Краще сидіти вдома... [Аліна Болото] (fb2) читать постранично, страница - 56


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Ні, ну хіба можна міркувати про глобальні проблеми, коли поруч з тобою безутішно ридають? Я не наймався в няньки, до того ж, нікого не просив себе делявувати!


— Чого ти виєш? Батьків розбудиш! — Васько вдарив себе хвостом по боках і став схожий на маленького тигра. — Нічого з твоїм птеродом не станеться! Набридла ти мені… Чого сама Могутністю не скористалася? Вирішила б всі проблеми за раз.

— А хіба провідникові можна?

— Звичайно!

Світлана заплакала ще сильніше.

— Не реви. У тебе в кишені вельветових штанів лежить шматок Могутності, якого вистачить на пару галактик.

Світлана миттю зістрибнула з тахти, прокралася у ванну й витягла штани з ящика із брудною білизною. У кишені виявилися шматочок скла й осколок мармуру. Це?

— Однаково, — прошипів Васько. — Весь Будинок складався із праультуни. Що замовлятимеш? Тільки думай у темпі: я спати хочу.

— Васеньку, зроби мене птеродом!

— А не навпаки?

Світлана шалено захитала головою.

— Гаразд, — вирік кіт і повторив свою малозрозумілу фразу. — Будеш птеродом. Але не вздумай міняти вигляд у присутності батьків! Усе на сьогодні. Спати!

— Але зетаги?

— Та що зетаги?! — розлютився кіт. — Якщо хочеш знати, їм не до Тайфуна тепер! Хто тут провідник?

Свєтка із щасливою посмішкою погладила білий шрам на зап’ясті і вклалася спати.


Отож, щодо збірки аксіом. Я прийшов до висновку, що так звані «казки», саме й містять цей набір аксіом, вироблених шляхом довгого відбору в надрах людського суспільства. У такий спосіб суспільство піклується про власну стійкість, закладаючи в юні голови основи основ. Якщо процес порушується, конструкція виходить інша. У процесі дорослішання індивідуума вносяться корективи в його свідомість; під нашаруванням вражень навколишньої реальності, аксіоми можуть перетворитися в теореми або взагалі зникнути.

«Казки» змінюють вигляд залежно від епохи, маскуються під різні жанри в боротьбі за виживання. Це закономірно…

Щось у шлунку знову ссе. Не можна в один раз наїстися за тиждень. Доведеться ранком збігати в підвал, мишей половити…


Я народився невдахою і помру таким! Мене вигнали з Патруля й відібрали корабель. Чому було не зробити із себе суперптерода? Тоді ніякі кораблі взагалі не були потрібні б! Дурість є дурість, нічого не попишеш.

А тепер що? Зетаги спробували було навколо мене метушню затіяти, але швидко відстали. Не на добре це. Як би вони знову в закритий сектор не кинулися. Далася їм ця Могутність, феофіть!