Стрiла Часу [Олесь Павлович Бердник] (fb2) читать постранично, страница - 97


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

за межі вірогідності, а поведе уяву читача і в надра зірок, і в світ атома, і в морок простору, і в життя інших розумних істот…

Думаю, що сказаного досить. Якщо моя книга заронить в серця читачів зернятко мрії, я буду несказанно щасливий. Адже наш прекрасний бурхливий час є такою чудовою основою для здорових зерен, що з них може вирости тільки животворне дерево на радість майбутнього суспільства.

Читачу, разом з тобою, разом з героями книги — нашими ровесниками — ми побували в найнезвичайніших ситаціях. І я згоден з тобою, що неможливо жити і в нашу епоху, і перескочити через мільйони років. Тут, мовляв, не допоможе жоден парадокс часу. Це просто художній прийом автора, який хоче глянути на неймовірно далекі світи, уявити можливі шляхи прогресу — цієї безконечної спіралі розвитку.

А втім, чому це я погоджуюсь? Ні, ні! Геть скептичні думки! Тільки мрія, тільки оптимізм повинні бути в арсеналі фантастики. Адже дуже мало ми знаємо про світ, неосяжний світ, бо наука стоїть лише на його порозі! — а вже такі дивовижні тайни відкрилися перед уважним поглядом Людини.

Згадаймо віщі слова К. Е. Ціолковського: «Всі фази розвитку живих істот можна бачити на різних планетах. Чим було людство кілька тисяч років тому і чим воно буде через кілька мільйонів років — все це, за теорією ймовірностей, можна відшукати в планетному світі.

Все те чудесне, чого ми очікуємо з трепетом, уже існує, але воно невидиме нам із-за великих відстаней і обмеженої сили телескопів».

Отож який вчений осмілиться захищати будь-який закон природи, крім діалектичних законів буття і розвитку? Хіба тільки вчені-невігласи, які більше всього на світі бояться мрії. Бо мрія — це освіжаючий вихор, що зриває плісняву з душі та серця, і ставлення до неї показує суть людини в її неприкрашеному, справжньому значенні.

Олесь БЕРДНИК

 ДАННI КНИГИ

Бердник Александр Павлович
Стрела Времени
(На украинском языке)
*
Редактор Ю. О. Авдєєв
Художній редактор М. А. Прокопенко
Технічний редактор С. М. Клокова
Коректор О. Я. Лазебна
*
Здано на виробництво 29/ІУ 1960 р. Підписано до друку 20/VI. 1960 р. Формат 84ХІ081/32.
Фіз. друк. арк. 8,75. Умовн. друк. арк. 14,35. Обл. — вид. арк. 15,37.
БФ 02690, Тираж 50 000. Зам. № 697.
Ціна 6 крб. 35 коп., з 1.І.1961 р. — 61 коп.
Видавництво ЦК ЛКСМУ «Молодь», Київ, Пушкінська, 28.
*
Надруковано з матриць Львівської книжкової друкарні на Книжково-журнальній фабриці Головполіграфвидаву Міністерства культури УРСР.
Київ, вул. Воровського, 24.

ПРИМIТКИ

1

Куговщик — бакенщик.

(обратно)

2

Метагалактика- система світів, що складається з багатьох галактик, схожих до нашого Чумацького Шляху.

(обратно)