Щоденник Фокса Міккі [Саша Чорний] (fb2) читать постранично, страница - 3


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

переварюються в темному та тісному людському шлунку. Та ще паскудна кицька всі тельбухи по саду розтягала…

Чому Зінина бонна* завжди була чорнявкою, а сьогодні в неї волосся — як солом’яний сніп? Зіна порснула сміхом, а я злякався і подумав: добре, Міккі, що ти пес… А то б оженили тебе на такій-от папужці: у вівторок вона чорна, в сере­ду — пома­ранчева, а в четвер — блакитна з зеленими смужками… Фу! Навіть температура піднялася.

Чому, коли я себе погано поводжу, на мене надівають намордник, а садівник двічі на тиждень напивається, буянить, мов скажений бик, — і хоч би що!

Зінин дядечко каже, що садівник був контужений* і тому треба до нього ставитися по­блажливо. Обов’язково дізнаюся, що таке «кон­тужений», і так само контужуся. Хай до ме­не ставляться поблажливо.

Піду догризу кісточку (я сховав її… де?.. а от не скажу!). Потім знову попишу.


* * *
Ах, що я бачив уві сні! Ніби я директор собачої ґімназії. Собаки сидять по класах і вчать «історії знаменитих псів», «правила доброї собачої поведінки», «як треба їсти мозкову кістку» і подібні підходящі для них штуки.

Я увійшов до молодшого класу і сказав: «Добридень, цуцики!» — «Тяв-тяв-тяв, пане директоре!» — «Ви задоволені ними, містере Мопс?»

Містер Мопс, учитель мелодекламації*, зробив ре­веранс* і буркнув: «Скаржитись не буду. Стараються». «Ну добре. Наказую моїм іменем відпустити їх на півгодини».

Боже мій, що тут зчинилося! Малюки ки­ну­лися на мене всією ватагою. Звалили на підлогу… Один вилив на мене чорнильницю, другий вколов мене пером у кінчик хвоста — ой! Третій став тягнути моє вухо вбік, ніби я гумовий… Я завищав, як паровоз, — і прокинувся. Місяць уповні. На підлозі сидить тарган і під’їдає покинутий Зіною бісквіт. За вікном ляскає віконниця. Уй-юй-юй!..

Зінина кімната зачинена. Я прокрався в закапелок за кухнею і згорнувся на килимку біля кухарчиного ліжка. Звичайно, я її не люблю, звичайно, вона хропе так, що банки бряжчать на полиці, звичайно, вона висунула з-під ковдри свою товсту ногу і ворушить пальцями… Але що поробиш?

Вікно побіліло, а я все лежав і думав: що означає мій сон? У кухарки є обшарпана книга — «Сон­ник». Вона часто її гортає пухкими пальцями і все вичитує по складах про якогось-там жениха. Подумаєш, хто на такій пательні жениться?..

Та що мені «Сонник»? Собачих снів у ньому все одно нема… А може, сон був мені в руку? Тобто в лапу.


* * *
Думки.

Вода замерзає взимку, а я кожного ранку. Найогидніший людський винахід — нашийники, обтягнуті собачою шкірою. Навіщо наш сусід оре землю і сіє хліб, якщо неподалік є хлібний? Коли щеня зробить зовсім крихітну калюжку на підлозі — його тицяють в неї носом; коли ж те саме зробить Зінин молодший братик, пелюшку вішають на мотузочку, а його цілують у п’ятку… Як тицяти — то всіх! Бився з їжаком, але він нечес­ний: сховав голову й зі всіх боків у нього колю­чий зад. Р-р-р-р! Що ж це за бійка?..

Їв ковбасу і проковтнув ненароком ковбасний шнурочок. Невже в мене буде апендицит?!

Зіна пахне мигдалевим молоком, її мама — теп­лою булкою, тато — старим портфелем, а кухар­ка... три крапки…

Більше думок нема. Взик! Чому ніхто не здо­гада­єть­ся дати мені грудочку цукру?

Фокс Міккі,

котрому по-справжньому

пасувало би бути професором

Розділ 4. Осінній гармидер

Осінь. Хлюпає дощик. Як йому не набридне цілий день хлюпати? Жовте листя все падає, і скоро дерева стануть зовсім лисі. А потім підуть тумани — великий пес залізе в буду і хропітиме від ранку до вечора. Я іноді ходжу до нього в гості. Та він дурний і неосвічений: коли я з ним граюся і обережно кусаю його за хвіст, він б’є мене лапою по голові і хапає зубами впоперек живота. Село!

Тумани — тумани — тумани. Грязюка — грязюка — грязюка. І раптом потягне теплом. Налетять звідусіль шалені птахи. Небо стане, як випрана Зінина блакитна спідничка, і на чорних пали­-цях з’являться зелені грудочки. Потім вони лус­нуть, розгорнуться і зацвітуть… Ох, гарно! Це називається — весна.

Дерева, он навіть старі, молодіють щовес­ни. А люди і дорослі пси — ніколи. Чому? От Зінин дядь­ко зовсім лисий, уся шерсть з голови об­ліз­ла, точнісінько більярдна куля. А якби раптом у нього навесні на черепі зелена травичка ви­росла? І квіточки?

Або щоб у кожного собаки у квітні на кінчи­-ку хвоста пуп’янок розпускався?..

Все б я на світі переінакшив. Але що під силу маленькому фоксу?

А в домі — гармидер. Ух, як від нього чхаєш! Я вже до кімнат і не заходжу. Лежу на веранді а лапою тру носа. Адже я завжди ходжу босоніж, до лап і пристає. Просто нещастя!


* * *
Зіна збирає свої книжки і нявчить. Братик її лежить у своєму возику перед клумбою і вищить, немов