яке не має дітей

Почуй нас. Милосердний і Всемогутній Боже, нехай за моління наше буде зіслана благодать Твоя. Будь милостивий, Господи, до молитви нашої, згадай заповідь Твою про примноження роду людського і будь милостивим Покровителем, щоб за Твоєю допомогою збереглося Тобою ж установлене. Ти владною силою Твоєю з нічого все створив і поклав початок усього, що є в світі,- створив і чоловіка на образ Свій та високою таємницею освятив союз подружжя на провіщення тайни єднання Христа з Церквою. Споглянь, Милосердний, на рабів Твоїх цих, що поєднані союзом подружжя й благають про Твою допомогу: нехай буде на них милість Твоя, нехай будуть вони плодовиті та нехай побачать синів від синів своїх аж до третього й четвертого роду, і до бажаної старости доживуть, і увійдуть до Царства Небесного через Господа нашого Ісуса Христа, що Йому належить усяка слава, честь і поклоніння зі Святим Духом навіки. Амінь.


Молитва батьків за дітей

Господи Ісусе Христе, нехай буде ласка Твоя на дітях моїх… (імена), охорони їх під покровом Твоїм, збережи від усякого лукавого підступу, віджени від них усякого ворога й супротивника, відкрий їм очі та вуха сердечні, даруй зворушення та смирення їхнім серцям. Господи, всі ми — творіння Твоє, змилуйся над дітьми моїми й наверни їх до покаяння. Спаси, Господи, і помилуй дітей моїх… (імена) і просвіти їх розум світлом розуміння Євангелія Твого, і направ їх на стежку виконання заповідей Твоїх, і навчи їх, Спасе, творити волю Твою, бо Ти Бог наш. Амінь.


Молитва за дітей (при. Амвросія Оптинського)

Господи, Ти Один усе знаєш, усе можеш і хочеш, щоб усі спаслися й до розуміння істини прийшли. Врозуми дітей моїх… (імена) пізнанням істини Твоєї та волі Твоєї святої, зміцни їх у виконанні заповідей Твоїх, і мене грішного (або — грішну) помилуй.


Молитва за дітей до ангела охоронителя

Святий Ангеле, охоронителю дітей моїх… (імена), захисти їх покровом твоїм від стріл демонських, від очей спокусливих, і збережи серця їхні в чистоті ангельській. Амінь.


За подорожніх

Тропар, гл.2:

Путь та Істина Ти єси, Христе, / пошли нині ангела Твого рабам Твоїм, / щоб супроводив їх, як колись Товію, / охороняючи від усякого лиха / і зберігаючи для слави Твоєї / здорових у добробуті, / молитвами Богородиці, Єдиний Чоловіколюбче.

Кондак, гл.2:

Луку та Клеопу до Емаусу Ти супроводив, Спасе; / подорожуй і нині з рабами Твоїми, / які в дорогу хочуть вибиратись, / відвертаючи від них усі лихі перешкоди, / бо Ти все, як Чоловіколюбець, можеш, що лиш хочеш.

Богородичний: Понад розум вищі і преславні всі таємниці Твої, Богородице; / чистотою запечатана / і дівство зберігай, неложною Матір'ю явилася Ти, / що Істинного Бога породила. / Його моли, щоб спастися душам нашим.

Молитва:

Господи Ісусе Христе, Боже наш, істинна й жива Путь, Ти зволив мандрувати з названим батьком Йосифом і з пречистою Твоєю Матір'ю до Єгипту та подорожувати з Лукою і Клеопою до Емаусу. І тепер у покорі молимо Тебе, Владико Пресвятий, і з цими рабами Твоїми за Твоєю благодаттю подорожуй. І, як рабові Твоєму Товії, ангела охоронителя й наставника пошли, щоб зберігав і позбавляв їх від усяких лихих перешкод видимих і невидимих ворогів, і на виконання заповідей Твоїх наставляв, провадив у спокої, добробуті й здоров'ї, і знову цілих і спокійних повернув, і дай їм усі добрі наміри щасливо на догоду Тобі й на Твою славу виконати. Бо Тобі належить милувати і спасати нас, і Тобі ми славу віддаємо, з Безпочатковим Твоїм Отцем і з Пресвятим і Благим і Животворчим Твоїм Духом, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Про визволення в'язнів

Тропар, гл.2:

Всещедрий Боже, що Манасію визволив / за його молитвами від кайданів і важкого ув'язнення, / і рабів Твоїх… (імена), що за них ми сьогодні молимося, / від кайданів і в'язниці визволи, / і від усякого лиха порятуй, бо Ти Єдиний Чоловіколюбець.

