Світ нашого дитинства [Богдан Iванович Сушинський] (fb2) читать постранично


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

  • 1

СВІТ НАШОГО ДИТИНСТВА

Він не мислимий без неймовірних пригод, без вигадок і фантазування, без таємничо-загадкових випадків, врешті-решт, без вічного й невмирущого чекання дива, з яким усі ми зростали, яке супроводжувало і завжди супроводжуватиме нас на всіх далеких і близьких, намріяних і реальних дорогах життя. І як би не склалася наша доля, яких би знань, мудрості і тверезої зваженості ми не сягнули б, у глибині душі, наче окраєць хліба за пазухою пастушка, залишається з нами часточка щирого подиву, чистого помислу і святої віри — світу нашого дитинства. Саме до нього і звертаються у своїй творчості автори збірки.

Повістю «Завтра — океан» одного з найталановитіших дитячих письменників старшого покоління — Олександра Батрова відкривається ця захоплююча, сповнена романтики моря і далеких подорожей книжка. Повість «Завтра — океан» уже витримала кілька видань, нею зачитується не одне покоління юних романтиків, одначе й через багато років вона все ще сприйматиметься як річ сьогоденна й актуальна. Тому що покладена в її основу ідея самовідданої безкорисливої дружби, особливе, романтичне бачення героями реалій нашого звичайнісінького буття, залюбленість у свій край, рідне місто і море — почуття в сутності своїй неперебутні, які однаково хвилюють і хвилюватимуть і нинішнє юнацтво, і прийдешні покоління.

Ну, а свою повість «Тайна золотых актиний» Анастасія Зорич написала спеціально для цієї збірки. У ній ще вчувається відгомін сумновідомої трагедії теплохода «Адмирал Нахимов», яка примушує героїв подивитися на суворість нашого будення очима людей, що вже цілком по-дорослому замислюються над такими складними й неоднозначними поняттями, як відповідальність, здатність на самопожертву, вірність, кохання… І не тільки замислюються, а й намагаються шукати відповіді.

Так, справді, світ дитинства не мислимий без неймовірних пригод і безбожного фантазування — читачі збірки ще раз переконаються в цьому, прочитавши повісті Дмитра Буханенка — «Привиди джунглів» та Михайла Циби — «Акванавти». Одначе зауважте, що, піддаючи своїх героїв усіляким випробуванням, автори водночас подають нам чимало повчального, примушують звертатися до моральних критеріїв цивілізованого співжиття, людяності, елементарної порядності.

А чи можна уявити світ дитинства без казки — одного з тих первісних жанрів художньої творчості, на грунті яких, власне, й формувалася дитяча література в сучасному її вигляді? Та, на жаль, серед сьогоденних письменників цей жанр майже призабутий, а талант казкаря на новітніх мистецьких теренах чомусь виявився досить рідкісним. Тим приємніше констатувати, що в Одесі живе письменник, який не цурається казки, особисто знайомий з місцевою Бабою Ягою, приятелює з Водяним, знається з Лісовиком та іншими нечистими, але досить серйозними особами. Це — поет, прозаїк, а водночас і казкар Володимир Рутківський, казки якого вже з'являлися друком у кількох видавництвах. Знайомство з його творчістю та вишуканим товариством героїв його казок ви можете продовжити, прочитавши вміщену в збірці казкову повість «Друзі з лісової заплави».

У 1989 році видавництво «Маяк» випустило у світ аналогічну збірку — «Скелі на синіх вітрах». То була перша спроба зібрати під однією обкладинкою твори літераторів Одещини, що пишуть для дітей. Поява цієї книжки виявилася дуже вчасною, оскільки саме того року в усіх школах республіки запровадили вивчення літератури рідного краю. Це означає що, поряд із творами хрестоматійних авторів, учні дістали змогу знайомитися, хоча б оглядово, з творчістю провідних письменників-земляків, у творах яких, як правило відбиваються історія та сьогодення їхньої малої батьківщини.

Отож, ви тримаєте в руках новий колективний збірник одеських літераторів. Сподіватимемося, що такі книжки з являтимуться регулярно. А зараз — приємного вам знайомства шановні читачі з творами письменників Одещини.

Б. Сушинський
  • 1