Третій фронт [Владислав Івченко] (fb2) читать постранично, страница - 3


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Я на човні з чудовою білявкою відбиваюся веслом від рептилоїдів. Вивів чорнилом: «Бажаю ніколи не зустрітися з героями цієї книги. Владюша» — і поставив гарний підпис, схожий на пагоду.

— Дякую! — прохрипів військком, нахилившись до мене. — Якби міг, я б допоміг, але зараз нас дуже душать, щоб давали план призову. Нічого не можу зробити. — Він зітхнув і знизав плечима.

Я кивнув. Уже не було сил дратуватися від цієї країни. Він іще раз потиснув мені руку, і я пішов. Вийшов на вулицю, присів там на гранітний парапет, закурив. Був у старому камуфляжі, який використовував під час експедицій. І подумати не міг, що камуфляж згодиться для армії. Поруч стовбичили інші призовники, теж здебільшого у камуфляжі. Дехто пиячив. Пили пиво або горілку з крамниці через дорогу. Прапорщики просили дуже не напиватися, просили родичів дивитися за своїми. Але ті напивалися. Вже кілька ледь стояло, кілька дрімало на дерев’яних лавах під парканом.

— Забирайте їх швидше, поки вони ще транспортабельні! — хвилювався військком, що вибіг керувати відправкою чергової групи. Підійшов до мене, теж закурив. — Сама алкашня. Ну от уяви, прийшов один, на медкомісії каже: готовий служити, тільки мені потрібна пляшка пива кожні дві години. Інакше не можу!

Я кивнув. Подумав, що разом зі мною медкомісію проходив пацан, який попросив, щоб йому давали в армії метадон, бо сидів на ньому вже кілька років. Мобілізація скаламутила такі людські прошарки, що я вже ні з чого не дивувався. Трохи було ідейних, патріотів, а всі інші — ті, хто не зміг або сховатися, або відкупитися. Тобто сміття. Не дуже розумів, як із таким людським матеріалом можна було успішно воювати, але зараз же було перемир’я, а там їх, може, чогось і навчать.

Військком пішов у справах, утретє підійшов, уже коли майбутнім артилеристам наказали сідати в автобуси. Приніс камуфляжну куртку.

— Ти вбраний легко, а воно ж весна холодна, на ось, візьми. Це тобі від мене і моїх товаришів, які твою енциклопедію читали. Не мерзни.

Куртка була нова і досить тепла, я здивовано подякував. Все-таки не звик отримувати прямий матеріальний зиск від своєї наукової діяльності.

— Накинь, — порадив військком. Я залюбки погодився.

— Ну, щасливої дороги.

— Дякую.

Невдовзі вже сидів в автобусі. Там було прохолодно, салон вимерз, водія попросили ввімкнути пічку, але той сказав, що зламана.

— Нічого, мужики, набздите ще так, що дихати нічим буде.

Новобранці зареготали. Більшість були п’яні, деяких заносили товариші. Повантажилися, розклали речі на полицях і в проходах, рушили. Автобус старий, їхав важко, двигун надсадно ревів, підлога дірява. Я вкутався у куртку і хотів позгадувати минулі пригоди. Їх у мене було достатньо.

— Ти чим займаєшся? — спитав хлопець, що сидів поруч. Він був напідпитку, але в нормі, і далі не продовжував, як інші.

— Учений.

— Який учений? — здивувався хлопець.

— Альтернативний біолог.

Звісно, держава й офіційна наука не визнавали ані мене, ані мого напряму, але мені було на них начхати так само, як і їм на мене.

— А що, у вчених броні від призову немає?

— Як бачиш.

— А я ремонтами займаюся.

Розмовляти мені з ним не хотілося. Я б відвернувся чи ще якось дав це зрозуміти — дивився б у вікна, з яких щезали журбівські вулиці, — але подумав, що мені з цими хлопцями служити мінімум рік і треба налагоджувати стосунки, щоб не подумали, що я пихате чмо. Вирішив підтримати бесіду.

— І як, робота є?

— Та не дуже, криза ж. Будинки нові здають, квартири в них люди купують, щоб гроші зберегти. Гроші знецінюються. Так-от, квартири купують, а ремонти не дуже роблять. Цілі будинки нових квартир без ремонтів. Бо ремонт роблять, коли жити треба, а житло у всіх є, нові квартири нехай почекають, що там далі буде. Малувато роботи.

Був він якийсь сумний. Я розумів, що радіти особливо нема з чого. На рік відривають від родини, друзів, роботи. І це ще в кращому разі, бо в гіршому можна опинитися на фронті, отримати поранення, а то й узагалі померти героєм. Але цей хлопець був аж занадто сумний.

— Владюша, — подав я руку.

— Віктор, — сказав хлопець і потиснув. Одразу помітно, що робоча людина: міцний потиск, груба, схожа на наждак шкіра. Такої в офісних хом’ячків не буває.

— Ну, розповідай, що тебе тривожить. Бачу, що неспокійно тобі, — сказав я. Віктор аж трохи перелякано на мене подивився.

— Звідки ти знаєш? — спитав пошепки.

— Ну, я ж учений. Я всіх наскрізь бачу.

Він придивився до мене. Мабуть, хотів побачити усмішку — підтвердження того, що я жартую. Але не побачив. Я був серйозний.

— Розповідай, розповідай, — наказав я. Віктор почервонів, розгубився.

— Ти думки читаєш? — спитав він пошепки.

— Читаю, але в тебе дуже нерозбірливий мозковий почерк. Важко читати. Розповідай. — Я не те щоб його розігрував, просто хотів одразу заробити репутацію незвичайної людини. Віктор кивнув і почав розповідати про подругу. Дуже хвилювався, що вона