Тіні зникомі [Валерій Олександрович Шевчук] (fb2) читать постранично, страница - 142


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

href=#r34>обратно)

35

Колись полковому місті – Козацька держава мала територіально-полковий устрій, відтак кожна область звалась полком. Ніжин був полковим містом.

(обратно)

36

Не визнавав за Малоросією назви Україна – анонімний автор "Історії Русів" і справді вважав, що назва "Україна" накинена нам поляками, а питома назва українських земель Русь, а коли цю назву узурпували росіяни, то "Малоросія". Тут автор помиляється; назва "Україна", як певний край, уживався ще в часи Київської держави, буквальне значення слова Україна – омежена земля, край. Поняття ж "Малоросія" чи "Мала Русь" церковного походження, що значить серединна Русь чи Власне Русь. Поняття утворене від подібних назв: Мала Греція – власне Греція, і Велика Греція – Греція з колоніями.

(обратно)

37

Рачицький Андрій (1729 – кін. XVIII ст.) – новгород-сіверський сотник, український композитор, був капельмейстром при гетьмані К.Розумовському, автор хорів та концертів.

(обратно)

38

Худорба Архип (р.н. і см. невідомі) – автор історичного твору з історії України антиросійського спрямування, який до нас не дійшов. Жив у II половині XVIII ст.

(обратно)

39

Політика Григорій (1725-1784) – український шляхетський політичний діяч, автономіст, але заперечував гетьманське правління; був прихильник перетворення козацької держави на шляхетську, автор історичних та суспільно-політичних творів.

(обратно)

40

Котлубицький Микола – син конотопського дідича, російський генерал, автор спогадів.

(обратно)

41

Корнет – перший офіцерський чин у тодішній російській армії.

(обратно)

42

До 1772 року край був прикордонним із Польщею – в названому році відбувся перший розподіл Польщі, і вказаний край відійшов від Польщі до Росії.

(обратно)