Кондак, гл.2:

Як милосердя Джерело і море благодати, Христе Боже, / не зневаж у скорботах і бідах тих, хто з вірою до Тебе взиває, / але, як Щедрий, помилуй / і від кайданів скоро визволи, / щоб ми співали Тобі: Алилуя.


За примноження любови та викорінення ненависти й ворожнечі

Тропар, гл.2:

Христе, що союзом любови апостолів Твоїх поєднав / і нас, Твоїх вірних рабів, до Себе тим міцно приєднав, / дай нам заповіді Твої виконувати / і один одного любити нелицемірно, / молитвами Богородиці, Єдиний Чоловіколюбче.

Кондак, гл. 5:

Розпали полум'ям любови до Тебе / серця наші, Христе Боже, / щоб, запалювані нею, / серцем, думкою й душею з усієї сили нашої / ми полюбили Тебе й ближнього свого, як себе, / і, додержуючи повелінь Твоїх, / прославили Тебе, Подателя всіх благ.

Молитва:

Владико Чоловіколюбче, Царю віків і Подавче добра, Який зруйнував мури ворожнечі та спокій подав людському родові! Даруй і нині спокій рабам Твоїм; вкоріни в них страх Твій і утверди любов один до одного; згаси всякий розбрат, відверни всі спокуси незгоди. Бо Ти є наш спокій, і ми Тобі славу віддаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Підчас лиха й нападу ворогів

Псалом 90.

Тропар, гл. 4:

Доки не поневолять нас вороги, / які ганьблять Тебе й загрожують нам, Христе Боже наш, / скоро випереди їх і здолай Хрестом Твоїм / усіх, хто бореться проти нас. / Нехай зрозуміють, що може вчинити віра православних, / молитвами Богородиці, / Єдиний Чоловіколюбче.

Кондак. гл. 8:

Найславніший Воєводо і Господи, пекла Переможцю! / Визволений од вічної смерти, творіння Твоє і слуга Твій, / пісню похвальну я співаю Тобі. / А Ти, що маєш безмірне милосердя, визволи від усякої біди мене, / що взиваю: Ісусе, Сину Божий, помилуй мене.

Молитва:

Господи Боже наш, Ти послухав Мойсея, коли він простягав до Тебе руки, і народ Ізраїля зміцнив на амаликитян, озброїв Ісуса Навина на битву й повелів сонцю встати. Ти й нині, Владико Господи, почуй нас, що молимось до Тебе. Зміцни силою Твоєю побожний народ наш, благослови його справи, примнож славу його перемогою над ворогом, зміцни всемогутньою Твоєю правицею його державу, збережи його військо, пошли ангела Твого на зміцнення їх, подай їм усе, що просять для спасіння; примири ворожнечу і спокій утверди. Простягни, Господи, невидимо правицю Твою, яка рабів Твоїх заступає в усьому. Тим же, кому судив Ти покласти душу свою на війні за віру православну, побожний народ наш і державу, прости їхні провини, і в день праведної відплати Твоєї подай вінці нетління. Бо Твоя є держава, Царство і сила, від Тебе допомогу всі приймаємо, на Тебе надію покладаємо і Тобі славу віддаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


За тих, що ненавидять і кривдять нас

Тропар, гл. 4:

Господи, Ти любиш кожну душу, / Ти молився за тих, хто розпинав Тебе, / і наказав рабам Твоїм за ворогів молитися! / Покірливо благання Тобі приносимо: / прости всіх, хто ненавидить і кривдить нас, / і від усякого зла й підступу / поверни їх до життя братолюбного й чесного. / Нехай у згоді однодумно прославимо Тебе, / Єдиного Чоловіколюбця.

Кондак. гл. 5:

Як первомученик Твій Стефан молив Тебе, Господи, / за тих, хто вбивав його, / і ми, в покорі схилившись, благаємо: / прости всіх, хто ненавидить і кривдить нас, / абижодному з них через нас не загинути, / але всім спастися / за благодаттю Твоєю, Боже Всещедрий.


