Тепло його долонь [Юрій Ярема] (fb2) читать онлайн


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]
  [Оглавление]

Юрій Ярема ТЕПЛО ЙОГО ДОЛОНЬ 

1

Навіщо маленькій людині велике серце?

Василь Мисик
На перший погляд, у кімнаті було досить порожньо. У нічній темряві мерехтів вогонь штучного каміну. На стінах гуляли тіні — дивні створіння і химерні постаті: були тут і орли, що насолоджувалися свободою в передгрозовому небі, шаленів тут і Зевс — він люто вимахував скіпетром, ніби погрожуючи невдячним людям, — вели тут свій танок і незбагненні мавки, мовби запрошуючи до лісового царства — сповненого роздумів, спокою та дозвілля. Придивившись, можна було зрозуміти, що на стіні не лишалося жодного клаптика вільного місця: вона перетворилася на суцільне мереживо з постерів оголених чоловіків, світлин, вирізаних із радянських газет, репродукцій картин Клода Моне та вирізок із журналів. Апофеозом був веселковий стяг, який охоплював значну частину стіни. Саму ж кімнату було обставлено звичайними сучасними меблями: ліжко, робочий стіл, кілька стільців і шафа. Єдине, що не пасувало, містилося посередині: стіл і два крісла. Навіть останній неук збагнув би, що то були речі старовинні та, без сумніву, ручної роботи. Червоне дерево чудово контрастувало зі справжньою позолотою. Крісла гармонували зі столом, а груба чорна шкіра додавала їм моторошності, на диво манливої.

Одне з крісел було зайняте… У ньому незворушно сидів, пильно вдивляючись у вікно, хлопець. У його очах мерехтіли сніжинки — і складалося враження, що юнак стримує себе, тільки б не заплакати. Плечі хлопця прикривав плед із візерунками пісочних відтінків: верблюди та піраміди в Гізі; плед ніби нагадував про літній відпочинок і тепло південного сонця, яке дивним чином опинилось у цій суворій зимній країні. На колінах у хлопця дрімав Распутін — пухнастий сліпучо-білий страшенно ледачий кіт. Клопоту від Распутіна було більше, ніж користі. І лише взимку мурко ставав у пригоді — своїм теплом він міг зігріти будь-кого і був чудовим доповненням до чашки кави, теплої ковдри та збірки маленьких безглуздих віршів.

Зима цього року, як не дивно, почалася вчасно. Люди ще пам’ятали пожовклі дерева й дощі понурого листопаду, а вже з початком грудня все місто вкрилося невагомою периною снігу. Вулиці та сквери наповнила невгамовна дітвора, що кинулася до зимових розваг. Молодь не лишила без уваги озеро, і вже дуже скоро лід нещадно пошматували гострі ковзани. Бабці та дідусі не товклися біля будинків, не грали в шахи — замість цього вони втішалися запашною кавою та міцним глінтвейном на давно забутих побаченнях у затишних кав’ярнях. І лише ввечері на поверхню спливали віра в казку та сподівання на сюрпризи зими. Темними вулицями, яким бракувало тьмяного освітлення ліхтарів, блукало Чекання, зустрічалися Доля з Коханням, відпочивало Натхнення — і всюди панувала Самота.


Третій день снігопад застилав місто. З усіх радіоприймачів лунали заклики про колективне прибирання снігу, попередження про наслідки нічних прогулянок та про подовження вихідних до невизначеного часу. Дітлахи раювали, а влада безсило лютувала — настав час домашніх посиденьок і гостинних візитів. Невеличкими компаніями люди збирались у теплих домівках, щоб насолодитися імбирним чаєм або терпкою кавою, скуштувати смачних тістечок і згаяти час за душевною бесідою.

Тільки не Остап. У його голові шибало безліч думок, яким він намагався дати раду. За плечима — місяць інертного життя, повного роздумів, вагань і розрахунків. Ні на що й ні на кого він не звертав уваги. Лише міркував. І тільки сьогодні, здається, визріло рішення — міцне, непорушне, загартоване розумінням необхідності. На столі лежав клаптик паперу, до якого тепер був прикутий погляд юнака, — клаптик, від якого він не відводив очей. У погляді читалася невимовна туга за нездійсненним. А в непорушності хлопця відчувалось очікування. Здавалося, що Остап просидить так вічність. Першим підвів голову Распутін — він заворушив вухами й пильно задивився в темряву коридору. Остап зрозумів, що хтось товчеться біля дверей, не наважуючись натиснути кнопку дзвінка. Та ось почулася мелодія, кіт м’яко зістрибнув на підлогу і разом з Остапом попрямував до дверей.

— Ну й погода на вулиці! Бррр… Правильно робиш, що не потикаєшся зі своєї будки, — залунало з самого порогу.

— І я радий тебе бачити, Ромцю, — посміхнувся Остап, поцілувавши друга у давно неголену щоку. — Невже там справді так зимно?

— Зимно? Та не те слово! Я вже хотів був вертати додому, але обіцяний прийом у компанії ліпшого друга та «пана Бурбона» примушував іти далі. То що за серйозна розмова у тебе? — запитав Роман, на ходу скидаючи пальто та наскрізь промоклі черевики.

— Мо’ не з порогу? — несподівано знітився Остап. — Справа ж делікатна, а до того маємо і про дурнички потеревенити. Сподіваюся, ти не проти?

— Та мені взагалі пофігу! Дай тільки відігрітися! Кухня ж на місці? — невдало пожартував друг. — Мій, до речі, вже спить, сердега цілісінький день сніг розгрібав на дачі, а завтра йому на роботу зранку. А ще ж ми готуємося до річниці — за тиждень маємо свято, — очі юнака загорілися радістю. — Ти ж прийдеш?

— Звісно, — легко збрехав Остап.

Увімкнувши світло на кухні та заваривши каву, друзі вмостилися зручніше біля вікна, приглядаючись до хуртовини, що не вщухала.

— Ти чув, що Олег покинув свого «купідона»? — зненацька спитав Рома.

— Отакої! Що ж трапилося?

— Кажуть, ніби Назар поцілував його на роботі, коли заносив коханому обід. Поцілунок побачив шеф. І пішло-поїхало. Всі швидко про все дізналися, завелися плітки. Та й стрьомно у нас проявляти свої почуття — потім на вулиці зловлять і зуби будеш збирати, — хлопець важко зітхнув.

— Бодай тим пліткарям! Невже через них тепер розлучаються?! — зирнув здивовано Остап.

— Не знаю… Олег вирішив, що його мають за виродка всі, кому не ліньки, і що в цьому винен Назарко. Сердега вчора всі сльози в нас вдома вилив. А чим утішити? — міркував Роман. — Та й зустрічалися вони не так довго. Може, воно й на краще?!

— Може й на краще…, — відгукнувся луною друг.

Замовкли. Кожен, тихо зітхаючи, думав про своє.

Життя у містечку було прозаїчним і похмурим. Невтомно працювали, чекали на вихідні, тихенько справляли свята і постійно чогось очікували. Усе в цьому місті підпорядковувалося незрозумілому ритмові, заведеному з давніх-давен. Усі були однаково сірими і однаково правильними. Хлопці зустрічалися з дівчатами, дівчата — з хлопцями. Інакше не могло бути. Чи все ж таки були «інші»?

Хлопці здригнулися від пронизливого нявчання. У дверях, докірливо зиркаючи, крутився Распутін, нагадуючи про своє існування і вимагаючи вечерю.

— Обожнюю твого котика, — весело зауважив Роман. — Спить та їсть — оце я називаю справжнім життям!

— Еге ж. Спустошує холодильник швидше за мене, а «на закуску» з’їдає всі дроти у квартирі. Віват ненажерливому пухнастику!

— Не подобається, то віддай мені! Йому в нас буде, як у Бога за дверима, — жартівливо запропонував Рома.

— Може й віддам…, — сумно зітхнув Остап.

— Так я тобі й повірив, — розсміявся Рома, але, помітивши сумний вираз на обличчі юнака, знітився. — Ти чого? Що трапилося?

— Ну якщо ти спитав, то ходімо до кімнати, — підвівся Остап. — Захопи «добродія Бурбона» — з ним буде легше.

Не додаючи світла, Остап вмостився зручніше у кріслі та знову задивився на клапоть паперу. Тим часом Роман, захопивши дві склянки і пляшку, також зайшов до кімнати.

— Хочеш інтиму у темряві? — пожартував друг.

— Та ні, — замислено відповів Остап. — Маєш рацію — увімкни світло.

З появою освітлення кімната змінила свої кольори. Всюди переважав шоколадний колір, і лише яскравий колаж на стіні кидався в очі яскравими барвами. Кожен, хто тут бував, почувався затишно. Рома перехилив пляшку — і рідина весело полилася у склянку. Щойно зробивши перший ковток, Роман помітив папірець. То був квиток на поїзд до столиці.

— Знову по роботі?

— Знаєш, тут така справа…, — знітився Остап.

— А де зворотній квиток? — поцікавився друг.

Остап мовчав, похнюпившись. І враз заплакав. Сльози текли швидкими струмками, а юнак навіть не намагався їх стримати чи втерти долонею.

— Старий, ти чого? — вражено прошепотів Роман.

— Та нічо’, — ковтаючи сльози, видушив з себе Остап. — Мушу тобі все розповісти, друже.

— То заспокойся і розповідай. Ми з тобою знайомі все життя, весь час ти був поруч. Хіба я чогось не зрозумію тепер?!

Запала тиша. Роман чекав, поки друг заспокоїться і поведе оповідь. Схлипуючи, Остап збирався з думками і міркував, з якого боку краще зайти.

— Гаразд. Слухай і спробуй мене зрозуміти, — врешті-решт почав хлопець. — Я втомився від такого життя. Мені 25, а що я маю? Авжеж, власне житло і непогану роботу… Але ні хлопця, ні перспектив до того, — зітхнув юнак. — Місяць тому мені запропонували непогану роботу в столиці — цікаві проекти, мінімум відряджень, своє окреме житло в центрі, неподалік від офісу. Маю знайомих там, тож не пропаду. А тут залишаю тільки тебе з Максимом. Що скажеш, друже, на такі новини?

— А що тобі відповісти, Остапе? Багато чого очікував, але такого… Я розумію: з твоїми здібностями колись це мало трапитися, але ж не так несподівано! З іншого боку, ти ж розумієш, що велике місто ламає і спустошує людей?

— Звісна річ, здогадуюся, що буде нелегко…, — похмуро відповів Остап.

— Хех! «Здогадується» він… Та ти нічого не тямиш! — Ромця несподівано розлютився. — Гадаєш, що коли столиця і хлопців «хоч греблею гати», то всі побіжать за тобою?

— Та хіба я за хлопцем туди подамся? — зітхнув Остап. — Зрозумій, мені тут усе остогидло. Дні подібні, мов дві краплі води. Це міщанське пекло, з якого потрібно тікати світ за очі! Хіба тобі до вподоби таке життя?

— Дурний піп — дурна його молитва! — не піддавався Роман. — Рідний край гріє. Коли ти вже це затямиш?

— Рідний край — це там, де затишно, де на тебе чекають, — твердо промовив юнак.

Прудко підхопившись, Остап підійшов до вікна. На вулиці було безлюдно. Лапатий сніг сипав, мов із відра, запорошуючи все довкруги. Хворобливі плями ліхтарів нагадували про вовтузіння життя. Хлопець дивився в далечінь, ніби розтинаючи поглядом сніжну завісу. Склянка в руці тремтіла — а в ній віддзеркалювалося те, що коїлось у його серці.

— Що ж буде далі? — нагадав про свою присутність Роман.

— Тобто? — не обертаючись, запитав Остап.

— Ну, це дуже просто! Що буде, коли тобі не пощастить?

— Все вийде на краще! — впевнено відповів Остап. — Ось побачиш. Потрібно лише наважитись і трохи почекати.

Ромця обережно поставив склянку на стіл і підійшов до друга.

— Ти хоч не забудеш про нас, дурнику? — ніжно спитав друзяка.

— Та забудеш такого! — засміявся Остап. — Не сердься на мене, друже. Ти й сам розумієш, що мені це потрібно. Не чоловіка я їду шукати в столиці. Пошуки себе, свого місця — ось кінцева мета.

— Хіба ти досі не знайшов «свого місця»?

— Не знаю. Але скоро з’ясую. Пам’ятаєш, коли ми вчилися в школі, ти в усьому був кращий за мене? А скільки дівчат за тобою тинялося? Бідні, вони навіть не підозрювали, яке на них чекає розчарування, — Остап тепло всміхнувся. — Я завжди намагався наздогнати тебе, і з роками ми зрівнялися майже в усьому. Різниця лише в тім, що в тебе є Макс, а ще — затишок, яким ти задоволений.

— А тепер іще й Распутін, — зрадів Роман.

— І халявне житло, — докинув Остап.

— Як це?!

— А так! Хіба я не бачу, що знімати квартиру вам важкувато? А коли я поїду, ви можете переїхати сюди — звичайно, грошей я з вас не візьму.

— Дякую, — понуро промовив Роман.

Хлопці повернулися до крісел. Остап, вирішивши, що музика не завадить, увімкнув пісню навмання. Тишу заповнив голос старенького Сальваторе Адамо — він співав про сніг, який падав. Tombe la neige...

Хлопці поринули у світ спогадів. За роки міцної дружби їх назбиралося достобіса. Траплялися, звісно, сварки й непорозуміння, але то все були дрібниці. Одне для одного вони стали більшим, аніж звичайні друзі. Траплялися важкі сповіді, але хлопці завжди знаходили розраду та допомогу.


Заприятелювали вони ще в першому класі. Сіли після святкової лінійки за одну парту — і більше не розлучалися. Всі завдання та справи ділили порівну, не здогадуючись тоді, що були «іншими». Обидва стрункі й однаково привабливі. Тільки Остап був дещо закритою дитиною, весь час заносився у думки, завжди тримався осторонь від загальних розваг. Роман, на відміну від приятеля, користувався авторитетом і — на додачу — прихильністю дівчат. Вони, мов бджоли на мед, летіли на хлопця і намагалися привернути до себе його увагу. Та марно — все закінчувалося на флірті та й навіть пізніше, вже в старших класах, не заходило далі. Скоро юнаки зрозуміли (кожен окремо), що дивляться у бік хлопців. Відтоді спільна риса назавжди зміцнила дружбу.

Згодом Роман швидко знайшов собі хлопця — ним став перший-ліпший юнак, з котрим познайомився. Палкі почуття перетворилися на звичку, яка дотепер тримає їх разом. Завели спільних друзів, влаштувалися на роботу — почалося тихе сімейне життя. Про таку ідилію багато хто мріє. На відміну від друга, Остап не кидався на шиї всім юнакам, які траплялися на шляху, а все чогось шукав, сподіваючись на «одного і назавжди»…

Спорожніла пляшка ніби натякала на завершення вечора. Роман почав збиратися, щоб не виходити надто пізно. І хоча надворі нікого не було, обережність змушувала не баритися в гостях і швидше повернутися додому — до обіймів коханої людини.

— Я завтра вихідний, — на прощання сказав Роман. — Можемо десь зустрітися на каву, а ввечері й Макс підтягнеться. Як тобі пропозиція?

— Можна, — промовив Остап задумано. — Я вже звільнився, тому часу «на себе коханого» маю вдосталь.

— Тоді добраніч, друже! — поспіхом поцілувавши друга, Ромця зник за дверима.


Годинник вибив одинадцяту годину. О такій порі Ос­тап іще не лягав спати. Кинувши погляд на самотній квиток до невідомого, він вирішив прогулятися. Зрештою, сніг завжди вабив його неспішними мандрівками та глибокими роздумами. За такої погоди хлопець відчував себе справжнім, глибоко самотнім, але при цьому сповненим рішучості й сил. Тепло вдягнувшись, юнак вийшов.

В обличчя війнуло колючим холодом, який нама­гав­ся пірнути до найменшої шпаринки в одязі. Ноги провалювалися по коліна в кучугури — важка хода швидко знесилювала. Неквапом Остап звернув з широкої дороги туди, де ще декілька днів тому видніла непомітна стежка, яка вела до центральної вулиці міста. Тепер на тому місці лежала суцільна снігова ковдра, що сходилася межею з низенькими кущами. Усе навкруги нагадувало білу глазур дерева, будівлі, автівки… Жодного іншого кольору. Нарешті на обрії з’явилися обриси широкої вулиці, що більше скидалася на проспект. Потроху юнак пробирався крізь заметіль, ніби щось вишукуючи та на щось сподіваючись. У жодному з провінційних магазинів не горіло світло. Навіть кав’ярні зачинилися раніше, ніж звичайно, — певно, власники вирішили, що відвідувачі нададуть перевагу домашньому відпочинку.

Несподівано хлопець відчув чиюсь присутність, хоча вулиця лишалася безлюдною. Хоча ні… Пара очей спостерігала за ним із кожного кутка. Остап прискорив ходу, але не міг збагнути, кому було цікаво споглядати за ним у таку погоду? Несподівано він побачив перед собою «Це». Істоту було ніби зіткано з диму й думок: неосяжна, легка, невагома. Вона дивилася на нього, намагаючись зазирнути до дна душі. У її погляді не відчувалося ні тепла, ні уваги. Лише сум та цікавість.

— Ну, ось і зустрілися, — розтягуючи слова, вимовила мара.

Хлопець закляк. Він розумів — хоч і не знав, хто перед ним постав, — що порятунку немає. Рій думок завирував у голові. Ні, страху не було. Лише відчуття приреченості.

— Ти хто? — пошепки спитав хлопець.

— А ти мене не впізнаєш? — запитанням відповіла химера.

— Та щось не пригадую, — спробував відбутися жартом Остап. — Може, десь і зустрічалися.

— Хіба? — з удаваним подивом усміхнулася примара. — Які ж ви, люди, дурні! Не зустрічалися ми з тобою, хлопче, ніколи. Я — це ти, а ти — це я. Крапка! Усе дуже просто. Роками я живу з тобою, все життя крокую поруч. Не раз ти намагався мене відігнати — та марно.

— Це вже занадто…

— Нічого не «занадто». Затям — ти без мене не можеш. Я — мов той вірус, що потрапив до слабкого організму. Але з часом ти звикаєш до вірусу, підлаштовуєшся під нього, дозволяєш спустошувати себе. О, так! І навіть не намагаєшся його уникнути: що більше він розповсюджується, то складніше його вивести. Зрештою, ти перестаєш бути собою: лишаєшся порожньою склянкою, наповненою по вінця мною.

— Так що ж ти таке насправді?

— Подобається? — криво посміхнулося марення. — Чекай, це ще не все. Коли ти порожнієш, то жодна річ не може виштовхати мене з тебе. Я — наче цемент, що міцнішає, та сила якого неперевершена.

— Розумію тебе, Самото, — зітхнув хлопець. — То коли я тебе «підхопив»?

— Від самого народження. Спершу боровся: твій імунітет намагався придушити мене, приховати. Потім ти закохувався, втрачав надію і терпіння, а тепер склав зброю.

— Та я ж хотів.. Просто було очевидно, що нікому я не потрібен. Що почуття — то зайве у цьому світі.

— Не досить хотів! Дурість — нарікати на когось. Вини тільки себе. Як це тепер роблю я. Колись давно ми з Надією були сестрами. Я не приносила людям горя. Допомагала. Давала світло там, де його вже не чекали, встеляла вірний шлях тим, що ступили на хибну стежку. Та потроху люди почали забувати про наше існування. Вирішивши, буцімто можуть жити без почуттів, вони збайдужіли, зневірилися. Наразі тільки Надія продовжує боротьбу. Але марно. Час мине, вона втомиться…

— Не вірю!!! — вигукнув хлопець. — Ти брешеш!

— А який сенс брехати? Поки ти продовжуєш мною хворіти, не зможеш побачити головного.

— Головного? Це що таке?

— У кожного головне — своє, можеш мені повірити. Твоє «головне» ще не визріло. Ти в пошуку, і насамперед — себе. Головне — в усіх воно спільне і водночас у кожного своє.

