Мамелюк [Кондрате Татарішвілі] (fb2) читать онлайн


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]
  [Оглавление]

Кондрате Татарішвілі (Уіараго) Мамелюк

Останній зойк душі не перекладається

Давно збирався перекласти повість відомого грузинсь­кого письменника Кондрате Татарішвілі «Мамелюк», бо вважав це своїм несплаченим літературним і людським боргом. І не лише тому, що твір є шедевром грузинської белетристики. Шедеврів грузинська проза, слава Богу, має чимало, але «Мамелюк» серед них посідає для мене особливе місце. І ось чому: я — односелець його автора. Колись будинки майбутнього письменника і мого прадіда Соломона Чіхладзе стояли поруч. Вони були однолітками, народилися 1872 року в Самегрело, Західній Грузії, разом зростали і вчилися в Сенакській бурсі і Тбіліській духовній семінарії. Втім, Татарішвілі — прізвище не мегрельське, не західногрузинське, а кахетинське, східногрузинське. Вважається, що першим представником цього роду в Самегрело був дід письменника Маркоз, якого він так трепетно змалював в образі священика Маркоза Дабадзе в повісті «Мамелюк». Маркоз приїхав у володіння князів Дадіані разом з весільним почетом останньої цариці Самегрело Катерини Чавчавадзе і залишився там назавжди. Його маленький онук Кондрате став хрещеником цієї коронованої особи, яку кохав сам великий Ніколоз Бараташвілі.

Село Дзвелі Абастумані, де вкоренилися Маркоз Татарішвілі та його нащадки, було літньою резиденцію володарів Самегрело князів Дадіані, останній з яких — Андрій, генерал російської армії, котрий був ще й знаменитим шахістом свого часу, жив і служив у Києві (навіть десь читав, що він в одному з київських кафе грав у шахи з самим Михайлом Старицьким). Увійшла столиця України і в життя Кондрате Татарішвілі, який з метою поглиблення знань вирушив навчатися до Київської духовної семінарії. Тут він і одружився з українкою Ганнусею і після закінчення навчання 1894 року повернувся на батьківщину.

Невдовзі молодий священик під псевдонімом Уіараго (Беззбройний) опублікував перші свої літературні твори. Десять років носив рясу, служив в одній із тбіліських церков, але 1906 року за підтримку вимоги щодо відновлення автокефалії грузинської православної церкви російським синодом був позбавлений духовного сану. Не витримавши постійного тиску і жорсткого переслідування, Уіараго 1912 року був змушений надовго покинути батьківщину й емігрувати до Бельгії. На геологічному відділенні природознавчого факультету Брюсельського університету він здобув диплом доктора геології і після встановлення радянської влади в Грузії невдовзі повернувся додому.

Щойно створений Тбіліський державний університет охоче прийняв ученого до лав викладацького складу, серед яких він і трудився до останнього подиху в прямому розумінні цього слова: помер Кондрате Татарішвілі під час лекції на очах своїх студентів. Йому було лише 56 років.

Автор одного роману, десятків повістей і оповідань, публіцистичних текстів, а також великої кількості наукових досліджень у галузі геології, як це нерідко буває, після смерті на десятиліття випав з поля зору літературної критики і широкої громадськості, аж поки 1957 року зусиллями науковця Соломона Цаїшвілі (до речі, теж нашого односельця) не був виданий його двотомник з ґрунтовною передмовою і примітками.

Саме з цього двотомника й почалося моє безпосереднє знайомство зі славним земляком, за повістю якого в той же час був знятий і однойменний гостросюжетний фільм. Вже й не пригадаю, скільки разів я дивився цю картину, палко переживаючи за долю її героїв. Дід з цікавістю читав двотомник свого славетного друга, який йому привезли дочки письменника — Ноко і Раїса. Поки дідусь Соломон був живий, вони з Тбілісі щороку приїздили до нього на літні канікули. Досі пам’ятаю, як переповідав мені дідусь сюжети біблійних і пригодницьких оповідок Кондрате, але особливо застрягла в пам’яті страшна трагедія з повісті «Мамелюк», зумовлена таким потворним і ганебним явищем, як работоргівля.

Мені було соромно і боляче, що в моєму славетному краї, на землі легендарного золотого руна, в історичному вимірі не так уже й давно, у XVIII столітті, самі ж грузини викрадали співвітчизників і продавали їх ненависним туркам. Уже пізніше я довідався, що на той час работоргівля була досить поширеною в світі і вважалася вельми прибутковим бізнесом. Навіть сам Вольтер був пайщиком работоргових акцій!

Тепер я знаю, що работорговцями були навіть отці американської демократії. Один з авторів Декларації про незалежність США і третій її президент Томас Джеферсон був колишнім рабовласником. Не цурався цього заняття і майбутній американський президент Авраам Лінкольн. Лише після того, як американська Північ перемогла рабовласницький Південь, президент Лінкольн спеціальним законом заборонив работоргівлю і закликав союзну армію звільнити всіх рабів, які перебували під гнітом землевласників.

Не порівнюючи масштаби великої Америки і маленького грузинського царства, все ж зауважу, що точно так само вчинив імеретинський цар Соломон I, який своїм указом жорстоко карав усіх, хто не відмовився від свого злочинного ремесла і «поставляв живий товар» на стамбульський невільничий ринок.

Уіараго вустами своїх героїв разом з царем Соломоном славословить і другого грузинського царя Іраклія II, якого через невеличкий зріст народ з любов’ю прозвав «Маленький кахетинець». Вони обидва боролися проти внутрішніх і зовнішніх ворогів, переслідували жадібних князів та їхніх посіпак, які сприяли їм у викраданні й продажі людей.

Та епоха була важка: роздрібненій і знесиленій Грузії не вдавалося одними царськими заборонами подолати страшне соціальне зло, яким майже до кінця XVIII століття залишалася работоргівля. Вона знекровлювала країну, болем і розпачем вривалася в тисячі згорьованих родин, винищувала генофонд нації, вбивала її майбутнє.

Про все це талановито і з великою професійною майстерністю розповідає Уіараго в своїй повісті «Мамелюк», яка була написана 1907 року, а надрукована в другому числі часопису «Грдемлі» («Наковальня») 1912 року. Вона одразу привернула увагу справді індивідуальною манерою письма, яскравим реалізмом, емоційним тлом, патріотичним спрямуванням.

Твір умовно ділиться на кілька основних частин: експозиція — праця мегрельських селян на кукурудзяній ниві; природа краю; обід з колишнім вихованцем старого Тагуйї з дворянином Мурзаканом і роздуми над страшним лихом Західної Грузії — работоргівлею. Зав’язка — викрадання Хвичі, погоня, горе родини. Розвиток дії — священик Маркоз Дабадзе, врятування ним Хвичі, вбивство Маркоза, друге викрадання хлопчика, траспортування невільників з Поті до Стамбула. Кульмінація — перетворення Хвичи в уславленого мамелюка Махмуд-бея. Розв’язка — битва мамелюків проти наполеонівської армії біля єгипетських пірамід. Загибель Хвичі-Махмуда.

Хоча письменник не мав змоги відвідати Єгипет, він, спираючись на відповідну літературу, досить переконливо змальовує мусульманський світ, ментальний лад, як сказали б сьогодні. Про це свідчать сцени на кораблі, гра в нарди, діалоги купців, картинки зі стамбульського торжища рабів. Не кажу вже про колоритне відтворення ним природи, побуту, соціальної і політичної ситуації в Західній Грузії другої половини XVIII століття.

