Привид часу [Володимир Іванович Савченко] (fb2) читать постранично, страница - 48


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Переклали з російського оригіналу

В. Р. Лихогруд та Н. І. Свєчникова

1

Обчислювальні прилади для розпізнання і переробки спотвореної інформації; визначають імовірність появи того чи іншого сигналу за сукупністю решти сигналів (Тут і далі пояснення автора).

(обратно)

2

За теорією відносності, при швидкостях, близьких до швидкості світла, ритм усіх процесів, у тому числі й життєвих, уповільнюється. Для “Буревісника”, який летить із швидкістю 240 000 км за сек., рік дорівнює 19 земним місяцям.

(обратно)

3

Автомат, в якому використано властивість дзиґи — зберігати при обертанні незмінним положення своєї осі в просторі. Гіроавтомат підтримує правильний курс.

(обратно)

4

Явища і процеси, що запобігають “тепловій смерті” Всесвіту, яка мала б настати від поступового вирівнювання температур усіх тіл (зростання ентропії). Вчені гадають, що такі процеси відбуваються всередині зірок. Радянський астроном Козирєв вважає, крім того, антиентропійною силою плин часу, але його гіпотезу заперечують інші вчені.

(обратно)

5

Поля, що їх утворюють сили тяжіння.

(обратно)

6

Швидкість, близька до швидкості поширення світла в порожнечі.

(обратно)

7

Прискорення земного тяжіння — 9,8 м/сек.2

(обратно)

8

Частинки ядрапротони і нейтрони.

(обратно)

9

За теорією англійського вченого П. Дірака, пустота (вакуум) заповнені елементарними частинками з негативною енергією (включаючи також енергію, що міститься в самій масі частинки — Mc2).

Якщо надати такій частинці енергію більшу 2 Mc2, то вона перетвориться в звичайну (наприклад, електрон), а на її місці у просторі з’явиться “дірка” — незайнятий енергетичний рівень. Ця “дірка” і є античастинка, бо властивості її, зокрема електричні і магнітні, протилежні звичайним частинкам (наприклад, антиелектрон — позитрон мають позитивний заряд).

При зіткненні частинка і античастинка перетворюються в променисту енергію; цей принцип покладено в основу ідеї “фотонних зорельотів”.

Античастинку (антинейтрони, антипротони, позитрони тощо) одержують тепер експериментально. Однак їх існування ще повністю не доводить правильність теорії Дірака.

(обратно)

10

Площина, в якій обертаються планети навколо зорі.

(обратно)