Єлюди. Теплі історії з Майдану [Крістіна Бердинських] (fb2) читать постранично, страница - 2


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Оскільки навіть у іноземних ЗМІ розповідали про Майдан, як про зібрання радикалів. «Може, й справді варто?» – подумала я. На той момент були опубліковані 60 історій. Набрати 20 волонтерів здавалося нереальним, однак у мережі Facebook на оголошення про пошук волонтерів за кілька годин відгукнулося 170 осіб. Люди писали, що можуть перекладати не лише на англійську, а й на інші мови теж. Незабаром з’явилися ще 17 Facebook-сторінок Maidaners. Волонтери перекладали розповіді на англійську, німецьку, французьку, іспанську, італійську, російську, польську, литовську, чеську, грецьку, болгарську, білоруську, турецьку, румунську, фінську, голландську, угорську мови. На українську сторінку підписалися 12 тисяч чоловік, на англійську – 18 тисяч. На інші мови – від 30 людей до 1 тисячі користувачів соцмережі.

Щоденник

Це було надзвичайно. У кінці листопада, коли звільнялася з роботи, навіть не могла уявити, що через кілька місяців у мене буде блог на 18 мовах, десятки тисяч читачів, ця книжка, а проект я презентуватиму у Франції (у Страсбурзі) на конференції Ради Європи.

Утім, я також не думала, що хтось із людей, про яких пишу, може загинути. Так сталося із Сергієм Нігояном, із яким розмовляла 3 січня 2014 року. Скільки ще горя було попереду! Скільки розчарувань і натхненних подій.

Кілька людей, про яких я пишу у цій книжці, потрапили до влади. Залишаю історії про них. На момент нашої розмови вони виконували зовсім інші завдання на Майдані.

А далі почався Крим, референдум, викрадення людей. Тому тут також є розповіді про кримчан і тих, хто допомагав людям на півострові.

До книжки ввійшли більше 100 історій про добрих, щирих, слабких і сильних Єлюдей.

І щодо мене. Я все ще не знаю, коли буде омріяна творча пауза. Продовжую писати нові історії у Facebook.

Євромайдан

хронологія подій

2013 рік

21 листопада – український уряд прийняв рішення призупинити процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС. Увечері цього ж дня на знак протесту кілька тисяч людей зібралися біля стели на Майдані Незалежності.

24 листопада – велика хода в центрі Києва і Перше Віче на Європейській площі.

30 листопада – силовий розгін Євромайдану бійцями спецпідрозділу «Беркут». На Майдані Незалежності в цю ніч перебували переважно студенти.

1 грудня – масштабна акція протесту в Києві. Зіткнення біля Адміністрації Президента на вул. Банковій.

Ніч із 10 на 11 грудня – спроба штурму Майдану бійцями «Беркута».

Ніч на 25 грудня – напад на громадську активістку Тетяну Чорновіл.

29 грудня – автопробіг до резиденції Віктора Януковича «Межигір’я».

2014 рік

16 січня – Верховна Рада ухвалила ряд законів, направлених на суттєве звуження конституційних прав і свобод громадян, зокрема свободи зібрань.

19 січня – мирна акція переросла в жорстке протистояння між протестувальниками й правоохоронцями на вул. Грушевського.

21 січня – невідомі викрали з лікарні громадського активіста Ігоря Луценка та львівського вченого-сейсмолога Юрія Вербицького. 22 січня Вербицького знайшли мертвим.

22 січня – перші смерті в центрі Києва. Від кульових поранень, отриманих на вул. Грушевського, загинули Сергій Нігоян і Михайло Жизневський.

18 лютого – силовий наступ на багатотисячну мирну ходу учасників Євромайдану до Верховної Ради. Спецпідрозділи й міліція відтіснили протестувальників до Майдану Незалежності. Метро було повністю зупинене. Почалася пожежа в Будинку профспілок.

20 лютого – на вул. Інститутській силовики, серед яких були снайпери, відкрили вогонь по мітингувальникам. У результаті протистоянь 18-20 лютого на вулицях Києва загинуло біля сотні осіб.

Ніч на 22 лютого – Віктор Янукович покинув резиденцію «Межигір’я». Виявилось, що він утік спочатку до Харкова, а потім до Росії.

6 грудня 2013

Ілля і Женя сьогодні розмальовують барикади. Запитую їх: «Як вас підписати? Українські Бенксі [Бенксі – відомий британський художник граффіті]?» А вони: «Якщо хочете підписувати, напишіть, що ми із організації «Не бий дітей». Я так розумію, це реакція на побиття беркутівцями студентів 30 листопада.

11 грудня 2013

Олег і Тарас. Керівники IT-компанії. Прийшли на Майдан о 8 ранку. Залишили офіс на співробітників. Роздають бутерброди, каву й чай. У казані – куліш. Приходьте, пригощайтеся. Через 20 хвилин куліш буде готовий.

15 грудня 2013

Зустріла вже колишнього генконсула України в Стамбулі Богдана Яременка з родиною. Міністерство закордонних справ відкликало його з посади після того, як він розкритикував дії «Беркута» в ніч на 30