Вони замовкли. Приглядалися одне до одного. Самота з цікавістю позирала на Остапа, ніби дивуючись змінам виразів на його обличчі. Остап же перетравлював почуте. Хіба він постійно не намагався уникнути відчуття самоти? З роками це ставало дедалі важче робити — та все ж він намагався! І що? Який результат? Самота весь час крокувала поруч, навертаючи його на сторону знедолених та зневірених. Виявилося, що на самоту він хворіє давно, і з кожним новим розчаруванням вона відкидала його далеко від одужання…

Схаменувшись, хлопець уже нікого біля себе не побачив. Розчинилася? Щезла? Мабуть, причаїлася в очікуванні нової життєвої хиби юнака, щоби просунутися ще глибше в ослаблений організм.

Хуртовина, тим часом, не вщухала. Здавалося, навіть розійшлася ще більше, ніби викликала хлопця на двобій. У далечині замерехтів чудернацький вогник. Сподіваючись, що попереду кав’ярня, хлопець рушив на мерехтіння — кортіло ковтнути теплої кави. Проте до вогника довелося йти мало не годину. На жаль, то була не кав’ярня.

Під розлогим деревом, що влітку все навкруг вкривало величезною тінню, сидів і грівся біля вогнища дідусь. Густе скуйовджене неохайне волосся, лахи замість одягу — все наводило на думку, що то був звичайний безхатько. Але чому він не ховався від холоду? Чому дозволяв вітрові розвівати пасма? Чому ковтав дрижаки?

Помітивши хлопця, дід усміхнувся та ніби погукав його поглядом. Остап збентежився. Вистачило й дивної зустрічі з маренням; єдине, чого йому справді хотілося, — це опинитись у своєму затишному ліжку; авжеж, одному — та все ж у теплі! Одначе цікавість і жалість до старого взяли гору, і не лишалося нічого іншого, як підійти.

— Гріємося, діду?

— Та ні, чекаю…, — почувся тихий шепіт.

— Господи, що ви кажете! В таку погоду тільки чекати!

— Чекати, хлопче, ніколи не пізно, особливо ж коли впевнений, що чекаєш не марно.

— І на кого чекаєте?

— А ні на кого! Просто собі чекаю. Пантрую.

Остап замислився. Він розумів, що це — чергова мара, яка щезне так само, як і Самота. Різниця була лише в тому, що всім своїм нутром хлопець хотів, щоби Самота залишила його та більше не переслідувала, а от Чекання йому стало шкода. Пильні сірі очі, стареча постать, загублена в лабіринтах містечка.

Хлопець намагався дібрати слова у відповідь, але тільки-но зібрався заговорити, як міцний клубок став у горлі.

— І давно чекаєте? — нарешті вичавив із себе Остап.

— Зеленої думки не маю. Інколи думаю, що ще трошки лишилося, а буває — надходить почуття, що чекаю вже вічність і немає тому кінця. Справа ж не у чеканні! Ні, то було б надто просто. Кінцева мета — ось що дає сили на очікування. Роками ти на щось чекав, на щось таке, чого й сам тоді ще не знав. У життя приходили друзі, вороги, нетривке кохання та відчай. Але всьому — своя ціна. Ти гадаєш, що кінець твого чекання — той клаптик паперу, залишений вдома. Та все ж ти помиляєшся. Чекатимеш нових можливостей, товаришів і — знову ж таки — неосяжного кохання. Дивно, еге ж?

— І що я на це мушу відповісти? — зітхнув хлопець, усвідомивши раптом химерність свого існування.

— А я не вимагаю від тебе відповіді. Я ж розумію, що я — зайве. Дія — нею повниться життя. Але й без мене тяжко…

Знову запала мовчанка. Дідусь палицею перевертав гілки у ватрі. Полум’я здавалося дедалі вищим, ширшим і водночас вабило теплом. Остап думав про своє: кого чекав, на що не дочекався, чому щось втратив і до чого так і не прийшов. Зненацька обидва почули кроки. До них наближалася тінь, яка різко вимальовувалася на тлі сліпучо-білого снігу. Щось знайоме здалося в її обрисах: непевна хода, різке, ніби обпечене всіма вітрами обличчя, знайомі руки. Вона нагадала юнакові колишнього хлопця, почуття до якого були найтеплішими та найбільш довірливими. І все ж таки, то був не він.

— Можна до вас? — байдужо спитала мара.

— Сідай, чого ж, не проженемо, — лагідно запросило Чекання.

— Тепло тут у вас…, — кинула мара.

— Хто ти? Чому ти мені здаєшся знайомим? — спитав хлопець.

— Я Спогад, що загубився. Не вберегли. Тепер никаю у просторі, шукаю спокою, щоб відлетіти.

— Мій Спогад?

— Якби ж то… Хіба мало люди втрачають можливостей, створюючи уламки пам’яті, що вирують у пітьмі? Тобі я здався колишнім, комусь видамся родичем, а буває, що бачать у мені й ворога. Я слабкий, та все ж існую, ніби маленька зачіпка на вовняному светрі чи неохайна волосинка в розкішній зачісці. Лише Час має владу сховати мене — та все ж не знищити. І я виринатиму знову і знову, нагадуючи про втрачене й нездійснене.

— А може, слід просто зачекати? Тоді й це мине…, — припустило Чекання.

— Ти не розумієш, — зітхнув Спогад. — Так себе вибудовують люди. Вони намагаються покохати, хоча зовсім у тому не тямлять. Сподіваються знайти вірного друга — але втрачають його за першого ж випробування. О, так! Випробування вони собі знаходять самі. Для нас це так просто — не заважати одне одному, а для них — суцільні боротьба та страждання. Все життя існують поруч із тобою, Чекання. На всьому шляху розкидають друзки пам’яті, які з часом перетворюються на нас — на Спогади. Що поробиш, так їх влаштовано. І що найхимерніше, це — їхній вибір.

— Це не вибір, — почав хлопець. — Це обставини. Адже ми лаштуємо своє життя, але й довколишнє середовище свої умови диктує. Ламаються ілюзії, мрії, реальність. То хіба лише ми самі в цьому винні?

— Так, винні, бо не вмієте чекати, — усміхнулося Чекання.

— Ти все про своє «чекати» торочиш, — дорікнув Спогад. — Хіба цього досить, аби бути щасливим? Неначе все стоїть лише на тобі… Ні, тут потрібно щось більше — те, на що люди не здатні.

— І що ж воно таке, оте «більше»? — озвався хлопець… та вже нікого не побачив біля себе. Постаті зникли — і, якби не багаття, що весело потріскувало під деревом, то можна було би припустити, що нікого він і не зустрічав…

Здавалося, що все стало на свої місця: усвідомлення того, що життя він проживав неправильно, навалилося важкою мармуровою брилою, яка віддавала приреченістю. Далебі, все життя виявилося купкою маленьких друзок — спогадів, що хаотично, вперто не складались у щасливу картинку буття…


Поглянувши на годинник, Остап зрозумів, що вже далеко за північ, тож, струсивши з одягу сніг, неквапливою ходою рушив додому. Праворуч височів коледж. З пам’яті виринули дзвоник і гамірлива юрба, що під час перерви висипалася на подвір’я погрітися під променями сонця або поспіхом проковтнути грінки, заздалегідь приготовлені мамами, які збирали дітей до коледжу.

Саме в цій будівлі він зустрів своє перше кохання — тоді якраз закінчував другий курс. То був хлопець, що вчився курсом старше. З’явився він навесні — перейшов з іншого коледжу. Казали, буцімто він із «неблагополучної» сім’ї, та й оцінки накульгували. Утім, новенький не звертав уваги, і скоро про це всі забули. Вродливця звали Арсеном. Високий на зріст, зі стрункими ногами та виразними м’язами під футболкою, яку завжди прикривав жакет. Звісно, за таким красенем почали упадати майже всі дівчата, та й взагалі до його персони виявляли зацікавленість усі. Однак Арсен ніби не помічав роїння навколо себе, не хотів ні з ким товаришувати, а після занять ніколи не лишався, на гуртки не ходив і не складав компанії звичним для учнів прогулянкам після занять. Подейкували, що єдиною відрадою для Арсена був тренажерний зал, де він проводив увесь свій вільний час.

Остап не раз задивлявся на постать юнака в натовпі та проводжав його поглядом до зупинки, де Арсен чекав на свій автобус. А вечорами, втупивши очі у білу стелю, він уявляв Арсена поруч, ніби тримав його за руку. Таким майбутнім він марив щовечора, згадуючи виразні вилиці на обличчі юнака та заповнюючи закохане молоде серце.

Це трапилося в один із травневих днів. Останнім заняттям була фізкультура. Після традиційного футболу хлопці, не перевдягаючись, розбіглися по домівках. Остапа було задіяно в концерті, тому він мусив залишитися на репетицію. Зайшовши до роздягальні та скинувши з себе одяг, хлопець помітив у кутку спортивну сумку, забуту, напевно, одним із одногрупників. Несподівано рипнули двері, і Остап побачив Арсена з іншої групи.

— Ти тут червоної сумки не знаходив? — запитав юнак.

— Отже, це твоя, — поглядом показав Остап на забуту річ у кутку. — А я вже хотів її на вахту віднести.

— Дякую, — буркнув Арсен і пішов по свої речі.

Остап задивився на хлопця. Він був схожий на янгола, який не усвідомлює своєї вроди та чарівного сяйва. Пшеничне волосся, неохайно розкуйовджене, ніби підкреслювало зневагу до модних сучасних зачісок. Ноги Арсена справді були довгі, стрункі з виступаючими м’язами та жилами, які радше пасували би бігунові. Під коротенькими спортивними шортами, більш подібними до плавок, вочевидь, не було нічого. Навіть не придивляючись, Остап зрозумів, що природа добре попрацювала над юнаком усюди. Поспіхом натягнувши штани, хлопець прикипів поглядом до міжніжжя Арсена, розуміючи, що починає збуджуватися. Несподівано юнакові стало дуже незручно, забракло кисню. Арсен, перехопивши погляд Остапа, посміхнувся. Так вони і стояли, дивлячись одне на одного. Певно, минула вічність, перш ніж Остап порушив мовчанку.

— Може, прогуляємося? — ковтаючи звуки, хрипко запитав він.

— А давай! — розглядаючи хлопця, відповів Арсен. — Куди підемо?

— Можемо до кафешки або на озеро. Ти сам куди хочеш?

— А про мене! Головне — вийти з цього пекла, — лагідно усміхнувся хлопець.

Остап заметушився, збираючи свої речі. Арсен його не квапив і з неприхованою цікавістю розглядав юнака.

— От тільки маю відпроситися з репетиції, — згадав Остап і, заплутавшись в одязі, гепнувся на підлогу.

— Не біда, — засміявся Арсен, простягаючи руку хлопцеві. — Але нічого собі не зламай. Я почекаю на подвір’ї, а ти не барися.

За десять хвилин хлопці вже крокували в бік озера. Вітерець куйовдив волосся, а тепле весняне сонце приємно зігрівало. Наблизившись до озера, вони вирішили обійти його берег і помилуватися тихими плавнями. Гомоніли про все на світі: про дитячі роки, вподобання, улюблені місця і друзів. Розмова линула легко й невимушено. Щоправда, Остап був обережним, адже не знав поглядів Арсена і не міг передбачити подальшу реакцію на свої одкровення.

Після прогулянки юнакам закортіло пообідати, тож вирішили завітати до піцерії неподалік від того місця, де жив Арсен. Дорога пролягала повз недобудований житловий квартал — кожна нова влада обіцяла добудувати його, але обіцянки залишалися винятково у промовах. Хлопці з удаваною цікавістю роздивлялися давно знайомі будівлі та зруйновані часом господарські приміщення. Остап, пригадавши історію дитинства, пов’язану з цими спорудами, зупинився і почав оповідати. Арсен, тепло всміхаючись, хвилин п’ять слухав, не наважуючись зізнатися, що йому не вельми цікаво, а потім зненацька притиснув Остапа до себе. Так вони і стояли: Арсен міцно обійняв нового друга, ніби намагаючись захистити малюка від життєвих негараздів, а Остап, що, отетерівши, губився в Арсенових обіймах, немовби хотів у них потонути.

Минуло кілька хвилин, що здалися хлопцям вічністю; Остап, підвівши голову, зазирнув в очі янголові, який покірно склав крила та опинився серед людей. Несподівано хвиля відваги підхопила хлопчину, тож він, міцніше пригорнувшись до Арсена, потонув у невагомому поцілунку. Отак, забувши про все, вони тулились один до одного серед недобудованого кварталу — дві істоти, не прийняті жорстоким світом. Минали хвилини, а пара, не помічаючи нічого навкруги, продовжувала поцілунок. Нарешті Арсен, оговтавшись, відпустив Остапа.

— Можемо піти до мене, — запропонував він.

— Чи не зарано? — сотні маленьких бісиків затанцювали в Остапових очах.

— Тю на тебе! Дурненький! Просто замовимо піцу та поваляємося в ліжку або кіно подивимось.

— Ааааааа… Ну фільм — це добре, — очі хлопця не переставали усміхатися.


Так Остап пішов за Арсеном. Збиралися подивитись кіно, а прожили разом два роки…

У маленькому містечку дорослішаєш досить рано. Прагнення знайти себе у житті швидко гартує молодь. Обидва влаштувалися на підробітки, закінчували навчання та будували своє маленьке затишне гніздечко. Збулася мрія Остапа про тихе щастя, що не потребує звірянь на кожному розі, проте завжди була впевненість, що вдома на тебе чекають. А почуття, що ти комусь потрібен, і усвідомлення власної значущості були для юнака найвищою винагородою у житті.

Так минали у спокої їхні дні. Вряди-годи до них заходив Роман, а коли він знайшов собі хлопця, почали навідуватися в гості один до одного, вчотирьох вибиралися на природу та святкували дні народження. Найбільше хлопцям подобалося проводити разом вечори. Коли нічні сутінки огортали місто, вони, не вмикаючи світла, лежали поруч, всотуючи тепло коханої людини, мандрували кольоровими світами мрій, ділилися спогадами або просто насолоджувалися тишею, яка була кращою за будь-яку мелодію. Остап обожнював засинати на Арсенових грудях, що рівно здіймалися, дослухатися до биття закоханого турботливого сердечка, притискати до своєї щоки мужню руку. Найчастіше юнаки засинали пізно, бо Арсен — який просто відпочивав та переважно вдавав, ніби спить, — рвучко підхоплювався та підносив Остапа до вершин насолоди. Тоді від ніжного янгола не лишалося й сліду. У запалі та нестямі юнак був подібним до титана, що нарешті отримав свободу, скинувши з рамен небесне склепіння. Атлант, розправивши плечі, хотів цілковито володіти Остапом і, спрагло цілуючи вуста та жадібно вивчаючи тіло, у шаленому двобої отримував здобич. У такі хвилини Остап переставав належати собі та цілковито перебував у владі титана. Їхні різкі та вольові рухи нагадували борню, що мусить тривати вічність. Кожен м’яз, кожна клітинка тіла боролася, намагаючись перемогти у битві. Згодом, знесилені, вони падали, мов підкошені, й довгий час пестили одне одного, не промовляючи ні слова, ніби страхаючись порушити священне, та все ж таки заборонене таїнство.

Так спливали їхні дні: в коханні, довірі, повазі. Майже все робили разом — ходили на прогулянки, до магазину, відвідували кіно та гуляли парками. Затишний куточок, здавалося б, ніщо не похитне. Вечорами Арсен готував смачні страви, а Остап, повертаючись додому, влаштовував неперевершені сеанси масажу, що закінчувалися запеклими поєдинками в ліжку та спільним прийманням душу. Під теплими краплями хлопці милувалися тілами, бавилися, мов дітлахи, мильними бульбашками або просто горнулись один до одного.

Сімейне щастя, мов терновий вінок: поки добряче не поколешся, не надягнеш. Першим шипом у тому вінку став Роман. Арсенові не подобалося, що його хлопець приділяв багато уваги найкращому другові. Не бажаючи ні з ким ділити Остапа, Арсен часто сварився з ним, тож найкращі друзі мусили спілкуватися потайки. Роман усе розумів, тому не дуже ображався на друга й навчився радіти мінімуму уваги, що стала тепер йому перепадати.

Минали місяці, і Остап помітив, що Арсенові з ним нудно. Та хоч би що робив хлопець, Арсен із кожним днем ставав похмурішим і сердитішим.

Якось увечері хлопці вечеряли. В тиші. З кожним новим днем вона все менше нагадувала приємний спів і все більше — важку завісу, що відділяла закоханих.

— Ти майже нічого не їси, — порушив мовчанку Остап.

— Та щось немає апетиту, — кинув у відповідь хлопець.

— Ну, то давай закінчувати з вечерею. Може, твій улюблений серіал подивимося?

— Уже тисячі разів дивилися. Остогидло.

— А давай разом ванну приймемо? Зі свічками… Давно вже не було цього, — боязко запропонував Остап.

— Набридло. Остогидло.

— Тоді я вже й не знаю… Арсенчику, що відбувається? Я розумію, що розмаїття у нашому житті бракує, але ж ми разом! Ми сім’я! Коханий, давай кудись поїдемо на відпочинок. Я бачив, що в столиці цікавий фестиваль проходитиме. Чом би й ні?

— Не побут мені набрид, Остапе. А ти сам!

Остапа ніби підкинуло струмом. Він не міг дібрати слів, та що там — не знав, що відповісти людині, яка ще вчора, перш ніж заснути, казала, що кохає, сьогодні ж вранці розбудила поцілунком. Тож зараз, уклякнувши перед найріднішими очима, він не міг повірити власним вухам.

— Арсене, що ти кажеш?!

— Ти завжди однаковий! — випалив хлопець. — До нашого знайомства, нині. А що буде далі? Гадаєш, я не знаю, що ти продовжуєш водити дружбу з отим своїм Романом? Га?! Чим різниться наш учорашній день від сьогоднішнього? Боже!!! Та навіть секс однаковісінький! Скоро взагалі на тебе стояти не буде! Ти ніколи не думав запросити третього? Чи навіть жити втрьох?

Остап, похиливши голову, не міг скласти відповідь. Лише два струмки прозорих сліз бігли з очей. У голові зринали щасливі спогади спільного життя, яке раптом видалося чужим, ніби прожитим кимось за нього, та недосяжним. Мовчанка перетворювалася на міцну кригу, що навіювала холод безвиході. Нарешті, підвівши голову, Остап запитав:

— Я зрозумів тебе. Що ж ти пропонуєш?

— Гадаю, ти й сам здогадуєшся, що певні речі мусять змінюватись або доходити кінця. І все має відбуватися вчасно.

Хлопець нічого не відповів. Неквапом підвівся і пішов геть.

Сутеніло. Остап проходив давно знайомими місцями, пригадував спільні моменти з Арсеном та все ж не міг скласти все до купи. Здавалося, ніби одним необережним рухом щаслива картинка розбилася на мільйони уламків. Важезний молот гупав у голові, не даючи заспокоїтися. Помітивши вдалині будинок Роми, юнак поквапився до останнього маяка порятунку.

— Можна переночувати? — навіть не привітавшись, спитав Остап.

Побачивши глибокий розпач на обличчі друга, Ромця без зайвих запитань завів його до квартири.

— Тільки тихо — мій уже спить. Поговоримо зранку.

Уляглися. Остап ще довго не міг заснути. Спогади й почуття душили його у пітьмі, і юнак, не стримуючи себе, тихо плакав.

На ранок Остап дочекався, поки Арсен піде на роботу, зібрав свої речі й пішов. Пішов тихо, нечутно, без сцен та скандалів, не зачаївши в серці нічого лихого. Лише забирав із собою зневіру в коханні, що вперше — і так сильно — обпекло.


І от нині, цієї зимової ночі, побачивши коледж, Остап сумно посміхнувся. Ні, до колишнього хлопця не залишалося звички, почуттів чи образи. Але згадка про втрачене перше кохання — не з найприємніших.

Юнак прискорив ходу, відчувши, що задубів від холоду. Вдома чекав невдоволений Распутін, який не розумів, де це носило хазяїна до другої години ночі.

— Весела нічка видалася, — мовив Остап котові. — А про тебе я геть забув. Вибачай мені, друже Распутін. Зараз тебе погодую.

Кіт, уловивши магію знайомих слів, чкурнув на кухню. Всипавши улюбленцеві котячого корму, юнак зайшов до кімнати, оглянув байдужим поглядом стіни та вирішив готувати валізи до мандрів. Хоч як не хотілося, а сон все одно не йшов. Тож, спорожняючи шафи, Остап швидко заповнював свою валізу. Розгублено блукаючи в думках, вирішив взяти в дорогу лише необхідне, а решту придбати вже у столиці. Коли все більш-менш було складено, хлопець сів до свого улюбленого крісла й замислився. Збігали хвилини, а спокій десь забарився. В пітьмі не лунало жодного звуку, крім розміреного дихання юнака.

