Семен Палій Герой Українського народа [Іван Семенович Нечуй-Левицький] (fb2) читать онлайн


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

***

Не ба­га­то та­ких слав­них і ве­се­лих хвиль бу­ло в нашій історії, як рік 1648 і кілька дальших років. Увесь ук­раїнський нарід під про­во­дом сво­го «батька» Бог­да­на Хмельницько­го піднявся про­ти во­ро­жої кор­ми­ги. По всій Ук­раїні від Січи аж до Льво­ва прой­шов Хмельницький, роз­би­ва­ючи і роз­го­ня­ючи польське військо раз за ра­зом. Ні од­но­го шлях­ти­ча, ні од­но­го жи­да, ні од­но­го ксьондза-єзуїта не ста­ло на Ук­раїні. А з ни­ми не ста­ло і гіркої пан­щи­ни, що на ній му­чився нарід щотиж­ня че­рез шість днів, та ще і в неділю; не с­та­ло безп­равств та без­кар­них на­сильств по­не­во­ле­них хлопів; не ста­ло ди­ких пе­ресліду­вань прадідної віри, пра­вос­лав­ної. Ук­раїнський нарід, ви­бив­шися збільш як столітньої не­волі став знов па­ном у своїй хаті. І за­лу­на­ла тоді по всій ши­рокій нашій землі од­на ве­се­ла пісня:


«Та не має луч­ше, та не має краще.
Як у нас на Вкраїні».

Але так бу­ло не дов­го. При­бор­ка­на Польща ста­ла знов по тро­ха підно­си­ти го­ло­ву. Та­та­ри, що до­те­пер по­ма­га­ли Хмельницько­му, зра­ди­ли та ста­ли ни­щи­ти Ук­раїну, а й Моск­ва тай­ком спо­ма­га­ла Польщу, бо во­на бо­ялась сусіду­ва­ня са­мостійної ук­раїнської дер­жа­ви. До то­го й сам Хмельницький, впрочім нез­ви­чай­но спосібний про­во­дир та ор­ганіза­тор, не мав до­сить яс­но­го політич­но­го світог­ля­ду, та хи­тався на всі бо­ки. В тім нічого див­но­го: він був ди­ти­ною сво­го на ро­ду, а тоді ук­раїнський нарід сто­яв під згля­дом культу­ри не так, як нині і не мав потрібно­го ро­зу­му політич­но­го: знав ски­нути з се­бе те, що бу­ло для нього по­га­не, але не знав, як здо­бу­ти собі те, що йо­му потрібне.

От і Хмельницький, ог­ля­да­ючися на всі бо­ки за со­юз­ни­ка­ми, зак­лю­чає в кінці 1654 р. в Пе­ре­яс­ла­вю спілку з Моск­вою, бо во­на до­те­пер ще най­менше во­ро­жо вис­ту­па­ла про­ти Ук­раїни. Цар при­ся­гою прирік ша­ну­ва­ти пра­ва України, що ма­ла ос­та­ти осібною дер­жа­вою з ви­бор­ним гетьма­ном та влас­ною уп­ра­вою. Та­кож зо­бо­в'я­зався цар бо­ро­ни­ти Ук­раїни про­ти Польщі. І так Ук­раїна увійшла в за­лежність від мос­ковських царів, в якій ос­тає до нинішнього дня.

Однак ко­за­ки швид­ко по­ба­чи­ли, що Моск­ва не га­дає ша­ну­ва­ти з при­ся­же­них прав Ук­раїни, але по­чи­нає об­ме­жу­ва­ти вольнос­ти на­родні. То­му ста­ли ро­би­ти за­хо­ди, що­би відор­ва­тися від Моск­ви, а Польща не мог­ла пе­ре­боліти втра­ти бо­га­то­го краю, пиш­ної Ук­раїни, і роз­по­ча­ти но­ву війну. А що най­важніше, в ук­раїнський нарід всту­пив той най­тяж­чий зі всіх прок­ля­тий во­рог, нас­та­ло роз'єднання, нез­го­ди, сварні. За­був нарід те, що сам ко­лись співав про свою дав­ню ко­зацьку єдність і солідарність:


«Тим то і ста­ла слав­на стра­шен­на ко­зацька си­ла,
Що в нас, па­но­ве мо­лодці, бу­ла во­ля і ду­ма єди­на».