Хвича — узагальнений образ грузинського юнака, одного з тих, хто, волею злої долі ставши мамелюком, улюбленцем безрідних, але відчайдушних вояків, досяг великих успіхів у військовій ієрархії тогочасного Єгипту. Персонаж хоча й вигаданий, однак у тодішньому житті він мав чимало прототипів, біографії яких відомі й які підтверджують історичну і художню правду повісті Уіараго.

Мамелюк або мамлюк (існують дві форми цього слова, але в перекладі обрано першу, бо саме її вживає автор) арабською означає «білий раб». Ще з XII століття в Єгипті почалося формування військових загонів, які складалися з числа полонених кавказців не мусульманського походження. Згодом вони перетворилися в цілу соціальну категорію, ставши потужною феодальною кастою і захопивши всю владу в країні.

Наведу лише один приклад: грузинський хлопчик Йосип, син православного священика, викрадений і проданий у тринадцятирічному віці на Близький Схід, став визначним полководцем мамелюків. Він, обравши нове ім’я Алі-Бей-Аль-Кабір (1728—1773), створив регулярну армію, підкорив бедуїнів-кочівників, об’єднав Верхній та Нижній Єгипет і 1770 року зайняв трон єгипетського султана. Відомі й інші успішні мамелюки грузинського походження: Мухабед Бек Катамиш, Ібрагім Катхуда, наприклад, котрі в різні часи також правили Єгиптом.

Найбільша трагедія «Мамелюка» Уіараго розігрується наприкінці, коли Махмуд-бей остовпіє від короткого вигуку «вай, нана!» вбитого ним венеціанського сотника, що означає — «горе мені, мамо!» Перед його очима миттю промайнуть усе його дитинство, береги рідної річки Техурі, обличчя батьків, братів, односельців. Згадає він і свою печальну подорож на невільничому кораблі, де зблизиться з полоненим подружжям Резо і Саломе, з якими він ніяк не хотів потім розлучатися. Саме їхнього сина впізнає Хвича-Махмуд в убитому венеціанцеві. Мамелюки, котрі з останніх сил б’ються з французами і, власне, вже програють битву, не можуть зрозуміти дивне збентеження командира.

«— Аллах! Аллах! Що з тобою, Махмуде ?! — перелякано вигукнули вони.

— Він такий же венеціанець, як я — араб! — запально вигукнув Махмуд-бей.

— Аллах! Аллах! Великий пророче, захисти нас! Чи не з глузду він з’їхав?!

— К бісу твого пророка і твого аллаха!.. Де вони? Беззаконня — ось аллах всього земного, і насильство — його пророк! — закричав Махмуд-бей.

— Махмуде! — обурився тисяцький Ахмед. — Невже це правда? Ти відкинув іслам?.. Чи зрадив клятві мамелюків?

— До біса ваш іслам і вашу клятву!..

— Махмуде?! Що тут відбувається?.. Чи не підкуплений він франками? Зрадник! — обурився тисяцький Ісмаїл.

— Цілком можливо! — погодилися мамелюки. — Загін його розбитий, а сам він живий і неушкоджений...

— Гяуре! Я розрахуюся з тобою! — заволав тисяцький Ахмед, схопившись за шаблю.

Махмуд-бей немов тільки цього і чекав.

— Спробуй! — з гіркою усмішкою промовив він.

Ахмед не встиг вийняти з піхов шаблю, як Махмуд проткнув тисяцького своїм мечем.

— О, гяур! О, зрадник! — крикнули мамелюки і схопились за шаблі.

— Вай, нана! — пролунав гучний стогін, і смертельно поранений Махмуд-бей упав на тіло венеціанця».

Це вже вдруге в тій пекельній битві з вуст супротивників пролунав проникливий прощальний вигук грузинською мовою. Хвича-Махмуд повторив зойк наполеонівського воїна, в якому він упізнав нащадка своїх колишніх добрих опікунів.

Останній абзац повісті вмістив невимовну людську, я б навіть сказав, шекспірівського масштабу національну трагедію: «На полі битви серед незліченних тіл лежали хрест-навхрест два мерці. Один був у дорогому арабському вбранні, а інший — у зеленому мундирі венеціанського гвардійця.

Та Богу було відомо, що перший з них не був арабом, а другий — венеціанцем.

Обидва були синами нещасної Грузії».

(Несподіваний збіг: знаменита історична битва біля пірамід (Bataille des Peramides) відбулася 21 липня 1798 року. Дивлюсь на календар свого комп’ютера і бачу: сьогодні, коли пишу цю маленьку передмову, теж 21 липня, і хоча пройшло вже 218 років від тієї битви, наче у вухах бринить грізний голос непереможного тоді ще імператора, який, вказавши на піраміди, виголосив: «Солдати! Ви прийшли в ці краї, щоб вирвати їх з варварства, нести цивілізацію на Схід. І врятувати цю прекрасну частину світу від ярма Англії. Ми збираємося вести бій. Уявляйте, що ці пам’ятники з висоти сорока століть дивляться на вас!» І я також уявляю, як обабіч лінії зіткнення мої далекі земляки готуються знищити один одного, не підозрюючи про це!)

Коли створювався «Мамелюк», звісно, не були відомі теорії психоаналізу Фрейда чи Юнга, але письменник інтуїтивно торкнувся ніжної струни саме підсвідомого (чи несвідомого) і довів вічну присутність рідної мови в незбагненних глибинах людської пам’яті.

Остання фраза земного Ісуса Христа рідною арамейською «Елой, елой, лама сабаткані?» (Боже, Боже, чому покинув ти мене?) в «Євангелії» залишена без перекладу. Останній зойк душі не перекладається...

«Блискучим історичним офортом, створеним рукою майстра епохи Відродження», назвав повість «Мамелюк» видатний грузинський поет Тіціан Табідзе. Прочитавши його, ви переконаєтеся, що класик був правий!


Рауль Чілачава,

21 липня, 2016, Київ

I

За селищем Ушапаті, вздовж річки Техурі, пролягла між двома хребтами досить широка долина. Вона утворилася в результаті багатовікової руйнівної роботи бурхливої річки, яка з давніх-давен розмивала гірські схили, що тяглися обабіч берегів, вкритих густим лісом і кущами низькорослого лавра. Річка створила цю рівну, як долоня, долину, збагатила її ґрунт наносним мулом і підготувала для людини прекрасні місця під ріллю і посіви.

І людина скористалася щедрими дарами природи: важко знайти тут хоч клаптик необробленої землі.

Майже півтора століття тому тут колихалася нива гомі[1].

Місяць косовиці. На чистому бірюзовому небі спокійно пливло величне світило, щедро посилаючи на землю свої живодайні промені. На широкому полі всюди виднілися селяни; знявши верхній одяг, вони в самісіньких сорочках, де поодинці, а де по двоє чи по троє, працювали з мотиками в руках. Залишені подекуди для затінку шовковиці, ясени й інші гіллясті дерева звеселяли місцевість.

В одній частині поля трудилися троє: один з них був зовсім сивий, у другого вже почала пробиватися борода, а в третього ледь намічався пушок над верхньою губою. Це були батько і сини.