Та все ж він був не сам. Пара очей, що пильно дивилися на вулицю крізь вікно, нарешті повернулись у бік кімнати і прикипіли до хлопця. Шурхіт біля вікна змусив Остапа підвести голову. Нічне сяйво, що зазирало до помешкання, освітило обличчя незнайомки.

— Остапе, — тихим шепотом озвалася постать.

— Знаєш, я стількох уже зустрів цієї ночі, що здивувати мене буде складно.

— Остапе… Ти ще такий юний, крихкий, тендітний… Мені ти нагадуєш пластилін, який мусиш власними ж пальцями розім’яти. Я не ворог тобі, я на твоєму боці в тій борні, що точиться вже досить довго. Наша робота ще принесе свої врожаї, Остапе. Ось побачиш, — ледве вловимо промовляла дівоча постать.

— А я думав, що я один… Та хіба то боротьба? Звичайне життя зі своїми хибами та перешкодами.

— Ой ні, хлопчику мій! Не так усе, і ти таки не один. Я — твоя помічниця. Без мене тобі вкрай скрутно було б. Я малюю тебе, ти — твориш мене. І скажи тепер, що це кепсько?

— Натякаєш на те, що ти — Доля? То скажи: чому ти така безталанна? Навіщо ти відвернулася від мене?

Доля тяжко зітхнула і присіла на краєчок вільного крісла.

— Бо ти припинив мені допомагати. Люди часто вважають, що все залежить тільки від мене. Покладаються на Долю, а самі нічого не роблять, щоб досягнути змін на краще. Але ти обрав вірний шлях. Цей квиток — твоя перша допомога мені після тривалої перерви. Не зупиняйся. Дій. Покладайся не тільки на мене, але й не забувай, що я завжди поруч.

— Можливо, ти маєш рацію… Скажи: всі ці сьогоднішні зустрічі — то моя уява чи щось таки було насправді?

— Звісно, все це — твій внутрішній світ, але хто може знати, що це не насправді?

— Де мені знайти тебе наступного разу? — поспіхом спитав Остап, помічаючи, що марення починає зникати.

— Твоє серце гаряче і вже відкрите для кохання. Там мене і шукай…

2

Вокзал, мов роздратований вулик, не вгавав ні на мить. Сотні людей никали, мов заклопотані бджоли, не помічаючи одне одного. Та все ж у цьому гармидері відчувався дивний лад, вибудуваний роками, і здавалося, що ніяка сила не в змозі порушити його. Уздовж привокзальної площі розсипалися кіоски. Чого тут тільки не було: страви, напої, знаряддя для саду й городу, засоби гігієни… Авжеж — купуй все, що захочеш, аби були гроші!

Гучномовець щохвилини повідомляв про відправлення і прибуття потягів, розклад руху приміських електричок і хрипко вигукував оголошення щодо втрачених чи знайдених речей.

На одному з порожніх перонів стояла трійця юнаків — вони про щось сперечалися.

— Казав я тобі, не треба було так поспішати! — невдоволено сопів Рома.

— Та годі вже. Головне — не спізнитися, а почекати трохи можна, — безтурботно сказав Сашко, хлопець Роми.

— І я так думаю! Ти ж знаєш, що тих потягів не зрозумієш: то вчасно прибувають, то спізняться, а то їх і взагалі скасують, — втрутився в суперечку Остап.

— Хто твій поїзд скасує? Це ж не електричка… — зауважив Ромця. — Чи вже нетерплячка бере, щоб чкурнути від нас?

— Та ні… Я просто хочу, щоб усе вийшло якнайкраще.

— Ну то стій собі та чекай, — буркнув друг.

— Остапе, ти щось у дорогу поїсти взяв? — спитав Сашко.

— О, точно! Дякую, що нагадав. Ви тут подивіться за речами, а я хутко збігаю до магазину.

— Добро. Тільки візьми мені ще цигарки, — гукнув Рома.

Хлопці лишилися вдвох на пероні. У блакитному зимовому небі витало шмаття хмаринок, ніби зварених із сірої сталі. Поодинокі голуби в пошуках теплого порятунку залітали під дах вокзалу або просто тулилися ближче до будівлі на порожніх ґанках.

— Як гадаєш, він знайде те, за чим їде? — турбувався Рома.

— Здається, вже знайшов — роботу ж йому начебто запропонували добру.

— Та я не про те. Робота… Вона й тут у нього була нівроку. Ти ж розумієш, що Остап їде туди не за цим. Йому аби одному не бути.

— Ну, не знаю, — розтягуючи слова, відповів Сашко. — Якщо він по кохання їде — то хворий на всю голову. Знаємо ми той Київ! Як наслухаєшся тих історій, то взагалі не хочеться їхати туди, щоби навіть погуляти. Стосунки ж на дорозі не валяються! Тим паче, коли йдеться про таких, як ми. Це ж праці сила-силенна! Скільки ми з тобою гарували, сонечко, а ти все одно неслух, — тепло всміхнувся юнак.

— Сам такий! — весело не погодився Ромця. — Я й сам тебе перевиховую майже щодня!

Хлопці принишкли, помітивши розпашілого Остапа, що нісся з пакунком у руках. На колії почувся розмірений стукіт коліс і свисток машиніста — прибував потяг: традиційно синього кольору із жовтою смужкою. Збавляючи оберти, колеса гальмували рух, і двері першого вагону невдовзі опинилися перед обличчями юнаків. Літня панянка в однострої, відчинивши дверцята, відкинувши додаткову сходинку та протерши ручки по обох боках входу, завмерла в очікуванні перших пасажирів.

— Кидай речі в купе та повертайся до нас, — запропонував Сашко.

— Бачиш, скільки речей? Може, хтось мені допоможе?

— Ну, гаразд, — не вельми охоче погодився Рома.


Звісно, Остапове купе було ще порожнім. Швидко розмістивши речі, хлопці вистрибнули з вагона до Сашка. Поки вони були всередині, перед дверима вишикувалися пасажири з квитками напоготові. Тож юнаки вирішили прогулятися пероном, поки ще був час.

— Остапе, не забудь зателефонувати, коли приїдеш, — напучував Ромця.

— Гаразд, матусю, — криво всміхнувся хлопець.

— Що, смішно тобі? Я ж серйозно! Знаємо ту столицю. І взагалі — не губися! Пиши щодня, телефонуй! Як будуть проблеми — обов’язково дай знати.

Припини, все буде гаразд! У Києві зустрінуть, відвезуть до квартири, все покажуть. А з понеділка заступлю на роботу. Усі ж ми дорослі люди!

— А я не припиню, поки не знатиму на сто відсотків, що в тебе все гаразд!

— Ромця правий, — втрутився Сашко. — І ще, друже… Не дуже там про себе всім кажи. Хай навіть столиця, а все ж чужий край, тож обережність не завадить.

— Ну все, хлопці! Переконали! Я все зрозумів! Буду поводитись, як партизан: тихо, спокійно, підпільно. Задоволені?

Жіночка в залізничному однострої дала знак, що час повертатися до вагона. Юнаки поквапилися до дверцят. Обійнялися та подивились одне одному в очі. Рома не стримував сліз. Навіть у Сашка зволожилися очі, та він стримувався з останніх сил.

— Бувайте, друзі… — тільки й зміг вимовити Остап.

— Бувай… Бережи себе! –відповіли хлопці.

Стрибнувши на сходинку, юнак прилинув до вікна, щоби в останню хвилину життя в рідному містечку подивитися на друзів. По той бік вікна хлопці махали йому руками та посилали повітряні поцілунки. Картина була досить кумедна, та все ж Остапове серце стискали залізні лещата — попереду на нього чекало нове життя, одначе він полишав найрідніших людей тут і було невідомо коли вони зустрінуться знову…


Потяг набирав швидкості, за мить вокзал зник за першим поворотом. Остап, ще трохи постоявши в тамбурі та подумавши про своє, попрямував до свого купе. Узявшись за ручку, почув голоси, і, не вагаючись, відчинив дверцята. Відкрилася досить дивна картина. На верхніх полицях сиділи, звісивши ноги, зовсім різні люди: темношкірий хлопець років тридцяти та дівчинка, якій заледве було років двадцять; її вкривало густе мереживо татуювань і прикрашала купа металобрухту — у вухах, носі та на губах. На нижній полиці сидів звичайний юнак — на вигляд Остапів одноліток, років двадцяти семи.

— Еммммм… Усім — приємної дороги, — тільки й спромігся вимовити Остап.

— І тобі, хлопче, — відказав темношкірий. На диво — без акценту.

— Ого! — вирвалось у Остапа. — Ти звідки так по нашому знаєш?

— Взагалі-то мене звати Іваном. Це по-перше. А по-друге, моя мати — українка! Народився і виріс я тут.

— Даруй… Я просто поцікавився, — відповів Остап. — У тебе чудова вимова.

— Дякую, — всміхнувся Іван. — І не вибачайся — пусте. Ми тут щойно вирішили познайомитися: дорога передбачається неблизька, то чом би нам усім не потеревенити?

— Я тільки за! — Остап сів на зазначене в квитку місце. — Оскільки я щойно прийшов, то почну з себе. Мене звати Остапом. Маю двадцять шість років. Якщо завести про все життя, то часу забракне і до Шанхая доїхати! Тож, кількома словами, я — журналіст, організатор усіляких вечірок. Знайомі та колеги кажуть, що дається це мені непогано. Нещодавно мені запропонували роботу в Києві. Звісна річ, я вирішив скористатися можливістю. Ой, мало не забув — мені подобаються чоловіки! — якось несподівано для себе випалив Остап.

— Педик нещасний! — почувся дівочий голос із верхньої полиці.

— Ну-ну, обережніше на поворотах! — зауважив Іван, зістрибнувши на підлогу — Всі ми тут люди.

— І я так гадаю, — озвався хлопець з нижньої полиці. — Мене, до речі, Русланом звати.

— Дуже приємно! — відповів Остап і простягнув руку.

— А це миле дівча звати Лізою, — посміхнувся Іван. — Ми вже тут перезнайомилися.

— І Ліза ненавидить педиків і чорних, — буркнула дівчина зверху.


Запала неприємна мовчанка. Ліза демонстративно відвернулася від компанії, ніби показуючи, що не має наміру продовжувати знайомство. Остап та Іван потупили погляди у підлогу, не знаючи, як реагувати та такий випад юнки. Першим озвався Руслан.

— Хлопці, не звертайте уваги. Кожен по-своєму бачить світ. Краще зіграймо в дурня! — запропонував він, поклавши на стіл колоду карт.

— А я їду до столиці у справах, — почав Іван. — Працюю в юридичній фірмі. Нещодавно шеф знайшов клієнта у столиці, а мені наказав провести з ним усі формальності. А ще, — і тут очі Івана загорілися, — в мене нещодавно дівчинка народилася!

— Он як! Наші вітання! — озвався Руслан. — Як назвали?

— Оленкою, як мою маму… Самі розумієте, як не хочеться до тієї столиці їхати… Дружина брикалася довго, не пускала, та все ж дала дозвіл — зрештою, я на декілька днів їду!

— Я так розумію, що моя черга настала? — усміхнувся Руслан. — Мені скоро виповниться двадцять вісім, — і хлопець замовк, поринувши у свої думки.

— Це все? — з удаваним здивуванням запитав Остап.

— Та ні, просто оповідач з мене поганенький, — знічено відповів юнак. — Гаразд. Отже, працюю викладачем у приватній школі. Мій фах — образотворче мистецтво. Інколи можу й сам щось намалювати, та воно не таке вже й досконале. Далеке до справжнього мистецтва. Керуватися теорією значно легше, — мляво посміхнувся Руслан. — Тиждень був у батьків, а оце зараз повертаюся назад. Два роки зустрічаюся з дівчиною — живемо душа в душу.

— А дівчина чим займається? — спитав Іван.

— Працює менеджером із персоналу… здається… Чесно кажучи, це для мене китайська грамота.

— Хто на що вчився, — стенув плечима Остап. — Для мене, скажімо, юридична наука — повна загадка. У школі я терпіти не міг правознавство, а в коледжі — політологію. Мені аби творити, вигадувати, спілкуватися з людьми. Оце моє! Пригадую, як у школі обожнював заняття з літератури. Вони мене підносили аж до раю! Вже тоді мені досить непогано давалися твори та есе. А з часом почав випробовувати себе у місцевій газеті. Ну, і як ви вже зрозуміли, щось із цього таки вийшло.

— Це все логічно, авжеж, — мовив Іван. — Тільки скажи мені, друже-брате: де зв’язок між журналістикою та організацією вечірок і заходів?

— Я здогадувався, що хтось поставить це запитання, — усміхнувся Остап. — Насправді, то така довга історія, що дуже довго її оповідати.

— А ми що, квапимося кудись? — здивувався Руслан. — Ти розповідай. Але кава мені вже набридла… Якби знав, що така компанія трапиться, прихопив би пляшку міцнішого.

— Еге! — усміхнувся Іван. — Не питання! Я завжди в дорогу беру пляшечку вина — ну, знаєте, на випадок, якщо трапляться цікаві співрозмовники. От як цього разу.

— Що ж…, — почав Остап, та раптом замислився. — Коли я закінчив коледж і потроху оговтався від попередніх стосунків, переді мною постав вибір: шукати постійну роботу чи продовжувати навчання в університеті. На той час я вже давно жив один, тож і порадника мав одного — самого себе. Вирішивши, що мушу ставати міцно на ноги, я влаштувався у декілька місцевих газет. Самі розумієте: приводом для новини у маленькому містечку може стати будь-що — спортивне змагання місцевих шкіл, суботник або навіть смітник, що спалахнув від недопалку. Про новини культури (які мені більше до душі) взагалі не йшлося. Тому по деякім часі я почав співпрацювати з електронними виданнями — писав відгуки, їздив на різні заходи й фестивалі з подальшим висвітлюванням подій, і все таке.

— Не складно було? — втрутився Руслан. — Все ж багато поєднувати не завжди зручно…

— Та ні, навпаки, це мені завжди подобалося! Ну і, ясна річ, на зайві думки та переживання не відволікаєшся, — посмішка блимнула на обличчі Остапа.

— Це ж які такі думки? — не зрозумів Іван.

— Та таке, загальне… Думки про самоту, другу половинку… Адже після перших стосунків я мав перерву у два роки. А людина вже так влаштована, що, коли живе сама, то береться шукати собі клопоту у вигляді кохання. Звісно, час від часу я вибирався на побачення, та це все було не те. Далі посиденьок у кафе чи прогулянок у парку не заходило. Та якось мій найкращий друг Роман запросив до себе в гості на посиденьки, пообіцявши, що познайомить із хлопцем, який може допомогти з черговим заробітком.

— І ти його трахнув! — почувся невдоволений голос із верхньої полиці.

Виявилося, що дівчина вийняла навушники та слухала розповідь Остапа. Її обличчям гуляла гримаса незадоволення від того, що при ній ведуть подібні розмови. Іван уже хотів кинути щось сердите, та Остап зупинив його порухом руки і з усмішкою відповів.

— Це сталося згодом, Лізо, якщо тобі так цікаво. Хоч у нас була домовленість: один одного по черзі. Але це було потім. Ми всі зустрілися в Ромці дома, випили, розговорилися. Хлопця звали Олегом, він був власником невеличкої івент-агенції, яка влаштовувала корпоративи та свята. Олег був вродливим і дуже цікавим у бесіді. А втім, він єдиний з усієї компанії не пив. Коли вечір добігав кінця, Олег запропонував завезти мене додому. Я без вагань погодився — йти пішки вже було запізно. По дорозі ми розговорилися, обмінялися телефонами та вирішили зустрітися наступного дня.

— Сподобався? — озвався Руслан. — Вибач, що ми втручаємось, але особисто мені дуже цікаво. Правду кажучи, ніколи ще не спілкувався на такі теми.

— Та все нормально, — відповів Остап. На мить він замовк, пригадуючи перші враження від знайомства. — Так, сподобався! Це або є або немає… Тієї ночі я не знаходив собі місця і не міг дочекатися наступної зустрічі з Олегом. Увечері ми пішли з ним у кіно — показували якусь комедію. Пригадую, як мене трусило, коли ми сиділи поруч, — усміхнувся юнак. — Рука витанцьовувала ламбаду, тож, напевне, помітивши мій стан, Олег узяв мене за руку і протримав її до кінця сеансу. Потім були кава у ресторані та нічна прогулянка містом. Скажу чесно — я не хотів одразу віддаватися почуттям. Згадка про перші стосунки не давала спокою, змушувала бути обережним. І все ж я розумів, що тягнути також не варто, особливо зважаючи на те, що симпатія була взаємною. Десь за місяць ми спробували жити разом.

— Ти до нього перебрався? — спитав Іван.

— Ні. Він на той час жив із братом. Я запропонував жити у мене. Найцікавіше те, що я більше за все боявся, що Олег виявиться не пристосованим до побуту — надто зманіженим виглядав. Проте на мене чекала приємна несподіванка — він показав, що може всьому дати лад. Навіть мене дечому навчив, — на вустах Остапа сяйнула посмішка. — Єдине, що було невеликою перепоною — секс. Тут нам було складно знайти компроміс… Але все склалося якнайкраще. Спрацювало правило постійної праці над стосунками. Але повернуся до питання організації вечірок. Саме Олежа мене підсадив на цю справу. Я почав створювати різні проекти, прописував сценарії заходів. Ми дедалі частіше вибирались у різні відрядження або й просто на відпочинок.

— Це було кохання? — почулося запитання.

— Важко сказати… Ми пасували один одному. Але дуже швидко почуття переросли у звичку, тож згодом ми перетворилися на партнерів, які жили разом, вели спільне господарство, мали спільні справи, а вночі вдавалися до сексу. Ні, було непогано, але… не досконало… Це було не те, про що я мріяв. Коли Олега не було вдома вечорами, я намагався писати вірші. Але присвячував їх комусь іншому — не знаю кому, та все ж не Олегові. Ми прожили разом три роки, і досі в мене залишилося відчуття, що на його місці мав бути хтось інший.

— Сумно, — визнав Іван. — Це нагадало мені почуття до однієї дівчини, коли я ще не був одружений. Я упадав за симпатичною полькою, яка навчалася на останньому курсі. Їй я начебто подобався. Почалися безконечні побачення, гори квітів, цукерок… Ну, ви й самі знаєте, як це буває. Гуляли вночі під місяцем у повні, вибиралися на природу. Але мене не відпускало відчуття власної зайвості в житті цієї людини. Не знаю, що з того вийшло б, та все ж я опанував себе і урвав цей зв’язок. А згодом зустрів Марічку, з якою ми вже сьомий рік разом. Тепер утрьох живемо: мої дівчатка — найбільший скарб у моєму житті!

— А хлопця не хотів? — спитав Руслан. — Все ж була б тобі поміч.

— Та все ж іще попереду! — всміхнувся Іван

— Теж вірно! Ми з малою також мріємо про дітей. Принаймні, я цього хочу... Віка захоплена кар’єрою. Пнеться у велике начальство, а про діточок поки мови не веде.

— Ну, у вас усе ще попереду! — підбадьорив Остап. — А в нас проблема із цим. Звісно, завжди можна до Європи чкурнути, але найголовніше, — щоб було з ким. Зізнаюся: безтямно люблю дітей. Пестити їх, голубити, обіймати… Не втрачаю надії, що колись і в нас це буде можливо.

Усі троє замислилися. Навіть Ліза принишкла і з погано прихованою цікавістю дивилася зверху на парубків. За вікном лишалися позаду міста та містечка, хутори й села. Поля заступали ліси — казкове мереживо струнких дерев зі сніговими каптурами. Дверцята купе відчинились, і з’явилося обличчя панянки.

— Молодь чаю або кави не бажає? — запитала вона.

— Мені кави, будь ласка, — озвався Остап.

— І чаю! — кинула з верхньої полиці дівчина.

Кожен поринув у спогади. Іван згадував сцени з минулого, коли чув кпини на свою адресу. Він намагався не зважати, але відчуття того, що він не такий, як решта, в цій майже північній країні, чатувало на нього всюди. Траплялися навіть бійки. Та все ж у рідному місті з часом до нього почали ставитися толерантніше, а згодом і поготів не відрізняли від інших.