По смер­ти Хмельницько­го тої од­но­душ­нос­ти не ста­ло і на­род­на бор­ба й обо­ро­на не мог­ла ос­та­тися. Притім не бу­ло ніякої ор­ганізації та се­ред на­род­ної тем­но­ти не бу­ло яс­ної свідо­мос­ти то­го, чо­го влас­ти­во нарід хо­че та до чо­го має пря­му­ва­ти. До то­го все­го на­род­не тіло бу­ло зне­си­ле­не без­нас­тан­ни­ми війна­ми та повс­та­ня­ми, а тут во­рог зі всіх сторін став на­пи­ра­ти.

І нас­та­ли ду­же сумні ча­си для Ук­раїни. Сам нарід наз­вав ті ча­си «руїною», бо тоді на­шу зем­лю зруй­но­ва­но цілком. Польща, Моск­ва, а відтак і Ту­реч­чи­на ста­ла би­тися за Ук­раїну, кож­на хотіла за­гар­ба­ти собі сю ко­лись «ме­дом і моло­ком те­ку­чу» зем­лю. Мов хижі звірі роз­ди­ра­ли ук­раїнську зем­ли­цю, руй­ну­ва­ли, ділилися, як­би своєю.

Андрусівським до­го­во­ром 1667 р. роз­па­юва­ли Ук­раїну між се­бе Моск­ва й Польща. Моск­ва взя­ла собі весь край по лівім боці Дніпра, Польща заб­ра­ла пра­вобічну Ук­раїну. На мос­ковськім боці, за­ве­де­но по­во­ли кріпацт­во, а на пра­вий беріг, ви­ни­ще­ний та ви­люд­нений дов­ги­ми війна­ми й похо­да­ми чу­жих військ ста­ли знов один за дру­гим нап­ли­ва­ти з Польщі па­ни, жи­ди й ксьондзи.

Відтак нас­ту­пив дру­гий поділ Ук­раїни. Умо­вою з Бахчи­са­рою віддер­ла ку­сень на­шої землі й Ту­реч­чи­на, хоч правду ска­зав­ши, не бу­ло над чим сва­ри­тися, бо цілий пра­вий беріг - се бу­ло по­ле без­нас­тан­ної війни, розг­раб­ле­но трьо­ма во­ро­жи­ми війська­ми, по­па­ле­но, зруй­но­ва­но, зни­ще­но. Пра­во­бе­реж­на Ук­раїна ста­ла німою, без­люд­ною пус­ти­нею. Хто не зги­нув, той утік; лиш дикі звірі блу­ка­лися ви­ючи та ви­шу­ку­ючи трупів.

І крива­ви­ми сльоза­ми за­ри­дав ук­раїнський на­род над не­щас­ною до­лею своєї батьківщи­ни. Він та­кож блу­кався мов вівці без гідно­го про­во­ду, бо йо­го гетьма­ни, се пе­ре­важ­но не бу­ли щирі патріоти, але най­ми­ти мос­ковсько­го ца­ря та польсько­го ко­ро­ля. Нарід вправді мав пра­во сам ви­би­ра­ти собі гетьманів, лиш цар чи ко­роль їх відтак пот­верд­жу­ва­ли. Але нарід був так тем­ний і так не ро­зумів сво­го інте­ре­су, що ду­же час­то підда­вався хит­рим агітаціям або й пост­ра­хо­ви Польщі та Моск­ви і в несвідо­мості ви­би­рав не рев­них про­во­дирів та обо­ронців, але во­рогів собі і зрад­ників. І так Моск­ва й Польща по­би­ва­ла Ук­раїну та­ки влас­ни­ми її си­на­ми; пус­ти­ти бра­та на бра­та, се був най­ліпший спосіб, ни­щи­ти про­тив­ни­ка.

Яка-ж подібна ся історія до нинішнього на­шо­го життя! Та-ж і нині во­рог так час­то во­дить за ніс на­ших людей і спо­ну­кує їх доб­ровільно зрікатися своїх прав, та-ж і нині во­рог живає доб­ре випрак­ти­ко­ва­но­го спо­со­бу, ви­най­шовши собі все якесь но­ве сто­ронницт­во між на­ми і пус­ка­ючи йо­го на весь нарід роз­би­ває так на­род­ну єдність і відпорність. А яка-ж історія по­вин­на бу­ла де­чо­го нас нав­чи­ти!

