Корсунь-Шевченківська битва: сторінки історії. [Анатолій Чабан] (fb2) читать постранично


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Корсунь-Шевченківська битва: сторінки історії. Редактори — упорядники А. Ю. Чабан, П. Я. Степенькіна.

Указ Президії Верховної Ради СРСР про нагородження міста Корсуня-Шевченківського Черкаської області Орденом Вітчизняної Війни і ступеня

За мужність і відвагу, проявлені трудящими міста в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками в роки Великої Вітчизняної війни, досягнуті успіхи в господарському і культурному будівництві нагородити місто Корсунь-Шевченківський Черкаської області орденом Вітчизняної війни І ступеня.

Голова Президії Верховної Ради СРСР
Секретар Президії Верховної Ради СРСР
Москва, Кремль, 1 грудня 1981 року

Від авторів

Шановні друзі!

Готуючись гідно відзначити 70-річчя перемоги у Великій Вітчизняній війні, 70-річчя визволення України від фашистських загарбників, за ініціативи Черкаської обласної державної адміністрації видана книга «Корсунь-Шевченківська битва: сторінки історії», яка лежить перед Вами.

Про цю блискучу військову операцію Червоної армії написано чимало публікацій. Найбільш повно вони викладені у книзі «Корсунь-Шевченківська битва», яка була видана у 1968 році, доповнена і перевидана у 1974, 1975, 1983 і 1989 роках.

Тому редактори-упорядники вирішили включити ці публікації в пропоноване видання. Це насамперед спомини безпосередніх учасників битви: Маршалів Радянського Союзу І.С. Конєва та М.В. Захарова, Головного маршала бронетанкових військ П.О. Ротмістрова, маршала авіації С.Я. Красовського, генерал-майорів Д.Є. Глебова, Г.С. Грушецького та Т.Ф. Воронцова, генерал-лейтенанта Д.І. Заєва, генерал-полковника О.Д. Цирліна, генерала чехословацької армії Людвіга Свободи, полковників Д.П. Іванюшина та Є.О. Хохлова, письменників Бориса Полевого та Сергія Смирнова.

Книга доповнена свідченнями про битву офіцерів І.Г. Толпєєва, З.М. Філонової, М.Г. Мойсеева та М.С. Бондаренка.

Як і в попередніх виданнях, збережено розділ «Вікопомне слово про героїв битви» черкаських авторів — Володимира Грибенка, Михайла Єременка, Івана Голубничого, Івана Матвієнка, Андрія Беленя, Валентини Жук, Ганни Зудіної, Лілії Шитової.

Цей розділ доповнено дослідницькими матеріалами співробітників Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника про безпосередніх учасників битви.

До книги включені найновіші дослідження подій Корсунь-Шевченківської битви, які сконцентровані в окремому розділі. Вони дадуть змогу Вам, читачам, всебічно і в повному обсязі осягнути велич переможної військової операції.

Книга ілюстрована світлинами, що знаходяться в фондах Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника, про учасників боїв, моменти бою. Видання містить додатки, в яких вказані з’єднання і частини Червоної армії, яким за успішне виконання завдань по знищенню ворога в Корсунь-Шевченківській битві присвоєно почесне найменування «Звенигородських» та «Корсунських».

Поданий уточнений список воїнів Червоної армії, які були удостоєні звання Героя Радянського Союзу за мужність і героїзм, проявлені в ході Корсунь-Шевченківської операції.

У книзі використано матеріали військових архівів, найновіші дослідження подій Другої світової війни вітчизняних та зарубіжних вчених, фондові матеріали Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника.

Переконані, що запропоноване видання стане важливим джерелом для досконалого вивчення дослідниками, викладачами, краєзнавцями, підростаючим поколінням героїчної сторінки з історії нашого народу — переможної Корсунь-Шевченківської битви.

Редактори-упорядники: Чабан А.Ю. — доктор історичних наук, професор.
Степенькіна П.Я. — кандидат історичних наук, директор Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника

Слово до читача голови Черкаської обласної державної адміністрації С. Б. Тулуба

Шановні читачі!

Давно відгриміли бої Великої Вітчизняної війни, затягнулися завдані нею страшні рани. Нинішня Україна живе і працює під мирним небом. Та нічого не можна вдіяти з пам’яттю людською. Ми пам’ятаємо ті грозові роки і тих, хто своїм ратним трудом, своїм подвигом, а нерідко і своїм життям наближав Перемогу, дарував нам можливість жити під мирним небом. І в нинішній час вкрай важливо, щоби ця пам’ять, ця пошана і вдячність до тих людей, які подарували нам мирне життя, передавалася нашим дітям і внукам. Бо наша пам’ять —