Де краще садити лаванду в саду: поради та рекомендації

nastya_cool's picture
Різноманітність рослин на клумбі або підвіконні завжди радує око і прикрашає місцевість. Лаванда часто стає елементом квіткових композицій, але має особливості в посадці і догляду. При правильному їх дотриманні можна спостерігати її пишний колір і запах, але якщо не врахувати всі нюанси, то можна позбутися краси такого чагарнику.



Як посадити лаванду на ділянці



Вибираючи сорт лаванди для посадки, краще віддати перевагу тим, які адаптовані до умов регіону. У цьому питанні можна звернеться до місцевих селекціонерів, наприклад купити саджанці лаванди можна на сайті lavander.top. Лаванда не любить мороз і при її посадці це потрібно враховувати. Ідеальний час для висадки цієї рослини в грунт - рання весна. Спочатку кущ потрібно помістити на 1-1,5 години в воду, а після - зрізати верхівкову частину. Лаванду садять на грядки заввишки близько 40 см. Рекомендована глибина ями - 30 см. Всі надлишкові коріння і гілки необхідно видалити.

Перед посадкою в кислий грунт ділянку необхідно нейтралізувати вапняком або деревною золою. Також варто внести в грунт компост, щоб забезпечить пористість його структури і підвищити рівень поживних речовин. Вологість грунту також може позначитися на вирощуванні лаванди. Заболочені території або місця, де високо лежать грунтові води не підходять для висаджуючи цієї рослини.

Де посадити лаванду



Прі виборі «сусідів» лаванди потрібно виходити від поєднання ароматів. Одні комбінації можуть виділятися приємним, незвичайним запахом, а інші, навпаки, зіпсують прекрасний аромат квітів по-окремо.



Лаванда може бути самих різних кольорів. Наприклад, лаванда Сентіва Ерлі і лаванда Сентіва Блю мають фіолетовий відтінок, але якщо перша більше йде в рожевий, то друга - в синій, а лаванда Сентіва Сільвер - біла. Найкраще ця рослина виглядає з жовтими забарвленнями рослин, наприклад, з пурпуровой ехінацеєю. Але це не означає, що потрібно строго дотримуватися цих правил. Додавши фантазії і креативу, можна використовувати інші комбінації і особливо перетворити ділянку.

Деякі особливості по догляду за лавандою



У випадку, якщо кліматична зона місцевості, в якій вирощують лаванду, відрізняється сильним холодом, то не варто висаджувати її в грунт. Для цього підійдуть капшо або вазон, який легко буде перенести в тепле приміщення при різкому зниженні температури. Варто приділити увагу і підгодівлі рослини. Для початку можна запастися мінеральними добривами, які розводять у воді і поливають кущі. Органічні і азотні добрива також позитивним чином впливають на зростання лаванди, але потрібно бути обережніше, тому що вони можуть пригальмувати її цвітіння. Для кращого естетичного вигляду лаванду потрібно регулярно підстригати, адже зростає вона неоднорідно. Обрізати необхідно занадто великі пагони і тільки після того, як суцвіття вже відцвіли.