Отак бу­ло і в тих тяж­ких ча­сах пе­ред 200 ро­ка­ми з накла­дом. Ук­раїнський ве­ли­кан, що ко­лись був пост­ра­хом Туреччи­ни, Польщі й Моск­ви, нині ле­жав під но­га­ми тих во­рогів, і навіть не го­ден був ру­ши­тися до обо­ро­ни. Власні йо­го діти блу­ка­ли без­радні, а гетьма­ни пішли на служ­бу чу­жим бо­гам, або бо­ро­ни­ли лиш своїх інте­ресів.

Але прецінь і на тім темнім шклі по­яв­ля­ються від ча­су до ча­су світлі пос­таті, вис­ту­па­ють лю­ди зі щи­ри­ми де­мок­ра­тич­ни­ми пог­ля­да­ми та більши­ми спосібнос­тями ор­ганіза­торськи­ми; ста­ють на пе­реді на­ро­да про­во­дирі, що більше або мен­ше успішно підно­сять по­ло­ма­ний пра­пор Хмельницько­го і бо­ряться чес­но і зав­зя­то за предківську сла­ву та доб­ру до­лю Ук­раїни.

До тих виз­нач­них на­род­них ли­царів з тих часів на­ле­жить і Се­мен Палій. Йо­го ім'я світли­ми крас­ка­ми за­пи­са­не в сумній історії «Руїни», та й у на­ро­да жи­ве в пам'яти по нинішні ча­си в чис­лен­них піснях і пе­ре­ка­зах.

Семен Палій ро­дився на Ук­раїні в Ба­ту­рині по р. 1650. По батьках звався він влас­ти­во Гур­ко, але пізніше ко­зацьким зви­чаєм проз­ва­ли йо­го Палієм, чи то від то­го, що па­лив панські зам­ки, чи то­му, що мав бо­ро­тися раз з са­мим чор­том, вицілив в не­го і чорт зай­мився по­лумінню. Так бо­дай роз­ка­зу­вав собі нарід про се­го бра­во­го ко­зар­лю­гу.

Про мо­лоді літа є далі та­кий на­род­ний пе­ре­каз: Се­мен був панським ко­за­ком, і на йо­го очах му­чи­ли та гно­би­ли ук­раїнське хлопст­во. Не стерпіла доб­ра ду­ша та­кої на­ру­ги. Се­мен утік у світ з твер­дою пос­та­но­вою, відомс­ти­ти му­чи­те­лям і виг­на­ти з краю. Іде, і все ду­має од­ну дум­ку: як­би Господь Бог поміг йо­му спов­ни­ти ве­ли­кий за­мисл. Так іду­чи, уто­мився він і сів під ду­бом; сів відпо­чи­ти та й так ус­нув. І сниться йо­му ан­гел не­мов пи­тається: «чо­го ти, Се­ме­не хо­чеш від Гос­по­да Бо­га?» - «Що­би він дав мені шаб­лю­ку», відповів Се­мен: «я очис­тив би сей край від уся­кої по­га­ни». - «Бу­де по твоїй волі: Бог дасть тобі шаб­лю­ку й вогонь, а лю­ди проз­вуть те­бе Палієм», - ска­зав ан­гел і відійшов. Здригнувся Се­мен, по­чув­ши в руці щось хо­лод­но­го. «Чи не не га­дю­ка?» і схва­тився на но­ги. А шаб­лю­ка гак і відско­чи­ла - по­лис­кується. Пе­рех­рес­тився ко­зак, по­дя­ку­вав Бо­го­ві і справді не­ба­вом став во­юва­ти - очи­ща­ти край від вся­кої по­га­ни.

От і відпра­вився Палій в За­по­рожську Січ, у слав­не братст­во ко­зацьке і тут швид­ко всла­вився, та став навіть ко­шо­вим ота­ма­ном над усіма ко­за­ка­ми. Ко­зацт­во йо­го ша­ну­ва­ло а нарід, за­чув­ши про йо­го ге­рой­ські под­ви­ги, став ува­жа­ти йо­го «ха­рак­тер­ни­ком». Так ішли вісти, що Палія ніхто не мо­же побіди­ти, ані взя­ти в по­лон, а ку­ля йо­го не бе­реться. Та й не дур­но так бу­ло, бо він прецінь «ангельським чи­ном во­ював». Та-ж він шаб­лю­ку дістав від са­мо­го ан­ге­ла; а бу­ла вона та­ка тяж­ка, що як який ко­зак про­ви­ниться, то ота­ман Палій за ка­ру зас­та­вить йо­го лиш нес­ти шаб­лю­ку, а вже й стог­не під тя­жіс­тю бідня­ка, а ко­за­ки над ним лиш сміються.