— Швидше мотижте, синки! Цю смугу, дасть Бог, до обіду закінчимо, — гукнув старий, — бачите, який погожий видався день!.. Хай згинуть безслідно всі гнобителі наші і всіх добрих християн, як гинуть вирвані нами бур’яни!

— Не розумію, батьку, чому їх тут стільки, — звернувся до старого його старший син Гіго, — адже минулого року ми двічі пропололи цю чортову ділянку, і корінця від плевел не залишили, а нині, дивись, вони знову вкрили поле, немов татарська орда.

— Пам’ять у тебе дірява, — перебив його молодший брат Малхаз, — невже забув, що минулого року ми цей шмат майже не чіпали. А он ту смугу, де росте старий ясен, ми двічі добре пропололи, і тепер там, мабуть, тільки доведеться розрідити густу порость гомі.

— Правильно кажеш, синку, — підтвердив батько, — ми минулого року не зуміли гарно прополоти все поле: спокою не давали ці безбожники, ненависні Господу і людям. Хоч і сива моя голова, слабкі стали руки і ноги, однак і мені довелося йти воювати в Імереті. Пресвята Богородиця, — і старий звів очі до неба, — знищи наших ворогів, усіх тих, хто затіває нескінченні смути, хто влаштовує різанину між братами! Даруй, Господи, перемогу імеретинському царю Соломону... І дав же він жару невірним в хресільській битві[2], чимало перебив басурманів, а зрадника Левана Абашідзе прикінчив, як собаку.

— Так, тоді і мені довелося два тижні змарнувати: допомагав майстрам лагодити сідла для тих, хто йшов у похід, — немов виправдовуючись, сказав Гіго. — Ох, і багато ж довелося пом’яти смердючих ременів, будь вони тричі прокляті! А поле наше так і залишилося непрополеним, тому тепер і потребує подвійної праці.

Всі троє спритно змахнули мотиками, і гостра сталь знову врізалася в просочену мулом землю.

— Чесно кажучи, пора обідати, — зауважив Малхаз.

Старий прикрив долонею очі і подивився на сонце.

— Так, до полудня вже недалеко, — неквапливо промовив він і, перервавши роботу, сперся на мотику. — Адже Івакі і Філу вже пішли в село, щоб супроводжувати жінок, які принесуть нам обід. Мабуть, вони незабаром прийдуть, якщо тільки провідники не забаряться... Та й зібрати всіх відразу важко: один зайнятий тим, інший — цим... А тут ще й хвороби людей замордували. Мати Кучу хвора, її невістка Майя зайнята дітворою, і їй, зрозуміло, нелегко звільнитися вчасно. Дружина Біти теж занемогла!.. А ваша нещасна мати... О, горе мені!.. Обід у неї, мабуть, уже давно готовий, але не могла ж вона одна-однісінька піти сюди... Треба чекати інших.

— Зголоднів хлопець, — пожартував Гіго над Малхазом. — Нумо, глянь, ось і наші йдуть!

І справді, на дорозі, що пролягає берегом Техурі, з’явилися двоє чоловіків, озброєних рушницями, а слідом за ними — близько п’ятнадцяти жінок з кошиками на плечах.

Опинившись у полі, кожна з жінок попрямувала до своїх рідних. До старого з синами підійшла худорлява, середніх років селянка з гордим і рішучим обличчям. За нею ледве встигав хлопчина років семи-восьми. Він ніс на плечі досить великий глечик, але, незважаючи на це, крокував бадьоро та впевнено і якщо не випереджав маму, то й не відставав від неї.

— Хто це? Хто це йде? Мій синочок, мій Хвича, радість моя? — вже здаля ласкаво вітав хлопчика старий. — Синку мій любий, а чи не розгубив ти своїх кіз?

— Замордував мене наш хлопчик своїми проханнями: візьми та візьми мене в поле. Як пригнав кіз, не переставав канючити. Але, по правді кажучи, він допомагав мені: ніс глечик від самісінького дому, — з посмішкою промовила жінка.

Під розлогою шовковицею жінка зняла з плеча кошик і витерла обличчя строкатою ситцевою хусткою.

— Добре, синку, добре, серце моє! Та, дивись, мій любий, бережи кіз, бо у нас не буде ні сиру, ні мацоні[3], яке ти так любиш!.. — ласкаво промовив батько, припинивши роботу і прямуючи до шовковиці.

Всі сіли в затінку дерева.

Мати дістала з кошика каштанове і букове листя і розстелила на землі замість скатертини. Потім вона розклала недавно вийняте з котла, ще тепле просо з устромленими в нього шматочками сиру. Найбільший шматок вона поклала окремо.

— А чалам-каламі[4] не принесла? — запитав старий дружину. — І чому так запізнилася? Твої сини вже було підступили з ножем до горла. Сама розумієш, молоді вони, і вчасно мусять їсти, — жартівливо зауважив старий. — Ех, стара! Підкралася до мене старість, так ти вже й не цінуєш мене... Але бережися!.. За тривалою посухою, як відомо, слідує грім, блискавиця і злива!..

— Ой, щоб тобі... Вже однією ногою в могилі, а все дурниці верзеш, — пробурмотіла дружина, ніяково посміхаючись, і, аби припинити цю розмову, додала: — А про чаламі як я могла забути? — вона нахилилася до кошика. — Ось тобі і чаламі. Чому я запізнилася, запитуєш? У такий проклятий час дякуй Богові, що хоч пізно, та прийшла. В одній родині хворий, іншому треба пшоно молотити на княжому дворі, третьому — ткати вовну. А поки всі зберуться, час і летить. Потім треба чекати охорону. Господи, хіба це життя? Чи доживемо до того дня, коли можна буде без страху носити обід у поле? А переправитися через цю річку, що розлилася, — як чуму подолати. Човен не більший за корито, як усім у ньому вміститися? Ось і чекаєш!

— Досить, досить, люба, чого сиплеш словами, як диякон Саба? — жартівливо сказав старий. — Адже ми з тобою завжди з півслова один одного розуміємо. Гей, синку, Хвичо, налий мені в чаламі соку благословенної виноградної лози. Якщо не промочити горла, шматка проковтнути не зможу.

Жвавий хлопчик з блискучими очима і гострим підборіддям дістав з горлечка глечика пробку із зеленого листячка і налив у чаламі вина гранатового кольору.

Старий узяв повну чаламі і, звівши очі до неба, урочисто вимовив:

— Хвала тобі, Всевишній, хвала! Будь нам покровителем, установи мир на нашій землі, поклади кінець вічним суперечкам і чварам між панами! Покарай, Боже, невірних і возвелич християн. Даруй перемогу царю Соломону і спрямуй на добро всі його справи. Хай живе він довго! Знаєте, сини мої, виявляється, цар видав наказ: якщо хтось наважиться продати в Туреччину полоненого, будь він особою цивільною або духівником, не пожаліє й очі виколе... О-ох, душу віддам за гнучку лозу, за солодкі грона, що дали цей сік! — закінчив старий, випивши вина з чаламі і проводячи рукою по вусах і бороді, щоб змахнути з них краплі вина.

Натруджені селяни з апетитом взялися до їжі. Маленький Хвича сів поруч з батьком і братами і, хоча він вже пообідав вдома, однак, наслідуючи приклад старших, з таким же задоволенням клав до рота шматок за шматком, ніби не їв три дні.

