Загадкова Нова [Василь Павлович Бережний] (fb2) читать онлайн


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Бережний Василь Павлович Загадкова Нова

Василь Бережний

Загадкова Нова

Зеленава вечорова iмла облягала Руїни. Сухорлявий старий Му причалапкав своїми тоненькими нiжками до прозорої стiни, щоб подивитися, чи двiр уже виповнений тiнню? Чи зацвiтає небо пелюсточками? Стоячи, вiн почовгував черевиками iз цупкої сирицi, пiд хiтиновим панцирем на спинi наче пробiгали мурашки: Му трохи хвилювався, очiкуючи Прихильникiв Духу. Глибоко схованi маленькi очицi сухо поблискували, вiдбиваючи зеленкувате розсiяне свiтло, що вже зникало в темних тiнях.

Отак, власне, вiн почувався кожного разу перед нiчним пильнуванням. Нiби й не боявся Ватага, проте неспокiй охоплював усе єство - було радiсно i водночас тривожно. Може, саме цiєї ночi Дух скаже щось iнше? Адже з самого початку - прокотилося вже багато дискiв за обрiй - вiн повторює одне й те ж, та ще й сердито. А може, в тiй скриньцi нiякого Духу нема? Треба б туди заглянути. I за пелюстками у небеснiй високостi стежити цiкаво, особливо коли з'являється Нова... Дехто з Прихильникiв Духу вважає, що пелюстки залiплять усе небо, i тодi зникне темрява, буде свiтло, хоч i диск закотиться. От i потрiбно дивитися крiзь магiчну Палицю, примiчати новi й новi небеснi квiти.

Унизу зовсiм потемнiло, а онде i перша пелюсточка зринула... Чи Тан принесе сьогоднi якийсь образ? Вiн уже знайшов декiлька i невтомно розшукує ще. Хто вони, тi, що зображенi на полотнах? Кмiтливий Ти твердить... О, чути шарудiння, це вже вони!

Му задрiботiв до дверей. Справдi, прийшли Прихильники Духу - високий Тан i низенький, йому до плеча, Ти.

- Нехай буде твоя мудрiсть! - привiтали господаря писклявими голосами.

- Нехай Дух буде прихильний до всiх нас, - звично вiдповiв Му i кинув погляд на чорну скриньку з бiлими зубами-клавiшами.

Тан вийняв з-пiд лахмiття, що звисало йому з плечей, чималий чотирикутник, загорнений у смугасту ганчiрку. Так i є - ще один образ!

- Оце знайшов аж на околицi Великого Руйновища, - сказав, розгорнувши ганчiрку i ставлячи картину пiд стiною, поряд з тими, що принiс ранiше.

Му взяв кресало, ударив кiлька разiв по кременю - сипнули iскри, i трут затлiвся. Швидко пiднiс його до смолоскипа, дмухнув, i в помешканнi стало видно, як удень. Усi трос поставали навколiшки, щоб роздивитися новий образ. Перед ними було не одне обличчя. На пiску бiля самiсiнької зеленої води сидiло i лежало кiлька постатей - молодi жiнки та чоловiки.

- Це морськi iстоти, - прописклявив Ти, - бачите, вони не вiдходять вiд свого середовища, вибрались подихати та й погрiтися.

- Так, - пiдтримав свого колегу Тан, - їхнє тiло зовсiм не мас твердої хiтинової оболонки, натомiсть м'яка шкiра, вочевидячки пристосована до води.

- А їхнi голови? Погляньте - на них довга густа шерсть! - докинув Ти, ще й тоненькою рукою вказав.

Справдi, на головах iстот добре видно було зеленаву шерсть.

Тепер обидва Прихильники Духу поглянули на Му - що то вiн скаже?

Старий пильно вдивлявся в постатi на картинi, неначе очiкував, що вони обiзвуться i самi розкажуть про себе.

- Я гадаю, - нарештi заговорив Му, - це нашi предки. Те, що на них майже немає одягу, нiчого не доводить. На iнших образах одяг є, на деяких аж занадто. Навiть голови вбранi.

- А де хiтиновi панцирi? - рiзко спитав Ти. - Це зовсiм iнший бiологiчний вид!

- Може, це "прибульцi з Неба", - сказав Тан, - i ми живемо на їхнiх Руїнах. Адже невiдомо, хто побудував i хто зруйнував громадища, якi дiсталися нам у спадок.

