Ніч перед кінцем світу [Рей Дуглас Бредбері] (fb2) читать постранично, страница - 33


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

34

У давньогрецькій міфології — морські істоти, що уособлювали чарівну, але оманливу морську гладінь. Зображувались у вигляді напівжінок-напівптахів. Перші згадки про сирен знаходимо в «Одіссеї», де розповідається, ніби вони живуть на острові між землею Кірки та Скіллою і зваблюють усіх мореплавців. Подорожні, почувши спів сирен, забували про все на світі, не могли вже керувати кораблем, підпливали до чарівного острова й гинули.

(обратно)

35

«Китайський тамбурин» («Tambourin chinois», 1938) для скрипки і фортепіано — популярний твір австрійського композитора і скрипаля Фріца Крайслера (1875–1962).

(обратно)

36

Мається на увазі концертна рапсодія для скрипки і фортепіано (чи оркестру) французького композитора-імпресіоніста Жозефа Моріса Равеля (1875–1937), створена у 1924 р.

(обратно)

37

Йдеться про органні п’єси Й. С. Баха — Пассакалью і Фугу у до мінорі, що були створені близько 1716 р.

(обратно)

38

«Тигровий регтайм» («Tiger Rag») — регтайм, зіграний вперше у 1917 р. новоорлеанським «Оріджінел Діксіленд Джаз Бендом» («Original Dixieland Jazz Band»).

(обратно)

39

«Кохання наче сигарета» («Love Is Like a Cigarette», 1936) — одна із популярних пісень Дюка Еллінґтона (див. примітку вище).

(обратно)

40

Притчовий характер оповідання зумовив і вибір імен його персонажів. Мандарин (санскр. «Heidel|mantrin|», «радник») — європейська назва державних урядовців у феодальному Китаї.

(обратно)

41

Монтерей (англ. Monterey) — місто, розташоване біля бухти Монтерей на Тихоокеанському узбережжі в центральній Каліфорнії.

(обратно)

42

Пало-Альто (англ. Palo Alto) — місто в північно-західній частині округу Санта-Клара, в районі затоки Сан-Франциско (шт. Каліфорнія). Назване за ім’ям дерева пало-альто (ісп. El Palo Alto — високе дерево).

(обратно)

43

Сакраменто — столиця штату Каліфорнія.

(обратно)

44

Сіетл (також Сіетл, англ. Seattle) — місто в штаті Вашингтон, морський порт.

(обратно)

45

Вашингтон (англ. Washington, D.C.) — столиця США. Місто не входить до складу жодного зі штатів США.

(обратно)

46

Національний парк «Єллоустон», або Єллоустонський національний парк (англ. Yellowstone National Park) — перший у світі національний парк, міжнародний біосферний заповідник, об’єкт Світової спадщини ЮНЕСКО.

(обратно)

47

Тусон (англ. Tucson) — місто в американському штаті Аризона, адміністративний центр округу Піма.

(обратно)

48

«Пісня над піснями» (інші назви — Книга Пісні Пісень Соломона, Книга Пісень) — книга Старого Заповіту, що приписується цареві Соломону і є збіркою любовних гімнів, які розкривають взаємні почуття Соломона й Суламіти і вихваляють красу одне одного.

(обратно)

49

Людина-картинка

(обратно)