Русланові чомусь пригадалася його молодша сестра, яка нещодавно перебралася до Києва, щоб закінчити навчання та спробувати знайти роботу. Несподівано він відчув докір сумління, адже досить рідко з нею спілкується та ніяк не допомагає. Їх розділяють лише дві станції метро, — проте сестра бачила брата вкрай рідко і з часом звикла долати перешкоди самотужки.

Та найглибше замислилася Ліза — вона пригадувала сцени зі свого минулого. Виринали спогади з інтернату, де вона провела дитинство. Постійні сварки, бійки, а інколи навіть жебракування, гартували дівча. З роками Ліза ставала дедалі менше товариською та дедалі більше вовчкуватою. Складно було затриматися де-небудь. Щойно знайшовши новий підробіток, дівчина сварилася з колективом та переїздила до нового містечка. Щопівроку потяг відвозив дівча до нового життя — так вона сама вважала, однак усе повторювалося знову.

Інколи наставали хвилини, коли з брутального звіра дівча перетворювалося на романтичну юнку, яка мріяла про справжніх, надійних друзів, про красеня-хлопця та безтурботне життя серед людей, що сприймали б її як рівну. У такі миті Ліза гірко плакала, ховаючись під ковдрою, нотувала думки до щоденника та намагалася складати вірші. Скільки розпачу в них було, скільки непідробного сподівання на краще! Проте для оточуючих Ліза залишалась нахабною дикункою, і не тому, що так їй хотілося, просто вона вже звикла до цього. Роками Ліза прагнула змінити своє ставлення до людей і певних відмінностей між ними, та все одно нічого не могла з собою вдіяти. Її спосіб самовираження полягав у розширенні мережива татуювань і протиканні тіла у найнесподіваніших місцях.

Були часи, коли Ліза вважала себе приналежною до різних субкультур. Роки спливали, одяг змінювався, а ідеологія, що ґрунтувалася на нетерпимості до інакших, лишалася. Десь глибоко в душі дівчина відчувала гіркоту сумніву у своїх переконаннях, та мусила одразу ж тамувати її, не припускаючи навіть думки про зміну поглядів. Їй було тяжко...


— Авжеж, усе, що відбувається, має певний сенс, — зненацька промовила Ліза. — Кожен має право на інакшість. А проте, річ у тім...

— Річ у тім, що для тебе не існує жодних норм, — перебив її Іван.

— Норми є, але вони мізерні порівняно зі Всесвітом, — посміхнулася дівчина.

— Оце вже вас понесло, люди! — не витримав Руслан. — Знайшли час про філософію базікати.

— А для цього часу шукати не потрібно. Бажання поговорити про головне виникає саме по собі, і — як правило — завжди вчасно, — зауважив Остап.

— Тільки вибір і вчинки характеризують людину. Мій власний погляд і вибір — усвідомлені мною та продумані. А непевні думки — найгірше в житті, — вела далі Ліза.

— А хіба це правильний вихід — кидатися з доріканнями на всіх, хто, на твою думку, не такі, як ти? — спитав Іван.

— Гадаю, що правильний. Для мене. Я можу навести купу прикладів зі свого життя, коли моя позиція виявлялася вірною.

— Вірною тільки для тебе..., — зітхнув Остап. — Коли вважаєш усіх за сміття, на тебе чекає сумна доля. З часом і сам перетворюєшся на смітник, непотріб, який ще вчора ставив себе вище за інших. Це і є ціна хибного вчинку чи погляду.

— Ти диви! Чому ж тоді люди вас, педиків, не сприймають і женуть геть?

— Що я мушу тобі відповісти? — почав Остап. — Багато хто думає так, як ти, але відмовляється помічати власні вади. Починати потрібно з себе, тоді й різниці між людьми не будеш бачити.


Замовкли. Потяг, як і раніше, торохтів колесами, невпинно наближаючи омріяне щастя — столицю. За вікнами тихенько падали сніжинки. Зима добігала кінця, поступаючись владою зеленій кучерявій весні. Дедалі рідше падав сніг і приходили морози, частіше ж визирало ледь помітне холодне сонечко. За вікном, по якому стікали цівки води, які ще хвилину тому були білосніжним пухом — сніжинками, панувала ніч. На небі крізь похмуре нічне хмаровиння не пробивався жодний зблиск зірок, і лише крихке мереживо сніжинок намагалося виткати останню хистку ковдру зими.

В купе панувала тиша. Іван поринув у сон, сподіваючись побачити свою маленьку принцесу — донечку. Час від часу він щось бубонів про себе спросонку, та за мить, повернувшись на інший бік, знову пірнав у химерний світ сновидінь. Друга верхня полиця була порожньою: Ліза кудись вийшла. Дві нижні полиці були зайняті Остапом і Русланом. Хлопці часом кидали одне на одного байдужі погляди та знову поринали у свої думки.

— Піду покурю, — сказав Остап сам до себе.

— По дорозі, може, знайдеш нашу маленьку бунтарку, — всміхнувся Руслан.

Рипнули двері купе, і Остап зник. У проході вагону нікого не було. Всі дверцята було зачинено — пасажири поринули в дивовижний світ мрій та ілюзій. Дійшовши до тамбуру, Остап почув, що за дверцятами хтось слухає музику. Відчинивши двері, хлопець побачив Лізу, що сиділа на підлозі, пускала кільцями дим і слухала якусь невідому пісню. Юнак усміхнувся у відповідь на криву посмішку.

— І тут не дають спокою! — буркнула дівчина.

— Та я тебе не зачіпаю! Просто сон не бере, от і вирішив трохи «потруїтися». Ти ж не проти?

Дівчина промовчала. З кожною новою затяжкою коло диму міцнішало і густішало. Випускаючи нові кільця, Ліза бачила в кожному маленький шматочок своїх мрій: ось випірнув затишний будиночок на околиці міста, а в другому вона побачила давню мрію — величезного собаку химерної породи; в наступному кільці було обличчя вродливого юнака, котрий вітав її кожного ранку ніжним поцілунком та гарячим какао. Мрійниця випускала дедалі більше кружалець. Ніби хотіла зазирнути в них і відчути, яким було б оте незбагненне і втрачене життя. Немовби вгадавши її думки, Остап тихо повів розмову.

— Коли мені виповнилося шість років, я дуже хотів стати спортсменом. Хлопцем я був моторним, гасав з усіма! Батьки записали мене до спортивної секції. Та не судилося — здоров’я не дозволило розвиватись у цьому напрямку. Тож мусив віддатися навчанню, книжкам, ну і так далі. Ні, я не те щоби жалкував. Просто мрія не збулася. А вже з роками я викохав у собі нову мрію — і досягнув! Бачиш — трансформація виявилася не найгіршою.

— Навіщо ти мені про це розповідаєш?

— Просто я бачу, що ти багато за чим сумуєш і занадто шкодуєш про те, що не склалося.

— Ні, не шкодую… Ні. Просто все це дуже складно. Як можна безтурботно жити у світі, де тебе не сприймають? Щодня мусиш доводити, що ти така, як і всі.

— Можливо, просто маєш припинити боротися? — запитав Остап.

— Тоді взагалі живцем з’їдять…

Запала мовчанка. Та все ж тишу годі було почути. Мовчання двох розривав на шматки гуркіт потяга, що не вгавав од самого початку шляху. Крізь тьмяне освітлення тамбура було видно дві пари очей, що пильно вдивлялися одне в одного. Немов двоє грізних воїнів зійшлись у двобої: погляд войовничої амазонки та нескорений погляд надії.

Німували. Кожен сподівався почути думки співрозмовника. По декількох хвилинах Ліза похилила голову та повела далі.

— Я розумію, що ми всі створені, аби розумітися та допомагати одне одному…

— Тільки якщо…, — почав було Остап.

— Зачекай! — заперечила дівчина. — Якщо вже у нас така розмова, то, будь ласка, дослухай мене до кінця. Я не так часто дозволяю собі отак спустошувати себе та відкривати душу.

Хлопець кивнув, ніби даючи дозвіл продовжувати. Юнак сподівався почути справжні одкровення тієї, котра ще півгодини тому кидалася на нього з обвинуваченнями.

Запаливши цигарку та втягнувши в себе порцію сіруватого диму, Ліза на мить замовкла, збираючись із думками.

— Так от… Мусимо розуміти одне одного. Це справді мета кожної людини. Звісна річ, ми повинні радіти людському щастю, перемогам, а не сподіватися отримати користь від чужого горя, нещастя. Хіба ми маємо право зневажати когось? Адже тоді й сам отримаєш у відповідь зневагу та не чекатимеш на підтримку. Наше життя та оточення величезні: місця стане на кожного. Звісно, ми прагнемо жити вільно і щасливо, але вся біда в тому, що ми забули, з чого починати і як це робиться. Людські душі зневірені настільки, що, навіть коли зустрічають щось чисте і добре, не можуть у це повірити…

— Самі в цьому винні, — озвався Остап.

— Так, маєш рацію. Суспільство отруєне жадобою, ницістю та брехнею. Вінець творіння — спотворений. Людина пішла невірним шляхом насильства і нетолерантності. Все, створене людиною, — суцільне лайно! Бо ми не навчилися правильно цим користуватися. Своїми ж руками руйнуємо себе, ведемо до занепаду. Лейтмотив сучасного життя — жорстокість і цинізм. Ми забули, що таке справжні, непідробні почуття…


Остап слухав уважно. Слова Лізи лунали тихо, але скільки в них було натхнення і надії! З кожною новою реплікою він не міг впізнати цю розфарбовану дівчинку. Цілий всесвіт приховувався під машкарою злості! Дедалі більше він розумів, що це — рідна душа, яка потребує діалогу та розуміння. Зайвими були пишні слова втіхи і повчальні настанови.

Лізі бракувало слухача: не вчителя, не помічника — саме слухача. Який, вислухавши, просто кивнув би головою та обійняв би її. Остапа вразило, як довго вона це все тримала в собі, скільки мудрості й розуміння було в цьому маленькому створінні, яка незламна віра бриніла в її словах.

Тим часом Ліза продовжувала оповідати. Її очі палали надією. Руки тремтіли від хвилювання. Одна за одною виймалися цигарки. Ніби не помічаючи цього, дівчина випускала хмаринки диму після кожного речення.

— Виявляється, наше життя перетворилося на існування — порожню втрату часу. Які тортури ми собі влаштували… Куди поділося добро, яке нас пов’язувало? Зруйноване нашими ж винаходами? Я розумію, що мене мало хто може почути. Але я можу сказати це лише тим, хто дійсно відчуває у цьому потребу, а ще тим, хто може мене почути.

— Вони є. Будь певна! — докинув Остап. — Варто лише роззирнутися, щоби побачити отих прихильників твоїх думок.

— Сподіваюся… Головне не впадати у відчай. Тільки порозумінням можна подолати жадобу, ненависть і руйнацію душ. Лише спільними зусиллями ми в змозі перебороти тих, хто перешкоджає моїй ідеї. Твоїй ідеї. Я просто людина, не вмію говорити красиво — так, аби надихнути інших. Але я впевнена — поки є такі як я, як ти… З такою вірою у зміни на краще… Свобода і людське порозуміння не загинуть. Найбільша помилка в житті трапляється тоді, коли ти коришся жорстокості, коли слухаєш тих людей, які намагаються зламати віру у краще, сподівання на світло. Хіба вони мають право вказувати нам, як треба жити, відчувати, кохати, врешті-решт?!

— Кохання ми обираємо самі або ж воно саме нас знаходить. До цього нас ніхто не може схилити, — погодився Остап.

— Можливо. Не знаю. Мені ще не траплялися сильні почуття, проте я впевнена, що вони найміцніші у світі. Той зв’язок незбагненний. Але не про те зараз мова. Я кажу про тих людей, котрі намагаються нас використовувати у власних потребах і маніпулювати нами, перетворюючи нас на безглуздих роботів, що мусять коритися їхнім забаганкам. Вони забувають, що час від часу система може давати збій. Забувають про те, що наші серця виповнені коханням одне до одного та повагою. Тоді нам до снаги зламати будь-який стереотип про людину. Тоді приходить час, коли перетворюємося на грізну силу, яка — винятково ненасильницькими методами — схиляє терези на бік добра.

— Головне — не забувати, що ми люди… Що в кожному з нас живе кохання. Хоч би як ми прагнули заглушити почуття людяності — воно завжди існує в нас. Звісно, утопія… Але я сподіваюся, що колись у цьому світі не буде місця для кривди й ненависті, — замріяно промовив Остап.

— Ага. Хапай в обидві жмені, — сумно посміхнулася Ліза. — Цього ніколи не буде. Просто мусить прийти усвідомлення того, що ненависть є неприродною для людського єства. Наша влада — необмежена. І, поза сумнівом, її дано нам для того, аби робити тих, хто поруч, щасливішими.

— Не завжди…, — почав було Остап.

— Усе в наших руках: зробити світ справедливішим, виправити свої та чужі помилки! А взагалі — навіщо ділити на своїх і чужих? Просто слід виправляти помилки… Тоді, лише тоді ми зможемо сподіватися на майбутнє щасливе та вільне!

Вони принишкли. Жоден з них не наважувався підвести погляд і подивитися в очі своєму візаві. Думали про своє, зважували, що ще можна додати.

— Кажеш, що можемо сподіватися на майбутнє щасливе та вільне? — перепитав Остап.

— Атож! І головне, що це нам до снаги! — безапеляційно випалила Ліза.

— Можливо, ти маєш рацію. Але багато хто просто не розуміє, що означає бути вільним і як відчувається та свобода. І через незнання вони плутають свободу з безкарністю. Але безкарність — це хаос і непідпорядкованість. А найсумніше те, що де починається хаос — там закінчуються людяність і розуміння. І саме тієї хвилини і тієї миті на світ народжується щось моторошне й темне. Це щось не має почуттів: лише безсердечність і хижа посмішка. Воно не вміє шкодувати й сумувати, нищить усе на своєму шляху.

— Хіба це — не доказ моїх слів? — спитала дівчина, впізнавши себе у словах Остапа.

— Так, авжеж! Напевно, й кохання народжується у свободі, обережності й непідробних почуттях.

— Ти справді віриш у те, що існує кохання? — обережно запитала Ліза.

— Вірю! І хоч би що мені казали, не припиню в це вірити. Бо інакше який сенс?

— А ти знаєш що таке — кохання?

— Так, бо стикався з ним! І хоча нині я самотній… А втім, головне, що це було, що я плекав у собі це почуття, і сподіваюся, мені випаде шанс іще раз це відчути, — замислено відповів хлопець.

— Тобі є з чим порівняти це? Опиши його, будь ласка… Що ти ще знаєш про кохання, несамовитість і відданість? Чому ти можеш так упевнено твердити, що відчуте тобою було коханням?

Остап, похиливши голову, німував. Він намагався дібрати правильні слова для відповіді — і не міг. Ніби невидима сила стримувала його та примушувала мовчати.


Потяг пролетів повз полустанок безіменного містечка. Різкий спалах ліхтарів освітив подорожніх. У тумані цигаркового диму контури їхніх облич видавалися неприродними, ніби восковими. Ліза тепло всміхалася.

— Не квапся з відповіддю, — почала вона. — Це складне запитання. І ще невідомо, чи є на нього взагалі відповідь… Просто скажи мені: чому ти такий впевнений, що це саме воно — кохання? Хто тобі дає право з такою впевненістю казати «Я тебе кохаю!»? Гадаю, що в такі миті — миті симпатії — ти просто хочеш казати саме так, але не завжди кохаєш насправді…

— Звісно, я розумію, що такі слова за собою несуть величезну відповідальність та обов’язок. Скажу тобі чесно: коли я чув такі слова, коли хтось шепотів мені їх, стоячи поруч, всередині злітали тисячі метеликів. Такої миті все перевертається догори дриґом, навколо тебе нічого й нікого немає — тільки ти і коханий.

— Мабуть… Але ж ти розумієш, що такі слова можуть змінити все твоє життя, чи не так? Добре, якщо зміни підуть на краще… А якщо ні? Якщо ця фраза понівечить усе існування раз і назавжди? Що тоді? Хто візьме на себе провину? Де шукати винних?

— Після цього, після оцих трьох слів, мусиш віддатися цілковито людині, — серйозно вів далі хлопець. — Зв’язок, який виникає, вже непорушний…

— Хіба? — здивувалася Ліза. — І ви зможете все життя прожити разом? Роками нести таку відповідальність? А ти будеш упевнений у своєму почутті через місяць? По десяти роках? Чи не втомишся від тягаря?

— Припини, — роздратовано відповів Остап. — Якщо твої почуття справжні, то кохання і по двадцяти роках не перетвориться на тягар.

— Уяви, що почуття минуло — потонуло у хвилях побуту, або ще гірше — сталася зрада… Чи стане тобі снаги і сил сказати «Прощавай. Усе скінчено...»? Де ти знайдеш у собі ту опору, за допомоги якої вимовиш ці слова? Я не впевнена, що ти сам будеш готовий почути таке… Бо до усвідомлення того, що все минуло, ніхто тебе не готуватиме. Воно саме вигулькне і розчавить тебе, мов комаху. Ти гарячково думатимеш, де ж зробив похибку, що ж пішло не так. А може просто виявитися, що нічого й не було, що помилився з почуттями, бо й не відчував нічого такого раніше. Що тоді?

— Тоді настає черговий «фініш»…

— Отже, в почуттях існує щось на кшталт чергування? Все розплановано та розмірено? Не сміши мене, — всміхнулася дівчина. — Тебе до цього ніхто не готує. Воно саме виникає.

— Все це вкрай тяжко, — зітхнувши, промовила вона.

— Гаразд, припустимо, що ти маєш рацію. Але уяви, що тобі за все життя ніхто не трапився на шляху. Все своє свідоме буття ти провела на самоті зі своїми думками, сумнівами, роздумами. Усі твої прагнення до мрії не здійснилися, усе, на що ти сподівалася, — не збулося. Всі твої пошуки відповідей на запитання та «взірцевого» кохання були марними. Що тоді?

Ліза дістала останню цигарку. Покрутивши її в руках, вона підняла очі догори, щоби придивитися до ліхтарика, який відчайдушно намагався освітити темний задимлений тамбур. Остапове запитання загнало її до глухого кута. Усе життя, всі надії промайнули перед очима. А й справді — що тоді?…


— Не буває такого, — почала вона надламаним голосом. — Врешті-решт, кожен знаходить бодай часточку того, що шукає. І якщо не віддаватись емоціям, ця часточка в змозі зробити нас щасливими. Добре, коли всі твої пошуки винагороджуються. Але мені здається, що цілковитого успіху не буває. Завжди мусиш іти на певні жертви або щось втрачати.

— Буває! Повір мені. І тоді збагнеш, що твоє життя було порожнім. У пошуках відповідей ти не змогла знайти головне: ту маленьку часточку. Усі твої заходи сонця минатимуть на самоті. Матимеш злети і величезні успіхи на роботі, будеш оточена надійними друзями й товаришами. Але завжди відчуватимеш себе самотньою. Бо усвідомиш колись, що все було марним і нічого не вартим. Жити потрібно заради когось. Дарувати своє тепло, усмішку, ніжність… І нехай воно не повертатиметься в тому обсязі, на який розраховуєш. Вірно лише те, що для когось ти будеш усім світом, міцним муром, опорою.

— Ти віриш у це? Ти справді вважаєш, що хтось справедливо оцінить твої намагання зробити життя щасливішим?

— Так. Бо я чекатиму на нього вдома. Я буду йому потрібен, а він — мені. Ми будемо багато сваритися, сперечатися. Але все це дрібниці порівняно з тим, що для нього ти будеш цілим усесвітом, неозорим простором натхнення та віри. Так і виходить, що той, хто шукав усе життя відповідей на запитання, у результаті, не знайшовши їх, ковтатиме сльози на самоті, а той, хто не боявся ризикувати, не страхався бути покинутим після тривалих років кохання «на межі», буде обдарований спокоєм і теплими спогадами.

— А чи не стомишся ти від постійних спроб і пошуків почуттів? Чи не зневіришся після постійних змін: сліз на радість, горя на щастя, сміху на розпач?