- Дух! - верескиув Ти. - Це його дiяльнiсть!

Тан i Ти з острахом оглянулись на чорну скриньку", що наче шкiрила зуби в миготливому свiтлi смолоскипа, лише старий Му не зворухнувся. Роздумливо сказав, не вiдриваючи погляду вiд картини:

- Наш розум ще блукає в зелених сутiнках, i часто навколишнє йому здається iнакшим, нiж воно є насправдi. Пiднесiть палець до ока - закриє кам'яну гору. А хiба вiн такий великий? Отож, очевидне не завжди точне... Я гадаю, нашi предки - отакi, як бачимо зображення,- жили тут споконвiчно, спорудили велетенськi житловi осередки, i навiть отой Дух, що обзивається iз скриньки, створили вони.

- Тодi як же пояснити таку велику рiзницю в будовi тiла? - майже пошепки спитав маленький Ти, повернувши свою голу плескату голову в бiк старого Му.

- Щось, мабуть, сталося в Природi, - вiдповiв мудрець. - Якийсь катаклiзм... От i виник на нашому тiлi хiтин - захисна оболонка. Ллє не в кожного однакова... - Старий пiдвiвся, розв'язав пояс i, ставши перед смолоскипом, розхилив поли потертого халата: - Подивiться. Раз уже ми заговорили про хiтин...

Тан i Ти пiдхопилися та так i застигли: живiт i груди в старого Му такi ж, як i в тих, що коло моря! Майже одночасно обидва простягли руки i доторкнулися до зморшкуватого тiла. Хiтину не було й слiду! Бридливо вiдсмикнули пальцi, перезирнулися. I щось, мабуть, лихе побачив у тому перезирку старий Му, бо, загортаючись полами, гостро пошкодував, що видав свою таємницю. I нащо було?.. Цi двоє Прихильникiв Духу ще не можуть збагнути багатьох речей. Ось недавно була в них дискусiя про костянi фiгурки - коники, чоловiчки, на якi натрапляють в рiзних мiсцях. Як вiн не доводив, що то для гри, для змагання умiв, про що сказано i в розшифрованих текстах, обидва твердили своє: то ритуальне начиння, у свiтлим фiгурках втiлюються добрi духи, в темних - злi. Му скрушно зiтхнув.

- Ми не знали... - обiзвався Тан i замовк.

- Для того ж я й показав, щоб знали: всi ми - нащадки отих дужих, якомога спокiйнiше промовив Му.

- Приблуд... чи то пак, прибульцiв? - докинув Ти.

- Мудрий Му вважає: вони i ми - ланки одного ланцюга, - заговорив Тан, чомусь вiдводячи погляд убiк. - То чим же пояснити, що вони геть усе зруйнували? I де вони подiлися?

- Ага, де вони подiлися? - аж навшпиньки став низькорослий Ти.

- Свiт наш сповнений таємниць... - розвiв руками Му. - Як зникли нашi пращури, ми ще не знаємо.

- I не дiзнаємось, якщо нам не допоможе Дух, - затрусив головою Тан i показав рукою на чорну скриньку.

- Мусимо покладатись на свiй розум, - видовженими пальцями Му потер чоло. - Вiн уже прокидається... А щодо коробки... Треба заглянути - що там усерединi? Чому завжди говорить одне й те ж?

- Заглянути? Там же немає жодної щiлини! - здивовано верескнув Ти.

- Щiлину можна пробити.

- Нi, нi, - замахали руками Тан i Ти. - Блюзнiрство!

"Ех, бiдолашнi, - подумав Му, - мiцно ж тримають вас пазурi незнання..."

Чорна коробка нiби смiялася, виставивши бiлi зуби-клавiшi. Тан i Ти наблизились до неї навшпиньках. Як завжди, першим почав торкатися клавiшiв Тан. Ледь-ледь, наче вони припiкали. Одну за одною, не проминаючи. Перший ряд, другий, третiй...

Нашорошили вуха, невiдривно дивилися на круглий отвiр, закритий блискучою сiточкою. Спочатку почулося шипiння, потiм сердитий голос сказав:

- Неправильно набрано номер. Неправильно набрано...

Тричi повторив i замовк, знову ж таки щось прошипiвши.

- Гнiвається Дух, - приречено схилив голову Ти.