— Хто це може бути, синку? Нумо, подивися, Гіго, хто це може бути? Що це за вершник мчить по дорозі? Ех, як летять роки! Навіть бачити став гірше. Адже не так давно міг за півсотні кроків потрапити в яйце, підвішене на гілці, — з гіркотою згадував старий, — а тепер вершника від пішого насилу відрізняю...

Гіго і Малхаз пильно вдивлялися у вершника.

— Хто б це міг бути?.. Та це ніхто інший, як Мурзакан Ревія! — вигукнув Гіго.

— Звичайно, Мурзакан. Він, дивак, і взимку і влітку носить бурку, — засміявся Малхаз.

— Мурзакан Ревія? Ну, дружино, залишилося ще гомі? А з сиром як? — запитав старий.

— Гомі, мабуть, чогана[5] два буде, а ось сиру замало. Та й не для такого гостя це частування!.. Не збожеволій і не смій запрошувати, — стривожилася дружина.

— Чи твого розуму це справа, дурепо!.. Синки мої, я хочу пригостити Мурзакана вином. Сподіваюся, не відмовиться... Е-хе-хе, ну і втомився ж я! — кряхтячи, промовив старий і неквапливо піднявся назустріч гостю.

Через хвилину-другу породистий скакун зупинився біля розлогої шовковиці.

— Даруй за зухвалість, батоно Мурзакан, — вибачився старий, — але ти виріс у нашій родині і, я сподіваюся, не образиш свою годувальницю, та й на мою сивину зважиш і розіп’єш з нами чаламі вина.

— Із задоволенням, мій дорогий Тагуйє, мій морду[6]. Я радий, що бачу тебе і всю твою родину в доброму здоров’ї. Вельми вдячний за запрошення, — відповів гість і зійшов з коня. Знявши з плечей бурку, він кинув її на сідло і з усмішкою сказав:

— Складати її, прокляту, ліньки, ось і тягаю весь час на собі. Що поробиш?! Такому непосидючому, як я, без бурки не обійтися!

— Правильно, князю, хай продовжить Бог твої дні! Ти, мабуть, чув, що є така приказка: «Якщо тобі ліньки носити бурку в руках, прив’яжи її хоч до сохи і тягни за собою!..» Прошу не знехтувати нашою їжею, батоно! — шанобливо запросив гостя Тагуйя.

— Я чекаю твого привітального слова, — сказав Мурзакан, склавши руки в боки. Він був високий на зріст і плечистий. За спиною у нього висіла чудова рушниця стамбульської роботи. Один пістолет був засунутий за широкий пояс ззаду, а другий — спереду. На боці висіла шабля. Обличчя в гостя було сміливе й усміхнене.

— Ні, ні!.. Життям твоїм клянуся, чи гідний я такої честі! — вигукнув старий.

— Дуже тебе прошу, — наполягав Мурзакан.

— Ні, клянусь життям моїх дітей!

Сяк-так після довгих прохань та умовлянь Мурзакан, зрештою, погодився першим привітати Тагуйю. Після цього гість зняв рушницю, притулив її до стовбура шовковиці, де стояли ще дві рушниці — Тагуйї й Гіго, і приєднався до обіду селян. Він взяв ще теплого гомі, поклав на нього шматок свіжого сиру сулугуні і почав з апетитом частуватися, не відстаючи від інших.

— Не сердься, батоно!.. Покарай мене Господь... Хіба ми достойні пригощати тебе? І як зважився на це мій отетерілий старий?! — вибачалася перед гостем дружина Тагуії Мзеха.

— Не кажи так, годувальнице! — вигукнув Мурзакан. — Покуштувати цього чудового гомі і білосніжного сиру не відмовився б і сам ясновельможний князь Дадіані. Та не позбавить нас Господь цих благ, а про решту не турбуйся, люба. Що може бути смачнішим за таке частування?! — запевнив Мурзакан, не перестаючи жувати.

— Краще б мені закам’яніти! Якби я очікувала такого гостя, зарізала б курку...

— Годі тобі, жінко! Курку? Може, ще яєць докласти захочеш?.. Досить з нас і того, що маємо. Мурзакан — своя людина, він не засудить. Не те що гомі, будь у нас навіть одна суха шкоринка і ось цей Богом благословенний напій, — чоловік показав рукою на глечик з вином, — я й тоді не посоромився б запросити гостя, хоча б це був сам син Божий, який постав би на моєму порозі.

— Так, так, мій Тагуйє! Коли є вино, вважай, що все гаразд! А вино у тебе завжди чудове!.. Це, по-моєму, оджалеші[7]!

— Як я можу тобі збрехати, Мурзакане, адже ти вихованець мого дядька Уту і тітки моєї Татії, дворянський син, добре знаєшся на вині. Клянуся дітьми, оджалеші тут намішаний, але більша частина — від лози панеші.

— Клянуся покійним батьком, це вино не поступиться кращому оджалеші. Ти маєш рацію, коли кажеш, що я розбираюся на винах... Дай покуштувати будь-кому, і кожен скаже, що це — оджалеші.

— О любий Мурзакане, — пожвавішав старий, — чисте оджалеші я витримую в квеврі[8] до дня архангела Гавриїла, нехай буде благословенне його ім’я! Хочу після свята діви Марії відправитися на прощу. Ось якби ти тоді до нас завітав, це воістину була б господня милість. А тепер що? Адже правду каже моя дурна баба: не посмів би я запрошувати на обід такого гостя. А сьогодні вмовив тебе брати участь у нашій трапезі. Це з мого боку велика зухвалість!

— Превелика зухвалість! — весело дражнив його гість. — Де тебе навчили цим абхазьким вибаченням? Головне — привітність господаря, а не вщерть заставлений м’ясом і всілякими стравами широкий стіл. Зізнатися, я давненько не їв так смачно. Гостинність у вас в роду. І гірка редька, запропонована тобою, здасться солодкою, дорогий мій Тагуйє, — сказав гість і підняв чаламі, повну вина. — Нехай Господь і святий Георгій дарують довголіття тобі, дружині твоїй і дітям. Нехай захистить тебе Бог від пожежі та інших напастей... Ну і вино! Яке оджалеші може з ним зрівнятися? І хіба де-небудь знайдеться краще! А колір який — немов чистий гранатовий сік! Будь благословенна лоза, що подарувала це вино! — закінчив Мурзакан і осушив до дна чаламі.

— Будь благословенна! — повторив і старий.

— Що, Тагуйє, цей малюк теж твій?

— Так, батоно, мій синочок, — відповів Тагуйя й ласкаво глянув на хлопчика.

— Ось так старий! Відзначився... в такі роки... — жартівливо зауважив гість.

— У цьому її вина, батоно. «Ти вже старий та старий!» — щодня докоряла вона мені. Ось я і показав, який я старий, хе-хе-хе!

— Та пропади ти пропадом! Засипати б землею твій клятий рот! — з обуренням відповіла дружина і, почервонівши, сховалася за шовковицю.

Гість розреготався. Посміхалися і сини Тагуйї.

— Це що! Я ще покажу себе! Дайте тільки закінчити прополку! — весело вигукнув Тагуйя.

— Нічого, дорога годувальнице. Не турбуйся про те! Він тільки жартує... Дяка Господу, твої сини — справжні Таріели[9], нехай тільки посміє — вони старому ніс одгризуть! — жартував гість.

— Щоб він не дочекався свята Великодня! — пробурмотіла Мзеха.

