У пазурах вампіра. По відродженні. Блок другий [Андрій Химко] (fb2) читать постранично


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Андрій Химко У пазурах вампіра. По відродженні. Блок другий

Крізь тернії — до зірок Рецензія на роман Андрія Химка (Хименка) «У пазурах вампіра»

Перед нами досить обсягова друга частина художньо-історичного роману відомого письменника-черкасця Андрія Химка, який ще за життя підготував твір до публікації.

Перша частина роману вийшла друком 2008 року на замовлення Головного управління з питань внутрішньої політики Черкаської обласної державної адміністрації, отримавши схвальні відгуки преси і багатьох читачів.

Головним героєм твору є Петро Янчук, в якому вгадується образ самого автора. Отже, роман Андрія Химка суто біографічний. Тому автор із таким знанням описує давні події. Підтвердженням автобіографічності твору є навіть відомі вірші А. Хименка, які він інколи подає на сторінках роману, зокрема, «Циганка дивилась в задумливу даль...», «Дівчино хороша! Дівчино, чия ти?..» та інші.

Попри художню вартість твір є також цінним історичним документом про часи перебування України під московсько-комуністичним пануванням, про часи нищення української нації, взагалі, і про нищення високої духовності в людях, зокрема.

У передмові до свого роману, опублікованій у першій частині, автор застерігав читачів, що його твір не позбавлений деякої фрагментарності, є в ньому певні невмотивовані часові розриви між окремими розділами, не всі розділи написані на одному високому художньому рівні. Він це обумовив важкими умовами творчої праці під постійним наглядом і нелюдським тиском КДБ, як при відбуванні ним тюремного ув'язнення на Півночі, так і при проживанні у Черкасах, про що можу свідчити і я, як довгорічний черкаський творчий приятель Андрія Хименка. Це яскраве свідчення його самокритичності і розуміння, що справжня література має бути художньо і правдивою, і довершеною, аби служити людям. Тобто рамку художньої вимогливості він ставив перед собою досить високо.

Відзначені ним у передмові застереження помітні також і в деяких розділах другої частини роману, але це не знецінює всієї цілісної картини твору.

Якби автор був тепер живий, я порадив би йому прорідити велику кількість епіграфів перед окремими розділами роману. Хоч їх число свідчить про енциклопедичну ерудицію А. Химка, але не всі вони однаково слушно служать художній канві твору. Проте це моє зауваження побіжне. Воно — знак того, що я й тепер не можу обійтись без скромних зауважень, як колишній довголітній літературний консультант і видавничий редактор.

Друга частина роману «У пазурах вампіра» починається подіями у Чигирині, де юнак Петро Янчук сиротою виживав, працюючи у місцевій комуні, і закінчується описом повернення у Чигирин його, пораненого солдата, який потрапив в оточення німецьких військ під Полтавою.

А між цими двома чигиринськими епізодами — довга і важка дорога нашого героя, боротьба за виживання у важких умовах радянської дійсності. Це дорога талановитого юнака, патріота, який, долаючи неймовірні труднощі голодоморних років, тягнеться до науки, навчається одночасно в технікумі і в інституті в Черкасах, згодом вчиться у Дніпропетровську.

Одночасно з навчанням працює (не без різних пригод) вихователем у черкаській колонії для малолітніх злочинців.

Літературний хист спонукав хлопця до літературної творчості, до чого його ще більше надихнула зустріч у Києві наприкінці 1930-х років з відомими українськими поетами Максимом Рильським і Андрієм Малишком.

А потім — армійська служба, участь у фінській війні і схожий на детективну пригоду відступ з червоноармійськими військами під тиском ворожого німецького наступу. Небезпека на українського хлопця чигала як збоку німецької зброї, так і збоку пильних червоних комісарів та військових начальників.

Шлях Петра Янчука важкий, тернистий, та одночасно він світлий, бо в юнака міцніла любов до України, до людей з рідної Черкащини, бо його живили спогади і помста за свій рід, знищений більшовицькими вампірами, які прирекли його на сирітську долю.

Попри трагізм особистого життя і життя всього рідного народу герой роману Андрія Химка не втрачав віри в перемогу людяності над насильством. Його шлях — це шлях «крізь терші — до зірок».

Ця головна ідея художньо-документального роману «У пазурах вампіра» робить його потрібним для сучасних читачів і особливо для черкаської молоді, адже головні події твору відбувалися у рідних для неї місцях.

Майбутні читачі будуть вдячні теперішнім керівникам Черкаської обласної держадміністрації за підтримку у виданні другої частини роману Андрія Химка (Хименка) «У пазурах вампіра».

Я в цьому не сумніваюся і як колишній черкасець, і як літератор із чималим стажем творчої роботи.

27.07.2016 р., м. Київ
ВАСИЛЬ МАРСЮК,
член Національної