Молитва за невіруючих, гонителів та ненависників правди

Господи, наверни до Себе й серця ворогів наших; якщо ж неможливо, щоб навернулися жорстокосерді, то поклади край їхньому злу та захисти від них вибраних Твоїх. Амінь.


Молитва за сина, що йде до війська

Господи, Боже Предвічний, Царю всього світу! Ти для підкорення нечестивих ворогів та для збереження справедливости дозволяєш державам уживати меча та утримувати військовий стан. Коли ж з Твоєї волі наше дитя відходить від нас на службу вітчизні, молимо Тебе, Боже: дай, щоб він був вірний своєму званню, і не дозволь, щоб погубив він свою душу. Додай йому сили, терпеливости й витривалости в тій тяжкій службі. Передусім дай йому, Боже, сили проти ворогів душі його, щоб за Твоєю всесвятою ласкою зберіг він святу віру й невинність душі. Ти Сам, Боже, знаєш, яка велика небезпека загрожує душі нашого дитяти у військовому стані. Тому гаряче просимо Тебе: стережи його від тих небезпек, збережи його нам таким, який від нас відходить.

Пресвята Діво, особлива опікунко невинних душ! Віддаємо Тобі наше дитя під Твою могутню охорону. Ми знаємо й віримо сильно, що як Ти ним заопікуєшся, то певно не сплямить своєї невинної душі ніяким гріхом. Простягни над ним свій святий омофор і не випускай його з-під нього, доки не повернеться назад таким добрим, який тепер він від нас відходить. Амінь.


Молитва дівчини про одруження

О, Всеблагий Господи, я знаю, що велике щастя моє залежить від того, щоб я Тебе любила всією душею і всім серцем моїм та щоб виконувала в усьому святу волю Твою. Керуй же Сам, о Боже мій, душею моєю і наповнюй серце моє: я хочу догоджати Тобі Єдиному, бо Ти Творець і Бог мій. Збережи мене від гордости й самолюбства: розум, скромність і чистота нехай прикрашають мене. Неробство огидне Тобі й породжує розпусту, подай же мені бажання до працелюбности та благослови діла мої. І тому, що закон Твій наказує жити людям у чесному подружжі, то приведи мене, Отче Святий, до цього освяченого Тобою звання, не для догоджання плоті моїй, але для виконання наказу Твого, бо Ти Сам сказав: недобре бути чоловікові одному, і, створивши йому жону на помічницю, благословив їх рости, розмножуватися й наповнювати землю.

Почуй смиренну молитву мою, яка з глибини дівочого серця до Тебе підноситься: дай мені чоловіка чесного й побожного, щоб ми в любові з ним і згоді прославляли Тебе, Милосердного Бога, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


За спочилих

Тропарі, гл 4:

3 духами спочилих праведників / душі рабів Твоїх, Спасе, упокой / і прийми їх до блаженного життя коло Тебе, Чоловіколюбче.

В оселях Твоїх, Господи, / де всі святі Твої спочивають, / упокой і душі рабів Твоїх, бо Ти Єдиний Чоловіколюбець.

Слава… Ти єси Бог, що зійшов до пекла і розбив кайдани закованих, / Сам і душі рабів Твоїх упокой.

І нині… Єдина чистая і непорочная Діво, / що Бога без сімени породила, / молися за спасіння душ їх.

Молитва:

Пом'яни, Господи Боже наш, спочилих у вірі й надії на життя вічне рабів Твоїх, братів і сестер наших… (імена), і, як Благий і Чоловіколюбець, що відпускаєш гріхи й нищиш неправди, полегши, відпусти і прости всі провини їх, вільні й невільні. Спаси їх від вічної муки й вогню пекельного, і даруй їм причастя й насолоду вічних Твоїх благ, приготованих для тих, хто любить Тебе. Бо коли вони і нагрішили, та не відступили від Тебе й щиро вірили в Отця і Сина і Святого Духа, Бога, в Тройці славленого, і єдність у Тройці та Тройцю в єдності православно навіть до останнього свого подиху сповідали. Тим-то будь милостивий до них, і віру в Тебе замість діл зарахуй, і зо святими Твоїми, як Щедрий, упокой. Немає бо людини, що жила б і не згрішила. Ти ж один без гріха, і правда Твоя — правда вічна. Ти бо єси один Бог милостей і щедрот і чоловіколюбства, і Тобі славу віддаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Про визволення від спокуси (прп. Симвона Нового Богослопа)

Не попусти мені. Господи, спокуси, біди чи недуги вищих за сили мої, але визволи мене з них, або ж подай мені сили перетерпіти їх із вдячністю.