— Припинимо цю розмову, мамо! Вже не кажучи про інших, тебе і молодший твій зуміє захистити. Він, якщо знадобиться, мотузкою зв’яже ноги татусеві. Чи не так, дядьку? — зухвало запитав гість.

Хлопчик повернув до Мурзакана усміхнене обличчя, а потім запитально глянув на батька.

— Синочок мене не підведе! — Тагуйя погладив дитину по голові.

Всі розвеселилися, і трапеза тривала.

— Скажи, князю, що нового у світі, — ти ж повсюду буваєш? Здається, трохи легше стало. Невже змилостивився Господь, нехай буде благословенне його ім’я! — старий перехрестився. — Чи правда, що помирилися нарешті Дадіані й цар?

— Кажуть, що так, та й в усьому це відчувається, — серйозно відповів Мурзакан. — Поки що наш Отія Дадіані відданий царю. Аби біс його не поплутав і не змусив зрадити присязі, бо зараз він, правду сказати, дуже допомагає царю. Та й князь Гуріелі пом’якшав і вже не є небезпечним. Тільки рачинський еріставі[10] — Ростом — все ще стоїть на своєму і вставляє палки в колеса. Ніяк не може втихомиритися це чортове поріддя! Але якщо цареві Соломону вдасться завдати поразки і Ростому, вір, Тагуйє, що й у нашому краю запанує такий же мир і спокій, як у Іраклія в Картлі і Кахеті.

— Ти кажеш про царя Іраклія, про того самого, про якого народ складає пісні?

— Саме про нього! Його прозвали Маленьким кахетинцем, — пояснив Мурзакан.

— Я готовий душу за нього віддати! — захоплено вигукнув старий.

Молодь перестала їсти і почала дослухатися.

— Цар Іраклій, дорогий Тагуйє, — багатозначно промовив гість, — посланий небом. Де тільки не поворухнув він рукою, всюди перетворив на порох невірних — і лезгин, і кизилбашів, і османів! А які чудеса він творив в Індії! Варто йому сісти на коня, вихопити шаблю з піхов, гикнути і налетіти на ворога, — за ним і погляд людини не встигне!

— От молодець! — не втрималися сини.

— Боже, даруй йому перемогу! — зітхнув старий і підняв повну чаламі. — Допоможи, Господи, здолати невірних кожному, хто бореться з ними, хто стверджує мир на землі; допоможи захиснику бідняка-селянина, заступнику вдів і сиріт; допоможи тим, хто зважує все на вагах справедливості. Господи, дай нам дожити до того дня, коли можна буде виходити в поле без зброї, коли дружина зможе без охорони приносити чоловікові обід, коли ми не будемо відчувати ні утисків, ні страху.

— Амінь, амінь! — підтвердив гість.

Тагуйя осушив чаламі і підніс вина Мурзакану:

— Батоно[11] Мурзакане, бажаю тобі багато років благоденства. Хай продовжить Бог твоє життя! Ти не схожий на інших дворян, які грабують народ, тому я всім серцем люблю тебе.

— Дякую, мій Тагуйє. Якщо подумати, ми живемо зараз набагато спокійніше, ніж років п’ять тому. Я, здається, не з боязкого десятка, та й доволі спритний, але, правду кажучи, не наважувався раніше виходити з дому без пістоля. А тепер подекуди, можливо, і трапляється щось, але загалом живемо спокійно. Цар видав наказ суворо карати тих, хто викрадає людей і продає їх у рабство.

— Чув, чув, батоно Мурзакане, — бадьоро відгукнувся старий.

— Знаєш, Тагуйє, якщо наш Отія Дадіані та його син Кація не зрадять цареві Соломону, та ще й князь Гуріелі буде з ним дружити, то цар не тільки приборкає наших внутрішніх негідників, а й вижене з країни османів. Вір, що Соломон відіб’є у невірних Кутаїсі, а можливо, очистить від них і Поті. Тож нехай допоможе нам у цьому Всевишній, — закінчив гість і осушив чаламі.

— Поможи Ісусе Христе! Тоді не доведеться зі зброєю вирушати в поле, — вказуючи на рушницю, мовив старий.

— Так, так і буде, якщо Господь покличе до себе царя Соломона. Я добре знаю, як підуть справи. Недарма тричі побував у поході...

— Мурзакане, дорогий, ти брав участь у минулорічній хресільській битві? — запитав старий.

— Звичайно. Саме там і знівечили мені палець, — відповів Мурзакан, показуючи ліву руку, на якій замість вказівного пальця стирчав обрубок.

— Ой, синку! — розпачливо зойкнула Мзеха.

— Та це дрібничка! Я потрапив у таку сутичку, гадав, живим не виберуся! Ось коли наші, за допомогою Бога, вкрили себе славою! О-о!.. Дуже важливо, мій Тагуйє, щоб народ був згуртований і одностайний: тоді військо народне непереможне. Ще ніколи не були такі одностайні імеретини і мегрели, як у хресільській битві. Тому і розбили ми тоді ворога вщент. Та ще якого ворога!.. Османів було більше, ніж волосся на голові, а тил їхній прикривали засліплені ворожнечею відщепенці зі зрадником Леваном Абашідзе на чолі. Але, слава Богу, ми завдали їм жару! Внутрішні чвари гублять нашу країну, Тагуйє... А якщо ми будемо єдині в справах і помислах, то нехай навіть на одного нашого воїна піде десяток ворогів, він зуміє розправитися з ними.

— Але хто, дорогий Мурзакане, зачинатель усього?

Знову той же Дадіані, його придворні, князі, Чкондіделі[12]. Адже якби не було цього розбрату, клянусь Архангелом, ні я, ні хтось інший окрібець[13], сіяч і орач, ніколи не вбивали б один одного. А проти зовнішнього ворога ми піднімемося всі, як один! Так кажу я — простий селянин. Ти можеш навіть образитися на мене за ці слова, але смуту і суперечки влаштовують зазвичай великі люди, — вже гарячкуючи, закінчив Тагуйя.

— Чого ображатися? Мене радує, що ти зі мною відвертий, — схвалив його щирість Мурзакан.

— Свята правда, радітиме батько мій в обителі райській! — вигукнув Тагуйя. — У нас, у простих людей, немає причини ворогувати один з одним. Якось, у дні моєї молодості, я і покійний Коча Давітая потрапили в гори. Заглянули в хату одного бідняка, яка там ворожнеча! Він так зрадів нашому приходу, немов з турецького полону повернулися його зниклі безвісти брати. Прийняв з пошаною, від щирого серця намагався нам догодити і навіть провів до сусіднього села. Ну, а я сам? Скажу без всілякого вихваляння — воно гроша мідного не варте, — якщо зайде до мене будь-який незнайомий чоловік, хіба стану я з ним ворогувати? Звісно, нікому не дам його образити, хоч би з життям довелося розпрощатися. Ось що недавно зі мною сталося... — почав жваво розповідати Тагуйя. — Визирнув якось з вікна і бачу: до мого дому під’їхали два вершники. Я відразу зрозумів, що вони з тбіліського краю: сідла у них особливі, без задньої луки, закруглені.

— Знаю, бо не раз траплялося таке бачити, — зауважив Мурзакан.

