Хроніка війни. 2014—2020. Том 2. Від першого до другого «Мінська» [Дар’я Бура] (fb2) читать постранично, страница - 153


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

військова одиниця маленького зросту, яка здатна дати фору будь-якому чоловікові.

В ефірі звучать голоси колишніх бійців, ветеранів війни. Всі вони говорять мовою, зрозумілою для військових. Радіо «Армія FМ» доносить не лише привіти і музичні хіти. На її хвилях лунає надія. Війна обов’язково завершиться, і життя буде продовжуватися. На бійців чекає мирне буття, адаптація до нових умов. Колишні бійці, а тепер уже ветерани розповідають про можливості для створення власної справи, діляться своїми помилками і досягненнями. Життя триває і за лінією фронту. Навіть, якщо не пощастить повернутися на колишню роботу, на солдата все одно чекають нові можливості та успіхи. Радіо «Армія FМ» — це робочий майданчик, який допомагає об’єднуватися і гуртуватися всім військовослужбовцям. Бо інколи колишньому воїну нікуди йти. Саме тоді стає в нагоді радіо «Армія FМ».

Війна змінює цінності людей. Одного разу відчувши контраст воєнного і мирного життя, вже ніколи не будеш колишнім. А ще — ніколи не позбудешся невичерпної поваги, яка виникає до українських солдатів. Обов’язковою умовою війни має бути і незламна пошана до військовослужбовців. Солдатів не потрібно занадто героїзувати. Йти воювати за рідних державу і народ — обов’язок кожного чоловіка. Але кожен загиблий — це не знеособлений військовий, а окрема людина, особистість, яка ціною власного життя здобувала мир у нашій країні.

Більша частина України продовжує жити у мирі, і так має бути. Неможливо носити траур усім і кожному кілька років поспіль. Але кожен із нас повинен знати і пам’ятати, що триває війна. У кожному українському населеному пункті мають бути створені сучасні військові музеї, які повинен відвідати кожен громадянин. Читати розповіді, дивитися фільми, торкатися техніки, яка відпрацювала на фронті, перечитувати прізвища і вдивлятися в очі загиблих на алеї пам’яті. Так має бути.

Дорогого коштує, коли пише військовий, який дуже влучно стріляє у бою, вправно «кошмарить сепарів», а у перервах готує, як шеф-повар одного з найкращих ресторанів:

«Коли ви до нас знову приїдете?»

«Вже скоро, за кілька днів».

«Чекаємо. Буде смачний борщ!»

Або таке ніжне: «Спасибі Вам! Мама побачила мене по телевізору. Стільки шуму було у слухавці. Сину, ти мій розумнику. Я аж зашарівся».

І знову в ефірі радіо «Армія FМ»: «Особливий великий привіт усім тим, хто знаходиться на тимчасово окупованих територіях! Друзі, тримайтеся! Ми обов’язково прийдемо до вас. Ще трошки потерпіть».

Голос радіо «Армія FМ» не стихає, а звучить усе гучніше на всіх просторах незалежної Української держави.