Але й руш­ни­ця Палієва, се не бу­ла зви­чай­на собі стрільба. Роз­ка­зу­ють, що ко­ли Се­мен спа­лив чор­та, прис­ту­пив до нього ста­рез­ний дід, білий як сніг, та й ка­же: «На тобі сю руш­ни­цю за те, щось убив са­та­ну, тілько ша­нуй її, бу­деш ти, ка­же ве­ли­кий ли­цар і побіжда­ти мені неп­ри­яте­ля; бу­деш ти, ка­же, міня­тися як місяць: місяць зос­таріється, зос­тарієшся і ти; зійде мо­ло­дим, бу­деш мо­ло­дим і ти: вер­тай си­ну на Січ». Ска­зав се дід і Бог зна де дівся, бо не простий чо­ловік він був а свя­тий Апос­тол. І став Се­мен во­юва­ти сею руш­ни­цею, і що на­ве­де нею на ряд во­рогів, то во­ни як по­ло­ва сип­ляться.

Певна річ, що в усіх тих роз­ка­зах на­род­них не­ма ба­га­то прав­ди: але то не раз так бу­ло за дав­ніх ко­зацьких часів, що нарід з уст до уст роз­ка­зу­вав собі всілякі подібні ди­ва про не ­од­но­го ко­за­ка-за­по­рож­ця, який у га­ря­чих бор­бах всла­вився ша­ле­ною відва­гою, пе­кельною си­лою та ди­ким зав­зяттям. Такі ко­за­ки-ли­царі зва­лися ха­рак­тер­ни­ка­ми. До ря­ду тих на­род­них ге­роїв до­був собі швид­ко прис­туп і С. Палій.

На За­по­ро­жжі не за­жив Палій дов­го. З ва­та­гою сміли­вих лю­дей іде він з Січи в пра­вобічну Ук­раїну, що, як ми вже роз­ка­зу­ва­ли че­рез без­нас­танні війни май­же зовсім бу­ла опустіла - і тут по­чи­нає скли­ка­ти лю­дей у ко­за­ки, за­ду­мує зас­ну­ва­ти но­ву ук­раїнську дер­жа­ву та роз­ши­риш її з ча­сом на всю Ук­раїну. Во­ля, бра­терст­во і рівність ма­ли бу­ти підва­ли­на­ми но­вої дер­жа­ви: дав­ній ко­зацький лад мав ста­ну­ти в місце пансько-шля­хотсько­го; ко­зацька ра­да ма­ла зас­ту­пи­ти польську уп­ра­ву.

«Братерська на­ша во­ля без хло­па і без па­на» мала віджи­ти знов, як про се ка­же Шев­чен­ко в по­емі «Чер­нець», де як раз співається про Палія.

От і ста­ли до Палія нап­ли­ва­ти цілі гро­ма­ди на­ро­ду, що терпів пан­щи­ну, чи по мос­ковськім боці, чи у Польщі. Осе­ред­ком на­род­но­го ру­ху став Хвастів, і звідти за­пус­ка­лися ва­та­ги на всі сто­ро­ни, та ви­га­ня­ли шлях­ту, жидів та ка­то­лицьких ксьондзів. Палій ла­го­див за­гальне повс­тання про­ти Польщі. І дійсно року 1701 в купі з гетьма­ном Са­му­сем за­па­лив на­род­ний рух на Во­лині й Поділю. Ко­за­ки за­во­лоділи Бер­ди­че­вом і за­подіяли там різню. Відтак зай­ми­ли Білу Церков. Па­ни й жи­ди утіка­ли гро­ма­да­ми, хто вза­галі встиг життя до­бу­тися. А тим­ча­сом що­раз більше на­ро­ду збіга­лося до Палія і повс­тання ши­ри­лося сильно.

Рух став не­без­печ­ний для Польщі. Але, що во­на бу­ла са­ма без­сильна і над­то за­йня­та іншою війною, тож звер­та­лася більше разів до мос­ковсько­го ца­ря Пет­ра, аби поміг при­бор­ка­ти Ук­раїнців.

І ба­чи­мо тут наг­ляд­ний примір істо­рич­ний, що сот­ки разів пов­то­рявся в нашій ми­нув­шині, та й нині не труд­но йо­го не ­раз до­ба­чи­ти. Польща й Моск­ва, два тяжкі неп­ри­ятелі з зовсім су­пе­реч­ни­ми інте­ре­са­ми, по­да­ють собі спільно ру­ку, ко­ли йде о здав­ленні грізно­го сусіда, українського ве­ли­ка­на.