— Завітали, значить, гості. Я такий був радий, немов мій рідний батько, Цаквая Абедія, повернувся з того світу. Та виявилося, що, звичні до хліба, вони в рот не беруть гомі. «Ну, дорога дружино, викручуйся як-небудь!» — кажу своїй старій. У бідолахи знайшлося дві-три жмені білої муки, прихованої для просфори. Я велів їй спекти хачапурі. Дяка архангелу Гавриїлу, знайшлося і ще дещо. Правда, з хлібом було сутужно, а так — усього вдосталь. Гості мої були хлопці на славу. Вони так розвеселилися, так дякували мені і таке «Мравалжамієр»[14] заспівали, а співають вони протяжно, урочисто, — що всіх наших, від малого до великого, в захват привели. Бути може, я розповів це не зовсім доречно, але повторюю, що ворожнечу і чвари сіють самі пани, а ми, хлібороби й сівачі, один одному ніколи ворогами не будемо. Нехай згинуть заздрість і злість у нашій країні! Виступимо разом проти ґвалтівників, і тільки тоді припиниться торгівля нашими нещасними братами, — з гіркотою вимовив Тагуйя. — Хай береже тебе Господь, дорогий Мурзакане, ти пошанував старого. Якби серед дворян знайшлася сотня-друга таких, як ти, наші справи пішли б інакше!

— Дякую, дякую тобі, Тагуйє.

— Хай береже тебе архангел в дорозі, — побажав господар гостеві і знову перехилив чашу. — О-о! А вино справді гарне — це і Богу відомо. Довгого тобі життя й удачі, Мурзакане!

— Хай допоможе тобі Господь! Довгого життя твоїм дітям, а тобі — дожити до їхніх весільних вінців. За ваше здоров’я, хлопці! — крикнув гість юнакам.

Гіго і Малхаз подякували Мурзаканові. Він допив вино і передав чаламі Гіго. Юнаки знову подякували гостеві і теж осушили по одній чаламі.

— Батоно Мурзакане, минулого року і мені ледь не довелося брати участь у хресільській битві, — зізнався старий. — А як ти гадаєш? Поплентався і я з моєю рушницею. Ми підійшли до річки Цхеніс-Цхалі, але, як дізналися, що цар і Дадіані здобули перемогу, повернули назад.

— Ой! Знайшли, кого брати на війну... Певне, розуму у них не більше, ніж у тебе, — глузливо зауважила Мзеха.

— Ех ти, дурна баба! Адже я зупинив би своїм тілом хоч одну ворожу кулю, а свою, можливо, витратив би на ворога.

— Ну, що ти, що ти, годувальнице! Тагуйя — відмінний стрілець, — заперечив Мурзакан. — Пам’ятаю, вранці, на Великдень, після заутрені, ми вішали на липу червоне яєчко і змагалися в стрільбі. І не раз його влучна куля розбивала яєчко. Я був тоді малюком і ріс у вашій сім’ї.

— Скільки разів я згадував тебе, стільки великодніх днів бажаю моїм дітям, — сказав Тагуйя.

— У хресільському бою, кажуть, прославився Хутуні Шарашія, — скромно додав Гіго.

— Істинна правда! — підтвердив Мурзакан. — Хутуні, царство йому небесне, був не людина, а справжній деві[15]. Врізавшись з оголеною шаблею в лави османів, він, немов буряк, порубав шістнадцять турок, але й сам загинув за народну справу.

— Хай святиться його прославлене ім’я, — благоговійно промовив старий, наповнив чаламі, нахилив її і за стародавнім звичаєм окропив вином шматок гомі.

Всі випили за упокій душі Хутуни.

— Ну, й досить, батьку Тагуйє, — сказав гість.

— Ще одну чаламі, дорогий. Вина ще вдосталь, батоно!

— Нехай ніколи не вичерпуються твої запаси. А нам не личить пити більше. У розпалі польових робіт ми з тобою, Тагуйє, мабуть, і так хильнули зайвого. Нехай береже пресвята діва Марія тебе і всю твою родину, — побажав старому гість, налив трохи вина в свою чаламі, випив і підвівся. — Дуже тобі вдячний, Тагуйє. Давно я не їв так смачно. Хай пошле Бог достаток твоїй оселі!

— Нехай господь Бог покарає мене, грішну, за те, що ми наважилися пригощати тебе, батоно, — знову почала виправдовуватися Мзеха.

Мурзакан ще раз подякував господарям, закинув рушницю на спину, скочив на коня і поїхав.

Мзеха з Хвичею, приєднавшись до жінок, котрі приносили в поле обід, у супроводі охорони рушили назад у село.

— Хвичо, будь обережний, — повчав хлопчика Гіго, — сам не виганяй кіз на пасовище і не відходь далеко від дому. Неподалік пустки Беко — висока бузина, там корму на півсотні кіз вистачить... Не бешкетуй і не розоряй пташиних гнізд!

— Будь розумником, синку, моя радосте! — Напучував хлопчика і батько.

II

Пообідавши, Тагуйя та його сини задрімали під шовковицею. Та тільки-но сонце почало сідати, вони швидко встали і знову взялися за роботу.

Настала надвечірня пора. На зелену хвилясту ниву дивилося бірюзове небо. Ніде не було видно ні хмаринки. Повітря, здавалося, застигло — не відчувалося ні найменшого подиху вітерця.

— Ну, і скажена спека! Бережися, бо задихнешся. За гарний прохолодний вітер варто було б віддати тисячу марчілі[16]! — мріяв уголос молодший брат Малхаз.

— Справді, сьогодні задушливий день! — погодився Гіго.

— Так, діти мої, спека нині страшна, — підтвердив старий. — Правда, для нас це важкувато, але зате для врожаю вкрай необхідне. Навіть господь Бог безсилий догодити всім! Що приємне нам, те може зашкодити врожаю, а що корисне врожаю, неприємне нам.

— Ех! Нічого не поробиш, — вирвалося у Гіго, — терпіли раніше, потерпимо і тепер. Інакше нічого буде жувати. Ну, братику! — крикнув він Малхазу і змахнув мотикою.

Малхаз наслідував його приклад. Не відставав від молодих і старий. Знову почувся рівномірний дзвін мотик.

— Закінчимо якось цю смугу, синки, а вже після того й відпочинемо. Мордувати себе теж не годиться, — сказав Тагуйя.

— Спеку я перетерплю, але сьогодні щось нездужаю: все тіло ломить, немов мене відшмагали, — поскаржився Гіго.

— Лежав, мабуть, незручно на грудках землі, та так і заснув, — пояснив старий.

— Ні. Щось нездужаю зранку, відчуваю якусь важкість у всьому тілі. Боюся, що знову почнеться пропасниця...

— Тихіше, тихіше! — зупинив брата Малхаз. Він припинив роботу, зіперся на мотику і почав прислухатися.

— Що, синку? — тривожно запитав старий.

— Чую якісь крики...

Всі троє насторожилися.

— І я начебто теж щось чую, — підтвердив Гіго.

— Здається, собака гавкає, — зауважив Тагуя.

— Так. І собака гавкає.

Інші селяни теж відкинули мотики і прислухалися. З села справді доносився якийсь галас, чувся лемент жінок.

— Ай-ай-ай! Помер хтось, — нерішуче припустив Малхаз.

— Можливо, померла мати Кучу? Нещасна! Вона зовсім старенька, — зауважив Тагуйя. — Коли я був ще малюком, вона вже мала п’ятьох синів. А що таке людина? Всього лише бурдючок з кров’ю. Чи багато їй потрібно, щоб померти?

