Іван Єфремов

RSS канал автора
Поделиться:
Иллюстрация № 1 читать онлайн КулЛиб

Іван Антонович Єфремов (рос. Иван Антонович Ефремов, 9 (22) квітня 1908, Вириця — пом.5 жовтня 1972, Москва, РРФСР) — російський радянський письменник-фантаст, енциклопедист, мандрівник, археолог, палеонтолог, засновник сучасної тафономії; доктор біологічних наук, професор. У 19 років здійснив своє перше наукове відкриття, автор численних наукових передбачень.
Саме життя Єфремова нагадує роман. Народившись у купецькій сім’ї, він устиг побути безпритульним, вихованцем автороти, вантажником, шофером, моряком, геологом, палеонтологом, засновником нової галузі палеонтології «тафономії», письменником-початківцем, якого помітив і запросив для розмови вмираючий Олексій Толстой і, нарешті, родоначальником радянської науково-соціальної фантастики. Не був хіба що студентом: Ленінградський гірничий інститут Єфремов закінчив у 1935 році екстерном. Зате, ледве отримавши диплом, став кандидатом наук, а через п’ять років – доктором.
Єфремов розпочав свою літературну діяльність на початку 1940-х років, спонукуваний, головним чином, занепокоєнням з приводу сильного перекосу суспільної думки в бік науки і техніки на шкоду душі та почуттям людини. Він був переконаний, що наука веде в порожнечу, якщо за нею не стоїть філософія, показував, що науково-технічний прогрес повинен супроводжуватись прогресом моральним, інакше майбутнього у людства не буде, «а буде пісок та порох на мертвій планеті». На думку письменника, головним рушієм прогресу є не досконалість техніки, а еволюція людини (причому це закон загальний для всього космосу). Саме людина виявляється в майбутньому мірою всіх речей, а наука та її відкриття підпорядковані потребам її розвитку.
Крім оповідань та повістей, в яких, до речі, передбачено відкриття алмазів у Якутії та появу голографії, Іван Єфремов написав лише чотири великих романи («Туманність Андромеди» (1957), «Лезо бритви» (1963), «Година Бика» (1968) та «Таїс Афінська» (1972)), але кожен з них став подією. Став, як тепер кажуть, «культовим» для кількох поколінь читачів.
Першим і, мабуть, найвідомішим був роман-утопія «Туманність Андромеди». В ньому розповідається про Велике Кільце цивілізацій Всесвіту та про красивих, «невситимих у подвигу» людей (до речі, сам автор – високий красень, силач, власник густого басу та абсолютного слуху, енциклопедист, видатний учений і талановитий письменник – багато в чому нагадував своїх героїв), про щирі людські стосунки та про планету, перетворену її жителями на квітучий сад, про світ, де в людей є справи більш варті уваги, ніж «робити гроші» чи «виконувати високі вказівки». Роман зробив автора відомим у всьому світі, визначивши вибір життєвого шляху багатьох видатних людей, від космонавтів до педагогів-новаторів. Навіть автор «Зоряних воєн» Джордж Лукас був так вражений романом Єфремова, що назвав свого Дарта Вейдера на честь героя «Туманності…» Дара Вітра.
Продовжив лінію «Туманності Андромеди» роман-попередження «Година Бика», де світлому майбутньому Землі протиставлено похмуру антиутопію планети Торманс, керованої олігархією світу, що зайшла у глухий кут еволюції. Порушення основного закону еволюції – паралельності та взаємозалежності науково-технічного та морального прогресу – приводить до інферно: безперервного, нескінченного та безвихідного страждання. Деякі думки роману здалися настільки крамольними, що його на 18 років було вилучено з бібліотек та заборонено перевидавати.
Новим часам Єфремов також не дуже припав до вподоби. Нав’язане суспільству переконання, що сучасний капіталізм є найвищою та останньою стадією розвитку людства, а сама людина – зажерлива, лінива тварина, що не піддається перевихованню і потребує постійного контролю, погано поєднується з ідеями письменника. Адже Єфремов кличе до більшого, каже: не думай, що ти найвищий щабель еволюції, що ти лише високоорганізована тварина, приречена вічно терзати схожих на себе і підкорятися їм! Він закликає людину згадати про своє вище призначення. Відмова від мрії, від утопії, від майбутнього – найстрашніша помилка сучасного суспільства, але, може, читаючи Єфремова, воно знайде в собі сили її виправити?

Джерело: kpi.ua

Показывать:   Сортировать по:

Показываем книги: (Автор) (все книги на одной странице)

Количество книг по ролям: Автор - 10. ( 10 на иностранном языке)
По форматам:  fb2 книги - 10 (14.48 Мб)
Всего книг: 10. Объём всех книг: 14 Мб (15,178,890 байт)

Автор


Великое Кольцо
Научная Фантастика  
- Серце Змії (пер. Віталій Геник) [на украинском (uk)] (а.с. Великое Кольцо -2) 227 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)

Пригоди. Подорожі. Наукова фантастика

Научная Фантастика  

- Алмазна труба (пер. Р. Яковенко) [на украинском (uk)] 265 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)

Научная Фантастика   Приключения  

Научная Фантастика  

- Еллінський секрет (пер. Віталій Геник) [на украинском (uk)] 80 Кб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)
- Зоряні кораблі (пер. Катерина Гловацька) [на украинском (uk)] 1.11 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)

Исторические приключения  

Научная Фантастика  

- Туманність Андромеди [1960 р. вид.] (пер. Іван Соболь, ...) [на украинском (uk)] 3.85 Мб скачать: (fb2) - (исправленную)  читать: (полностью) - (постранично)

Научная Фантастика  

Зарегистрируйтесь / залогиньтесь для выкачки нескольких книг одним файлом.