Приступив тут ще до ро­бо­ти про­ти Палія гетьман лівобе­реж­ної (мос­ковської) Ук­раїни, Ма­зе­па. Він бо­явся, що як Палій роз­во­ру­шить нарід до повс­та­ння не лиш по правім, але й по лівім боці Дніпра, то го­тов нарід йо­го са­мо­го ски­ну­ти з гетьманст­ва, а виб­ра­ти гетьма­ном Палія. Бо тре­ба зна­ти, що нарід не лю­бив Ма­зе­пу за йо­го шля­хотсько-арис­ток­ра­тичні пог­ля­ди. От і Ма­зе­па по­чи­нає об­мов­ля­ти Палія пе­ред ца­рем, а в кінці підсту­пом зло­вив йо­го і віддав ца­ре­ві в ру­ки.

Увесь біль і уся лють на­ро­да звер­ну­лася про­ти Ма­зе­пи за те, що він підступ­ним спо­со­бом відоб­рав на­ро­до­ві йо­го лю­бим­ця, ге­рой­сько­го про­во­ди­ра та щи­ро­го де­мок­ра­та на­ро­до­люб­ця. Ба­га­то на­род­них пісень пре­гар­но оспівує ту хви­лю ареш­то­ва­ня Палієво­го і в них Ма­зе­па про­зи­ва­ний «прок­ля­тим псом» та подібни­ми сло­ва­ми. Ось од­на пісня:


«0й із-під річки та із-під Ли­ма­ну та вітер повіває.
Там Ма­зе­па Палія Се­ме­на на охо­ту взи­ває:
0й при­будь, при­будь. Палію Се­ме­не на охо­ту до ме­не.
Ой не бу­де, Палію Се­ме­не тобі крив­ди від ме­не».

От так Палій не пе­ре­дчу­ва­ючи нічо­го ли­хо­го, при­був до Ма­зе­пи. Гетьман йо­го прий­має та на­по­ває. Аж тут:


«0й, як крик­нув прок­ля­тий Ма­зе­па та на свої ула­ни:
«Возьміть, возьміть Палія Се­ме­на та збий­те в кай­да­ни!»
Ой зби­ли Палія Се­ме­на, та вки­ну­ли в тем­ни­цю.
Сам поїхав прок­ля­тий Ма­зе­па аж до ца­ря на сто­ли­цю.
«0й чо­лом, чо­лом, най­яснійший ца­рю, пре­ве­ли­кая си­ло,
Хо­че Палій на те­бе ру­ку підня­ти а Моск­ву в пень спа­ли­ти.»

То оче­вид­но бу­ла брех­ня, а Ма­зе­па ви­ду­мав її лиш на те, що­би об­мо­ви­ти Палія пе­ред ца­рем і поз­бу­тися йо­го. То­му й пи­тається ца­ря:

«Дозволяю ся най­ясніший ца­рю йо­му з пле­чей го­ло­ву зня­ти». «Не ве­лю-ж я йо­му з пле­чей го­ло­ву зня­ти, ве­лю в Сибір ізос­ла­ти».

От так зас­ла­но улюб­ле­но­го на­род­но­го про­во­ди­ра в да­ле­ку Сибір аж над ріку Єни­сей, там де темні бо­ри, вічні сніги, де жи­вої лю­ди­ни на лік не най­деш. І про­му­чився там Се­мен Палій за своє на­ро­до­любст­во цілих пять років. До­пер­ва ко­ли Ма­зе­па, відсту­пив­ши від ца­ря, став в купі зі Шве­да­ми Моск­ву во­юва­ти, за­га­дав цар відкли­ка­ти Палія, що­би тим приєдна­ти собі ук­раїнський нарід та й прид­ба­ти са­мо­го Палія до по­мо­чі про­ти неп­ри­яте­ля.

От і явився до ца­ря Се­мен та­кий ста­рий та об­рос­лий, бо­ро­да по по­яс, а ізму­че­ний в ка­торзі - Бо­же! Цар з ним поз­до­ров­кавсь, тай став про­си­ти про­ще­ня. Ка­же: «Прос­ти ме­не, Палію! Я те­бе оби­див». - «Бог те­бе, ца­рю прос­тить, а я про­щаю».

