Космiчна Нiагара [Василь Павлович Бережний] (fb2) читать постранично, страница - 2


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

нiчого бiльше для нього не iснує.

Але в кожного Ахiллеса є своя вразлива п'ята. Альга був до нестями закоханий в Арi. Про це почуття, окрiм нього самого, нiхто не знав i не здогадувався, бiдолашний фiлософ горiв на невидимому вогнi, мучився, але нiчого вдiяти не мiг. Звичайно ж, з фiлософського погляду отi переживання не витримували нiякої критики, але все ж не зникали. Альга пробував спростувати своє почуття в рiзнi способи, вдавався навiть до iронiї. "Ну, що в нiй особливого?-мiркував,- Ну, об'єми, обмеженi кривими лiнiями... Ну, пропорцiї... Так це ж геометрiя!" Намарне пiшла iронiя - почуття не загасало. Тi лiнiї вабили око, голос звучав музикою. Минав час, i Альга припинив опiр, внутрiшньо капiтулював, вiд чого йому одразу полегшало. "Це ж прекрасне почуття - закоханiсть! - проголосив вiн собi. - Злиденнi тi, що не зазнали кохання. Навiть Арiстотель, i той був упокорений дiвчиськом".

Сидячи за шаховим столиком на оглядовiй палубi, Альга слухав iнформацiйну передачу i час вiд часу позирав на екран. Почувши звiстку про те, що Координацiйна Рада рекомендувала молодiй фiзичцi Арi утриматися вiд експедицiї, фiлософ зробив невдалий хiд, програв вежу i був змушений здатися. Та це зовсiм не засмутило його. Весело попрощавшись з опонентом, Альга пiшов палубою, поглядаючи крiзь прозорий пластик у чорноту простору. Думки концентрувалися навколо неї. Яку експедицiю вона замислила? Чому вченi не рекомендували?

Отак мiркуючи, пройшов по периметру корабля кiлометрiв з двадцять, спустився ескалатором у середнiй ярус i вже рухомими стрiчками дiстався до свого житла. Настрiй у нього був пiднесений. Не рекомендували... А що, коли вiн їй порекомендує? I не лише порекомендує, а ще й... Нi, це нездiйсненне, про це нiчого й думати. Раптом закрався сумнiв: а чи потрiбно йому втручатися у цю справу? Чи не видасться вiн смiшним? Ну, певно ж! Старшi вченi, найвидатнiшi розуми не рекомендували, а вiн, бачте, готовий пiдтримати, навiть не знаючи сутi справи. Ех, Арi, Арi...

Уявив, як вона примружить очi, стримуючи смiх при одному тiльки поглядi на його постать. Порадник, пiдпора... Нi, нi, краще й не обзиватись!

Наступної секунди Альга швидкими нервовими рухами пальцiв почав вистукувати особистий код Арi. Жар заливав йому щоки, прискорено забилося серце, але рука вiд панелi не вiдсмикнулася.

Через якусь мить на екранi проступило обличчя Арi. Широко розплющенi очi кинули на нього сповнений цiкавостi погляд.

- Пробачте... - мовила нерiшуче, мабуть пригадуючи його прiзвище.

- Я фiлософ Альга.

- Альга... Так, так, - вона з чемностi усмiхнулась. - Я вас слухаю.

- Я чув iнформацiю про засiдання Координацiйної Ради, вони вiдмовили вам...

- Так, вiдмовили.

- Вiрнiше сказати: не рекомендували вiдправлятись в експедицiю...

- Вiдмовили, не рекомендували, - перебила Арi, - Хiба це не одне й те ж?

- Нi, не одне й те ж.

- Ви вважаєте?- В її голосi з'явилося ледь помiтне сподiвання.

- Це очевидно. Не рекомендували, але й не заборонили - вловлюєте рiзницю?

- Не дуже.

- Вони просто не схотiли брати на себе моральної вiдповiдальностi. Те, що ви замислили, певне, пов'язано з ризиком для життя?

- Можливо.

Альга зiтхнув i смiливо подивився на своє сонце. Краса, виняткова краса! Просто дивно: як цей з ледь помiтною горбинкою нiс, вигинистi брови, сiруватi очi, темнокаштанове волосся, щоки з малесенькими, ледь помiтними ямками творять отаку невимовну красу! Арi, мабуть, помiтила, що фiлософ милується нею, i десь у глибинi її очей з'явився теплий усмiх. Альга вловив ту смiшинку, це пiдбадьорило його, заохотило.

- А я на це дивлюся так, Арi: наука вимагає... смiливостi, ризику, безоглядностi в досягненнi мети!

- I характеру. Чи не правда?

Фiлософ кивнув головою: авжеж, i характеру, а не якихось там псевдологiчних схем, що постулюються вiд небезпек та випадкових загроз! Вiн вважає, треба дiяти, вiдкидаючи всiлякi перешкоди, експедицiя не лише потрiбна, вона просто-таки необхiдна!

- Але тепер, пiсля такої ухвали, нiхто не згодиться вiдправитись зi мною...

- Як це нiхто? - здивувався Альга. - У вас немає супутника?

- На жаль.

Вiн подивився їй у вiчi i тихо сказав:

- Ну, що ж, тодi берiть мене... якщо я зможу бути вам корисний.

- Справдi? Ви згоднi?

- Я буду щасливий, коли ви вiзьмете мене в експедицiю.

- Чудово! Але ж ви повиннi зважити...

- Сподiваюсь, ви познайомите мене iз завданням?

- О, так! Ми наблизимося до ядра Метагалактики, щоб уточнити деякi характеристики його поля... Може, ви пiд'їдете зараз до моєї лабораторiї?! Ми зможемо детально обговорити тематику дослiдiв.

- Охоче.

- Ну, то я на вас чекаю.

Моложава жiнка в золотистiй сукнi неквапно походжала перед великим, на всю стiну, екраном.

- Любi дiти! Ви вже маєте уявлення про Землю, нашу рiдну планету, говорила, тамуючи хвилювання. - I хоча ви всi, вашi батьки, дiди й прадiди народилися тут, на борту "Сатурна", Земля залишається нашою праматiр'ю. Вона - колиска людства, там воно зростало, удосконалювалось, простуючи крiзь терни до зiрок. Вiдео-плiвки показали вам, що на континентах Землi часто