- Не бажає розмовляти, - закивав Тан.

- Ну й нехай! - рiзко змахнув рукою старий Му. - Ми ще до нього доберемося.

Тан i Ти знову ззирнулися, знизали гостренькими плечиками, - мовляв, як хоч, а ми тут нi при чiм.

Старий Му, погамувавши хвилювання, кинув притишено:

- Пора пiд небо.

Мовчки вийшли на вичовганi кам'янi сходи. Меткий Ти пiшов попереду, пiднявши вгору смолоскипа, за ним ступав, натужно сопучи, старий Му, а позаду дерся Тан - високо пiднiмав тоненькi нiжки, схожий на велику комаху.

Сходи закручувалися спiраллю, i хоч Прихильники Духу долали їх безлiч разiв, завжди серця холодив страх, що спiраль та нiколи не закiнчиться. Хто i коли її збудував? Як сталося, що ця височенна споруда вцiлiла? Про це думав зараз мудрий Му, думав i ранiше, коли цi двоє були ще дiтьми, але вiдповiдi нема й досi. Скiльки тих зеленкуватих дискiв скотилося та й потонуло в морi, а вiн i тепер нiчого не знає! Та добре вже й те, що знає про незнання. Може, в цьому й мудрiсть? А що вона дає, така "мудрiсть"? Тiльки гiркоту...

Зненацька його струснуло, аж застогнав. Спритний Ти зупинився, освiтив смолоскипом стражденне обличчя старого, здивовано спитав:

- Що сталося?

- Кресало... Кресало лишилося там, унизу...

Це й справдi було кепсько. На даху вони одразу гасили смолоскип, бо полум'я заважало спостерiгати небо, а рушаючи вниз, викрешували вогонь.

По кресало, щось буркнувши, спустився наймолодший серед них - Ти. Старий Му втомлено сiв на схiдцях, трохи нижче - Тан. Мовчки дивилися, як меншає вогонь, скочуючись униз разом iз Ти. Цяточка, блiдий вiдблиск, нарештi морок поглинув усе. Чекання здавалося ще довшим i тяжчим, нiж ходьба. "Отакий густий морок вкутує i минуле," - думав мудрий Му. Внизу, в запаморочливiй глибинi, знову з'явилась iскорка, вона ширшає, розгоряється, розганяє морок. У серцi старого теплiє надiя: отак i народ поволi, але неухильно, сходинка за сходинкою, пiднiматиметься на Гору Знання... I вiдкриється Iстина, розвiються сумнiви...

На пласкому даху в їхнi очi заглянула бездонна глибочiнь неба. Мерехтiння зiр вабило, чарувало старого Му, i вiн деякий час стояв нерухомо, задерши голову. Потiм, нiби прокинувшись, подрiботiв до Палицi, що на трьох пiдпiрках була спрямована вгору. Тан i Ти вже кружляли довкола неї в Танцi Приручення. Кланялись, наскiльки дозволяв хiтиновий панцир, присiдали, петляючи навколо. То був їхнiй обов'язок, старого це не обходило, вiн навiть сумнiвався в доцiльностi такого обряду.

Нарештi Му пiдiйшов до Палицi, став навколiшки й уважно подивився в окуляр. Ось те сузiр'я, яке вони спостерiгали вчора. Тепер треба повернути Палицю трохи лiворуч... Яка чудова золота зiрка! Самотня? Найближча до неї за чотири одиницi. А це що?.. Поблизу Золотої Зорi - спалах! Нова зiрка? Адже ж новi не засвiчуються на порожньому мiсцi, кожна розгоряється з маленької, дрiбної зiрочки, а тут.. Що за знак?

Не вiдриваючись вiд окуляра, старий Му пробурмотiв:

- Нoва... Нoва, та якась загадкова.

Його пильне, натреноване око вiдразу помiтило, що ця Нова незвичайна як свiтiнням своїм, так i формою.

Один за одним дивилися в окуляр, i чим довше спостерiгали, як Нова розростається в якусь потвору, тим дужче їх охоплював страх. Такого ще не було...

Звiдки ж вони могли знати, що то зовсiм i не зiрка спалахнула, що то вибухнула ядерна зброя планети Земля, виведена в космос! Людство Землi домовилось i викинуло геть страхiтливi заряди...

Поки небесний спостерiгач марно сушив собi голову над цiєю загадкою, Тан i Ти одразу збагнули, що сталося. Це ж Дух отак гнiвається на зарозумiлого Му. Хiба їхнi вуха не чули, як вiн зневажав Духа?

Одного позирку їм було досить, щоб порозумiтися. Пiдiйшли до нього, сопучи. Му одхилився вiд окуляра i скрикнув:

- Погляньте, вона зникла! Її нема...

Цi слова, немов iскри, запалили їхнiй жах, несамовитiсть i лють. Просичали бойовий згук, ущепiрились старому в плечi та й потягли до балюстради. Астроном чомусь не випустив iз рук Палицi, наче прирiс, тоненькi ноги плутались у полах, i, може, тому не боронивсь. Вони недовго й вовтузилися з ним - стягли на кам'яний бар'єр i зiштовхнули вниз. Поли халата залопотiли, наче велетенськi крила, Тан i Ти вжахнулися: а що, як полетить у небо? Та важка Палиця потягнула додолу. Почувся зойк, i старого Му ковтнула тьма.

Змовники вiдiтхнули. Проте радостi на їхнiх блiдих обличчях не було, скорше розгубленiсть i втома.

- Я давно помiтив... - прошепотiв Тан i замовк.

- Дух розгнiвався на нього, - хитнув головою Ти.

Непомiтно їх охоплювала тривога. Як то вони будуть без наставника? Старий Му багато знав i намагався те знання передати їм. Тепер лишається коробка. Може, зласкавиться Дух.

Запалили смолоскипа i, розкарякувато переставляючи тонкi ноги, хапаючись за поручнi, мовчки подалися вниз.

Цього разу i бiля чорної скриньки Тан i Ти виконали Танець Приручення, щоб задобрити Духа. Клавiшiв почав торкатися Ти. Вiн аж навшпиньки ставав, щоб поцiлити пальчиком посерединi клавiша. I от сталося те, чого вони так довго i безнадiйно чекали: Дух заговорив! Це був живий i тривожний голос:

- Небезпека ядерної катастрофи нависла над нашою планетою, як та чорна хмара над квiтучим садом. Якщо її не вiдвернути, - поб'є нiжний цвiт i дерева з корнем вирве. Загине сад нашої цивiлiзацiї, який ми плекали тисячолiттями... Схаменiться! Вгамуйте свого зажерливiсть! Тан i Ти попадали навколiшки i слухали, пороззявлявши беззубi роти. З круглого отвору з-пiд лискучої сiточки вилiтали й вилiтали слова, нiби невидимi птахи. Обидва Прихильники Духу майже нiчого не второпали, та все-таки вiдчули - мова про те, про що здогадувався старий Му. Катаклiзм. Катастрофа. Повсюдна руїна. То що, може, таки справдi отi на образах - їхнi предки?

- Загибель загрожує всiм! - гримiв голос. - А тi, що вцiлiють, будуть му-тан-ти...

Тан i Ти були такi приголомшенi, що не помiтили, як i смолоскип згас, незчулися, як замовкла коробка. Знеможенi, простяглися на пiдлозi бiля картин i поснули. їх не мiг розбудити каламутний свiтанок, що просочувався крiзь прозору стiну, анi човгання нiг чоловiкiв їхнього племенi,- цiлий гурт їх набився до зали. їх пробудив рiзкий, верескливий голос Ватага:

- Ось кому вони поклоняються! Огидним потворам, якi знищили все та й самi пропали! А де ж це лукавий Му? Сховався? Знайдемо! А цих - побиймо камiнням!

Вiн перший кинув камiнь, i хiтиновий панцир на животi Тана трiснув, як суха дошка. Камiння посипалось градом - Прихильники Духу не встигли й пiдвестися, як їхнi плескатi голови були розтрощенi. З особливим шаленством натовп накинувся на портрети - полотно дерли на шмаття i люто топталися по ньому кривими нiжками.

Хтось ударив по клавiшах динамiка, i звiдти раптом вирвався громовий голос:

- Будуть му-тан-ти! Будуть му-тан-ти!

Ватаг помiтив, як злякалися, застигли навiть найсмiливiшi. Не гаючи й митi, ухопив камiнь i обома руками вдарив ним по чорнiй коробцi. Голос урвався. Тодi всi вклякнули на колiна перед Ватагом.