— Певно що не втомлюся! Принаймні, ця втома буде приємною. Розумієш, коли ми когось зустрічаємо та сподіваємося на кохання, то цілковито поринаємо у світ цієї людини, розчиняємося в ньому. Для когось це — миті, для декого — роки… Інші цілу вічність страждають від нерозділеного кохання. Буває, що у прагненні надати якомога більше уваги ми можемо набриднути людині — і таке трапляється. Річ у тім, що кохання не може набриднути. Набридають способи втілення кохання. Наше невміння донести ці почуття можуть роздратувати. Бо що таке кохання, як не постійне здивування та наснага? Подарунки, розкішні чи скромні квіти, поцілунок посеред ночі — це все дрібниці…

— А що тоді не дрібниці? Як серед мотлоху вибрати й виокремити найголовніше?

— Коли я жив із хлопцем, траплялися помилки. І щоразу я думав: що ж не так? Чому виникла суперечка, як з’явився сумнів у почуттях? І завжди спадало на думку, що кохана людина мусить стати для тебе всім. Це не тільки неперевершений секс і постійні сюрпризи. Тобі може бути зле на іншому кінці світу, але ти завжди можеш зателефонувати йому і виговоритися. Повинне бути постійне відчуття впевненості про піклування й турботу: коли хворієш або трапляється неприємна пригода. Це твій друг, порадник, брат, батько… Будь-хто. В цьому обрисі ти збираєш усі елементи свого життя.

— А якщо цього немає? Коли ти не відчуваєш цього, але у вас уже є стосунки? Як у такій ситуації поводитися? Зістрибнути з даху? Розповісти всім, як тебе не цінують?

— Дурне припущення та егоїзм у чистому вигляді. Ти ж сама казала, що мусимо всіх робити бодай трохи щасливішими… Ні, це не вихід. Якщо ти підеш на такий вчинок, що буде з батьками? А яка реакція буде друзів: і твоїх, і його?

Ліза не знайшлася з відповіддю.

За вікном розвиднювалося. Дедалі частіше невеличкі села приметені снігами поля та ліси заступали, а згодом постали й високі будівлі — починалося передмістя. За тьмяним віконцем вагона ще не було видно людей — усі насолоджувалися останніми митями сну. Відчувалося, що день обіцяє бути по-весняному теплим.

— Якщо люди зізнаються у своїх почуттях і присягаються в коханні, то чому вони вдаються до зради? — несподівано запитала дівчина. — Не вигадуй, будь ласка, якщо не маєш відповіді.

— А я й не збираюся. Усе, що я казав, — моя позиція, і, звісно, у багатьох вона є іншою. Зраджують, бо заслабкі, щоб цінувати людину поруч. Безвідповідальність та боягузтво. Якщо ти зрадив людині, то вже ніяка сила не поверне втраченого. Ти можеш жити у брехні роками, але це вже будуть не стосунки, а жалюгідна гра, де все підпорядковане лицемірству. Людина може припуститися помилки. Інша — може пробачити. Але єдина річ, яка розрізняє людей та ставить хрест на всьому, — брехня. Такі люди здатні «кохати» кількох одночасно, не розуміючи, що таким чином усіх роблять нещасними — і, насамперед, самих себе. Бо зрештою вони прийдуть до того, що у вічному пошуку та «коханні» втратили себе й залишилися ні з чим.

— Отже, якщо ти кохаєш, то відчуваєш, ніби знаєш людину все життя? — обличчя дівчини освітилося.

— І так, і ні. Із цим відчуттям потрібно бути обережним. Бо коли людина піде від тебе, ти можеш помітити, що вона забрала з собою не тільки себе, а й тебе. Повністю. З появою цього почуття ти втрачаєш зв’язок із реальністю, а в результаті, коли лишаєшся один, не можеш нічого згадати. Геть усе залишилося з ним: почуття, усмішка, очі, аромати. І ти — порожній. З ним пішли твій погляд, твоє тепло, твої мрії та сподівання.

— І заради цього потрібно віддаватися повністю? Заради того, що, врешті-решт, нічого не лишиться?

— Так, за це варто боротися. Мине час, і ти все назбираєш знову. І знову зустрінеш людину, можливо, покохаєш її. І повір мені, знову з’явиться відчуття того, що ти знаєш її цілу вічність. Такий собі цикл. Ні більше, ні менше. Знаєш, я полюбляю, а водночас ненавиджу вечори. Бо мій всесвіт прощався зі мною надвечір. Наразі не лишилося нічого, крім спогадів. Ні почуттів, ні ароматів, ні пильності погляду… Все забрали: і своє, і моє. І тепер, коли «обростаю» новими деталями, мрію подарувати їх наступному «всесвітові».

— Пробач…, — прошепотіла Ліза. — Пробач за те, що я на тебе наїхала на початку..

— Пусте. Правда. Головне, що тепер ми на одній хвилі — порозумілися. Дякую тобі, Лізо! Поспілкувався з тобою і зрозумів, що на світі багато тепла і сонця. Такі люди, як ти, його даруватимуть, попри будь-що!

— Десь отут дуже багато кохання, — дівчина вказала на груди юнака. — Не розгуби його…

— Обіцяю! — весело відповів Остап і усміхнувся.

3

Завжди знайдеться ширма,

за якою можна сховатися:

на кожного керівника знайдеться свій керівник,

накази, догани, поради, вказівки і, врешті-решт,

багатоголова гідра «Мораль — Обов’язок —

Дійсність — Відповідальність»,

або як там ще її називають!

Завжди знайдеться ширма, яка сховає тебе,

щоб обійти найпростіші закони людяності.

Еріх Марія Ремарк
Сонячні промені заливали кімнату. Жоден куток не сховався від весняного тепла: воно діставалося до найтемніших закутків помешкання та зігрівало травневими радощами.

На великому і розлогому ліжку, вкритий ковдрою, лежав хлопець. Він уже півгодини не спав — лише мружився від несподіваного світла та позіхав. Вставати на роботу не хотілося — мав у запасі ще дві години, тож цілком міг дозволити собі поледарювати.

Третій місяць Остапового життя в столиці… Воно минуло майже без турбот, наче на одній хвилі. Від самого ранку він збирався на роботу. Вдень працював. Вечори проводив з новими друзями. Все було ніби як у людей. Час від часу в розмірений ритм життя вривалося невдале побачення. А втім, на пізнання цього боку життя він не мав часу: ні на клуби, ні на фліртові миті. Робота, дім, робота — лейтмотив весняного життя.

Цей сонячний ранок нічим не відрізнявся від десятків попередніх. Прийнявши душ, Остап заварив каву. Поки напій холонув, хлопець почав ретельно підбирати одяг — сьогодні мала відбутися важлива робоча зустріч, після якої його було запрошено на побачення. Познайомилися вони на сайті тиждень тому, але тільки вчора домовилися про зустріч — випити кави або повечеряти.

Вузькі штанці підкреслювали стрункість ніг. З першого ж дня життя у столиці хлопець взявся щоранку бігати. Сині замшеві черевики пасували до строкатого шалика, недбало накинутого на плечі. Біла сорочка, ще зучора заздалегідь випрасувана, охайно сиділа на хлопці.

— Ну ось і все, — сказав Остап. — Можна рушати.

Схопивши сумку, хлопець вийшов на вулицю. Відразу війнуло теплим вітром — передвісником безтурботного весняного дня. Чемно привітавшись із двірником, парубок рушив у бік зупинки.

— Ач, порозводилося голубих! — ледь вловимий шепіт двірника полетів у спину.

Остап трохи зажурено посміхнувся, та все ж не надав значення цим словам. Лише щось щемливо гірке скрутилося у клубок усередині та підступило до горла.


«…Звір гадав, що це були останні хвилини його життя. На порятунок він не чекав. Усюди на нього чатувала небезпека. Зусібіч звіра обступили суворі мисливці, головною ціллю для яких був саме він. Беззахисна тварина розуміла, що це — кінець. Розуміла на підсвідомому рівні.

Та все ж іще жевріла остання іскра надії. Він мав кинутися на одного з мисливців і пошматувати його, утім, невитравний жаль не дозволяв цього зробити. Всі його вовчі інстинкти радили йому вчинити саме так, та все ж звір зібрав усе своє тіло в клубок і, напруживши м’язи, стрибнув у просвіт між мисливцями, які намагалися щільно тримати коло — і помчав насупроти хурделиці навмання.

Навздогін полетіли кулі та шрапнель — хмарище звуків змусило вовка бігти хутчіше, не озираючись…»


На автобусній зупинці товклися люди в очікуванні свого маршруту. Остап, притулившись до скляної стіни зупинки, розгублено вивчав напис на бігборді, зовсім не помічаючи, власне, змісту вивіски. Під’їхала його маршрутка, яка, на щастя, виявилася майже порожньою.

До роботи було недалеко, тож хлопець вирішив не займати місця. На наступній зупинці людей виявилося більше, і юнака мовби хвилею занесло всередину. Затиснутий між двома жінками, він мусив, скоцюрбившись, їхати до кінця маршруту.

Крокуючи до офісу, він на ходу пив каву, оглядаючи себе з голови до ніг — на діловій зустрічі слід мати охайний вигляд. Заскочивши до офісу, хлопець відчинив кабінет і почав метушливо переставляти дрібнички на столі — давалися взнаки хвилювання та сумніви.

Чекати довелося недовго: замовник прийшов за десять хвилин і вмостився у кріслі напроти Остапа, очікуючи на розмову. З перших хвилин цей дядько Остапові не сподобався: прискіпливий погляд не вістив нічого доброго, а глузлива посмішка на обличчі лише дратувала.

Йшлося про організацію вечірки для бізнесменів, які підписали важливу угоду і на радощах вирішили відсвяткувати. Для Остапа в цьому нічого нового не було — він і раніше виконував такі доручення, тільки от зазвичай бюджет святкування був удесятеро меншим.

— Нам потрібне все за найвищим ґатунком, — заявив замовник. — Все в найкращому вигляді, чуєш? Другий ґатунок лишіть краще собі. Будуть наші жінки, солідні люди. Такої компанії ви ще не бачили!

— Зробимо, — відповів Остап. — Ми не звикли працювати абияк. Завжди все виконуємо найкращим чином.

— Ти мене не зрозумів, — брезкле обличчя скривилося вдаваною огидою. — Нам не потрібна купа педиків, що скакатимуть навколо нас. Цієї херні повно і в кабаках! Я тобі кажу — нехай усе буде так, як ви ще не робили! Вважай, що працюєш на самого Господа Бога!

— Хм… — знітився хлопець. — Звісна річ, я вас розумію…

— Навряд, — перебив замовник.

— Чому ж?

— Ти себе у дзеркалі бачив? — глузлива посмішка не сходила з обличчя нахаби. — Я розмовляю з тобою двадцять хвилин, а вже дивитися гидко! Що ти на себе начепив, га? Ваша контора такий вигляд і на нашому паті матиме? У вас тут усі такі? — скривився клієнт.


«…Пробігши невелику відстань, що, проте, здалася вовкові нескінченною, він озирнувся. Сподіваючись, що переслідування припинилося, звір прагнув роздмухати іскорку надії. Та сподівання виявилися марними. Мисливці на снігоходах продовжували полювати за бідолашною твариною.

Для них це був шматок м’яса та непогане хутро, об котре вони потім витиратимуть ноги або на якому валятимуться перед каміном. Вони не бачили живої істоти з почуттями та правом на життя. Не вважали, що він має право на існування.

Звір зрозумів, що довго не втримається. Годину, можливо, дві. Серед снігової пустелі захисту він не бачив. Лише неосяжний сліпучо-білий простір без меж. Важко зітхнувши, вовк кинувся далі.

Його сильні лапи провалювались у кучугури снігу, до хутра примерзали сніг та шматочки льоду. Тіло раптом обважніло. Серце шалено калатало, проте не від утоми чи перенавантаження.

То був страх. А ще — невимовний розпач: сподіватися на людяність убивць було не варто.

Удалині сяйнуло озеро. Вовк знав це напевно. Не раз він блукав тут у пошуках харчів. Можливо, він зможе відшукати там якийсь закапелок, де можна будеперечекати…»


У цілому ж зустріч пройшла непогано: про все домовилися, все вирішили. Ще трохи попрацювавши, Остап почав збиратися, щоб не спізнитися на побачення. Коли він спустився на перший поверх, його погукали — на сходах стояла секретарка директора.

— Даруй, але мусиш повернутися. Нагальна справа, — захекано повідомила дівчина.

— А щоб вас! — тихо вилаявся хлопець. — Ніякого особистого життя…

Зітхнувши та гублячись у догадках — що ж знадобилося шефові? — Остап поплентався за секретаркою нагору. Директор уже чекав на нього та був у дивному настрої.

— Збирайся у відрядження! — навіть не привітавшись, кинув шеф.

— Чи можна поцікавитися, що за поспіх?

— Щойно дзвонили наші партнери із західного регіону — є вигідна пропозиція. А ти ж у нас найкращий — тобі й вирушати! Там клопоту небагато, але мушу надіслати відповідальну людину. Якщо все мине добре — отримаєш підвищення, — обличчя директора сяяло.

— Гаразд, — промовив Остап. А подумки тяжко зітхнув.

— Квитки, інформація та всі інструкції вже у приймальні. Забереш їх у Люди. Твій потяг сьогодні о сьомій. Дивись, не спізнися!

— Я Вас колись підводив? — усміхнувся юнак.

— От і цього разу мусиш гідно представити нас, — шеф поплескав хлопця по плечу. — Успіху!


За дві години Остапа вже мчав швидкісний потяг. Така мандрівка трапилась Остапові вперше, тож він роззирався. У вагоні було прохолодно — працював кондиціонер. Згадавши про побачення, Остап зателефонував хлопцеві.

— Вибач, — почав Остап. — Терміново примусили їхати до іншого міста. Як повернуся, не відмовишся побачитися?

— Авжеж, про що мова? — весело заторохкотіло у слухавці. — Як закінчиш усі справи — обов’язково зателефонуй.

— Дякую за розуміння, — у хлопця відлягло від серця.


Навколо весело гомоніли люди, за вікном змінювалися краєвиди. Навпроти — через стіл — сиділо дівча. Кучеряве волосся, веснянки — просто дівчина, якій випало стати його супутницею. Промінь сонця несподівано осяяв її обличчя. Щось було у ньому таке приємне та солодке… Ніби порухом руки однієї з муз юнак вийняв кілька аркушів та олівець.


«Мільйони миттєвостей… Вікно віддзеркалювало обличчя юнки: світле, чисте, мов уранішня роса. ЇЇ носик смішно й химерно блищав — тисячі промінчиків примостили своє світло на кінчику веснянки. Округле обличчя було увінчане кучерявим волоссям. У навушниках лунала Квітка Цісик — ти подарував мені надію, ти сидів поруч…

Як і дівчина. Вона теж була поруч — кумедний сонячний зайчик, наразі замкнутий у розпеченій сталевій неминучості. Погляд сягав безкрайої далечіні. Ліси, що простягалися за вікном, мерехтіли в її очах. Невеличка похила тінь наповзла на вікно, затуливши від мене її очі — а я так прагнув їх бачити! У них було стільки надії й добра. Немовби все тепло світу вмістилося в один світлий погляд.

Ти заплющила очі — мій пильний погляд примусив тебе всміхнутися. Рукою ти витерла краплинку поту з чола, що мерехтіло дрібним перлом — і тієї миті перлини на твоєму чолі здалися мені найкоштовнішими діамантами.

Маленький хрестик, що гойдався на грудях, ніби нагадував, що торкатися тебе не можна — ти під захистом Усевишнього. Він охороняє тебе. Не від мене. Від будь чого, що може тебе налякати.

Ти нагадала мені одну дівчину із Нью-Йорка… Проте, ні… Велике місто у виконанні Мірей Матьє. Авжеж, саме так! Нескорена — мешканка величезного мегаполісу, але водночас — тендітна і вишукана, справжнісінька парижанка, яка щовечора відвідує Тюїльрі та снідає у затишній кав’ярні.

Твій погляд сягнув угору — до сірої пластикової стелі. Рука невимушено потяглася до пляшки з водою — що, сонечко, пересохло в горлі? Невже це мої косі погляди примусили тебе засоромитися?

Ти — незламна й нестримна у сонячному спалаху, що осяває вродливе обличчя. Несподівано запраглося зими з усіма її химеріями і холодними пастками.

Спраглі вуста прагнуть тебе. Руки самі тягнуться до тебе. Ти дедалі частіше позіхаєш — дається взнаки довга мандрівка незручним потягом.

У навушниках лунає знайома мелодія «Summer night city»… Я хочу запросити тебе на побачення. Узяти за руку — тільки ти і я на нічному пляжі. Хіба це не казка? Що, ти не сподіваєшся на таке? Напевно, що ні… Ти невловима у своєму святому сяйві…

Чому твої очі сумні? Я зробив щось не так? Розумію тебе… Поруч сидить кохана людина, яка всім серцем хоче взяти мене за руку — але не наважується: ми живемо у жорстокій реальності… І все одно я задивився на тебе, таку близьку і водночас далеку. Середина шляху — це як вечір життя. Хіба має значення, що я тобі можу сказати якісь слова? Слова — то суцільний мотлох!

Ледь вловимий промінчик ковзнув твоїм волоссям — з’явився німб. Хіба це не черговий доказ твоєї святості? Проте ти не помічаєш своєї вроди: в тобі є все, що потрібно для насолоди — забороненої та недоторканної…

Потяг зробив крутий поворот: тепер сонце осяває моє обличчя, і мені складно писати ці слова. Я примушую себе думати, що дешева кулькова ручка обпікає пальці. Прагну спинити марну писанину. Кому вона потрібна?!

Я вже давно кохаю людину, яка сидить поруч. Він дарує мені вдосталь тепла. Я чекаю його вечорами, а він розуміє мене з півслова. Твої очі питають: «Оце твоє щастя?» Я позираю ліворуч… Хто це? Що це за хлопець? Звичайний подорожній. Не більше. Він сидить поруч уже з півгодини, а може, й годину. Чи він був тут увесь цей час? У ньому, як виявилося, немає жодної риси, якої я не бажав би…

А може, він сидить праворуч? Так близько… Ну, будь ласка! Дівчино, ти ж янгол. Тобі під силу будь-які дива. Благаю тебе… Ти примружилась — і я вже не в змозі бачити палкий, жагучий погляд. Спи, моє нетривке сонечко…

Шлях попереду ще довгий. Ти ж бо знаєш, що я — не янгол. А якщо ним і був колись, то вже давно никаю з підрізаними крилами. Ніби потвора, якої суспільство ніколи не сприйме. Кому це під силу збагнути? Я хотів бути лелекою, що злітає, розкинувши крила, високо в небо… Не опускаючи погляду.

Кого турбує те, що коїться на землі? Якщо ти вільний птах, то твоя домівка — небо. Головне — ти вільний! Але мені не судилося стати лелекою… Хотів призвичаїтися до людей. Надати їм якийсь мізерний шанс, яким вони, скоріш за все, не скористаються. А й правда — навіщо?

Ти мене розумієш, еге ж? Я втомився розкидатися нагодами та розпорошувати себе для всіх. Чомусь склалося враження, що ти теж утомилася. Але від чого? Така усміхнена і щаслива… А може, ти втомлюєшся від щастя? Поруч із тобою сидить чолов’яга з огрубілими від праці руками. Його обличчя обпалене гарячими вітрами. Він утомився… А ми з тобою?

