Сказання Земномор'я [Урсула Ле Ґуїн] (fb2) читать постранично, страница - 143


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

здібності і сексуальна активність залежать від конкретної людини, від її конкретних занять і від конкретних обставин. І знову ж таки немає ні найменших сумнівів у тому, що такий великий маг, як Морред, був прекрасним чоловіком і батьком.

Років п'ятсот, а може й більше, честолюбні мужі, які хотіли користуватися не тільки Великими закляттями, а й владою, пов'язували себе узами абсолютної цнотливості, ще й посилених магією. У Школі на острові Рок учні жили під впливом «очищаючих заклять» з тієї хвилини, коли переступали поріг Великого Будинку, а отримавши посох чарівника, вони дотримувалися целібату до кінця життя.

Серед чаклунів далеко не всі строго дотримуються обітниці безшлюбності; навпаки, багато хто з них одружуються і мають купу дітей. Відьми часом дотримуються окремих «постів», які нібито сприяють їх очищенню і посиленню їхньої магічної сили, але в цілому ведуть досить активне сексуальне життя і мають при цьому набагато більше свобод, ніж велика частина сільських мешканок, і набагато менше можливостей нарватися на образу. Багато з відьом укладають якийсь союз (його ще називають «відьомським») з іншою відьмою або навіть зі звичайною жінкою. А заміж відьми виходять не так вже й часто, і якщо виходять, то найчастіше беруть собі чоловіка з чаклунів.

Примітка

Англійські слова dragon і dragonfly є однокореневі, тому дитяче прізвисько головної героїні — Стрекоза (Dragonfly) носить додатковий сенс, бо згодом ця дівчина перетворюється в дракона. (Прим. Пер.)

Слід пам'ятати, що слова «dragon» (дракон) і «dragonfly» (бабка, стрекоза) є однокореневі. (Прим. Пер.)