— Ні. Я ще вчора бачив матір Кучу. Вона і не збиралася вмирати, — задумливо сказав Гіго. — Можливо, щось сталося в сусідньому селі: помер хтось, ось і голосять жінки.

Гамір посилювався. Тепер вже чітко долинали зойки і плач жінок. Одна з них голосила особливо пронизливо й моторошно.

Сини впізнали голос матері.

— О, горе, горе нам! Щось недобре сталося! — вигукнув Гіго, зронивши з рук мотику. Він побіг до шовковиці, схопив рушницю і кинувся до села. Тагуйя й Малхаз помчали за ним. Інші селяни теж покидали мотики і взялися за рушниці. Деякі вдягали на бігу ахалухі[17], інші, схопивши зброю, мчали без верхнього одягу, в одних сорочках.

З протилежного берега річки, волаючи і стогнучи, бігло кілька жінок з розпущеним волоссям. Особливо несамовито волала Мзеха.

— Синку, дорогий, любий синочку! Краще б померла твоя мати, синку Хвичо!.. До-по-мо-жіть!

— Що сталося? Що трапилося? Щойно мій хлопчик був зі мною! — кричав Тагуйя, підбігши до річки; та голос старого обірвався, коліна у нього затремтіли, і він упав.

Селяни кинулися в воду і з гиком попрямували до протилежного берега.

Через півгодини все село було на ногах. Зойки і голосіння жінок, собачий гавкіт і вигуки чоловіків злилися в оглушливий гамір. З іншого кінця селища долинув постріл з рушниці, потім другий, третій.


* * *
До заходу сонця залишалося небагато часу. З заходу відчутно повіяло прохолодою. На небі подекуди з’явилися хмари.

Невеликий двір Тагуйї Абедії був переповнений людьми. Біля кіптявої дерев’яної прибудови юрмилися жінки, періодично стрясаючи повітря плачем і зойками.

Чоловіки, майже всі старі, сиділи у дворі під яблунею. Вони з гнівом і гіркотою обговорювали те, що відбувалося.

Дружина Тагуйї, Мзеха, ніяк не могла заспокоїтися. Щоки її були подряпані до крові, вона розпачливо ридала. Жінки марно намагалися заспокоїти бідолашну.

— Мій синочок Хвича, синочок Хвича... Краще б ти викопав мені могилу! Куди бігти, де тебе шукати, хто допоможе твоїй нещасній матері?! — голосила відчайдушно жінка.

— Мзехо, Мзехо, заспокойся, голубонько. Адже ми поки не знаємо, які будуть вісті. Всі наші, у кого тільки є зброя, переслідують викрадачів. Та ще багато людей приєднається до них по дорозі. Тільки безбожник, позбавлений серця, міг скоїти такий злочин. Та не зуміє ж розбійник злетіти на небо! Неодмінно наздоженуть його і відіб’ють хлопчика, — втішала Мзеху гарно вдягнена жінка, мабуть, дружина якогось дворянина.

— Синку мій, Хвичо! Синку Хвичо, надіє моя! — голосив Тагуйя. Схрестивши руки на грудях, простоволосий, він безглуздо метушився по двору.

— Ось тобі і затишшя в країні! Певне, немає нам порятунку. Краще вже всім загинути разом! — сумно повторював лисий сивобородий селянин.

— Краще смерть, ніж таке собаче життя! — погодився інший.

— І навіщо в нас вселяють марні надії, — знову мовив лисий старий. — Нещодавно я побував у Нокалакеві, впалаці Тайї Батонішвілі. Там перебував тоді придворний Геріє. «Ну, як, Учардія, вам живеться?» — запитав він мене. «Е-ех, хіба наше існування можна назвати життям? Хапають, як курей, і продають до Туреччини... А він відповів: Ні, Учардіє, так було в минулому. А тепер у нас спокійно».

У палаці було десятка зо два селян, і всі чули слова Герії. «Даремно ви боїтеся, — запевняв він, — не тільки душу людську, а й козлиного вушка тепер не втратите. Дадіані й цар домовилися та поклялися на хресті й Євангелії, що не дозволять продавати невільників у Туреччину».

Всі ми, селяни, перехрестилися і дякували Всевишньому. «Будьте спокійні, не бійтеся нічого!» — мало не п’ять разів повторив нам Геріє.

— І це суща правда, клянусь життям мого пана, — хрипким голосом продовжував інший старий. — Вже другий Великдень минув відтоді, як наше село справді не втратило і козлиного вушка. А те, що сталося зараз, мабуть, викликане особистою ворожнечею.

— Хто і навіщо може ворогувати з нещасним Та­гуєю? Іншої такої добросердої і правдивої людини у нас, мабуть, і не знайдеш, — зауважив старий.

— Синку Хвичо, синку Хвичо, синку Хвичо!.. — долинали скорботні голосіння Тагуйї.

— А чи знає про викрадення князь? — запитав один із селян.

— Звісно!.. І дуже ображений. «Це знущання, — сказав він, — не тільки над Тагуєю, а й наді мною. Я не буду Вамехом, якщо не провчу викрадача!» Князь послав навздогін за розбійниками свого сина Таріела, — сказав лисий старий.

— Значить, надія ще не зовсім втрачена.

— Тагуйя, дорогий, підійди до мене, — співчутливо звернувся до старого лисий Учардія. — Не такий страшний чорт, як його малюють. Сам Таріел Батонішвілі переслідує лиходія, всі селяни, хто тільки спроможний, кинулися навздогін. Невже проклятий провалиться в пекло? Заспокойся!.. Ти зазвичай втішав інших, чому ж сам так падаєш духом?! — підвищив він голос.

— Синку Хвичо, синку Хвичо, краще нехай помре твій батько! — розпачливо вигукнув Тагуйя і заплакав. — Краще б ти вбив мене, Творець! Малюк був сьогодні зі мною, притягнув великий глек вина. Він прийшов з матір’ю. Якби ви бачили, як бадьоро він крокував, ви б здивувалися, — голосив Тагуйя. — Народжений у проклятий день, я завжди боявся біди. Та що мені залишалося робити, християни?! Не міг же я тримати дитину в підвалі, щоб її не викрали. Чи не бачити світу божого або бути викраденим — хіба не все одно? Доки нам ховатися! «Не можна ж, — думав я, — змусити такого хлопця, як Малхаз, відриватися від роботи, щоб пасти кіз!», — і посилав з козами малюка — він так старанно пас їх! Ой-ой, синочку!.. Краще б помер твій батько... Ох-ох-ох!.. Князь Дадіані мене терзає, поміщик мене терзає, мене терзають невірні і православні... А де Бог? Де справедливість? Чим мені втішитися, бідолашному? Мій хлопчику! Я бачив тебе сьогодні востаннє! Якщо тобі навіть судилося довго жити, вирости і знайти своє щастя, я вже не довідаюсь про це... Знедолений старець, я зійду в могилу нещасним. О, горе мені, горе! — бідкався Тагуйя, б’ючи себе кулаком по голові.

Навколо всі ридали. Ніхто не знаходив слів утіхи. Кожного немов палило розпечене вугілля.

— Тяжкі гріхи наші, Господи, — чулися скорботні голоси.