Про визволення від нечистих думок

Владико Господи, Боже мій, в руках Твоїх доля моя. Спаси мене Сам з ласки Твоєї, не дай мені загинути в гріхах моїх і не допусти підкоритися плоті, що оскверняє душу мою. Твоє бо я творіння, не зневажай діло рук Твоїх, не віддаляйся, змилосердися і не посором, не покинь мене, Господи, бо я немічний і до Тебе, Покровителя мого Бога, вдаюся: зціли душу мою, бо я згрішив перед Тобою. Спаси мене з ласки Твоєї, бо Ти піклувався мною від юности моєї,— нехай посоромляться ті, що хочуть віддалити мене від Тебе через грішні вчинки, думки непристойні, спомини некорисні; віддали від мене всяку розпусту, пороки надмірні. Бо тільки Ти один Святий, один Кріпкий, один Безсмертний, у всьому незрівнянну могутність маєш, і від Тебе одного подається всім сила проти диявола і воїнства його. Бо Тобі належить всяка слава, честь і поклоніння, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Від осквернення

Тропар, гл. 4:

Пастирю добрий, Ти душу Свою поклав за нас, / Ти знаєш потаємне, вчинене мною, / Єдиний Благий, доглянь мене, що заблукав розумом, / і порятуй мене від звіра, Агнче Божий, / і помилуй мене.

Богородичний, гл. 7:

Позбав, Богородице, / від гріхів, що оточили нас, / бо іншої надії ми, вірні, не маємо, / окрім Тебе й Господа, / Який від Тебе народився.

Молитва свт. Василія Великого

Вельмимилостивий, Нетлінний, Нескверний, Безгрішний Господи, очисти мене, розпутного раба Твого, від будь-якої скверни тілесної й душевної, і від нечистоти, якої припустився я через мою неуважність і зневіру, з іншими моїми беззаконствами, і яви мене нескверним, Владико, задля доброти Христа Твого, і освяти мене сходженням Пресвятого Твого Духа, аби я звівся з темряви нечистих примар диявольських, від будь-якої скверни, і сподобився з чистою совістю відкрити мої осквернені й нечисті уста і оспівувати всесвяте ім'я Твоє, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.


Молитва свт. Димитрія Ростовського

Спаси мене, Спасе мій, з благости Твоєї, а не за вчинки мої! Ти хочеш мене спасти — Ти знаєш, яким чином мене спасти; спаси ж мене, як хочеш, як можеш, як знаєш: Тобі відомими шляхами спаси мене! Я на Тебе, Господа мого, надіюся і Твоїй волі святій себе доручаю: роби зі мною що хочеш! Якщо хочеш, щоб я був у світлі,— благословенний будь. Якщо хочеш, щоб я був у темряві,— ще більш благословенний будь. Якщо відчиниш мені двері милосердя Твого — воістину добро є і благо. Якщо зачиниш мені двері милосердя Твого — благословенний Ти, що зачинив мене у правді. Якщо не погубиш мене з беззаконнями моїми — слава безмірному милосердю Твоєму. Якщо погубиш мене з беззаконнями моїми — слава праведному суду Твоєму. Коли хочеш, учини це на мені!


Тропарі, кондаки і богородичні недільні


Голос 1

Тропар:

Коли камінь був припечатаний юдеями / і воїни стерегли Пречисте Тіло Твоє, / Ти, Спасе, воскрес на третій день / і дарував світові життя. / Тому сили небесні заспівали Тобі, Життядавче: / Слава воскресінню Твоєму, Христе, / слава Царству Твоєму, / слава провидінню Твоєму, Єдиний Чоловіколюбче!

Кондак:

Воскрес єси, як Бог, із гробу в славі, / і світ з Собою воскресив єси; / і рід людський, як Бога, Тебе прославляє, / і смерть щезла. / Адам же торжествує, Владико; / Єва, нині з неволі визволена, радіє, взиваючи: / Ти єси, Христе, Той, / Хто подає всім воскресіння.

