Трагедiя вулканної гори [Василь Павлович Бережний] (fb2) читать постранично, страница - 2


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

виступав проти цього безрозсудного заходу. О, яка гiрка iронiя долi!

Разом iз великим загоном антиiнтерферонникiв учений вирушив у далеку подорож. Мовчазно ник на середньому плоту, сумовито поглядаючи то на гладiнь Синьої рiки, то на резервуари з антиiнтерфероном, замаскованi брудними плiвками. Попереду й позаду на плотах панувало пiднесення - молодi ватаги разом зi своїми пiдлеглими горланили войовничих пiсень, деякi стрибали в рiчку i галасували, пливучи поруч iз плотом. Для них не було нiяких сумнiвiв i вагань. "Ми також хочемо повоювати!" - зухвало говорили вони старшим. Вилазки, рейди, походи - ось чим вони снили. Нищити, захоплювати, пiдкоряти - ось їхня етика й мораль. Природа? Хiба вона iснує не для того, щоб нею користатися? Знаходяться лякливi, застерiгають: життя залежить вiд Природи, доки вона, мовляв, живе i розвивається, доти й ми житимемо. Хе-хе, для них, молодих, це таке джерело, якого нiколи не вичерпаєш!

Раптом галас ущух. Старий поглянув i обiмлiв: плоти атакували Кулястi. Виринали з рiчки i без вагань кидалися на войовничих цилiндрикiв, ковтаючи їх десятками. Тi, що бовтались у синiх хвилях, першими опинилися в їхнiх пащах, решта збилася докупи, не знаючи, що дiяти. Про якiсь переговори з Кулястими годi було й думати. Кулястi, оточивши зарозумiлих завойовникiв, що збилися в одну живу купу, поглинали їх без лiку. Тiла їхнi роздулися, як дирижаблi, вiд галасливого загону на передньому плоту не лишилося жодного вояка. Кулястi довго лежали нерухомо, потiм наледве поскочувались у рiку i попливли геть.

Вцiлiлi воїни Неповторного полегшено зiтхнули, але кожен розумiв: ще два-три таких напади, i вiд їхнього експедицiйного корпусу нiчого не лишиться.

...Навряд чи можна розповiсти про всi пригоди, яких зазнала експедицiя на своєму шляху до Вулканної Гори. Доводилося долати пороги, пробиватися крiзь фiолетовi тумани, обминати скелi i плавучi острiвцi. Нарештi ж дiсталися-таки Вулканної Гори...

То було грандiозне видовище. Спочатку нiхто й не подумав, що то сама Гора - наче хмара заступила половину рожевого неба. Iз скороченням вiдстанi обриси її чiткiшали, маревнiсть танула, i вже можна було розрiзнити крутi схили, могутнi кряжi та пасма. Усi на плотах принишкли, гостро вiдчувши свою мiзернiсть у цьому великому свiтi.

Тодi один iз старших ватагiв звернувся до них:

- Ви самi бачите, який це гiгантський витвiр Природи. Ми дрiбнi супроти нього за розмiрами, але ми... дужчi. Ми пiдкоримо Вулканну Гору, i тодi навiть Кулястi жахатимуться нас!

Рiка завирувала, на порогах плоти кидало так, що мало не потопило. Та ось нарештi їх з шумом понесло до величезної печери, яка сполучається з гiрськими гротами. В цей момент всiх оглушило електромагнiтним розрядом. Опритомнiли вже в гротi, на склепiннi якого вигравало голубе й рожеве сяйво.

Володар Знань, очунявши, почав спостереження. Незабаром визначив, що стихiя тут пiдпорядкована певним ритмам, без великих зусиль зареєстрував перiодичнi коливання самого тiла Гори i дiйшов висновку: Вулканною її назвали цiлком слушно.

Тим часом ватаги пiдроздiлiв пильнували берегiв озера, вишукуючи зручне для висадки мiсце. Це було нелегкою справою: всюди ковзко i круто. Старий Володар Знань приховано радiв, спостерiгаючи марнi спроби причалити. От якби течiя винесла їх звiдси... Та це були наївнi мрiї - учений не знав чи, може, не хотiв нiчого знати про те, що волю Неповторного не можна не виконати i залишитися живим.

Пiсля тисяч спроб вдалося-таки зачепитися за невеличкий мис. Це був п'ятачок, базуючись на який можна вiдвоювати цiлий плацдарм. Та як тiльки воїни, вивантаживши спорядження, розташувалися на п'ятачку, перед ними несподiвано виросла стiна iз сiрого мiцного iнтерферону. Усi були ошелешенi: якщо мур замкнеться навколо - їм усiм кiнець.

- Ми ждемо ваших вказiвок! - пiдступили ватаги до Володаря Знань, i вчений змушений був розкрити секрет антиiнтерферону, визначити його дозування.

Коли все було готове, старий розташувався на якiйсь купинi, спостерiгаючи дивовижний краєвид. I в кольорах, i в звуках, навiть у лiнiях форм тут вiдчувалася гармонiя, внутрiшня злагодженiсть. А як позначиться на всьому цьому дiя антиiнтерферону? Наче у вiдповiдь на його тривожне запитання, заклубочився ядучий газ. Гора струснулася, почулися переможнi вигуки. Оглянувшись, учений побачив, як у великий пролом сiрого захисного муру кинулися штурмовi загони.

В надрах Гори, по менших i бiльших печерах, на берегах струмкiв i озерець, проживало багато племен, якi одразу виступили проти чужинцiв. Особливо запеклий опiр вчиняли iнтерферонники. Вони швидко споруджували свої сiрi мури, i пришельцям доводилося знову й знову обстрiлювати їх антиiнтерфероном. Незабаром бiйцi Неповторного пробили тунель назовнi, в який одразу ринули червонi i синi потоки. Опiр захисникiв Вулканної Гори було зламано.

I ось, позираючи на порожнi плоти, що похитувалися коло берега, Володар Знань помiтив: хвиля спадає, затока вкривається темнiючою гладiнню, рожевi тони на склепiннi починають згасати... Що вiдбувається?