Охайність розуму [Георгій Ґуревич] (fb2) читать постранично, страница - 22


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Чекатиму з ранку.

Всю суботу вона прибирала, мила підлогу, випрала скатертини, квіти розставила на столах. І в лабораторії прибрала, виписки розклала по порядку. Подумки сказала собі: «Якщо витримає іспит покажу йому… дещо».

З ранку сіла біля вікна з книжкою. Просиділа півгодини, потім помітила, що тримає догори ногами. День був прозорий, ясності нескаламученої. Пронизливо-жовте листя падало з тихим лепетом, павутинка блищала на сонці. З кутового вікна Юля бачила доріжку, що веде до вокзалу, де перехожі з’являлися зграйками. Після кожного поїзда — зграйка, хоч годинник перевіряй. Ці з поїзда 9.27, ці — з 9.44, ці — з 9.59…

«Юлю, що з тобою? Здається, ти чекаєш із нетерпінням хлопчиська? А ну, марш від вікна!»

І тут Кеша з’явився на узліссі. Крокував у сліпуче білій сорочці, у краватці й піджаку. І ніс букет справжніх троянд, білих і пурпурових. Видно, з міста тягнув, на станції таких не продавали. Підходячи до хвіртки, засоромився, сховав було квіти за спину, але, повагавшись, виставив перед собою: мовляв, мислю відкрито, живу відкрито, йду до дівчини з квітами, і нехай усі бачать.

Юля кинулася було до дверей, спохопилася на півдорозі. А як же апарат? Вмикати чи ні? Чи варто читати потаємні думки, не відкриється щось непристойне, як у Мусіного Бориса? Навіщо їй іще одне гірке розчарування?

Але хіба вона сумнівається в Кеші? Йде до неї людина з відкритим серцем, «відкритою» головою, пропонує мислити спільно.

Юля увімкнула апарат.


© ГУРЕВИЧ Георгий. Месторождение времени. — М.: Детская литература, 1972. — 336 с.

© HOCHLANDER, переклад з російської, 2017.