Космiчна Нiагара [Василь Павлович Бережний] (fb2) читать онлайн


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Бережний Василь Павлович Космiчна Нiагара

БЕРЕЖНОЙ ВАСИЛЬ ПАВЛОВИЧ

Космiчна Нiагара

На велетенському мiжзоряному кораблi, який впродовж уже тисячi рокiв заглиблюється в простiр Галактики, начебто нiчого особливого й не сталося. Так само, як вчора, як i рiк i десять рокiв тому, вiн рухається по iнерцiї; в його незчисленних, залитих свiтлом залах, лабораторiях, оранжереях б'ється пульс життя - розмiрений, ритмiчний, з нормальним, як кажуть, наповненням. Тисячi мешканцiв цього космiчного острiвця, збудованого у формi елiпса, на перехрестi вiсей якого здiймається Сфера Керування, працюють, вчаться, вiдпочивають, розважаються, навiть i не пiдозрюючи, що сталося щось надзвичайне. Про це знає лише одна людина - дiвчина Арi, фiзик-теоретик.

Випурхнувши з круглого люка Сфери Керування, Арi зупинилася на пустельному майданi, щоб перевести подих. Серце їй билося пришвидшено, i пружним дiвочим грудям, затиснутим в облягаючий костюм, було затiсно. Ну що ж, сталося те, що мусило статися, вони вiдмовили. Арi це передчувала, iнтуїцiя обiцяла їй один шанс iз тисячi. Але вона мусила була покластися на той шанс. Ще перед тим, як переступила порiг зали Координацiйної Ради, Арi здогадувалася про негативну реакцiю тридцяти двох членiв Ради i була майже готова до цього. Але тридцять третiй... Тридцять третiй не те що здивував приголомшив її! "Щоб не порушувати принципу одностайностi, я також пiдтримую висновок Першого Координатора". Почувши цi слова, побачивши його пiсне обличчя, вона була шокована. I ця людина твердила їй про якiсь глибокi, всеохоплюючi почуття! Ця сiренька особа намагалася переконати її в синхронностi почуттiв, намiрiв, плекала мрiю про iнтимну близькiсть. О блазень! "Щоб не порушувати принципу..." Пiгмей! Навiть утриматися не наважився - проголосував проти.

Зараз, вискочивши на порожнiй майдан, Арi намагалась опанувати свої емоцiї. Щось пекло їй в грудях, було гiрко на душi. I самотньо. Бездумно дивлячись собi пiд ноги, ступнула на крайню стрiчку тротуару, i її повiльно понесло до основного корпусу. Стояла, опустивши плечi, в'яло звiсивши руки. Ну, що робити?..

Хтось торкнув за лiкоть. Нехотя повела оком - вiн, тридцять третiй. На обличчi усмiшечка, певне, буде виправдуватись.

- Гнiваєшся?

Промовчала.

- Ну, скажи: гнiваєшся?

Дивлячись туди, де широченна труба тунелю сходиться в одну точку, Арi промовила:

- Хiба гнiваються, коли роблять вiдкриття?

- Яке ж вiдкриття ти зробила?

- Вiдкрила, що ти... карлик.

- Я карлик?.. - дурнувато хихикнув вiн, розправляючи дужi груди i дивлячись на неї зверху вниз.

- Так, саме карлик.

Деякий час вiн мовчав, не знаючи, що вiдповiсти. Нарештi спромiгся:

- Невже не розумiєш, що мiй голос нiчого не вирiшував? Якби я навiть... Все одно тридцять два проти!

- Чому ж не вирiшував? Твiй голос вирiшив багато що. Принаймнi для мене.

- Арi, не гарячкуй, подумай спокiйно, зваж...

Його слова тремтiли, вiбрували зляканiстю, i це дратувало.

- Запевняю тебе. Ну, подумай сама: що мiй голос проти... всiх? I навiщо? Справi це не допомогло б... А ти знаєш, що я для тебе...

Вiн говорив i говорив, намагався переконати, що в наукових пошуках не можна отак-от похапцем, без пiдготовки... "Хитрує, - думала Арi. - I хитрує досить примiтивно. Вiн просто побоявся. А летiти зi мною теж боїться. Егоїзм! Замаскований егоїзм. I як цього ранiше не помiчала?"

- Ну от що: досить слiв! Кажеш, готовий менi допомогти?

- Звичайно! - просяяв вiн. - Ти ще маєш сумнiв?

- Так, маю.

- Я доведу, Арi, побачиш, переконаєшся...

- Ну що ж, маєш нагоду довести. Летiмо зi мною!

Знiтився, зiщулився. I знову його слова почали тремтiти.

- Легко сказати: летiмо... Вченi ж не рекомендують...

- Ну й що ж? А ми всупереч нерекомендацiї! От i доведеш.

- Схаменися, Арi...

Вона обернулася, зневажливим поглядом окинула його постать i раптом зареготала, блискаючи разками бiлих зубiв:

- Ну ось i довiв! - Ступнула на швидшу стрiчку i за мить опинилася далеко попереду.

Вiн деякий час рухався слiдом, потiм спроквола перейшов на другий бiк i поїхав у протилежному напрямi. "Нiде вона не дiнеться, - крутилась у нього думка. - Ексцентричне дiвчисько..." Оглянувся - ген-ген у далинi червонiла цятка її постатi. Дивився, аж поки вона не зникла за брамою основного корпусу.