Богородичний:

Коли Гавриїл промовив до Тебе, Діво: «Радуйся», — / то одночасно з голосом / Владика всіх втілився в Тобі, святім Кивоті, / як мовив праведний Давид. / Явилася єси над небеса просторіша, / Творця Свого носивши. / Слава Тому, Хто оселився в Тобі, / слава Тому, Хто вийшов із Тебе, / слава Тому, Хто визволив нас / народженням Своїм.


Прокимен: Милість Твоя, Господи, хай буде над нами, / бо ми надіємось на Тебе (Пс. 32:22).

Стих: Радуйтеся, праведні, в Господі: праведним подобає хвалити Його (Пс. 32:1).

Алилуя: Бог, що відплату дає за мене, покорив народи мені (Пс. 17:48).

Стих: Ти звеличуєш спасіння царя Свого і даєш милість помазанику Своєму Давидові і родові його повіки (Пс. 17:51).


Голос 2

Тропар:

Коли Ти, Життя Безсмертне, зазнав смерти, / тоді умертвив Ти пекло сяйвом Божества. / Коли ж і померлих з того світу воскресив, / всі сили небесні заспівали: / Життядавче, Христе Боже наш, слава Тобі.

Кондак:

Воскрес єси із гробу, Всесильний Спасе, / і пекло, побачивши чудо, вжахнулося, / і мертві воскресли. / Створіння, бачачи це, радуються з Тобою, / і Адам веселиться разом із ними, / і світ повсякчас оспівує Тебе, Спасе мій.

Богородичний:

Понад розум вищі і преславні всі таємниці Твої, Богородице; / чистотою запечатана / і дівство зберігши, неложною Матір'ю явилася Ти, / що Істинного Бога породила. / Його моли, щоб спастися душам нашим.


Прокимен: Господь — моя сила і моя пісня, / і Він став моїм спасінням (Пс. 117:14).

Стих: Караючи, покарав мене Господь, але смерті не віддав мене (Пс. 117:18).

Алилуя: Господь нехай почує тебе в день печалі, нехай захистить тебе ім'я Бога Якова (Пс. 19:2).

Стих: Господи, спаси царя і вислухай нас, коли будемо взивати до Тебе (Пс. 19:10).


Голос 3

Тропар:

Хай веселяться небесні, / хай радуються земнії, / бо виявив силу / Своєю могутністю Господь, / перемігши смертю смерть; / перший воскрес із мертвих, / із глибини пекла визволив нас / і дарував світові велику милість.

Кондак:

Воскрес єси нині з гробу, Щедрий, / і нас вивів із брами смерти; / нині Адам / торжествує / і радується Єва; / з ними ж і пророки з патріярхами / безперестанно прославляють / божественну могутність влади Твоєї.

Богородичний:

Тебе, Богородице Діво, / що стала посередницею спасіння роду нашого, ми славимо. / Син бо Твій і Бог наш, / прийнятим од Тебе тілом / страждання хресні перетерпівши, / визволив нас од тління, як Чоловіколюбець.


Прокимен: Співайте Богові нашому, співайте; / співайте Цареві нашому, співайте (Пс. 46:7).

Стих: Всі народи, заплещіте руками, викликніть Богові голосом радости (Пс. 46:2).

Алилуя: На Тебе, Господи, уповаю, щоб не осоромитись повіки (Пс. 50:2).

Стих: Будь мені кам'яною твердинею і домом пристановища, щоб спасти мене Пс. 30:3).


Голос 4

Тропар:

Коли Господні учениці / від ангела почули світлу вістку про воскресіння / і прадідного осудження позбулися, / апостолам, радіючи, сказали: / знищена смерть — / воскрес Христос Бог, / даруючи світові велику милість.

Кондак:

Спас і Визволитель мій із гробу, / як Бог, воскресив із мертвих народжених на землі, / і ворота пекельні сокрушив, / і, як Владика, / на третій день воскрес.

Богородичний:

Таємниця від віку утаєна / і ангелам незнана: / через Тебе, Богородице, Бог сущим на землі явився, / тіло в незлитому сполученні прийнявши / і задля нас добровільно хрест прийнявши; / через нього воскресив Він первоствореного / і спас від смерти душі наші.


Прокимен: Як величні діла Твої, Господи! / Все премудро створив Ти (Пс. 103:24).

Стих: Благослови, душе моя, Господа. Господи Боже мій, Ти дивно великий (Пс. 103:1).