Я розумію, що ти зі мною лише на мить. Бевкне дзвінок, потяг загальмує — і ми вже ніколи не побачимося. Але благаю — лишися зі мною, ще на кілька хвилин! Не кидай мене на півшляху. Я знаю, що ти теж відчуваєш у цьому потребу. Твоя тендітна ніжка хитається від різких рухів. До моєї ноги — лише кілька сантиметрів. Доторкнися. Ну ж бо…

Я все зрозумів — зараз я кохаю. Секунду. Декілька. Але не більше… Ось воно справжнє кохання — до свого неосяжного ідола. Можливо, ти подаруєш мені жадане «так»… Не думаю, що воно мені буде потрібне за день, тиждень чи рік. Воно мені потрібне тепер. І більше ніколи. А завтра буде осінь…

За вікном травень, але для мене триватиме жовтень. Все навколо пожовкне, стане барвистим, але в душі буде тьмяно. Ні більше, ні менше. Що ж, ти отримала від мене зізнання — нехай і на папері, та все ж отримала. Черга за тобою. Як ти це зробиш? Відповіси усмішкою чи залишиш свій номер телефона? А може, очима зрониш одне-єдине жадане слівце, яке переверне моє життя і після якого постане нова сторінка — спокою, затишку…

Яка мелодія тобі ближча? Я звик до наспівів борні. Неспокійне життя з роками перетворюється на пекло. Та може статися, що я все це вигадав, щоби з кожною хвилиною мати жалюгідніший вигляд. Ні… Я таки прагну порятунку! Я вірю, що настануть інші часи. А зараз…

Просто чекаю. Тікаю, не озираючись. Це зайве. Там нічого немає. Лише морок і пітьма. Знаєш, я ніколи не відчував мелодії двох рідних сердець… Авжеж, це типово, але серцебиття в унісон не було. Лише інколи чув щось схоже навздогін…

А тепер ти — навпроти. Так близько. І вперше в грудях не гупає з дикою силою. Просто розмірений стукіт. Я чую відлуння — доказ того, що ти поруч. Це так — і не інакше. І хоча ти ховаєш свої почуття в телефоні, який віртуозно кружляє у твоїх руках, я знаю: ти, поза сумнівом, теж це відчула. Тепер це не кохання. Воно минуло. А ти лишилася тут — подруга, подорожня — будь-хто. Просто — тут.

З якого ти міста, пташко? Я так хочу повернутися додому… Столиця не виправдала моїх сподівань: більше грошей, менше почуттів. А вдома лишилися друзі. І немає значення, що там немає кохання…

Часом охоплює така ностальгія за рідними краєвидами і затишними вуличками… Там, удома, все просто, невимушено і тепло. Малюєш хмаринки на засніженому підвіконні, працюєш стільки, скільки сам схочеш… Головне, що живеш, а не існуєш. Хай там що, а ти, дівчинко, з південних міст… Ледь вловима засмага, глибокий погляд карих очей, русяве волосся, трошки кирпатий носик. Тобі так пасує, пташко…

Благаю, квітонько, лишися зі мною! Летючою зорею, спогадом, згасаючим мерехтінням… Будь-чим. Тільки живи зі мною…».


Остап, згорнувши аркуші, подивився на дівчину та простягнув папірці їй. Юнка здивувалася, але взялася читати: декілька разів її погляд змінювався — у ньому бриніли лють, нерозуміння, тепло, все змішувалося в тих дивних очах. Підвівши погляд, вона запитала:

— Ну і що це таке, ти, падло? — і від сонячного променя миттю нічого не залишилося — лише ненависть і злість.

— Та то я так…, — почав виправдовуватись Остап. — Щось навіяло, вибач…

І він прибрав аркуші.

— Зрозуміло. Ти шизік? — роздратовано поцікавилась юнка.

— Так, певно, шизік, — пробурмотів хлопець. — Часом хочеться вилити все, що довго тримаєш усередині. Даруй. Я не чекав на таку реакцію…

— А як ти собі гадав?! Гадаєш, мені приємно, що навпроти сидить педик, який не думає про те, як затягнути мене в ліжко, а просто тече — так хоче, щоб поруч сидів іще один ненормальний?!


«…Озеро. Десь під кригою морок — темна холодна вода. Та до неї далеко. Тутешні морози кують міцну кригу.

Одним стрибком звір опинився на кризі. Тієї ж миті його лапи роз’їхалися, шалено заковзали. Він став безпорадним, мов немовля. Саме на це чекали мисливці. Гуркіт їхніх снігоходів із кожною хвилиною гучнішав, ставав більш моторошним.

Заледве зібравши всі сили, вовк поковзав уперед. Головне — не здаватися. Бо тоді все було намарно…»


До кінця шляху дівчина кидала ворожі погляди на Остапа, а він, своєю чергою намагався взагалі уникати її очей. Зніченість? Ні… Він просто не міг збагнути її реакцію. Настрій було зіпсовано. У голові було порожньо.

Робочий візит минув успішно. Виявилося, що проект передбачав чимало цікавих перспектив. Юнак був з усіма відвертим, тож перед ним розчинялися двері. За два дні, завершивши справи, хлопець повернувся до столиці.

У перший же день його покликав до себе шеф і привітав із успіхом. Під час ранкової зустрічі мова зайшла про обіцяне підвищення.

— Пам’ятаєш, що я обіцяв? — почав бос.

— Так, перед від’їздом ішлося про підвищення.

— Саме так. Мені потрібна права рука та обличчя аґенції…

Директор раптом знітився.

— Ти хлопець непоганий… Але, як би краще сказати… Занадто яскравий чи як там воно..

— Ага… Зрозуміло. Натякаєте на орієнтацію? — вирішив бути відвертим Остап.

— Та ні! Проте поруч зі мною мусить бути… ну… такий собі «мужик», з якого не кепкуватимуть замовники…

Щось різко вкололо Остапа всередині. На підсвідомому рівні він давно знав, що про підвищення і мріяти не може. Та все ж таке формулювання було принизливішим навіть за звільнення. З гідністю вислухавши шефа, юнак запитав.

— Сподіваюся, це все?

— Начебто все. І не крути писком! Теж мені — кривду знайшов! Дякуй, що взагалі тут працюєш.

— Що ж, дякую, — розвів руками хлопець.


«…Минувши озеро, вовк уже не озирався. Там не було нічого, крім загибелі. Мусив стрімголов мчати, аби не стати здобиччю безжалісних людей.

От тільки одного звір не міг збагнути, усвідомити — чому людяність залишила мисливців? Чим він завинив перед ними? Тільки тим, що був не таким, як решта? Що в цьому було поганого?

Над головою пролунали постріли. Скоріш за все, наступна куля влучить у нього. Ні, напевно. Безперечно, так і буде. Якби ж знайшовся хоч би маленький прихисток, аби сховатись і трошки перепочити!

Неподалік замайорів пагорбок — невеличкий кучугур. Напевно, там вовк зможе знайти очікуваний захист. Зібравши останні сили, він помчав до замету.

Прудко стрибнувши в маленьку печеру, сірома причаївся в очікуванні дива. Просто перед ним на великій швидкості промчав перший мисливець. За ним, трохи відстаючи, шаснув ланцюжок спільників.

Звір зітхнув. Небезпека начебто минула. Тепер слід відсидітись у затишній норі. Думки розривали мозок. Підвівши втомлені очі до клаптика сталевого неба, що зазирало в печеру, він подумки жалкував, що не має крил. Було б набагато легше. Та хто знає, чи не дістане ворожа шрапнель і вгорі…»


Наступні дні не вирізнялися розмаїттям. Щоденні дрібні турботи, що на них Остап звик не зважати, робота та інколи — вечірні прогулянки на самоті.

В один із таких вечорів хлопець у напівтемряві читав книжку. Розгублено гортаючи сторінки, навіть не помічав, що твір близиться до завершення. То була збірка віршів улюбленого поета — Альфреда Теннісона. В його поезії не траплялося мальовничих баталій, кривди та інших лих. Подобався він Остапові за незвичну музичність творів і пливучу, невимушену мову.

Дійшовши до останньої сторінки, хлопець відклав книгу і зирнув на годинник. За п’ять хвилин одинадцята. Вкладатися спати було ще рано, тож він вирішив за звичкою прогулятися сутінковим містом.

Раптом задзеленчав телефон. То були нові друзі Остапа. Вони запропонували трохи розвіятися — відвідати місцевий гей-клуб.

— Не знаю… — відказав юнак. — Ніколи там не був…

— Тим паче! Вперше побачиш, як воно.

— Ти будеш сміятися, але я не знаю, що одягнути до подібного закладу…, — бурмотів Остап. — Блін, ну що це за несподіванки, га?

— Та не хвилюйся ти так! Одягай, що хочеш, — хто там на тебе дивитися буде?

— О, ну спасибі! — обурено відповів юнак. — Гаразд, щось придумаю. Ти тільки скинь смс із адресою.

— Оце по нашому! Тоді до зустрічі рівно о дванадцятій!

Перше, що спало Остапові ну думку після розмови, — зателефонувати друзям і скасувати зустріч. Він ніколи раніше не бував у такому середовищі та нічого про це не знав. Але при цьому його не полишала цікавість.

— А дідько вас ухопи…, — буркнув він. — Колись потрібно і починати!

Відкривши шафу, хлопець взявся роздивлятися одяг. Майже всі речі в його гардеробі було дібрано зі смаком, але, поза сумнівом, до клубу вони не пасували. Знайшовши старі джинси з великими дірками на колінах і футболку з оголеною спиною, він заспокоївся. Колись він купував ці речі з надією на те, що ніколи не вдягне — аби було. А виявилося, що час настав.

Заздалегідь викликавши таксі, Остап вийшов на свіже нічне повітря. В обличчя війнув теплий вітерець. Постоявши декілька хвилин і дочекавшись машини, хлопець зручно вмостився на заднє сидіння.

Водій виявився підстаркуватим чолов’ягою, що полюбляв погомоніти.

— До центру? — заволав він, перекрикуючи гудіння вітру, що вривався у відчинені вікна.

— Так. Тільки можете мене висадити біля якоїсь кафешки? — у відповідь попросив Остап.

— Без проблем! Хто платить, той і музику замовляє, — загиготів водій.

Майже до кінця їхали мовчки. Остап роздивлявся вогні міста: суцільне мереживо на швидкості зливалося в одну розлогу пляму. Собори, старі будинки, химерні арки — такою була столиця.

Інколи долинав сміх заблукалої компанії або пролітав самотній автобус, який хотів якнайшвидше опинитись у депо та відпочити після робочого дня.

— Куди прямуєш? — нагадав про себе водій.

— Друзі запросили до клубу…

— Еге ж…, — посміхнувшись, відповів водій. — Ти що, гомік?

— Це в мене на лобі написано? — запитанням на запитання відказав хлопець.

— На лобі, звісно, нічого не написано, а от шмотки тебе видають! Тиждень тому забирав схожих на тебе за тією ж адресою. Вмостилися на задньому сидінні, п’янючі-і-і-і-і — це щось страшне! Ну і давай цілуватися! Картинка, я тобі скажу, ще та: двоє неголених пацанів, прикид гірше ніж у тьолки, та ще й цілуються, — водій скривився. — Непроста в мене робота, еге ж?

— Вам видніше…, — замислено мовив Остап. — І часто вам таке трапляється?

— Може, було б і частіше, та я намагаюсь уникати таких адрес. Одна справа, що гидко, а зовсім інша — страшно. Не в тій ми країні живемо, юначе, щоби відкрито заявляти про себе чи когось підтримувати. Ще відлупцюють, а винних, ясна річ, не буде, — міркував водій. — Ну от, приїхали. Онде клуб, — чоловік махнув рукою, — а тут якесь кафе.

— Дякую, — простягнувши гроші, сказав юнак. — Нехай щастить!

— І тобі всього найкращого!


«…Десь чути страшний рев хуртовини — її сила безмежна. Люті тут зими…

Звір лежав у сніговій перині та дивився у щілину, крізь яку бачив неозорий простір. Зітхав. Стримував сльози. Цієї миті в ньому було більше людяності, ніж у людях, які вирішили його переслідувати. Образи не залишилося. Тільки смуток.

Раптом вовк нашорошив вуха — донеслося знайоме виття. Певно, десь далеко нишпорила зграя інших вовків. Він знав, що туди люди не наважаться поткнути свої носи: страх — одна з притаманних людині рис. Та й скільки було тих мисливців? Купка, яка могла хіба одну звірину злякати. Перед грізною силою у них не було нічого.

Це був його шанс. Обережно визирнувши, вовк вийшов назустріч снігу в пошуках своєї зграї…»


Хтось затулив юнакові очі долонями та гаркнув на вухо «Вгадай!». Остап перелякано випручався та озирнувся. Перед ним стояли троє хлопців і дві дівчини — його нові друзі.

— Ти чого? — вигукнув той, хто затуляв Остапові обличчя.

— Дурень! Ну й налякали ви мене…

— Та годі тобі! Сьогодні відірвемося!

— Посиділи би краще в ресторані чи поспівали б у караоке …

— А там теж можна все це робити! Ти чого рюмсаєш? Ще тебе вмовляти треба, диви який…

— Та я ж лише запропонував, — усміхнувся Остап. — Просто незвично це все для мене…

— Ну от і звикнеш! — весело щебетали друзі.

Компанія неквапом рушила бруківкою в бік клубу. Дівчата трималися за руки. Хлопці гомоніли про своє, нове у житті. Дійшовши до одного з будинків, побачили скляні двері та вивіску над ними.

— То що, рушаймо? — запитав один із них і відчинив двері.


На друзів звалилася какофонія звуків. Музика, теревені, крики, пісні — все злилося в одне й намагалося розчавити. Крізь густий туман цигаркового диму видніли лише невиразні силуети людей та хворобливі промені штучного світла.

За барною стійкою шугали склянки і пляшки — бармени знали свою справу і вправно керували процесом. Стійку було заставлено напівпорожніми бокалами та новими порціями питва. Дехто з відвідувачів спілкувався біля бару, смакуючи напої.

Наступний зал нічим не вразив. Це був затишний куток зі столами й канапами, де хлопці сиділи компаніями з таким виглядом, ніби на щось чекали.

Остап мав зазирнути до останньої зали, щоби по-справжньому оцінити клуб. В очі вдарив мільйон променів барвистого світла — вони роїлися всюди, відображаючись у дзеркалах. Фантастичну картину доповнювала скромна сцена, куліси якої ще було зачинено.

— Ну що? Подобається? — посміхнувся Остапів друг.

— Непогано, еге ж! Тільки забагато всього… Якщо ти розумієш, про що я, — розгублено відповів Остап.

— Вже десь примостімося, бо всі нормальні місця позаймають!

— А де тут убиральня? — запитав хлопець. — Мені руки помити б.

— Отам, навпроти барної стійки!

Юнак пішов у вказаному напрямку, прокладаючи собі шлях. Йому здавалося, що на нього всі дивляться, ніби він іде під сотнею яскравих прожекторів.

У туалеті метушня була ще більшою: стояла черга до кабінок, дівчата перед дзеркалами підфарбовували вії, а поміж відвідувачів никала прибиральниця.

Зайшовши до кабінки, юнак із подивом зауважив, що вона не зачинялася. За перетинкою почув метушіння та кашель.

— Допомога потрібна? — наївно запитав Остап.

— От дідько! І тут не дадуть удвох побути! — почувся у відповідь хлопчачий голос.

— Від допомоги не відмовимося, любчику, якщо третім будеш! — долучився інший голос із нахабними нотками.

Залишивши вбиральню, юнак хотів якнайшвидше повернутися до друзів. Відвідувачів у клубі побільшало. Здавалося, що по кількох хвилинах він розпуститься по шитому, точнісінько як у казці про рукавичку. Несподівано хлопця затиснуло сталевими лабетами.

— Ну що, крихітко, потанцюємо? — гаркнув у вухо хтось.

— Даруйте, але я відмовлюся, — чемно відповів Остап. — Я тут із друзями.

— Та чорт із ними! Поїхали до мене додому — я тебе трохи розважу, малюче! — криво посміхнувся чоловік років під сорок.

— Ні, дякую…, — у відповідь усміхнувся хлопець. — Я тут відпочиваю.

— Хах! Усе зрозуміло! Корони поначіпляють і кадрять мужиків! Хлопчику, ти навіть не уявляєш, від чого відмовляєшся! Хочеш, бабок підкину? Не обділю!

Остап, випручавшись із обіймів, побіг, розштовхуючи відвідувачів, до друзів. Сівши за столик, він зрозумів, що більше не зрушить із місця.

— Ти чого такий злий? — весело запитали друзі.

— Та все нормально. Просто мені тут не дуже комфортно.

— Зараз усе буде добре! От-от почнеться шоу-програма.

Несподівано увірвалася музика та відчинилися куліси, що закривали сцену. Вийшов конферансьє та оголосив ім’я актора, який мав виступати. Та цього Остап не почув, бо шквал оплесків і вигуків заглушив ім’я, і воно потонуло в емоціях глядачів.

На сцену вийшла вродлива пані на високих підборах, у сяйві штучних діамантів і різнобарвному макіяжі, який пасував би повії. Залунала знайома пісня, і хлопець помітив, що виконавець просто розтуляє вуста під звуки фонограми й ритмічно рухається.

Емоції актора були дуже контрастними і мали вельми неприродний вигляд. Придивившись, Остап із подивом зрозумів, що це чоловік, який пародіював жінку.

Після кількох пісень і нового виконавця «шоу-програма» завершилась, і знову залунали ритми танцю. Люди кружляли на танцмайданчику, знайомилися та спілкувалися.

Остапові стало нудно, і, перепросивши, він залишив клуб. Викликав машину, запалив цигарку та замислився. Він розумів, що більше ніколи не повернеться до клубу. Розчарування — більш нічого ці відвідини йому не принесли. Не таким він уявляв нічне життя спільноти.

Сівши в машину, хлопець думав про своє. Недарма він шукав людину, з якою можна буде вибудувати стосунки. Тоді й необхідність у клубі відпаде. А якщо буде нагода туди приходити, то зі своїм хлопцем. У нічній темряві він сам до себе іронічно посміхнувся. Для вирішення проблеми не вистачало тільки однієї дрібнички — хлопця.

По двадцяти хвилинах Остап був удома. Вклавшись у ліжко, юнак вирішив написати смс хлопцеві, з яким мав побачитися до відрядження. На диво, відповідь прийшла дуже швидко та була позитивною. Остап солодко заснув у передчутті приємного дня.


Наступного дня на роботі він жив лише майбутнім вечірнім побаченням. Світлини, що їх надіслав хлопець, вражали. Тут можна було закохатися в саму лише зовнішність. У спілкуванні він був увічливим, та й із почуттям гумору не було проблем.

Щойно годинникова стрілка вказала на позначку «шість», Остап схопив сумку і вибіг з офісу на зустріч із омріяним хлопцем. Підбігши на зупинку, отримав повідомлення: «Зустрінемось у парку біля останньої лавки від центрального входу». Юнак засяяв — отже, зустріч відбудеться стовідсотково!

По декількох зупинках він вийшов з автобуса і рушив до парку. Теплий вітерець ледве торкався волосся і одразу ж злітав догори. На серці було приємно й затишно. Давно він так чудово не почувався.

Увійшовши до парку, Остап одразу ж пішов уздовж лавок. Перша, друга, десята… Дерева парку густішали, і що далі юнак заходив, то більше помічав, що місцина скидалася не на парк, а на суцільний ліс.

Ось і остання лавка — тієї миті вона видавалася хлопцеві не звичайною плямою, а маяком сподівання. За спиною почулися кроки. До нього наближався юнак. Високий, стрункий, з білявим волоссям. Так, це був він. Без сумніву.

— Макс, — простягнув долоню юнак.

— Остап! Приємно познайомитися! Хоча вже ж знайомилися…, — усміхнувся хлопець.

— Ну зайвий раз не завадить, — холодна посмішка, якої не помітив Остап, ковзнула обличчям Максима. — Пройдемося?

— Так, звісно.

— Ти звідки такий красивий? — спитав Макс.

— З південного заходу. Третій місяць уже тут у вас. Працюю. Робота цікава, подобається.

— Ну, а я тимчасово безробітний. Зі старої роботи поперли — скорочення, а нову поки що не можу знайти.

— Буває…, — відповів Остап, пильно оглядаючи хлопця.

Несподівано за спиною почулись якась метушня та швидкі кроки. П’ятеро хлопців розмірено крокували за ними.

— Може, прискоримось? — насторожено запитав Остап.

— Не рипайся, чувак! І тільки спробуй закричати — шию зверну, — люто блимнув очима Макс.

— Ви хто такі? — перелякавшись не на жарт, спитав юнак.

— Ми тебе зараз будемо лікувати, сволото!

Спортивно вбрані юнаки, які досі просто йшли слідом, миттю наздогнали юнаків та обступили Остапа.

— Ну, суко! Догрався? — прошипів Макс.

— Розмовляти будемо чи як?

— Та що з ним панькатися?! Приріжемо на місці, — та й годі!

— Нє, братухо! Ти не розумієш. Цю наволоч треба як слід провчити…, — розтягуючи слова, говорив хлопець, який видався Остапові ватажком компанії.

