Володар Перстенів [Джон Роналд Руел Толкін] (fb2) читать постранично, страница - 519


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Francisco: Ignatius Press, 1998.

(обратно)

58

Див.: Tolkien J.R.R. The Silmarillion. — Boston: edited by Christopher Tolkien, Houghton Mifflin Company, 1977. — Р. 7. Сильмарили — коштовні докази влади, три перлини, що їх наповнив світлом Феанор перед знищенням двох дерев Валінору. Усе це є частиною космології Толкіна, втіленої у «Сильмариліоні». Як приклад наводимо пасаж про падіння першого Темного Володаря, попередника Саурона, від якого почалося зло в Середзем’ї: «Із сяйва (небесного) він упав, через зверхність і зневагу до всього, крім самого себе, дух спустошений і немилосердний. Розуміння він підмінив хитрістю, підкорюючи та схиляючи згідно зі своєю волею все, до чого він торкався, аж доки і сам не став брехуном безсоромним. Він починав із прагнення Світла, та, не зумівши заволодіти ним, опустився крізь вогонь і лють до великого вогню, вниз, у Пітьму. І Пітьму він почав уживати в усіх своїх злих і неправедних справах проти Арди (тогочасна Земля), і наповнив він великим страхом усіх сущих живих істот» (Р. 31). Вплив біблійної історії, описів сотворення світу і падіння Люцифера тут відчутний дуже чітко.

(обратно)

59

Про «Чорнильників» існує доволі широка література. Тут ми посилаємося переважно на цитовані та згадані вище книги Гамфрі Карпентера і Джозефа Пірза.

(обратно)

60

Див. статтю В.Г.Одена «At the End of the Quest, Victory» в «А Tolkien Treasury» (Р. 43–48).

(обратно)

61

Подаємо за: Carter L. Tolkien: A Look Behind «The Lord of the Rings». — New York: Ballantine Books, 1969. — Р. 32.

(обратно)

62

Про фауну, флору, монстрів, раси та деміургів див.: Day D. A Tolkien Bestiary. — New York: Crescent Books, 1979. Ця книга багато ілюстрована, містить чорно-білі та кольорові малюнки, мали, таблиці з хронології та історії Середзем’я.

(обратно)

63

Див.: Tolkien J.R.R. Tree and Leaf — On Fairy Stories // The Tolkien Reader. — New York: Houghton Mifflin, 1966. — Р. 3.

(обратно)

64

Див.: The Gospel According to Tolkien. Visions of the Kingdom in Middle-earth. — Louisville-London: Westminster John Knox Press, 2003. — Р. 163.

(обратно)