Алилуя: Натягни лук і встигай, і царюй істини ради і лагідности і справедливосте (Пс. 44:5).

Стих: Ти полюбив правду і зненавидів беззаконство (Пс. 44:8).


Голос 5

Тропар:

Безпочаткове з Отцем і Духом Слово, / від Діви народжене на спасіння наше, / прославимо, вірні, і поклонімося, / бо благоволіло Воно тілом зійти на хрест / і смерть перетерпіти, / і воскресити померлих / славним воскресінням Своїм.

Кондак:

До пекла, Спасе мій, зійшов Ти, / і ворота його, як Всемогутній, сокрушивши, / померлих, як Сотворитель, з Собою воскресив єси, / і жало смерти знищив, / і Адам від прокляття визволений був, Чоловіколюбче. / Тому ми всі взиваємо: / спаси нас, Господи.

Богородичний:

Радуйся, Брамо Господня непрохідна; / радуйся, стіно і покрово тих, що вдаються до Тебе; / радуйся, тихе пристановище і Неневісна; / Ти, що Творця Свого і Бога тілом породила, / не переставай молитися за тих, / що прославляють і почитають / Народженого Тобою.


Прокимен: Ти, Господи, збережеш нас і захистиш нас від роду цього і повік (Пс. 11:8).

Стих: Спаси мене Господи, бо не стало праведного (Пс. 11:2).

Алилуя: Милості Твої, Господи, повік оспівуватиму з роду в рід, оповім істину Твою устами моїми (Пс. 88:2).

Стих: Бо вірю я: повік милість збудується, на небесах утвердиться істина Твоя (Пс. 88:5).


Голос 6

Тропар:

Ангельські сили на гробі Твоїм, / і вартові зомліли, / і стояла Марія у гробі, / шукаючи Пречистого Тіла Твого. / Полонив Ти пекло, не постраждавши від нього; / зустрів єси Діву, даруючи життя. / Господи, що воскрес із мертвих, / слава Тобі.

Кондак:

Життядавець Христос Бог, / животворчою рукою / воскресивши з темряви безодні всіх померлих, / подав воскресіння людському родові,— / Він бо є Спаситель усіх, / воскресіння, життя і Бог усіх.

Богородичний:

Ти, що благословенною назвав Матір Твою, / добровільно на страждання прийшов, / бажаючи віднайти Адама; / засяявши на хресті, промовив до ангелів: / «Радуйтеся зо мною, / бо знайшлася загублена драхма». / Ти, Боже наш, що все мудро впорядив, / слава Тобі.


Прокимен: Спаси, Господи, людей Твоїх / і благослови насліддя Твоє (Пс. 27:9).

Стих: До Тебе, Господи, взиватиму, Боже мій, не відвертайся мовчки від мене (Пс. 27:1).

Алилуя: Хто живе під охороною Всевишнього, під покровом Бога Небесного оселиться (Пс. 90:1).

Стих: Каже він Господеві: Ти заступник мій і пристановище моє, Бог мій, і надіюся на Нього (Пс. 90:2).


Голос 7

Тропар:

Зруйнував Ти хрестом Твоїм смерть, / відкрив єси розбійникові рай, / мироносицям плач на радість змінив / і апостолам проповідувати звелів, / що Ти воскрес, Христе Боже, / даруючи світові велику милість.

Кондак:

Влада смерти не може вже тримати людей, / бо зійшов Христос, сокрушаючи і знищуючи сили її. / Пекло уже переможене. / Пророки одностайно радуються, промовляючи: / явився Спаситель сущим у вірі, / виходьте, вірні, до воскресіння.

Богородичний:

Яко скарб воскресіння нашого, Всехвальна, / виведи тих, що на Тебе надіються, з ями й безодні гріхів. / Ти бо, Спасителя породивши, / спасла підлеглих гріхові. / Ти, що перед родинами Діва, / під час родин Дівою і по родинах знов Дівою перебуваєш.


Прокимен: Господь силу людям Своїм дасть, / Господь поблагословить людей Своїх миром (Пс. 28:11).

Стих: Принесіть Господеві, сини Божі, принесіть Господеві славу і честь (Пс. 28:1).

Алилуя: Благо є прославляти Господа і співати імені Твоєму, Всевишній (Пс. 91:2).

