Філософія правосуддя: ідея та здійснення: монографія [Вячеслав Степанович Бігун] (fb2) читать постранично


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Монографію підготовлено в Інституті держави і права ім. В. М. Корецького НАН України та видано для апробації результатів дисертаційного дослідження на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук за спеціальністю 12.00.12 - філософія права.

Автор:

БІГУН В. С. кандидат юридичних наук, магістр права (США), науковий співробітник Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України

Науковий консультант:

БАБКІН В. Д. доктор юридичних наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, Заслужений діяч науки і техніки України

Рецензенти:

БАНДУРА О. О. доктор філософських наук, професор, професор Національної академії внутрішніх справ

МЕРЕЖКО О. О. доктор юридичних наук, професор, професор Католицького Люблінського університету імені Івана Павла ІІ та Університету економіки та права «КРОК»

ШЕВЧУК С. В. доктор юридичних наук, професор, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», член-кореспондент Національної академії правових наук України, суддя Європейського суду з прав людини (ad hoc)

ПЕРЕДМОВА

Вашій увазі пропонується наукова монографії, присвячена проблематиці правосуддя як об’єкта філософсько-правового дослідження.

Це перша академічна наукова монографія з цієї проблематики в сучасній Україні. Майже весь пропонований матеріал уже опубліковано в наукових статтях, монографія - також перше авторське видання монографії як спроби викладу поглядів, ідеї та концепцій, покликаних окреслити ідею та основні смисли філософії правосуддя як напряму філософії права. Хоча основну роботу над монографією було завершено 8 жовтня 2010 року, авторське осмислення феномену правосуддя триває. В даному викладі опубліковано основні (але не всі) результати дослідження, напрацьовані автором. Очікується, що після апробації результатів, викладених у монографії, буде видано наступне виправлене, розширене та доповнене її видання.

Автор удячний всім, хто в різний спосіб сприяв проведенню дослідження та виданню монографії. В цьому зв’язку варто вдатися до парафразу слів І. Ньютона: якщо мені й поталанило бачити далі за інших, то це тому, що я стояв на плечах гігантів. Згадати одного з них - людський і професійний обов’язок: це Володимир Дмитрович БАБКІН - мій науковий Вчитель в Інституті держави і права ім. В. М. Корецького Національної академії України.

Вдячний автор і академікам НАН України Ю. С. Шемшученку, М. В. Поповичу та професору А. А. Козловському - співредакторам Міжнародного часопису «Проблеми філософії права», у рубиці бібліотеки якої виходить монографія. Автор також хотів би подякувати аспіранту Д. Г. Коритько за науково-організаційну роботу з видання монографії.

З вдячністю буде сприйнято й відгуки на монографію, які можна направляти на електронну адресу vsbihun@hotmail.com. Текст монографії, як і подальші напрацювання, публікуватимуться на персональному сайті автора - Юр-Слава (www.bihun.info, www.bihun.in.ua).

В. С. Бігун (Київ - Львів - Тячів)

СПИСОК СКОРОЧЕНЬ

АР автономна республіка

ВАК Вища атестаційна комісія України

ВС Верховний суд

ВСУ Верховний Суд України

ВТК Виправно-трудовий кодекс

ГА ООН Генеральна Асамблея ООН

Д Донецьк (у бібліографії)

д. ю. н доктор юридичних наук

ЄКПЛ Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод

ЄС Європейський Союз

ЄСПЛ Європейський суд з прав людини

ЗУНР Західноукраїнська Народна Республіка

ІДП Інститут держави і права ім. В М. Корецького НАН України

К Київ (у бібліографії)

к. ю. н кандидат юридичних наук

КАС Кодекс адміністративного судочинства (України)

КЗпП Кодекс законів про працю (України)

КК Кримінальний кодекс (України)

КМ Кабінет Міністрів (України)

КНУ Київський національний університет ім. Т. Шевченка

КПК Кримінально-процесуальний кодекс (України)

КСУ Конституційний Суд України

Л Львів (у бібліографії)

ЛДУВС Львівський державний університет внутрішніх справ

ЛНУ Львівський національний університет ім. І. Франка

М Москва (у бібліографії)

Мн Мінськ (у бібліографії)

МС ООН Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй

НАВС Національна академія внутрішніх справ

НАН Національна академія наук (України)

НАПрНУ Національна академія правових наук України

НУ «ОЮА» Національний університет «Одеська юридична академія»

НЮАУ Національна юридична академія України ім. Я. Мудрого (нині - НУ «ЮАУ)

НУ «ЮАУ» Національний університет