«Ну Палію Се­ме­не», ка­же цар, «чо­го ти те­пер від ме­не хо­чеш? Чи ве­ли­ко­го панст­ва, чи зо­ло­та, чи що?» А він ка­же: «Що-ж, ца­рю? Я бу­ду про­си­ти - од­ну річ по­да­руй мені!» - Що та­ке? Ка­жи!» - «Не плюндруй, ка­же, Ук­раїни». «Ну, ка­же цар, для те­бе да­рую!»

Але цар, як зви­чай­но, не дот­ри­мав сло­ва. Вправді по війні Палій виб­рався у Хвастів, кінча­ти роз­по­ча­те діло, але швид­ко він по­ба­чив, що цар по­тай­ки ла­диться відсту­пи­ти пра­во­бе­реж­ну Ук­раїну раз на все Польщі. Суп­ро­ти то­го Палій став по­ро­зуміва­тися з Ту­реч­чи­ною, але й тут не ве­лося і се­ред гірких роз­ча­ру­вань за­ду­мав ста­рець «ли­хом не­до­битий» пе­ре­бу­ти послідні хвилі жи­тя в Ме­жи­горськім мо­нас­ти­рі ко­ло Києва.

Се бу­ло зви­чаєм у За­по­рожців, що не ­один ли­цар, всла­вив­шися у ге­рой­ських бор­бах з тур­ка­ми-бісур­ме­на­ми та з шля­хотською Польщею, всту­пав на старі літа у мо­нас­тир спа­са­ти ду­шу. Ме­жи­горський мо­нас­тир пов­ний був та­ких ко­заків-ченців. Та­кий си­вий ко­зар­лю­га, про­ща­ючись зі світом, про­щався та­кож зі слав­ним Січо­вим то­ва­рист­вом, бен­ке­ту­вав у посліднє з брат­чи­ка­ми-ко­за­ка­ми, та во­ни йо­го від так відво­зи­ли під бра­му мо­нас­ти­ря.

Подібно і про Палія співає Та­рас Шев­чен­ко в гарній по­емі «Чер­нець». У Києві на по­долі по­су­вається ву­ли­ця­ми гро­мад­ний похід. Му­зи­ка грає, ко­зацт­во ви­танцьовує, а на пе­реді Се­мен Палій у чер­во­них шта­нах ок­са­мит­них мат­нею ме­те, гу­ляє, аж встає ку­ря­ва, та ще приспівує на­че мо­ло­дий ко­зак. І так:


«Аж до Ме­жи­горсько­го Спа­са
Протанцював си­вий,
А за ним і то­ва­рист­во
І весь свя­тий Київ.
Дотанцював аж до бра­ми,
Крикнув: «Пугу,пугу!…
Привітайте святі ченці
Товариша з Лу­гу!»
Свята бра­ма од­чи­ни­лась, -
Козака впус­ти­ли:
І знов бра­ма за­чи­ни­лась,
На вік за­чи­ни­лась
Ко­за­кові».

В мо­нас­тирі Се­мен Палій не дов­го ще про­жи­вав, не дов­го зга­ду­вав мо­лоді літа та мо­лився за Ук­раїну. Ро­ку 1710 розс­тався з життям най­ліпший мо­же та най­щиріший про­во­дир в тик нез­ви­чай­но сум­них ча­сах ук­раїнської руїни. По­гиб чо­ловік, що мав най­кращі гад­ки і так гар­но взявся був пе­ре­во­ди­ти їх в діло; але во­ро­ги Ук­раїни ста­ли бо­ятися йо­го, а свої по­за­ви­ду­ва­ли йо­му. І всі ті темні ду­хи по­да­ли собі ру­ки і зло­ви­ли та зни­щи­ли на­род­но­го бор­ця в са­мих по­чи­нах йо­го патріотич­них, на­ро­до­люб­них зма­гань!

Полягла ко­зацька го­ло­ва, як від вітру на сте­пу тра­ва: але сла­ва не вмре, не по­ля­же.

І справді Се­мен Палій, на­род­ний ге­рой до нині жи­ве в пам'яти ук­раїнсько­го народу. На­род сла­вить йо­го та ба­нує сер­деч­но за своїм лю­бим­цем про­во­ди­рем.


«0й ти, Се­ме­не, Се­ме­не Палію,
ти прес­лав­ний ко­за­че,
за то­бою Се­ме­не Палію,
та вся Ук­раїна пла­че».

І роз­ка­зує собі нарід на Ук­раїні, що Палій і те­пер десь жи­вий, і як Гос­подь йо­му велів, міняється як місяць: старіє і мо­лодіє.