Стих: Сповіщати щоранку про милість Твою і щоночі — про правду Твою (Пс. 91:3).


Голос 8

Тропар:

З висоти зійшов Ти, Милосердний, / погребення прийняв єси на три дні, / щоб визволити нас від страждання; / життя і воскресіння наше, Господи, слава Тобі.

Кондак:

Воскресши з гробу, померлих підняв / і Адама воскресив єси, / і Єва радується Твоєму воскресінню, / і кінці світу святкують / Твоє із мертвих воскресіння, Многомилостивий.

Богородичний:

Ти, Милосердний, що задля нас від Діви народився / і розп'яття перетерпів, смертю смерть знищив / і, яко Бог, явив воскресіння; / не погорди тими, що їх Ти сотворив рукою Твоєю; / покажи Твоє, Милостивий, чоловіколюбство: / прийми заступницею за нас Богородицю, / що Тебе породила, і спаси, Спасе наш, людей зневірених.


Прокимен: Помоліться і хвалу віддайте Господеві Богу нашому (Яс. 75:12).

Стих: Відомий Бог в Юдеї, в Ізраїлі велике ім'я Його (Пс. 75:2).

Алилуя: Прийдіть, заспіваймо Господеві, виголосімо славу Богові — скелі спасіння нашого (Пс. 94:1).

Стих: Станьмо перед лицем Його, з хвалою, в піснях прославмо Його (Пс. 94:2).


Тропарі та кондаки на дні тижня


Понеділок

Тропар, гл. 4:

Небесних воїнств архистратиги! / Молимо вас завжди ми, недостойні, / щоб вашими молитвами ви захистили нас / покровом крил духовної вашої слави, / охороняючи нас, що прибігаємо і щиро кличемо: / від бід визвольте нас, / як чиноначальники небесних сил.

Кондак, гл. 2:

Архистратиги Божі, служителі божественної слави, / ангелів начальники і людей наставники! / Корисного нам просіте / і великої милости, / як безтілесних архистратиги.


Вівторок

Тропар, гл. 2:

Пам'ять праведного з похвалами, / у тебе ж доволі свідоцтва Господнього, Предтече; / з'явився бо ти воістину почеснішим і між пророками, / бо сподобився у водах хрестити Проповідуваного. / Тому, за істину постраждавши з радістю, / благовістив ти і в'язням у пеклі Бога, / що тілесно з'явився, / взяв на Себе гріхи світу / і подав нам велику милість.

Кондак, гл. 2:

Пророче Божий і Предтече благодати, / твою голову, наче священну троянду, в землі знайшовши, / ми зцілення завжди отримуємо, / бо знову, як і раніше, / ти проповідуєш світові покаяння.


Середа

Тропар, гл.1:

Спаси, Господи, людей Твоїх / і благослови насліддя Твоє; / перемогу побожному народові нашому на супротивників подай / і Хрестом Твоїм охороняй нас — оселю Твою.

Кондак, гл. 4:

Ти, що зійшов на хрест з волі Своєї, Христе Боже, / даруй щедру Свою ласку / Твоїй новій християнській громаді. / Звесели силою Твоєю побожний народ наш, / подаючи йому перемогу над супротивниками, / бо він у поміч має зброю миру, Хрест Твій, — / знак перемоги непоборний.


Четвер

Тропар апостолів, гл.3:

Апостоли святі, / моліть милостивого Бога, / щоб відпущення гріхів подав душам нашим.

Кондак апостолів, гл. 2:

Священних і богонатхненних проповідників, / верховних учителів, прийняв Ти, Господи, / у блаженство святих Твоїх і упокоєння: / труди бо і смерть їх прийняв Ти понад усяку жертву, / Єдиний, що прославляєш святих Твоїх.

Тропар свт. Миколая, гл.4:

Святе життя твоє показало тебе Церкві твоїй зразком віри, / прикладом тихости, учителем стримання. / Через те смиренням ти придбав величність, / а вбозством багатство; / отче святителю Миколаю, / моли Христа Бога, / щоб спас душі наші.

Кондак свт. Миколая, гл.3:

В Мирах, святителю, показав ти себе священнодіючим; / звершивши Христове Євангеліє, преподобний, / ти поклав душу свою за людей твоїх / і спас неповинних від смерти. / Тому і став ти святим, / як великий тайнознавець Божої благодати.


