Володар Перстенів [Джон Роналд Руел Толкін] (fb2) читать постранично, страница - 517


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

саму ненависть до Ґондору. Тому Умбар вдалося захопити лише дорогою ціною.

(обратно)

19

Ріка Бистриця.

(обратно)

20

Цей закон встановили в Нуменорі (як ми дізналися від короля), коли Тар-Алдаріон, шостий король, залишив тільки одну дитину, доньку. Вона стала першою правлячою королевою, Тар-Анкаліме. Та до неї закон був іншим. Після Тар-Еленділа, четвертого короля, правив його син, Тар-Менелдур, хоча донька короля, Сильмарієн, була найстарша. Однак Еленділ був нащадком саме Сильмарієн.

(обратно)

21

«Я подарувала Надію дунаданам, я не залишила надії для себе самої».

(обратно)

22

Ця ріка впадає в Ізен із заходу Еред-Німраса.

(обратно)

23

Дати подані згідно з літочисленням Ґондору (Третя Епоха). Цифри на початку — дати народження та смерті.

(обратно)

24

Її ліву руку, що тримала щит, розтрощив булавою Король-Чаклун; однак сам він при цьому був знищений; і так здійснилося пророцтво Ґлорфінделя, яке він виголосив королеві Еарнуру: Король-Чаклун не загинув од руки людини. Бо, як співається в піснях Марки, в цій справі Еовіні допоміг зброєносець Теодена, а він був не людиною, а дрібнолюдиком із далекої країни, хоч Еомер шанував його та подарував йому ім'я Виночерпій. [Цей Виночерпій був ніким іншим, як Меріадоком Чудовим, господарем Цапового Краю.]

(обратно)

25

Див.: «Гобіт».

(обратно)

26

Див.: «Гобіт».

(обратно)

27

Див.: «Гобіт».

(обратно)

28

Серед них були діти Траїна II: Торін (Дубощит), Фрерін і Діс. Торін був тоді ще хлопчаком за мірками гномів. Пізніше стало відомо, що насправді з-під Гори врятувалося більше народу, ніж спершу вважали; та більшість пішла до Залізного Кряжа.

(обратно)

29

Азоґ був батьком Болґа; див.: «Гобіт».

(обратно)

30

Кажуть, що коли щит Торіна розколовся, то він викинув його, зрубав сокирою гілку дуба і тримав її в лівій руці, користуючись нею то як щитом, то як зброєю. Так він і отримав своє ім'я.

(обратно)

31

Гномам нелегко було вчинити так із їхніми мертвими, бо це суперечило звичаю; однак на те, щоби будувати гробниці, як це вони роблять завжди (адже вони кладуть мертвих серед каміння, а не в землю), пішло би багато років. Тому вони вирішили спалити родичів, аби не залишати їх звірам, птахам або стерв'ятникам-оркам. Проте пам'ять полеглих при Азанулбізарі гноми шанували завжди, і нині гном скаже, пишаючись, про одного з його предків: «Це спалений гном», — і цього досить.

(обратно)

32

У них було дуже мало жінок. Діс, донька Траїна, була серед них. Вона була матір'ю Філі та Кілі, народжених в Еред-Луїні. Торін дружини не мав.

(обратно)

33

15 березня 2941 року.

(обратно)

34

Див.: «Гобіт».

(обратно)

35

Пізніше з’ясувалося, що Саруман уже тоді прагнув володіти Єдиним Перснем і сподівався, що Перстень сам себе виявить, шукаючи свого господаря, якщо Саурона залишити у спокої.

(обратно)

36

Місяці та дні подано за Літочисленням Ширу.

(обратно)

37

Вона стала відомою як «Прекрасна» завдяки вроді. Багато хто твердив, що вона виглядала радше як ельфійська дівчина, ніж як гобітка. Вона мала золоте волосся, що було великою рідкістю для Ширу; дві інші доньки Семвайза були так само золотоволосі — як і багато інших дітей, народжених у той час.

(обратно)

38

365 днів, 5 годин, 48 хвилин, 46 секунд.

(обратно)

39

У Ширі 1 р. відповідав 1601 р. Т. Е. У Брі, де 1 р. відповідав 1300 р. Т. Е., він був першим роком сторіччя.

(обратно)

40

Якщо поглянути на календар Ширу, то можна помітити, що єдиним днем, із якого не починається місяць, є п’ятниця. Так виникла приповідка про «п’ятницю першого», коли мали на увазі неіснуючий день або день, у який навряд чи могли би статися такі події, як політ свиней чи (в Ширі) ходіння дерев. Повністю вислів звучить так: «У п’ятницю 1 Літобруду».

(обратно)

41

Книга записів народжень, одружень і смертей у сім’ях роду Туків, а також таких справ, як продаж земель і різноманітних подій Ширу.