Iз кожних ста шiстдесяти восьми годин фiлософ Альга вiддавав три години шахам. Любив мовчазну напругу бою, коли фiгурки виходили iз засiдок i кидались у вiдчайдушнi сутички, здiйснюючи задуманий ним план. Скiльки на шахiвницi трагедiй! А особливо, коли доводилося руйнувати стратегiю опонента, спростовувати його тактику. "Що не кажiть,- потирав руки Альга, а шахи виняткове досягнення цивiлiзацiї. Це синтез мистецтва i спорту, закономiрностi i випадковостi, тут проявляється сила психiки i, якщо хочете, сила м'язiв..."

Останнi слова Альги викликали в декого посмiшку. Яка там сила м'язiв у цього худорлявого i вже пiдстаркуватого парубка! Вiн так завантажує себе науковою працею, що, мабуть, зовсiм не заглядає до Спортивного Комплексу. Фiлософiя i шахи - нiчого бiльше для нього не iснує.

Але в кожного Ахiллеса є своя вразлива п'ята. Альга був до нестями закоханий в Арi. Про це почуття, окрiм нього самого, нiхто не знав i не здогадувався, бiдолашний фiлософ горiв на невидимому вогнi, мучився, але нiчого вдiяти не мiг. Звичайно ж, з фiлософського погляду отi переживання не витримували нiякої критики, але все ж не зникали. Альга пробував спростувати своє почуття в рiзнi способи, вдавався навiть до iронiї. "Ну, що в нiй особливого?-мiркував,- Ну, об'єми, обмеженi кривими лiнiями... Ну, пропорцiї... Так це ж геометрiя!" Намарне пiшла iронiя - почуття не загасало. Тi лiнiї вабили око, голос звучав музикою. Минав час, i Альга припинив опiр, внутрiшньо капiтулював, вiд чого йому одразу полегшало. "Це ж прекрасне почуття - закоханiсть! - проголосив вiн собi. - Злиденнi тi, що не зазнали кохання. Навiть Арiстотель, i той був упокорений дiвчиськом".

Сидячи за шаховим столиком на оглядовiй палубi, Альга слухав iнформацiйну передачу i час вiд часу позирав на екран. Почувши звiстку про те, що Координацiйна Рада рекомендувала молодiй фiзичцi Арi утриматися вiд експедицiї, фiлософ зробив невдалий хiд, програв вежу i був змушений здатися. Та це зовсiм не засмутило його. Весело попрощавшись з опонентом, Альга пiшов палубою, поглядаючи крiзь прозорий пластик у чорноту простору. Думки концентрувалися навколо неї. Яку експедицiю вона замислила? Чому вченi не рекомендували?

Отак мiркуючи, пройшов по периметру корабля кiлометрiв з двадцять, спустився ескалатором у середнiй ярус i вже рухомими стрiчками дiстався до свого житла. Настрiй у нього був пiднесений. Не рекомендували... А що, коли вiн їй порекомендує? I не лише порекомендує, а ще й... Нi, це нездiйсненне, про це нiчого й думати. Раптом закрався сумнiв: а чи потрiбно йому втручатися у цю справу? Чи не видасться вiн смiшним? Ну, певно ж! Старшi вченi, найвидатнiшi розуми не рекомендували, а вiн, бачте, готовий пiдтримати, навiть не знаючи сутi справи. Ех, Арi, Арi...

Уявив, як вона примружить очi, стримуючи смiх при одному тiльки поглядi на його постать. Порадник, пiдпора... Нi, нi, краще й не обзиватись!

Наступної секунди Альга швидкими нервовими рухами пальцiв почав вистукувати особистий код Арi. Жар заливав йому щоки, прискорено забилося серце, але рука вiд панелi не вiдсмикнулася.

Через якусь мить на екранi проступило обличчя Арi. Широко розплющенi очi кинули на нього сповнений цiкавостi погляд.

- Пробачте... - мовила нерiшуче, мабуть пригадуючи його прiзвище.

- Я фiлософ Альга.

- Альга... Так, так, - вона з чемностi усмiхнулась. - Я вас слухаю.

- Я чув iнформацiю про засiдання Координацiйної Ради, вони вiдмовили вам...

- Так, вiдмовили.

- Вiрнiше сказати: не рекомендували вiдправлятись в експедицiю...

- Вiдмовили, не рекомендували, - перебила Арi, - Хiба це не одне й те ж?

- Нi, не одне й те ж.

- Ви вважаєте?- В її голосi з'явилося ледь помiтне сподiвання.

- Це очевидно. Не рекомендували, але й не заборонили - вловлюєте рiзницю?

- Не дуже.

- Вони просто не схотiли брати на себе моральної вiдповiдальностi. Те, що ви замислили, певне, пов'язано з ризиком для життя?

- Можливо.

Альга зiтхнув i смiливо подивився на своє сонце. Краса, виняткова краса! Просто дивно: як цей з ледь помiтною горбинкою нiс, вигинистi брови, сiруватi очi, темнокаштанове волосся, щоки з малесенькими, ледь помiтними ямками творять отаку невимовну красу! Арi, мабуть, помiтила, що фiлософ милується нею, i десь у глибинi її очей з'явився теплий усмiх. Альга вловив ту смiшинку, це пiдбадьорило його, заохотило.

- А я на це дивлюся так, Арi: наука вимагає... смiливостi, ризику, безоглядностi в досягненнi мети!

- I характеру. Чи не правда?

Фiлософ кивнув головою: авжеж, i характеру, а не якихось там псевдологiчних схем, що постулюються вiд небезпек та випадкових загроз! Вiн вважає, треба дiяти, вiдкидаючи всiлякi перешкоди, експедицiя не лише потрiбна, вона просто-таки необхiдна!

- Але тепер, пiсля такої ухвали, нiхто не згодиться вiдправитись зi мною...

- Як це нiхто? - здивувався Альга. - У вас немає супутника?

- На жаль.

Вiн подивився їй у вiчi i тихо сказав:

- Ну, що ж, тодi берiть мене... якщо я зможу бути вам корисний.

- Справдi? Ви згоднi?

- Я буду щасливий, коли ви вiзьмете мене в експедицiю.

- Чудово! Але ж ви повиннi зважити...

- Сподiваюсь, ви познайомите мене iз завданням?

- О, так! Ми наблизимося до ядра Метагалактики, щоб уточнити деякi характеристики його поля... Може, ви пiд'їдете зараз до моєї лабораторiї?! Ми зможемо детально обговорити тематику дослiдiв.

- Охоче.

- Ну, то я на вас чекаю.

Моложава жiнка в золотистiй сукнi неквапно походжала перед великим, на всю стiну, екраном.

- Любi дiти! Ви вже маєте уявлення про Землю, нашу рiдну планету, говорила, тамуючи хвилювання. - I хоча ви всi, вашi батьки, дiди й прадiди народилися тут, на борту "Сатурна", Земля залишається нашою праматiр'ю. Вона - колиска людства, там воно зростало, удосконалювалось, простуючи крiзь терни до зiрок. Вiдео-плiвки показали вам, що на континентах Землi часто лютували не тiльки стихiйнi лиха, а й воєннi чвари...

З глибини екрана за нею стежило кiлька десяткiв дiтей. Напевне, їм було цiкаво слухати цю розповiдь - нiхто не вимикався, пiд екраном тихо сяяв суцiльний ряд зелених цяток. Слова вчительки дивовижно єднали оцей осколок людства з материнською планетою, з давно минулими епохами, її голос навiвав чари казок, переносив до iншого свiту - широкого, високого, вiльного. I тодi наче зникали мiцнi оболонки, що оточували людей на "Сатурнi", уява малювала замiсть тихих басейнiв бурхливi моря, замiсть оранжерей - безкраї лiси, а замiсть освiтлювальних ламп - велике яскраве Сонце. Ех, якби побувати на Землi!..

Коли вчителька скiнчила, дiти враз защебетали, вона аж усмiхнулась i трiшки повернула тумблер гучностi.

- Не так голосно, дiти, i не всi разом...

Та запитання посипались, нiби корпускули в лiчильнику:

- Навiщо сконструювали гори?

- Хто вигадав рiчки?

- Чому раби не повстали всi разом?

- Навiщо окремим людям потрiбно було багатство?

- Чи можна дихати на вiтрi?

- Навiщо наробили стiльки снiгу?

Коли табло обiч екрана було заповнене, вчителька пiднесла руку, що означало: на перший раз досить.

- Тепер будемо вiдповiдати. Хто з вас менi допоможе?.. Ну, гаразд, вiсiмнадцятий, розкажи нам про гори.

Вчителька натиснула кнопку, щоб вiсiмнадцятого могли бачити всi.

- У нас, на "Сатурнi", гiр немає, бо наша планетка збудована за кресленнями. Тут гори зовсiм i не потрiбнi, краса нашого "Сатурна"- в доцiльностi кожної секцiї, кожної деталi. А на Землi...

Хлопчик не договорив: саме в цей час до навчального примiщення вскочив якийсь юнак. Навiть не глянувши на екран, крикнув:

- Хiба ви не знаєте, що дiється?! Поки не пiзно...

- У нас заняття... - розсердилася вчителька, але вiн нi про що й слухати не хотiв.

- Найавторитетнiша iнстанцiя не схвалила цiєї авантюри, а вона всупереч... Ви ж розумiєте, що це просто жахливо - отак-о взяти й пiрнути в космос!

- Може б, ви все-таки пояснили, юначе, що сталося?

- Як? Ви нiчого не знаєте?.. Арi вам не сказала? Ну, звичайно, це в її стилi!

- А що сталося?

- Поспiшiть до Причалу - з хвилини на хвилину її дослiдницька ракета стартує... Ви, тiльки ви можете її затримати! Мерщiй, мерщiй!

I вiн, як ошпарений, вискочив з примiщення.

Вчителька ступнула крок услiд i зупинилась, мовчки дивлячись на вже закритий вихiд. Стояла, здавалось, забувши про своїх маленьких слухачiв, що насторожено зиркали на неї з екранної глибини. "Що ж це таке? - обпiкала думка. - Чому Арi не порадилась зi мною? Ех, дiти, дiти..."

Та досить їй було поглянути на екран, як розгубленiсть одразу ж зникла - вчителька завжди мусить бути взiрцем для своїх вихованцiв. Що б не сталося, а їй не повинно бракувати самовладання, внутрiшньої дисциплiни, їй до щему образливо, гiрко на душi: донька не порадилася з нею, хоча досi вони були друзями i нiчого одна вiд одної не таїли. Ну, що ж...

- Продовжимо, дiти, наше заняття...

Арi дуже iмпонувало, що фiлософ Альга зацiкавився найновiшими проблемами фiзики. Вона посвячувала його в таємницi своєї науки з якимось особливим задоволенням.

Альга, слухаючи ту розповiдь, старався не дивитись на дiвчину, вiдводив погляд навiть вiд її черевичкiв. Та коли зосередився, коли усвiдомив, яке ця дiвчина поставила перед собою важке наукове завдання, пiдвiв очi i вiдверто милувався нею.

- Змiни в параметрах поля, крiзь яке проходить "Сатурн", дехто з учених вважає фiкцiєю. Iншi пояснюють їх похибками апаратури, - говорила Арi. - Я перевiряла апаратуру не один раз i не двiчi: робота цiєї системи бездоганна! Ви звернули увагу на останнiй Астрономiчний Атлас? Усi "ближчi" галактики перебувають вiд нас майже на однакових вiдстанях. З цього я роблю висновок: "Сатурн" вступив в область, яка безпосередньо прилягає до центру Всесвiту. Можна припустити: там генеруються зовсiм не вiдомi нам поля - їх ото вже звiдси вiдчувають нашi прилади... Що там чигає на нас? Якi невiдомi властивостi того простору? Хiба не мусимо дослiдити?.. За моїми пiдрахунками, "Сатурн" пiдiйде до тiєї зони десь через тисячолiття. Якi небезпеки виникнуть перед нашими нащадками? Скажiть, Альга, хiба не наш обов'язок розвiдати трасу? Якщо полетiти з максимально можливою швидкiстю, можна досягти центру Всесвiту за якихось сiм-вiсiм рокiв...

- А що передали автоматичнi зонди, запущенi... точно вже i не пригадую коли?

- В тому ж то й справа, що зонди зникають за обрiєм зв'язку, зникають безслiдно, не передавши нiякої iнформацiї.

- Як? - здивувався Альга. - Жодних повiдомлень?

- Iнформацiя надходила з вiдстанi, трохи бiльшої за парсек*. А далi зв'язок обривається. Ось чому я й вирiшила летiти. Апарати, якi б вони не були розумнi й чутливi, не можуть безконечно пристосовуватися до мiнливого середовища.

______________ * Парсек дорiвнює 3,26 свiтлових рокiв.

- Це так, - погодився Альга, - потенцiї людського мозку значно бiльшi.

- Отже, ви пiдтримуєте мене?

- Без вагання, Арi! Все це i дуже важливо, i надзвичайно цiкаво. Такому дослiдженню можна присвятити життя.

На її чутливому обличчi заграв усмiх, i його самого пройняло вiдчуття щастя. Спiвзвучнiсть неспокiйних iнтелектiв - що є радiснiше в життi? Просто дивно, як вiн сам не висунув такої вочевидячки необхiдної iдеї розвiдувального польоту до центру Всесвiту?

Арi нараз насупила брови й одразу ж заговорила застережливим тоном. Чи враховує вiн ступiнь небезпеки? Чи усвiдомлює, що це буде не звичайна наукова вилазка, яка має нульовий коефiцiєнт ризику i дає втiху вже хоча б змiною обставин життя? Ця мандрiвка має бути дуже тяжкою, довготривалою, небезпечною.

- Все наше життя - мандрiвка в невiдоме, - сказав Альга. - Якщо ви вважаєте, що я буду корисний...

- Я рада, просто щаслива, що ви перебороли щоденну iнерцiю. Отже, летимо?

- Летимо! - вигукнув. I тут же був нагороджений поцiлунком.

- Якщо у вас є з ким прощатися, - весело сказала Арi, - то прощайтеся. До старту лишається... - поглянула на хронометр, - тридцять три хвилини.

- Я тiльки попереджу свого партнера, що шахову зустрiч доведеться вiдкласти на деякий час.

- А я попрощаюсь iз мамою.

Ходили пiщаною дорiжкою понад озерцем - Арi в темно-синiй сукнi, мати в золотистiй. Справжнiй гайок навколо озера - iз живими березами, дубами, тополями. Але вiн непомiтно для ока переходить в iлюзорнi лiси, якi, здавалося, тягнуться на десятки кiлометрiв i творять непрохiднi хащi. Звiдти повiває цiлком реальний вiтерець, приносячи лiсовi пахощi i щебет птаства. Зараз Арi особливо гостро вiдчуває красу цього шматочка живої природи. В розвiдувальнiй ракетi примiщення тiснi, вода лише для побутового вжитку, ну, а дерева... про них можна буде хiба що помрiяти.

Ходили мовчки, прихилившись одна до одної, ходили, неначе над прiрвою. Та воно ж так i є: космiчне провалля поруч, он за тiєю стiнкою корпусу. Мати нiчого не питає, донька з'явилася до неї перед вiдльотом, i цим все сказано. Взагалi, вони чудово розумiють одна одну й без слiв. Материне серце млоїло тривожне передчуття, та вона гамувала його. Що ж, Арi самостiйна особа, не належить до працiвникiв екiпажу, а тому цiлком вiльна у виборi свого шляху. I, певне, цьому польоту вона теж надає надзвичайного значення, коли побоювалася, що мати почне вiдговоряти. Ех, Арi, Арi! Живемо один раз, i в кожного свiй життєвий шлях...

- Менi пора, мамо.

- Я тебе ждатиму, доню. Щасливо!

- Спасибi за те, що ти така...

- Пам'ятай: я тебе жду.

Арi поцiлувала матiр i швидко пiшла. Перед отвором до Головного тунелю оглянулась i махнула рукою. Мати самотньо стояла бiля озерця, i сльози напливали їй на очi.

Може, це одвiчна доля матерiв - проводжати дiтей у далекi мандри. Де та мiра, якою можна було б визначити горе матерiв усiх часiв? Певне, й електронна машина заплакала 6, якби її пiдключити до материнських сердець...

Цiлий рiк регулярно з'являлася Арi на материному екранi. Передавши наслiдки дослiджень Науковому Центру, вона одразу ж з'єднувалась iз матiр'ю. Голос її завжди був енергiйний, обличчя безхмарне. Вони з Альгою рухаються точно по свiтловiй лiнiї "Сатурна". Мас-спектрометри та й вся iнша апаратура працює добре - вже виявленi деякi незначнi, ну зовсiм незначнi змiни в компонентах потоку космiчних часточок. Але, наголосила Арi, цi змiни мають тенденцiю до збiльшення, посилення.

Її прогноз справдився - упродовж усього наступного року пучки хронотонiв, сказати б, товщали, росли, густiшали. Наче окремi струмочки зливалися в єдиний потiк. Довелося збiльшити пришвидшення, щоб якомога далi проникнути в цей об'єм. Пiсля цього зображення Арi на материному екранi все бiльше й бiльше тьмянiло, обриси його поступово втрачали контури, розмивалися. Крiзь туманну запону ледве долинали окремi слова:

- Хронотони... не властивi орбiти... Застерiгаємо "Сатурн"... течiя... потужна течiя... компоненти поля... Мiняйте, мiняйте трасу!..

Екран зовсiм померк, пропав i шепiт.

"Що ж це буде? - мати складала долонi, - А може, повернули? Останню iнформацiю послали майже три роки тому... Хоча мiркування про цi умовнi роки позбавленi найменшого сенсу: кожна iнерцiйна система має свiй час..."

Свiй час... Так, Арi й Альга, безумовно, мали свою, тiльки їм належну, систему обрахунку часу. Та чим далi рухалась їхня ракета, тим виразнiше проступали якiсь дивовижнi змiни в цiй системi. Iнтенсивнiше запрацював не лише хронотрон - масспектрометр часточок часу, а й самi їхнi органiзми. Посилився обмiн речовин - кожна клiтина тiла працювала за якоюсь шалено iнтенсивною програмою.

- Я, мабуть, захворiв, Арi, - сказав Альга, - Увесь час мене мучать голод i спрага. їм i не наїдаюсь, п'ю i не можу напитися.

- Те саме коїться й зi мною, - спокiйно вiдповiла дiвчина. - Це нормальне явище.

- Нормальне?

- Так, мiй любий. Погляньте на осцилограф - потiк хронотонiв посилився бiльше як удесятеро. Цi часточки не екрануються, всi форми матерiї, принаймнi тi, якi ми знаємо, прозорi для носiїв часу. Але вони винятково активнi - в природi немає жодної елементарної часточки, не захопленої хронотоном...

- Звичайно, позачасової матерiї нема. Але ж ми рухаємося з такою швидкiстю...

- ...Що час мусив би уповiльнюватися, правда?

- Згiдно релятивiстської теорiї.

- Я вже мiркувала над цим... Тут зовсiм iншi компоненти просторово-часового континууму. Про них не знали та й не могли знати фiзики... До речi, це вам матерiал для фiлософських узагальнень.

- Якi компоненти ви маєте на увазi?

- Iнтенсивний потiк вiльних хронотонiв. Для нас тепер час буквально летить. У цьому просторi швидкiсть хронотонiв катастрофiчно збiльшилась.

- I що це означає, на вашу думку?

- Це означає, що за один наш умовний сатурнiвський день ми проживаємо не менше десяти.

- Простiше кажучи, старiємо?

- Так, мiй любий Альга, ми iнтенсивно старiємо.

Фiлософ закоханими очима дивився на неї i не помiчав нiякого старiння. Навпаки, йому здалося, що Арi розквiтла, поздоровшала i... стала ще кращою. Ах, яка вона гарна! Навiть той короткий час, коли вони змiнювали одне одного в кабiнi керування i вiн мав змогу приголубити її хоч поглядом, наповнював його єство невимовним блаженством. А оте її "мiй любий" обсипало його вогнем. Скiльки разiв поривався вiн освiдчитися в коханнi! Слова вже були готовi злетiти з язика, та кожного разу осоружна сором'язливiсть, нiяковiсть, якийсь незрозумiлий страх накладали своє категоричне вето. Потiм у своїй кабiнi безжально критикував себе за нерiшучiсть i висмiював за отi помисли. Хiба ж не дурниця оте бажання хоч доторкнутись до її сукнi?..

Невдовзi Альга помiтив у неї першi зморшки бiля очей. Вони надали її обличчю стражденного i водночас iронiчного виразу.

- Ви вже сивiєте, мiй любий Альга, - якось сказала Арi не то з жалем, не то з докором.

- Невже? - фiлософ лапнув себе за чуприну, неначе мiг навпомацки вiдчути сивину. - То, певне, мудрiсть проступає! - Поглянув на її зачiску: А в вас нема...

- Мудростi? - усмiхнулась Арi.

- Сивини! Ви така ж молода i... така, як була.

- Поки що нема... - Дiвчина мовчки схилила голову. - Iдiть пiдживiться, я бачу, як ви зголоднiли за цю вахту.

Арi зручно вмостилася перед овальним оглядовим екраном, а вiн прошмигнув у вузький люк i подався до Енергетичної кабiни. Та не встиг спожити й трьох снiданкових тюбикiв, як з динамiка пролунало тривожне:

- Мерщiй сюди, Альга, мерщiй!..

З надпочатим тюбиком у руцi вiн ускочив до кабiни керування.

- Що трапилось, Арi?

- Дивiться, дивiться... - дiвчина показувала на екран. - Як тiльки я ввiмкнула перетворювач...

Спочатку Альга нiчого не помiтив. На екранi клубочився блiдо-сивий туман. Та, придивившись, почав вирiзняти якiсь лiнiї, розмитi контури будiвель, дерев, цiлого тлуму якихось невiдомих предметiв. Там i сям щось гостро зблискувало.

- Бачите? Бачите? - шепотiла Арi. - Це ж iде бiй... Мабуть, за отой мiсточок, - помiчаєте сiру смугу над рiчкою? Ну, ясно, онде бiжать юнаки з палицями.

- З тих палиць вони стрiляють. То вже складна технiка.

- Це було ще до початку Космiчної Ери. Який шлях у Всесвiтi зробили тi хронотони...

- То це вiдбитки справжнiх подiй?

- Так, справжнiх. Ми натрапили на тi хронотони...

Слово "тi" вимовила з притиском, i фiлософ одразу зрозумiв усе. Тодiшнi елементарнi часточки часу понесли у глибини Всесвiту моментальнi вiдбитки речей, людей, подiй. Поступово жива картина вичiткувалася краще, можна було розрiзняти деталi, як у нiмому стародавньому фiльмi.

...Розсипавшись по обидва боки насипу, група юнакiв з п'ятикутними зiрками на пiлотках бiжить до мосту. Навкруг чорними фонтанами вибухає земля, бiля самiсiнької води вони залягають, гарячково стрiляють по тому берегу, щоб не допустити ворогiв до мосту. Налiтають лiтаки з чорно-брудними хрестами на зашмарованих крилах, скидають чорнi бомби. Дим застилає все довкруг, а коли вiн розвiюється, живучi хлопцi знову ведуть вогонь по тому берегу...

- Смiливцi! Герої!.. - шепоче Арi. - Якi це були люди...

Вона торкається верньєрiв апарата, i ось крупним планом видно одного юнака. Що в ньому привабило Арi? Може, чоло мислителя? Чи темно-карi очi, сповненi страждання? Гримаса болю проступила на його обличчi, рукою вхопився за бiк, помiж пальцями струмувала кров... Арi скрикнула. Юнак здивовано повернув голову, неначе почув той крик через майбутнє тисячолiття, подивився в небо, потiм, стиснувши зуби вiд болю, почав вiдповзати назад, подалi вiд рiчечки. А вибухи лютували, дзьобали землю. Арi й Альга невiдривно стежили за тим юнаком, бачили, як уже в кiнцi насипу його поранило вдруге... Арi не могла витримати всього цього й вимкнула апарат.

- Яка кривава iсторiя людства... - тихо сказала пiсля мовчанки. - А той юнак, видно, був дуже обдарований. Я це побачила в його очах, в тонких рисах обличчя. Може, його оминула рання смерть...

Альга мовчки слухав, потiм обiзвався:

- Нiщо не народжується безболiсно. А то ж був свiтанок соцiалiзму.

Коли Арi знову ввiмкнула перетворювач, на ньому з'явились iншi картини.

...Гори, одягненi в шовк лiсiв, берег моря, залитий сонцем, запруджений голими людьми. Ситi, лискучi тiла, їдять, купаються, п'ють, сплять. Особливо жадiбно накидаються на якусь суху рибку, запивають з великих гранчастих кухлiв. Як могли їхнi шлунки перетравлювати так багато грубої їжi? Може, вiд того в багатьох так i роздулися животи?..

Невсипущi хронотони понесли в недра Галактики геть-чисто все - i картини кохання, i сцени ненавистi, i благороднi дiяння, i ганебнi вчинки. Ох, скiльки тих ганебних вчинкiв! I все iз-за речей, iз-за невеличких папiрцiв, якi можна обмiняти на що завгодно.

Спостерiгаючи потiк хронотонiв, який-небудь космiчний Шерлок Холмс мiг би дослiдити кожен злочин вiд самiсiнького зародження i до здiйснення. Та для цього йому б довелося лiтати на своїй ракетi тисячi рокiв. Хоча коли навчитися одразу потрапляти в потрiбне мiсце потоку...

- Ваша хронотонна рiка - подарунок для iсторикiв, - сказав Альга, милуючись засмученим обличчям Арi.

Дiвчина пiдвела голову:

- Моя? Ми її вiдкрили разом.

- Ви перша. Це рiка Арi.

- Обережно, мiй любий Альга, ви ж бачили: хронотони все несуть у вiчнiсть.

- У вiчнiсть? - Альга не стримав iронiчної посмiшки. - А чи iснує вона?

- Матерiя вiчна... А без хронотонiв нiщо не вiдбувається.

- Я от про що подумав зараз: скiльки їх у Всесвiтi? Певне, постiйна, стала величина,

- Закон збереження Часу? - Брови Арi злетiли вгору.

- Ви це сказали.

- Це Закон Альги! Чуєте, прийдешнi? Закон Альги! Вона була рада, очi її сяяли, мiст мiж ними наведено, золотий мiст єднання, варто тiльки зробити крок, простягнути руку... Та Альга не зробив того рiшучого кроку. Заговорив про високi фiлософськi матерiї, й Арi непомiтно зiтхнула. За фiлософськими конструкцiями Альга хотiв сховатися сам вiд себе.

Зв'язок iз "Сатурном" давно було втрачено, спостережень простору, який безпосередньо прилягає до центру Метагалактики, накопичено чимало, а вони продовжували рухатися все далi й далi, тоненькою голкою заглиблюючись у потаємнi клiтини Всесвiту.

Арi марнiла з кожним днем - сивина вже густо пробивалася в ЇЇ волоссi, зморшки з'явилися на шиї, попiд очима, на чолi. Шкiра втрачала еластичнiсть, тiло ставало дедалi кволiшим - рiка Часу, що захопила ракету, безжально змивала, зносила клiтини, руйнувала їх тисячами.

Те ж саме робилося й з Альгою - процес дисимiляцiї пiдточував i його, молодий чоловiк перетворювався на дiда. Але вiн цього не помiчав, з жахом стежачи за Арi. "Вона так довго не витримає..." - пекла думка. Поклав собi рiшуче поговорити з нею.

Це сталося на черговiй змiнi.

- Швидкiсть хронотонiв рiзко зросла, - сказала Арi, насилу пiдвiвшись зi свого сидiння. - Особливо стежте за масспектрометром.

- Гаразд, я стежитиму. Але... У вас хворобливий вигляд, Арi.

- Так, мiй любий Альга, я почуваю себе кепсько. А ви?

- Та я нiби нiчого... хоча, звичайно...

- Нам треба ще хоч трохи протриматись.

- А може... пора на зворотний курс?

Обличчя їй пересмикнулося - чи то з остраху, чи з несподiванки. Сухi, вже старечi губи зворухнулися, але вона не встигла нiчого сказати, як болючий кашель здушив їй горло. Кашляла, притуливши руку до запалих грудей, потiм кiлька хвилин судорожно хапала повiтря, наче пiсля iнтенсивного бiгу.

- Знаєте... я також думала про це... Але ж ми ще... Треба ж визначити напрям потоку...

- Все одно вже й так ясно, що "Сатурновi" треба мiняти курс, заговорив Альга, щоб дати їй трохи перепочити.- I вони, певне, одержали наше застереження. Отже, програму свою ми виконали.

- А мети ще не досягли, мiй любий Альга.

"Мабуть, їй полегшало, що знову вжила тiєї формули,- подумав фiлософ.Але на що вона сподiвається?" Та коли Арi докладнiше розповiла про свої намiри, вiн зрозумiв, що в неї на думцi параметри хронотонної рiчки, викривлення простору, його дискретнiсть... Чергуючи, Альга тiльки й думав про це, обмiрковував, як її переконати, що таке завдання вже їм не пiд силу.

Перше, про що Арi спитала, повернувшись на чергування, було:

- Яка швидкiсть хронотонiв?

- Зростає в арифметичнiй прогресiї.

- Добре, що не в геометричнiй, - зiтхнула полегшено. - Тодi ми загинули б миттю...

Коли вона сiла в крiсло перед екраном, Альга сказав:

- Я обмiркував становище всебiчно, Арi.

- Якi ж висновки?

- Подальшi дослiдження не мають нiякого сенсу.

- Чому? - Арi повернула до нього сиву голову.

- Що б ми не вiдкрили, яку б iнформацiю не здобули, все залишиться з нами. Передати ж на "Сатурн" ми нiчого не зможемо, то який же сенс?

- Мiй любий Альга...

- Нi, нi, заждiть. Я вмикав перетворювач, на екранi з'явилась жiнка. Вона беззвучно кричала - чи щось повiдомляла, чи просила допомогти... Багато експресiї в очах, в рухливих губах... До кого вона зверталась? Хто її тепер почує?

- Хтось чув, комусь потрiбно було. Що ж стосується нас... Невже вас самого не цiкавить нова iнформацiя? Ми автономна частина людства... Але ми ж не втратили iнтересу до життя?

Вона говорила з такою внутрiшньою переконанiстю, що було ясно: вiд своєї мети не вiдселиться. Ну що ж, думав Альга, це логiчно, зрештою, так i повинно бути. Але ж щемiло серце за неї!

- А що, коли ми ввiмкнемо рушiя, аби зменшити швидкiсть хронотонної рiки?

Арi замислилась.

- Давайте спробуємо. Це продовжить нам життя, а значить дасть можливiсть...

- Так, так, ми одержимо багато нової iнформацiї!

Приготувалися до перевантажень, ввiмкнули. Корпус корабля затремтiв, наче жива iстота. Двигун поступово набирав потужностi, але парадоксально! - на швидкостi ракети це не позначилось зовсiм. Стежили за приладами, дослухалися, чекали наростання швидкостi, коли тiло починає з бiльшою i бiльшою силою притискуватись до сидiнь. Всього цього не було! Швидкiсть ракети не змiнилася нi на йоту.

Арi вимкнула головного рушiя, натомiсть запустила гальмiвний, що на носi ракети. Хвилини напруженого чекання... i нiяких змiн!

- Є над чим замислитись, - обiзвався Альга.

- Це вже не потiк, а водоспад...

- Космiчна Нiагара...

- Куди ж нас несе?

- Мабуть, нас захопило силове поле Центру Метагалактики...

Голос Арi ослаб, дихання рiзко почастiшало.

Ввiмкнула оглядовий екран - жодної свiтлової цятки, жодної рисочки. Темрява, чорнота! Незабаром ця густина почала заливати й ракету, Арi вiдчувала її обличчям, шкiрою. Потьмянiли, а потiм i зовсiм погасли плафони, потонули в щiльному мороцi екрани осцилографiв...

- Альга, Альга, ви що-небудь бачите?!

Мовчанка. I чорна нiмота.

- Ви щось бачите чи нi?

Невже вiдмовила сiтка зв'язку? Чи, може, Арi тiльки думає, а не вимовляє слiв? Так можна збожеволiти...

- Альга, любий, милий, ви мене чуєте?

Нарештi вловила тонюсiньке, як волоконце:

- Чую... перебої... шум...

Роздiленi тонкою стiнкою каюти, обоє раптом вiдчули помiж собою безодню. Це було жахливо - опинитися в надрах безбережної, непроникної космiчної ночi.

"Чи я ще живу? - думала Арi.- Чи, може, це тiльки спалах пiдсвiдомостi? "Сатурн", зорi, Земля, галактики - об'єктивна це реальнiсть чи, може, марево, сон, якесь видиво?.. Треба керувати роботою мозку... керувати... Всесвiт процiджується крiзь нього - як тут покеруєш? I все-таки не здаватися, не здаватися... Певно, це магнiтне поле Центру Метагалактики... Хоча чому обов'язково магнiтне? Воно має зовсiм iнакшу природу, зовсiм iншi параметри... А якi? Ну, це вже ти забагато хочеш знати одразу. Може, тут генеруються хронотони. Для всього Всесвiту. От нас i захопила хронотонна Нiагара..."

- Альга! Альга! Я вас люблю, Альга! Ви чуєте? Я вас люблю!

У вiдповiдь щось зашелестiло, а може, їй тiльки здалося, їй наче полегшало, авжеж, полегшало, тепер вони близько, поруч, ну звичайно ж, поруч... "Який вiн хороший, цей Альга... Милий, смiшний... Закоханий... Я це вiдразу помiтила, вiдчула з першого знайомства. I чому вiн... була ж мить... яка гарна мить... могла стати вiчнiстю... Закоханiсть..."

- Альга! Я вас кохала!

Довго дослухалася, та мiкрофони навiть шурхоту нiякого не передали. Знесилено вiдкинулася на своє сидiння, але його м'якiсть не дала полегшення, тiло зробилося важучим, i вона подумала, що вже не вистачить сили пiдвестися. Може, це вже i є смерть? Важко зiтхнула i опустила повiки, щоб у такий спосiб захиститися вiд темряви.

Промiнчик! Ласкавий, нечутний, зовсiм безтiлесний промiнчик торкнувся обличчя, i Арi прийшла до тями.

Розплющила очi - свiтло. Ах, яке свiтло навколо! Не слiпуче, не рiзке, а м'яке i нiжне, воно, здається, проймає тебе наскрiзь, пронизує кожну клiтину тiла. Легко, гарно-прегарно...

А звiдки воно ллється? Арi дивиться на iлюмiнатор, на екрани - все, все свiтиться, усе сяє, здається, свiтло проникає навiть крiзь корпус ракети; так так, видно геть навколо - i в боки, i вгору, i вниз - звiдусюди плине свiтло. Грандiозна свiтляна сфера, i вони в нiй, у її серцевинi. Он подекуди ще чорнiють промивини - крижанi очi космосу, та ось вони вже зникають за темно-лазуровою запоною.

Ах, як прекрасно!

- Альга! Ви бачите?

- Так, Арi!

- Ходiть сюди, Альга, ну, та швидше ж бо!

Гульк - а вiн уже поруч, бiля неї. Увесь осяйний, опромiнений.

- Яка ви... прекрасна, Арi! Нiби зiткана вся зi свiтла...

- Ви теж пройнятий сяйвом, Альга. Тут все не так, як там...

- Там? - з усмiшкою наголосив Альга.

- Ну, звичайно, там - поза оцiєю сферою, поза Центром Метагалактики.

- Я так i сприйняв. Авжеж, ви маєте рацiю, тут дiють цiлком iншi закони.

- А крiзь який морок ми пробилися сюди!

- Там я вважав, що космос приблизно однаковий у кожному своєму об'ємi, а тут... зовсiм iншi характеристики..

- Ви не шкодуєте, що вирушили в цю мандрiвку, Альга?

- Усе наше життя - мандрiвка, безперервна подорож вiд незнання до знання. Ех, та що вам казати, Арi, ви ж сама... ви ж iнакше життя й не мислили! А я... коли б я шкодував, я не був би фiлософом!

- Тепер ми будемо завжди разом, Альга, завжди-завжди, вiчно! Я вас дуже кохаю, мiй любий фiлософе.

З подивом i захопленням дивився Альга на свою нерозлучну супутницю i не мiг вимовити й слова.

Пiсля того, як розвiдувальна ракета щезла в безвiстi, "Сатурн" безперервно посилав сигнали в навколишнiй простiр. Цi електромагнiтнi хвилi докочувались аж до самiсiньких околиць Центру Метагалактики, але в самий Центр, де перебували Арi й Альга, сягнути не могли - гасли, безслiдно зникали.

Через п'ятдесят рокiв маяк вимкнули, вирiшивши, що вiдважнi дослiдники загинули. На борту "Сатурна" встановили спецiальну хронотонну обсерваторiю.