П'ятниця

Тропар, гл.1:

Спаси, Господи, людей Твоїх / і благослови насліддя Твоє; / перемогу побожному народові нашому на супротивників подай / і Хрестом Твоїм охороняй нас — оселю Твою.

Кондак, гл. 4:

Ти, що зійшов на хрест з волі Своєї, Христе Боже, / даруй щедру Свою ласку / Твоїй новій християнській громаді. / Звесели силою Твоєю побожний народ наш, / подаючи йому перемогу над супротивниками, / бо він у поміч має зброю миру, Хрест Твій, — / знак перемоги непоборний.


Субота

Тропар усіх святих, гл 2:

Апостоли, пророки, мученики, святителі, преподобні і праведні, / що добре звершили подвиг і віру зберегли! / Маючи сміливість до Спаса, / за нас Його, як Благого, моліть, / щоб спаслися душі наші.

Тропар за спочилих, гл.2:

Пом'яни, Господи, як Благий, рабів Твоїх / і все, що в житті нагрішили, прости, / бо ніхто не є безгрішний, / тільки Ти, що можеш / і померлим дати упокоєння.

Кондак за спочилих, гл. 8:

Зо святими упокой, Христе, душі рабів Твоїх, / де немає недуги, ні смутку, ані зітхання, але вічне життя.

Кондак усіх святих, гл. 8:

Господи, Насадителю світу, ввесь світ приносить Тобі, / як перші плоди природи, богоносних мучеників. / їхніми молитвами і Богородиці ради / збережи, Многомилостивий, / Церкву Твою, оселю Твою, у повному мирі.




КІНЕЦЬ І БОГУ СЛАВА!

+

При можливості прошу Вас пом'янути у молитві р. Б.:


Володимира

Ангеліну

Зою

Євдокію

Сергія

Євгенія

Анатолія

Максима

Євгенія

Любов

Анастасію


Оглавление

  • Початкові молитви
  • Ранкові молитви
  • Пом'янник
  • Вечірні молитви
  • Пасхальні часи
  • Канон пасхальний
  • Канон покаянний до Господа нашого Ісуса Христа
  • Канон молебний до пресвятої Богородиці
  • Канон до ангела охоронителя, гл. 8
  • Акафіст до Господа нашого Ісуса Христа
  • Акафіст до пресвятої Богородиці
  • Акафіст до свт. Миколая чудотворця
  • Правило до причастя
  • Канон перед причастям, гл. 2
  • Молитви перед причастям
  • Молитви після причастя
  • Літія за в Бозі спочилих
  • Молитви на різні потреби
  • Про дарування молитви
  • Молитва Оптинських старців
  • Перед входом до церкви
  • По вході до церкви
  • Закликання допомоги Святого Духа на кожну добру справу
  • Молитва за домовленістю
  • Подяка за кожне благодіяння Боже
  • Пісня похвальна святого Амвросія, єпископа Медіоланського
  • Перед їжею
  • Після їжі
  • Перед навчанням
  • Після навчання
  • За хворих
  • Молитва подяки по видужанні
  • Молитва жінки підчас вагітности
  • Молитва подружжя, яке не має дітей
  • Молитва батьків за дітей
  • Молитва за дітей (при. Амвросія Оптинського)
  • Молитва за дітей до ангела охоронителя
  • За подорожніх
  • Про визволення в'язнів
  • За примноження любови та викорінення ненависти й ворожнечі
  • Підчас лиха й нападу ворогів
  • За тих, що ненавидять і кривдять нас
  • Молитва за невіруючих, гонителів та ненависників правди
  • Молитва за сина, що йде до війська
  • Молитва дівчини про одруження
  • За спочилих
  • Про визволення від спокуси (прп. Симвона Нового Богослопа)
  • Про визволення від нечистих думок
  • Від осквернення
  • Молитва свт. Димитрія Ростовського
  • Тропарі, кондаки і богородичні недільні
  • Голос 1
  • Голос 2
  • Голос 3
  • Голос 4
  • Голос 5
  • Голос 6
  • Голос 7
  • Голос 8
  • Тропарі та кондаки на дні тижня
  • Понеділок
  • Вівторок
  • Середа
  • Четвер
  • П'ятниця
  • Субота
  • При можливості прошу Вас пом'янути у молитві р. Б.: