Хроніка війни. 2014—2020. Том 3. П’ять років гібридної війни [Дар’я Бура] (fb2) читать постранично


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Дар’я Бура, Олександр Красовицький Хроніка війни. 2014—2020. Том 3. П’ять років гібридної війни

Інформація про авторів третього тому

Андрій Курков — письменник, журналіст, сценарист (за його сценаріями знято понад 20 документальних і художніх фільмів), автор понад двох десятків книг. Його твори перекладено на 36 мов світу, в тому числі на англійську, німецьку, французьку, іспанську, голландську, турецьку та інші. А. Курков — один із двох письменників пострадянського простору, чиї книжки регулярно потрапляють до першої десятки європейських бестселерів.

Геннадій Афанасьєв — професійний фотограф, кримський активіст, під час анексії Російською Федерацією Кримського півострова брав участь у русі за єдину Україну. Та 2014 року його заарештували в Сімферополі і він проходив у справі так званих кримських терористів. Його незаконно утримували в тюрмах Росії як політв’язня. Тепер проживає в Києві і продовжує боротьбу за визволення українських політв’язнів, яких незаконно утримують на території РФ.

Ігор Стрельцов (справжнє ім’я — Ігор Назаренко) — журналіст-розслідувач. Як волонтер та тележурналіст їздив на Майдан, потім — до зони АТО: Слов’янськ, Артемівськ, під Дебальцеве, Піски, сектор «М», Маріуполь.

Ірина Вовк — журналістка. З квітня 2014-го перебувала в зоні бойових дій на Донбасі як журналістка і волонтерка українських військовиків. Очолювала Благодійний фонд «24» (допомога українським бійцям) у 2014–2015 роках.

Дар’я Бура — журналістка. З кінця 2015 року перебувала в зоні бойових дій на Донбасі як волонтер БФ «Повернись живим». З 2017 року — позаштатний журналіст, автор статей у Іpress.ua, Факти.ictv.ua, БФ «Повернись живим»; з 2019-го — у виданнях «Без броні», «Новинарня». З березня 2018 року — радіоведуча на військовому радіо МОУ «Армія FM».

20 лютого 2015 року

Зведення новин

За минулу добу в зоні АТО загинули 2 військових та 3 отримали поранення. Про це сказав виконуючий обов’язки спікера Генерального штабу Збройних сил Владислав Селезньов.

Також Селезньов повідомив, що при виведенні військ з Дебальцевого Донецької області бійці сил АТО вивезли всю рухому техніку.

За ніч бойовики 15 разів вели вогонь по позиціях українських військових, а за добу в цілому 49 разів порушували режим «тиша».

Основний удар бойовиків у ніч на 20 лютого припав на Донецький напрямок, також вони обстріляли Бердянське на Маріупольському напрямку, повідомляє пресцентр АТО.

Так, на Донецькому напрямку з реактивних систем залпового вогню обстріляли Авдіївку та Тоненьке. Удару з «Градів» зазнало селище Курахово. В районі Опитного бойовики застосували бронетехніку. З артилерії та мінометів противник бив по Водяному.

На Маріупольському напрямку злочинці зі стрілецької зброї та мінометів обстріляли Бердянське.

За останню добу зафіксовано прохід із Росії на територію бойовиків на Донбасі як мінімум 4-х конвоїв постачання. У цілому — до 55 транспортних одиниць, а також 28 одиниць бойової техніки, включаючи танки, ББМ і самохідну артилерію, пише організатор «Інформаційного спротиву» Дмитро Тимчук. Він зазначає, що в районі Донецька артилерія бойовиків завдавала удари по позиціях сил АТО.

Контрольована Україною територія Луганської області внаслідок бойових дій втратила один населений пункт — Чорнухине Попаснянського району. Українські збройні сили були змушені залишити селище, туди зайшли бойовики так званої «ЛНР», повідомляється на сайті голови Луганської облдержадміністрації Геннадія Москаля.

21 лютого 2015 року

Зведення новин

Бойовики продовжують обстрілювати Авдіївку. Загинули троє жителів. Про це повідомив начальник облуправління МВС у Донецькій області В’ячеслав Аброськін. За його даними, в результаті прямого влучення снаряда в кафе «Бревно», район Індустріального проїзду, загинули троє чоловіків.

У пресцентрі АТО уточнили, що за минулу добу ніхто не загинув, а поранені 7 бійців.

Раніше речник АТО, полковник Андрій Лисенко повідомив, що за минулу добу 1 український військовий загинув і ще 40 одержали поранення в ході антитерористичної операції на Донбасі.

Бойовики нарощують свою присутність на маріупольському напрямку. Можливо, вони готують наступ на Маріуполь. Про це заявив спікер АТО Андрій Лисенко.

«На Маріупольському напрямку відбувається нарощування чисельності військової техніки, озброєння і живої сили противника з метою можливого наступу на місто Маріуполь», — сказав він.

Бойовики збільшили активність на донецькому напрямку. Про це повідомляє пресцентр АТО. Селище Піски бойовики обстрілювали з танків і бойових машин піхоти, з артилерії та мінометів. Крім того, з реактивних систем залпового вогню терористи завдали ударів по Тоненькому та Опитному.

На Маріупольському напрямку з використанням