Явище "бандерофобії" в російській свідомості [Ігор Васильович Лосєв] (fb2) читать постранично, страница - 5


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

створення національної і православної Росії. Який жах!»[7]

Цю тему продов Туманов Б. В мировое сообщество со своим пулеметом // Новое время. 1997. № 42. С. 11жує і наш сучасник, який ототожнює себе з російською культурою і долею: "Нездатність усвідомити власну поразку і зробити з неї необхідні висновки дається взнаки у незжитій заздрісній ненависті до сусідів, котра якщо й міняється на щось, то хіба тільки на глухе роздратування і лють до самих себе, але ніяк не на (природне, здавалося б, у цій ситуації) почуття національного каяття. Складається враження, що, не усвідомивши по-справжньому власну вину, національну причетність до огидних історичних діянь, ми вже стурбовані найбільше тим, як би свого гіпотетичного "комплексу вини" позбутися…

…Не може бути визнане терпимим моральне становище країни, сусіди якої найбільш за все стурбовані тим, як би опинитися від неї подалі: абсолютно очевидно, що справа тут не у віроломстві сусідів, а в чомусь внутрішньому, своєму".[8]

Російський "міф бандєровщини" нічого не розповідає про це героїчне явище української історії, але дуже багато може розповісти про специфічні національні хвороби російської свідомости.

“Сучасність”, квітень 2001 р.


------------------

1

Д. Донцов. "Еще о русском либерализме" // Украинская жизнь. 1912. № 10. С. 84.

(обратно)

2

Див. І. В. Лосєв. Галицький міф у сучасному російському «українознавстві» // Культурологічні студії. Збірник наукових праць Університету «Києво-Могилянська академія». Випуск II. Київ, 1999.

(обратно)

3

Возгрин В. Беру свои слова обратно // Голос Крыма. № 23. 13 июня 1997.

(обратно)

4

Маркс К., Энгельс Ф. Собрание сочинений. II изд. Т. 27. С. 241.

(обратно)

5

Достоевский Ф. Одно совсем особое словцо о славянах, которое мне давно хотелось сказать // ПСС. В 30 т. Л.: Наука. Л. О. 1984. Т. 26. С. 78.

(обратно)

6

Туманов Б. В мировое сообщество со своим пулеметом // Новое время. 1997. № 42. С. 11.

(обратно)

7

Федотов Г. О национальном покаянии // Федотов Г. Судьба и грехи России: избранные статьи по философии русской истории й культуры. В 4 т. С-П., 1991. Т. 2. С. 47–48.

(обратно)

8

Малахов В. Идентичность, диалог, ответственность: о философии нашего общения // Дружба народов. 1998. № 11. С. 162–163.

(обратно)