— Хлопці, ви чого? — перелякано казав Остап. — Що я вам лихого зробив?

— А просто бісиш! На коліна, падло! — гукнув Максим.

Один із «братків» з усієї сили вдарив Остапа під коліно, і хлопець упав на стежку. Далі на нього чекала низка безжальних ударів по всьому тілу. З рук вирвали сумку й почали в ній копирсатися. Витягли паспорт і гаманець. Один із негідників знімав усе на телефон.

— Будеш, гнидо, знати, як із хлопцями зустрічатись! А комусь пискнеш про нас, то всім розповімо, хто ти насправді. Гадаєш, твої батьки зрадіють такому повороту?

— Ти подивися на нього, — з удаваною огидою всміхнувся Макс. — Він, напевне, і не приховує, що голубий!

— Ну, тоді мочи його! Щоб і не пригадав нас!

Удари посипалися на Остапа зливою: в живіт, по нирках, обличчю. Заюшений кров’ю, він уже не тямив, що коїться. Думка була одна — скоріше скінчилися б тортури, а далі байдуже…

Раптом удалині почувся крик. На бійку вибігло двоє людей: хлопець і дівчина.

— Пацани! Шухер! Зараз мусорів викличуть! Кидаймо це падло і вшиваймося!

— А-а-а-а, суко! Пощастило тобі, педику! — вилаявся ватажок.

Негідники почали розбігатися в різні боки — хто куди. Остап, не розуміючи нічого, все ж усвідомлював, що непритомніє. Останнє, що він бачив замутненим поглядом, — до нього наближалася пара, яка налякала нападників. Далі все було як у тумані.


«…Вовк у кілька стрибків подолав дистанцію між кучугурою, яка прихистила його, та зграєю. До неї залишалося кількасот метрів. Тож він мчав далі.

Десь удалині до виття вовків долучився гуркіт моторів — мисливці не заспокоїлися. Але звір знав, що скоро він буде серед своїх. Ще трохи! Навздогін знову полетіла шрапнель.

На ніс упало кілька крапель крові — влучили у вухо. Та то не біда! Головне, що лапи цілі та можна бігти далі.

Кулі свистіли над головою дедалі частіше, а гудіння снігоходів здавалося ближчим. Праворуч вигулькнув перший мисливець. Дуло його рушниці було непохитно націлене на бідну тварину. Інші вояки не примусили теж довго чекати…

Пролунав постріл, і вовк, заламуючи лапи, завалився у сніг.

Влучили…

Все тіло його здригалося від невимовного болю. Це був кінець. Усі його намагання виявилися марними. Від людини ніхто не сховається…»

4

На широкій кушетці лежав хлопець. Промінчик сонця скоса зазирав до кімнати крізь вузький отвір у фіранці. Промінь поволі підбирався до нерухомого тіла — поки не торкнувся світлом обличчя юнака.

Від зовнішнього вигляду Остапа холонуло серце: одне око припухло, повіко над іншим було розсічене, а в одному з куточків губ загусла кров. Тіло вкривали синці та подряпини.

Поворухнувшись від доторку сонця, юнак застогнав, — адже в нього болів кожен м’яз тіла. Трохи підвівши голову, він уважно оглянув себе.

— Кепські твої справи, Остапе, — пробурмотів він. — Що ж трапилося, га?

Роззирнувшись, Остап зрозумів, що перебував у приміщенні, яке бачив уперше. Довкола були незнайомі меблі, стримані барви.

У сусідній кімнаті почулося вовтузіння. Хтось пересував речі, тупотів та бубонів під носа. У дверях постав юнак років тридцяти. Його обличчя здалось Остапові знайомим. Високий на зріст, із різкими рисами обличчя та виразними вилицями. Одне око закривав чубчик, що хвилясто спадав на щоку.

— Нарешті отямився, вояче, — бадьоро зауважив ніби знайомий незнайомець.

— Де я? — простогнав Остап і спробував підвестися. Але на те не вийшло.

— Е-е-е-е-е, хлопче… Не рипайся, бо ще гірше буде. Дісталося ж тобі вчора, — порухом руки ніби знайомий незнайомець зупинив його.

— Мені твоє обличчя видається знайомим. Ми ніде раніше не бачилися? — запитав Остап, напружуючи пам’ять.

— Жартуєш? Ми їхали в одному купе до Києва три місяці тому. Мене Русланом звати…

— Три місяці тому…, — повторив юнак, насилу усвідомлюючи слова. — Точно… Було таке. Ти їхав до своєї дівчини…

— Так і було. Але все у минулому, — скривився Руслан. — А ти не дуже рухайся — тобі спокій потрібен. Я заварю чаю та приготую сніданок — і вже тоді поговоримо.

— А тобі хіба не треба йти на роботу? — зауважив Остап, пригадавши, що Руслан десь викладає.

— Я взяв кілька вихідних. Тож не переймайся.

Руслан пішов готувати сніданок, а Остапові випала нагода ретельніше оглянути побої та поміркувати. Він іще раз спробував рвучко підвестися — та запаморочилося в голові..

— Нічого собі… Оце покуштував стусанів…

Поволі приходячи до тями, Остап став поволі рухатися і, звісивши ноги з кушетки, прийняв сидячу позу. По десяти хвилинах повернувся Руслан із тацею в руках.

— От уже ж непосидючий! — весело обурився він. — Сказав же: лежи спокійно!

— Та годі тобі! — з удаваним обуренням відказав Остап. — Рухатися також потрібно.

— Ет, упертюх! Роби, як знаєш! — махнув рукою Руслан. — Ось, приніс тобі пожувати: чай, омлет, смаколики. Налітай!

— Дякую…, — сором’язливо відповів Остап. — А де твоя Віка? Вона не сильно гримала, що я у вас примостився?

— Віка… Та то вже в минулому, як ж казав. Я повернувся до столиці, і на мене чекала розмова…

— Все настільки кепсько?

— Не те щоби збіса кепсько… Просто спливло чимало нюансів, на які ми раніше не мали очей, просто намагалися їх не помічати.

— Співчуваю…, — зітхнув Остап. — Я завжди вважав, що діалог і компроміс — запорука щасливих стосунків.

— Справді? А що воно таке, оті «щасливі стосунки»? Вони взагалі існують?

— Звісно ж, існують. Хоча зараз не час для подібних розмов…

— Авжеж, — погодився Руслан. — Отже, дивися, справи такі. У мене сьогодні по обіді побачення з дівчиною. Поки ти в такому стані — відпустити тебе я не можу. Тож дай мені, будь ласка, ключі — після побачення заїду до тебе додому і заберу необхідні речі.

— Та якось незручно…, — знітився Остап. — У мене ж є власне житло. Хіба я не дам собі раду там?

— Незручно спати на стелі, — засміявся Руслан. — А від допомоги відмовлятися не варто. Тут місця вистачить для обох — кімнати ж дві. Я до вечора повернуся!

— Холодильник у твоєму розпорядженні. Хоча я не радив би тобі сьогодні рухатися, — кинув на прощання Руслан.

— Дякую за допомогу! — гукнув навздогін Остап.


Залишившись сам, хлопець почав пригадувати бійку. У голові все змішалося. Остап пам’ятав, що зустрівся з Максимом, згадав і зграю хлопців, які обступили його, і ту мить, коли його повалили на землю. Далі все було як у тумані.

— Добре, що Руслан із тією дівчиною нагодилися…, — бурмотів юнак. — Якби не вони, то був би мені гаплик.

Спогад про напад не давав йому спокою. Не міг змиритися з тим, що зневажати та прагнути вчинити розправу можуть тільки тому, що хтось не такий, як усі. Але який у цьому злочин? Звідки така жорстокість?

Упоравшись зі сніданком, Остап наважився розім’яти тіло. Однак із вправами в нього виходило зле. Рвучко звівшись на ноги, він ледь не втратив рівноваги. Крок, за ним іще один, і ще… Поволі хлопець пересувався кімнатою. М’язи вперто не хотіли слухатися його, та Остап не зважав і, докладаючи величезних зусиль, уперто рухався.

Зайшовши на кухню й помалу помивши посуд, юнак втомлено присів на стілець. Кухня, хоч і була маленькою, здавалася дуже просторою. Обставлено її було невибагливо, але зі смаком — відчувалося, що тут живе непроста людина. Всюди були пастельні кольори, які, проте, не набридали. На поличках під стелею вишикувався керамічний посуд із різноманітними орнаментами.

Трохи відпочивши, Остап вирішив знову вкластися в ліжко. Він обережно ступав, побоюючись зробити необережний крок. Навпроти його кімнати були ще одні двері. Коротенька смуга світла — отже, двері не зачинено. Хлопцеві стало цікаво.

Рипнули двері, і він увійшов. В очі вдарило сонце — воно заливало своїм світлом усе. Кімната виявилася дуже великою. У кутку стояв невеликий диванчик, де, певно, спав Руслан. Посеред кімнати височів мольберт, подібний до самотньої чаплі, що її невідомо як занесло до цього помешкання. До стін тулилися численні полотна — незавершені, вони чекали на свою чергу.

Вражала кількість картин, що висіли на стінах. Не було жодного вільного клаптика: у гарних рамах, маленькі, великі, взагалі без оформлення… І лише пейзажі та квіти.

Тут буйно квітнуть півонії у вранішній росі, трохи далі під осіннім сонцем виблискує щедре гроно винограду, за цим полотном розкинулася неозора нива, і колосся налилося снагою до життя.

Кожна картина яскраво промовляла сама за себе.

— Нічого собі Русланчик вимальовує, — присвиснув Остап. — А в поїзді казав, що фарби переводить…


До вечора хлопець проспав. Прокинувся же від того, що гримнули двері — зайшов Руслан.

— Як побачення? — поцікавився Остап.

— Та ні про що…, — розгублено відповів юнак. — Зовсім не така, як на фото, і говорити нема про що. А ти як, вояче?

— Якнайкраще! — збрехав Остав, у якого насправді боліли всі кісточки і м’язи. — Навіть поблукав квартирою трохи.

— Молодчина! Я заїхав до тебе додому, — поставивши біля кушетки важку торбу, сказав Руслан. — Тут, здається, найнеобхідніше. На перший час, гадаю, тобі вистачить.

— Дякую, — відказав хлопець. — А я так знахабнів, що мало не заліз у душ…

— Про що мова? Роби все, що заманеться, — усміхнувся Руслан.


Майже весь вечір вони мовчали. Остап намагався працювати, а Руслан ніби потонув у власних думках: часто супився, а обличчям його не раз пробігав такий вираз, ніби юнак хотів щось пригадати.

Наступний день мало відрізнявся від попереднього. Хлопці перекинулися кількома фразами. Проте під вечір, за смачною вечерею, яку приготував Руслан, парубки нарешті розговорилися.

— Учора я бачив твою робочу кімнату. Ненавмисне…, — зізнався Остап.

— Не варто було, — насупився Руслан. — Я цього не люблю. Моя робота лишається тільки зі мною. Воно того не варте.

— А я вважаю — навпаки! Ти чудово малюєш! Я давно не бачив такої краси… Твої картини ніби живі — в них стільки тепла та емоцій…

— Це ти так гадаєш. А в аспекті художньої досконалості — це непотріб. Емоція. І більше нічого. На цьому багато не заробиш…, — зітхнув Руслан.

— То й що? Головне, що тобі подобається те, що ти робиш!

— Мені більше до душі викладати. Завжди мріяв малечу до краси привчати. Біда в тому, що зараз це мало кого цікавить. Мистецтво відходить на другий план, а часом про нього і взагалі забувають…

— Не варто всіх однією міркою міряти. Згоден? Не має значення, що нині щось втрачає свою актуальність. Головне, що шанувальники мистецтва є, хоч і нечисленні!

— Можливо, ти й маєш рацію… Зажди, — загадково посміхнувся Руслан. — Хочу тобі дещо показати.

Хлопці пішли до майстерні. Руслан став гарячково передивлятися теки з аркушами, вишукуючи щось. Остап нібито неуважно позирав на картини, наче хотів вишукати найкраще полотно саме за допомогою вдаваної байдужості.

— Ага! — скрикнув Руслан. — Ось! Цю базгранину я зробив у третьому класі. Мені дуже подобалася дівчинка з паралельного класу, тож я спробував намалювати її портрет. І дотепер вважаю, що це — найкраще моє полотно.

Остап глянув на аркуш. Побачив дівча з хворобливим виразом обличчя, а втім — по-дитячому милу та беззахисну.

— А знаєш, непогано, — висловив свою думку Остап. — Я додав би кольорів. Хоча, чесно кажучи, я в цьому нічого не тямлю.

— І я не тямлю! — зареготав Руслан, та враз замислився. — Знаєш, я часто згадую дитинство… Напевне, то була найкраща пора. Ти щось пригадуєш з тих часів?

— Запам’яталися тільки аромати… Пригадую, коли мені було шість років, мамі подарували розкішну шубу з лисячого хутра. Така руда-руда… Як вогонь! Коли мама її одягала, то здавалася вдвічі більшою, ніж була насправді…

— А до чого тут аромати? — здивувався Руслан.

— Вечорами, коли мама поверталася з роботи, я підбігав до неї та пірнав у те хутро. Воно приємно лоскотало все тіло, аж смішно було! А після вечері я розкладав шубу на дивані та, розчинившись у ній, уявляв, що я турецький султан. І засинав. А вранці не міг зрозуміти, як опинився у своєму ліжку, і чому зимове вбрання висіло у передпокої.

— І все одно не розумію, який тут зв’язок…

— Тільки в тому, що шуба пахла зимою, свіжістю та снігом… Той аромат і досі мене переслідує.

— Цікаво… Річ у тім, що в людей здебільшого однотипні спогади про дитинство, а про аромати — тим паче… А в тебе трошки інакше.

— Хіба? У тебе немає аромату дитинства, не схожого на всі інші?

— Начебто немає…, — розтягуючи слова, відповів Руслан. — Хоча… Ні, все ж є один. Коли я був малий, мені подарували справжні креслярські олівці — і я їх дуже швидко вималював. Тоді це був страшний дефіцит і дістати їх було майже неможливо. Я й досі пам’ятаю той запах свіжої деревини упереміж зі смолою.

— Ось бачиш! У кожного є щось своє… Дуже особ­ливе.

— А ще пригадую: за рік до того, як піти з сім’ї, тато подарував мені іграшку. Я вже не згадаю, що то був за звір, але він віддавав батьковими руками: грубими, робочими, але такими рідними…

Хлопці замовкли. Руслан дивився на одне з полотен, а Остап стежив за виразом на його обличчі. Давши трохи часу подумати, він мовив:

— Не турбуйся… І не картай себе. Часом обставини складаються так, що ми не можемо на них вплинути.

— Не можемо…, — луною повторив Руслан. — Просто тоді важко було. Пам’ятаю, що добряче тоді наплакався. Мені було чотирнадцять. Не личить хлопцеві сльози ковтати, але так і було… Більше я тата не бачив…

— Що ж, буває, — сумно промовив Остап. — Навіть і не знаю, що тобі відповісти..

— А нічого і не треба відповідати! Закрили тему.


Наступного дня Руслана цілісінький день не було вдома — якісь нагальні справи змусили хлопця податися за місто. А поки там що, Остап залагоджував справи по роботі, відпочивав, як міг, і набирався сил.

Увечері повернувся Руслан. Він прийшов не один, а зі своєю сестрою.

— Наталка, — привіталася дівчина років двадцяти.

— Остап! Дуже приємно! Можна я буду до тебе звертатися — моя рятівниця? –усміхнувся юнак.

— Ну, це вже перебільшення, — сяйнула дитячою усмішкою дівчина. — Тобі пощастило, що ми вчасно нагодилися. Постає тільки одне питання: за що тебе так?

— Ну…, — осікся Остап. — Річ у тім, що я інакший… Бачиш, мені подобаються хлопці…

— О! — вигукнула дівчина. — Тоді все зрозуміло… У нас із цим непросто. Треба постійно пильнувати. Я, щоправда, в цьому анічогісінько не тямлю. Та все ж дотримуюся думки, що будь-який вибір, який не зазіхає на чужі інтереси, має право на існування.

— Що таке самотність? — несподівано для себе запитав Остап.

— Чому ти саме зараз про це спитав? — відгукнувся Руслан.

— Не знаю… Просто захотілося… Навколо мене завжди повно людей: друзі, колеги, знайомі. А почуття самотності все одно ніколи не полишає…

— Напевно, ти й справді самотній… Бо коли навколо тебе багато людей, а ти відчуваєш, що поруч немає рідної душі — взагалі нікого, це і є самотність. І щоби побороти цей стан, мусиш знайти таку ж самотню душу, загублену в натовпі нерозуміння, — міркувала Наталка.

— Звідки такі думки в такому юному віці? — здивувалися хлопці.

— Хто його знає, — загадково всміхнулася дівчина. — Але це питання мене завжди турбувало. Адже самотнім почуваєшся тоді, коли приходить відчуття, ніби тебе всі покинули і весь світ зруйновано.

— А може, вистачить і однієї зради? — ніби сам себе запитав Остап.

— Може бути… Інколи вистачає однієї. Річ же не в кількості. Біда — в наслідках. Бо вони бувають завжди, і на них ми не в змозі вплинути. Хтось платить данину у вигляді зруйнованого особистого життя, інші розплачуються негараздами на роботі, а треті самотні лише тому, що впродовж усього життя жодного разу не зустріли справжнього, єдиного друга.

— Але насправді все лікує час…, — вставив Руслан.

— Оце вже ні! — заперечив Остап. — Час лише ненадовго загоює рани, а спогади, що напливають згодом, роз’ятрюють їх знову…

— Хіба? — лагідно мовила дівчина. — Згадай своє нерозділене кохання. Чи боляче тобі зараз від того?

— Байдуже…

— Отож… Час усе гоїть. З’являються нові люди на шляху, нібито неосяжні обрії — і всі колишні страждання відходять на другий план. Єдине слово пасує до таких ситуацій — цикл, обертання. Обертання всього на світі.

— Так, мабуть ти маєш рацію…, — замислено протягнув Остап.

— Не мабуть, а точно! Гаразд, хлопці, мені ще курсову треба дописувати. Тож лишаю вас сам на сам. А ти, Остапе, одужуй швидше — ти всім потрібен здоровим!

— Дякую, Натусю! Гарного дня!

Рипнули двері, і дівчина зникла. Хлопці ще довго не наважувалися порушити мовчанку. Роздивлялися свої руки, неуважними поглядами блукали стінами кімнати та інколи зітхали.

— Каву будеш? — запропонував Руслан.

— Набридло вже… Якби трохи вина… Я можу вийти до магазину.

— Ну, це не обов’язково! — засяяв юнак. — Десь у мене є пляшечка — наскрутні часи! А тобі тільки би виходити на вулицю! Ач який! Обійдешся поки що!


По кількох хвилинах на підлозі стояли відкоркована пляшка червоного вина та два келихи. Дивний контраст. Старий паркет із потрісканими шматками лаку та вино, з недешевих, що так вабило ароматом.

— За що п’ємо? — запитав Остап.

— За свободу та звільнення! Нехай кожен із нас відшукає свою половинку: я дівчину, ти хлопця. І всі тоді заживуть щасливо.

— А хіба нові стосунки не перетворяться на нове рабство? — надпив Остап.

— А це вже залежить від нас самих…

— Це правильно, — замислено відповів Остап.

— Ну, ти чого, вояче? — по-дружньому поплескав його по плечу Руслан.

— Та нічого… Лізе в голову всяке…

— То поділися!

— Постає запитання: як бути далі? Хто може дати відповідь? Спитаєш у тиші — отримаєш мовчання; почнеш розпитувати друзів — чуєш лише одноманітні відповіді… І все ніби добре: і друзі є, і з роботою все гаразд. Але як бути далі — не знаєш…

— Кожному серцю — свої тортури. Кожен переживає будь-яку подію по-своєму. І ти, мабуть, також. На мій погляд, твоя біда в тому, що ти занадто сильно віддаєшся емоціям і всіх навчився пробачати… А це неправильно.

— Якщо не пробачати, то й сам можеш не чекати на пробачення від людей, — зауважив Остап.

— Можливо. Але це стосується. Тебе відлупцювали. Ні за що. Просто за те, що ти інший, не такий, як усі. А що в результаті? У них твої гроші, у тебе — пошкоджене здоров’я, а негідники вийдуть сухими з води. І тільки завдяки тобі. А ти подумав про інших? Про тих, хто також може втрапити в халепу через подібні «знайомства»?

— Справді, не подумав… Але все одно я не зміг би їм не пробачити.

— Не зміг би… Мусиш! — вигукнув Руслан. — На будь-яку силу знаходиться більша. Так завжди було.

— Не знаю, що тобі на це сказати… Давай уже вкладатися спати, — ухилився від відповіді Остап.

— Подумай про те, що я сказав. Добраніч!

Остапові всю ніч снилося щось химерне. Раз у раз він перевертався на інший бік та бурмотів собі щось під носа.


Його свідомість ураз осяяло потужною блискавкою, і грім прогуркотів у голові.

Остап опинився на сонячній галявині. Сліпучі спалахи примусили заплющити очі. Та він ішов далі й далі. Подеколи визирав з-під повік. Попереду вимальовувався старовинний мур. Під стіною сидів, по-дитячому простягнувши ноги вперед, хлопець — і писав щось на мурі. Літери складалися в слова, слова — у речення. Хлопець писав натхненно, не помічаючи, що крейда закінчується і він водить подряпаними пальцями по муру.

«Ти для мене став космосом. У тобі я загубився, розчинився. Поруч із тобою я став дрібною комахою. Ти — володар моєї долі. Подаруй мені останній шанс».

Хлопець припинив писати і зирнув на Остапа. Розгублений юнак упізнав себе. Мур умить видовжився на декілька кілометрів. Через кожні п’ять метрів сидів Остап і виводив одні й ті самі слова.

Несподівано мур луснув і розсипався на сотні тисяч друзок.

Всі двійники Остапа зникли, і він побачив, що на місці стіни стоїть хлопець. Високий, усміхнений, із загадковим поглядом. Придивившись, Остап упізнав Руслана.

— Нічого не кажи, — почав Руслан. — Це тільки сон, марення, твоя уява… Але я — поруч.

— Себто як? Ми з тобою живі? — розгубився Остап.

— Живі, як ніколи! Головне — ми вільні: від здогадок, болю та стереотипів. Роззирнися! Бачиш?

— Що я мушу побачити? — роздратовано буркнув хлопець, починаючи відчувати безглуздість ситуації.

— Нічого! І це — найкраще! Нічого і нікого не залишилося… Тільки ми вдвох.

— Я не розумію…

— Прийде час, і все зрозумієш, — Руслан підійшов ближче.

Узявши Остапа за руку, він схилив голову трохи на бік і поцілував хлопця у неголену щоку. Десь неподалік стояв мотоцикл — звідки він тут узявся?

— Поїхали! — запропонував Руслан.

— Ми перебуваємо усюди й ніде… То куди ж ми поїдемо?

— Далі, — просто відповів хлопець.

Руслан, завівши двигун, посадив позаду себе Остапа і рвонув. Від гуркоту сталевого звіра закладало вуха, а різкий вітер куйовдив волосся на всі боки…


Остап прокинувся, підскочивши в ліжку. Йому здалося, що рев двигуна наздоганяє його і в реальному житті. Проте, зайшовши на кухню, він побачив, що Руслан орудує біля кавової машини.

— Доброго ранку! — привітався Руслан. — Кави?

— Не відмовлюся, — вмощуючись на стілець, проказав хлопець.

— Слухай, — удаючи байдужість, почав Остап. — А в тебе часом немає мотоциклу?

— Є, — здивовано відповів юнак. — А звідки ти знаєш?

— Та так… Здогадався…

— Стоїть під будинком. Але останнім часом нечасто на ньому катаюся. Раніше Віку возив за місто, а зараз тільки іноді можу прихопити його на побачення, щоб похизуватися. Ну, ніби я мачо, — підморгнув Руслан.

— Зрозуміло…, — зітхнув Остап. — А куди ти так вирядився сьогодні?

На Руслані був святковий одяг, волосся було акуратно зачесане. Відчувався аромат недешевого парфуму. Остап іще його таким не бачив.

— На зустріч із долею! — засяяв хлопець. — Списався з однією кралею…. М-м-м-м… Якби ти бачив, яка вона гарна! — примружившись, оповідав він. — Заради такої і ти, напевне, став би «натуралом».

— Оце вже ні! — посміхнувся у відповідь Остап. — Мені й так проблем вистачає. Що ж, успішного тобі побачення!

— Дякую! Увечері все розповім. Звісно, якщо не залишуся в неї, — ще раз підморгнув Руслан.


Коли він пішов, Остап спробував попрацювати, але голова розболілася так, що вже ні на що не був здатен.

Розмістившись на кушетці, юнак ніяк не міг позбутися образу Руслана. Від самого початку він не дивився на нього, не помічав його вроди. Тепер, згадуючи всі ті миті, хвилини, години, коли він бачив Руслана, Остап розумів, що цей парубок гідний уваги і симпатії.

Він пригадав, як уранці бачив його без футболки. Трохи рельєфне тіло, з невеликою кількістю волосся, ранкова щетина, яка додавала мужності, міцні жилаві руки — ознака працьовитої людини.

Часом він бачив Руслана в майстерні за роботою над новою картиною. Схилившись над мольбертом і жваво рухаючи пензлем, Руслан повністю віддавався справі, не помічаючи навколо нічого. Його силует нагадував одну із скульптур Родена, яка дивним чином потрапила до квартири.

Так, це був хлопець, за котрим упадала, напевне, не одна дівчина. А він, не помічаючи своєї краси, лишався простим і доброзичливим. Що більше Остап думав про свого рятівника, то більше він розумів, що починає закохуватись у нього.

Треба було гнати від себе ці почуття і думки. Ще чого бракувало — закохатися в натурала! Цікаво, як відреагував би Руслан?

Отак, не в змозі позбутися дивних думок, Остап вирішив зателефонувати Ромці. Врешті-решт, хто, як не він, розумів його найкраще? Поради Романа завжди допомагали у скрутному становищі, хоча були досить безглуздими.

— Привіт, чуваче!!! — заволало у слухавці. — Я вже думав, що ти про нас забув! Як справи?

— Та не забув… Просто зараз купа питань назбиралася. Мушу всьому дати лад. Я, власне кажучи, телефоную тобі у важливій справі…, — сказав і затнувся хлопець.

— Ну то кажи швидше! — радісно верещав найкращий друг. — Чим зможемо, тим і допоможемо!

— Ти колись закохувався в натуралів? — обережно запитав Остап.

— Боронь Боже! Навіть запеклому ворогові не побажаю! А ти часом не теє…

— Отож бо й воно… Є тут один, красень на все село… Якби ти знав, як він мені допоміг!

— Ну й добре, якщо допоміг! Але це не зобов’язує тебе лягати з ним у ліжко! Подякуй йому — та й годі!

— Ти не зрозумів… Не в цьому річ. Я не хочу вмощуватися з ним у ліжко. Він мені подобається. Останнім часом я почав помічати, що забагато про нього думаю. І нічого не можу з собою вдіяти!

— Ну, хлопче, тоді тобі гаплик! Готуйся до найгіршого! Знову будеш страждати, заламувати руки, жаліти, що він не ґей… Ти чого? У Києві що, мало ґеїв?

— Та ні. Не бракує. Ледве живий лишився…

— Це ти про що зараз? — стурбовано запитав Рома.

— Та це я так… Фігурально, — збрехав Остап. — Але ж ти сам розумієш — серцю не накажеш! Він постійно ходить на побачення з дівчатами і не відмовляє собі у цьому. Та й не повинен відмовляти… А мені лишається тільки спостерігати за ним.

— Є найпростіший вихід із ситуації — припини з ним спілкуватися. Банально, а проте, коли людини немає поруч, ти відвикаєш від неї.

— Дякую тобі, друже…, — гірко всміхнувся Остап. — Будемо на зв’язку.


До вечора хлопець перебував у дивному стані трансу, ніби несвідомо намагався знайти вихід із ситуації. Вивів його із цього стану Руслан, який повернувся так тихо, що Остап і не чув.

— Тобі недобре? — стурбовано запитав Руслан.

— Ні. все гаразд. Як твоє побачення? Задоволений?

— Не питай, — різко відповів Руслан. — Якась каторга, а не побачення. Краще вже лишатись одному, ніж розриватися на зустрічах незрозуміло заради кого.

— О! — вигукнув Остап. — Як я тебе розумію!

— Знаєш, — несподівано для себе мовив він. — Мені вже набагато краще. Гадаю, варто вже тобі подякувати і повертатися додому.

— Ач який! Так я тебе й відпустив! Ти себе у дзеркалі бачив, сердешний? Відлежися ще трохи — і по декількох днях підеш, якщо вже так кортить, — безапеляційно заявив Руслан.

— Але…

— І жодних «але»! Крапка! Краще поп’ємо кави …

— З тобою сперечатися марно, — лагідно всміхнувся Остап. — Що ж, нехай буде по-твоєму.

Вечір видався душевним. Багато спілкувалися, пригадували дитинство, сміялися з дурних жартів.

— Яка твоя улюблена пора року? — запитав Руслан.

— Напевно, зима… Коли сніг ущент замітає місто, а снігова перина вкриває кожну вулицю, кожен будиночок. Отоді я почуваюся справді щасливим.

— Чому? Хіба влітку не можна бути щасливим? І що таке взагалі щастя?

— Взимку ти можеш кожному подарувати частинку себе. Зігріти того, хто відчуває потребу в теплі. Заметіль спонукає людей об’єднуватися, щоби не почуватися самотніми. Усе складається з дрібниць… Віддати безпритульному рукавички, подарувати дитині, що загубила шапочку, свій капелюх, підвезти на машині того, хто спізнився на останній автобус і залишився мерзнути під завивання хуртовини.

— А що ж тоді щастя? Ти так і не відповів…, — спитав Руслан, уважно слухаючи.

— Щастя… Лише мить… Стрімкий злет до найвищої з вершин. Маленька деталь викликає емоцію. Ти не можеш бути постійно щасливим, бо приємні дрібниці заступаються негараздами. І все зливається в одне… Головне — навчитися виокремлювати та помічати молекули щастя…

— Які прекрасні слова… Ти на сто відсотків маєш рацію. Мабуть, саме тому найдужче я полюбляю літо. Бо влітку все перетворюється на суцільні часточки щастя.

— Хіба влітку немає прикростей? — лукаво поцікавився Остап.

— А взимку що, все ідеально? — знайшовся Руслан.

— Ні… Взимку значно болісніше відчуваєш самотність. Бо, вочевидь, десь там, обійнявшись, сидять закохані, тож усі проблеми й переживання для них є сміховинними… А ти один… І щоби відчувати себе хоч трохи щасливим, даруєш себе оточенню…, — зітхнув Остап і прочитав уголос кілька рядків.

Герої, істини… Яка висока мова…
Одвічний вітер — то ціна словам…
Яку сьогодні замовляють долю?
Роздав усе… А з чим лишився сам?
— Гарно… Це хто таке душевне написав?

— Я інколи брудню папір, коли голову перевантажено непотрібними думками, — знітився Остап.

— Це, знаєш, не бруд! — обурився Руслан. — Це — хист, який ти намагаєшся закрити в собі і нікому не показувати.

— Хіба воно когось здивує?

— Мене ж здивувало.

— А сам? — посміхнувся Остап. — Малюєш чудові картини і нікому не показуєш! Це правильно, га?

— Ах ти ж негідник…, — усміхнувся Руся (так раптом подумки назвав його Остап). — Почитай краще ще щось зі своїх віршів… Ти й читаєш неабияк!

— Що ж тобі прочитати? — замислився хлопець.

Ти птах, іскра, комета невблаганна —
Ці всі метафори для тебе не чужі.
Згадати все і не знецінити востаннє —
Це все жило і розквітало. Це в тобі!
Скільки років спливло, скільки літ я не бачив
Ні тебе, ані наших палких почуттів.
Ми наважились спільний зв’язок розірвати —
Незбагненна стіна, глибоченний той рів…
— Красиво…, — ніби прокинувшись, зізнався Руслан. — Десь публікувався?

— Знущаєшся? — сумно всміхнувся хлопець. — Таке пишуть лише для себе, таке ховають до шухляд… Мені вистачає й роботи.

— Шкода… Я з радістю почитав би ще…

— Можливо, колись і дам почитати. Але на тебе чекає розчарування — нічого путнього там немає.

— Ну, це твоя позиція, а я вважаю інакше. Скажи, ці вірші присвячені якомусь твоєму колишньому?

— Саме так…, — зажурено відповів Остап. — Це були сильні почуття. Шкода, що ми не помічали чеснот один одного…

— Так, це помилка багатьох… У нестримності почуттів ми часто не помічаємо, за що насправді кохаємо людину і чому саме з нею проводимо свій час, а інколи й ціле життя…

— І лише коли втрачаємо… Це все так тяжко! Тільки коли втратимо, тоді по справжньому усвідомлюємо, чому були саме із цією людиною.

— Раніше я не помічав тепла коханої… Тепер шкодую, що втратив. Не любив я тоді тепла… А за нього можна все людині пробачити, — вів далі Руслан.

— Заради тепла і чекати можна. Нехай і довго. Нехай і вічність. За тепло коханої людини ти здатен віддати всього себе.

— Хлопчиком я був таким боязким, наївним…, — згадував Руся. — Але дуже впертим. Я ніколи не відступався від своїх переконань і поглядів. Хоча зараз вони мені видаються такими смішними…

— До чого ти це все ведеш? — здивувався Остап.

— Дослухай…, — усміхнувся хлопець. — Мої мрії перетворювалися на гарячку та марення. Я цілковито віддавався ідеї та своєму прагненню. Це тепер я пишаюся своїми вчителями, батьками, друзями. А тоді, плекаючи амбіції, я розумів, що не відчував тепла. Ніколи. Власне, не те щоби не відчував… А просто не помічав…

— О, так! Як я тебе розумію, — зауважив Остап.

— Стривай… Дай закінчити, — перевівши подих, продовжив Руся. — Так ось… Навіть усі дівчата, з якими я зустрічався або жив… Ні, я не відчував тепла від них. Я сам собі його створював. Завжди. І не чекав від інших… Хоча тоді я, мабуть, і цього не усвідомлював.

— І таке буває, — відказав Остап. Він не сподівався почути такі одкровення від юнака. — Просто дефіцит турботи ми самі намагаємося компенсувати. Не зважаючи ні на що.

— Коли до губ людини залишається лише мить, коли ти відчуваєш її подих на своєму обличчі, коли ваші погляди зливаються… Це все маячня, якщо не відчуваєш тепла, — зітхнув Руслан.

— Маєш рацію… Одяг може зігріти від морозів, захистити від хуртовини… Але від людської байдужості… Як? Яким повинен бути градус? Ні… Зігріти людину може тільки людина…

Вони поринули у свої думки, не дивлячись один на одного. Часом Руслан, ніби оцінюючи, озирав Остапа, а перехопивши на собі його погляд, знов опускав очі.

Так спливали хвилини. За вікном сутеніло. Від криги, що нею вкрилася мовчанка, віяло холодом. Нарешті Руслан підвівся з кушетки.

— Гаразд. Ти відпочивай, а піду прогуляюся… Позбудуся непотрібних думок.

— Як скажеш… Тільки бережи себе, будь ласка…

Ранок видався похмурим і непривітним. Надто рано прокинувшись, Остап довго дивився то в стелю, то за вікно… Сталеві хмари снували плетиво, не пропускаючи теплих променів весняного сонечка. Час від часу зривався різкий вітер, пригинаючи дерева до самої землі та залітаючи крізь шпарини до теплої кімнати, що в ці хвилини такою не здавалася.

Остап згадав, що саме сьогодні Руслан виходить на роботу. Хлопець намагався зібрати думки до купи та зробити важливий крок, проте щось примушувало ніяковіти й мовчати.

Подивившись на годинник, хлопець подумав, що не завадило б іще годинку-півтори поспати, поки не прокинувся Руслан. Повернувшись обличчям до стіни, юнак задрімав.


Він мчить на мотоциклі! Вітер зриває шалик і відносить далеко в неосяжний простір. Руслан намагається щось кричати, але вітер поглинає слова. Бере найдорожче.

Несподівано Руся глушить двигун і, подаючи руку Остапові, веде його розбитим шляхом.

— Куди ми?

— Побачиш… Просто довірся мені!

— Я здогадуюся, що це все вже назавжди…

— Ми будемо разом! Не сумнівайся!

— Мені навіть не потрібно прохати про шанс?

— А що він тобі подарує?

— Ти тут… Поруч… Мабуть, він мені не потрібен… Скажи мені: ти святий?

— Що за питання? Я такий же, як і ти. Немає святих людей. Просто ми разом. У цілому всесвіті немає нічого більшого за нас… От ми й прийшли!

Вони стояли біля руїн старовинного замку. Час попрацював над мурами та баштами. Але чари та загадка замку нікуди не поділися.

Несподівано почалася злива — рясна, по-літньому тепла. Хлопці навіть не намагалися сховатися. А навіщо?

— Навіщо ти мене сюди привів?

— Не знаю, просто мені тут дуже затишно і спокійно. Це буде наше місце.

— Мені тут подобається… Хоча мені ближчий той яблуневий сад. Особливо ж навесні… Там усе так квітне…

— Ми й туди навідуватимемось, — обійняв юнака Руслан. — Будь певен. Тепер я тебе нікуди не відпущу.

— Обіцяєш? — пригорнувшись до нього, спитав Остап.

— Будь певен!


Вдруге Остап прокинувся від того, що відчув на собі чийсь погляд. У ніздрі поплив аромат запашної кави.

— М-м-м-м-м…, — замуркотів він. — Дякую, Руслане Батьковичу!

— Та годі тобі! Можна просто Руся… Чому ти завжди шукаєш приводів для незручних ситуацій?

— Це дурна звичка… Даруй…

— І не вибачайся! Добряче ж тебе життя потріпало…

— Я звик. Усе нормально… Просто навчився любити і пробачати. А більшого мені і не треба!

— Тут така справа…, — затнувся Руслан. — Ти вже хочеш іти додому?

— Так, напевне… Затримався я у тебе…

Руслан присів на краєчок ліжка. Пильно дивився на юнака, що лежав під ковдрою. Глибока зморшка запала поміж брів. Усім своїм виглядом він нагадував людину, яка збирає всі сили, щоби розпочати непросту розмову.

— А шо коли я попрошу тебе ще трохи лишитися в мене? — випалив Руслан. — Погодишся?

— Що я мушу відповісти? — пробурмотів ошелешений Остап. — Бач, як виходить… Ти дуже добрий та чуйний. Мені дуже пощастило, що ви з сестрою опинилися в парку. Не знаю, як би все повернулося, коли би вас там не було.

— То що ж тебе примушує йти з моєї домівки?

— Не так давно… Їй-Богу! Зовсім недавно, — ніби виправдовуючись, почав Остап. — Ти мені почав подобатися… Але ж я розумію, що нічого не може бути. От і хочу трохи відступити, щоби не звикати до тебе. Ти ж розумієш?

— Еге ж… Звичка — то найгірше.

— Знаю… Але я про інше… Просто хочу любити людину за її добрі риси… Та й взагалі за те, що вона просто поруч… Усе це так складно, — сумно зітхнув Остап.

Остапова рука лежала на ковдрі, немов човен, заблукалий серед життєвого шторму. Долоня ледь помітно тремтіла.

Час настав. Так мусило статися. Руслан поклав свою руку на Остапову та міцно стиснув.

— Теплó…, — промовив Руслан.

— Еге ж…, — вражено прошепотів юнак. — Ти чого?

Він спробував звільнитися від руки Руслана.

— Сам не знаю… Пробач. Тільки прошу тебе, не випускай руки… Я ніколи не відчував людського тепла. З тобою — воно поруч завжди.

— Ти знаєш, мені тут наснилося…

І Остап почав переповідати свої сновидіння.

— Хіба таке можливо?

— А ти хіба не бачиш? Малий… Я навіть і не знаю, що тобі сказати… Таке зі мною вперше. Просто залишся зі мною! Твоє тепло — це те, чого мені бракувало…

— І як буде далі?

— Усе буде чудово! Твої долоні такі теплі…

— І твої… Навіть не віриться…, — розгублено, але щасливо і ніжно прошепотів Остап.

— Дякую… Дякую за тепло твоїх долонь…


Оглавление

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4