— Великий Боже! Чому ти від нас відступився? — печально промовив старець, який досі мовчав, і звів руки до неба. — Чим ми грішні перед тобою, нехай буде благословенне ім’я твоє! Три дні на тиждень я працюю в домі князя, а те, що здобуваю за інші три дні, у мене забирає будь-хто, кому не ліньки, відбирають у мене коня, корову, відбирають курей... Скільки не проклинай диявола, нічого не поробиш! Господи, зроби так, щоб хоч дітей не викрадали у нас і не продавали в рабство! Люди добрі, — звернувся старий до селян, — багато років я прожив на світі, пам’ятаю мало не сотню свят Великодня, але року не було такого, щоб нас не переслідував страх. Тепер ще що... Якби ви знали, якби ви тільки знали, в якому страху жили бідняки сорок-п’ятдесят років тому назад!.. Людей прямо з ліжка викрадали. Просто незбагненно, як наш нещасний народ уцілів?! Покійний мій батько Цаквая зітхав: де зараз Гіоргі Ліпартія[18] або Леван Дадіані[19], при них хто посмів би невільника продавати? А я з дня народження знаю тільки страх.

— Синку Хвичо, синку Хвичо!.. — продовжував голосити Тагуйя.

— Заспокойся, заспокойся, не втрачай надії, — звернувся до нещасного батька довгобородий сивий дід з мужнім обличчям. — Мене двічі викрадали в дитинстві, але, бачиш, я з вами й сподіваюся, що мене поховають на нашому старому кладовищі.

— Правильно, Сепане! Тебе ж двічі викрадали, — дещо бадьоріше вигукнули старі.

— Так, двічі! Викрадачі спершу потягли мене он туди, — старий показав рукою на захід, — а вдруге — у бік володінь Цулейскірі.

— Гнали пішки?

— Звичайно, пішки! Не верхи ж! Я був уже підлітком, і одному нападнику навряд чи вдалося б утримати мене в сідлі. Двоє вершників мене тягли... Все лісом та лісом... То спускалися в глибокі лощини, то піднімалися вгору. Коли я згадую про це, то думаю, що людина все може витримати. Просто сам не збагну, як я вцілів.

Хоча історія цього викрадення давно була всім відома, розповідь Сепане привернула загальну увагу. Навіть Тагуйя майже перестав стогнати й прислухався.

— Коли мене викрали, наближався час служби Божої, а до самого вечора я не мав ні хвилини відпочинку, ні шматка в роті. Добралися ми до Теклаті і заночували там у чиємусь будинку. Опинившись під дахом, я негайно звалився і заснув міцним сном. Ще не розвиднілося, коли мене розбудили, дали трохи поїсти і одразу посадили на коня, прив’язавши ноги до стремен. Руки мені залишили вільними і кляп з рота вийняли — він був уже не потрібен: якби я навіть почав волати про допомогу, ніхто б не звернув уваги на мої крики.

— Стривай! А викрадачі були нашими одновірцями? — поцікавився хтось.

— Звичайно! Хіба турок посмів би пробратися в село, щоб з мого дому вкрасти дитину? Турки сидять отам — у фортецях! Я схитрував: скорчив веселу пику, немов примирився зі своєю долею. Тому, коли ми під’їхали до берега Ріоні, мені розв’язали ноги. У Чаладіді до нас приєдналися два вершники-турки. Мої викрадачі ставилися до них з великою пошаною. Ми спішилися для відпочинку в якомусь глухому лісі. Розбійники відразу заснули, що й не дивно: вони були настільки стомлені, що ледве ворушили язиками. Я теж відразу впав і прикинувся сонним. Заснув і один турок. А другий... Видно було, що цей сучий син — великий хитрун! Заплющив очі і робить вигляд, що спить. Потім несподівано відкриє очі і подивиться на мене. А я лежу як обсмажене порося і, прикривши очі, обережно стежу за ним. Нарешті заснув і другий турок; він так захропів, що, напевне, було чути і в самому Джіхаперті. «Господи, допоможи!..» — я тихо встав. На моє щастя, одного коня вони прив’язали до дерева неподалік. Я обережно підібрався до нього, відв’язав, відвів кроків на двадцять, тримаючи за повід, потім підтягнув попругу, стрибнув у сідло і помчав галопом. Та як летів!

— Молодець! — вигукнули літні люди.

— Значить, забрав і коня? — запитав один селянин.

— Коня?.. Не до коня мені було! Я гнав скакуна, поки він міг пересувати ноги, потім кинув його і сховався в лісі. Сам чорт не міг би знайти мене там, — відповів Сепане.

— Ну, і спритник, чортів син! — промовив хтось.

— А як захопили тебе вдруге, Сепане? — запитували з усіх боків.

— Вдруге справа була дріб’язкова! Про моє викрадення дізналися відразу, кинулися навздогін і відбили у викрадачів.

— Ех, горе нам! Якби і ми сьогодні почали шукати вчасно, то зуміли б повернути хлопчика, — сказав лисий старий.

— Так, у мене, злощасного, все вийшло не так, — сумно зізнався Тагуйя. — Поки не помітили, що розбрелися кози, ніхто не звернув уваги на те, що немає мого малюка. Тільки після цього піднявся гвалт, але було вже пізно! А коли дізналися і ми, викрадачі вже перебували за гаєм Сорті.

— О, горе, горе нам!.. — бідкалися старі.

Стемніло. У селі ніхто нічого не знав про долю Хвичі. Селяни розійшлися по домівках. Стомлені в очікуванні будь-яких звісток Тагуйя і Мзеха знесилено мовчали.

III

У дрімучому лісі, на галявині довкола величезного дуплястого дуба, була розстелена бурка. На ній напівлежав озброєний чоловік. Ствол рушниці він затиснув між ногами, а приклад притискав до грудей. На поясі незнайомця висіла шабля з роговою рукояткою, в руці він тримав пістоль. Неподалік був прив’язаний вороний кінь. З першого погляду могло здатися, що людина ця дрімає, але при найменшому шелесті листя або якомусь незначному шурхоті він обережно, як змія, піднімав голову, міцніше стискав у руці пістоль і озирався.

Це був кремезний чоловік. Його зморшкувате обличчя мало жовтуватий відтінок. У чорній, як вугілля, бороді ледь-ледь пробивалася сивина. Він неспокійно зиркав великими недобрими очима.

— Фіть-фіть-фіть, — долинуло з лісу.

Чоловік, який лежав на бурці, підвівся, оглянув запальник рушниці і напружено прислухався.

— Фіть-фіть-фіть! — почулося виразніше.

— Фіть-фіть! — повторилося після короткої паузи.

Незнайомець закинув рушницю за спину, сунув руку в кишеню, дістав очеретяну дудочку і свиснув.

— Фіть! — коротко і різко пролунало у відповідь.

Через кілька хвилин заворушилися гілки найближчих кущів і почувся шурхіт.

— Кучуйє! — гукнув незнайомець, який подавав сигнали, і відійшов за дерево, тримаючи пістоль напоготові.

— Це я! Не бійся!

— А, чорт! Обережність не завадить! — і чорнобородий, з полегшенням зітхнувши, заклав пістоля за пояс.

З ліщини виповз рудуватий чоловік маленького зросту, теж озброєний.

— Тенгізе, ти один? — запитав він.

Чорнобородий приклав ліву руку до рота, а пальцем правої вказав на дупло.

Рудуватий чоловік обережно наблизився до дерева і заглянув туди. Дупло було велике. В негоду там вільно могли б сховатися три-чотири людини.

— Еге! — тихо вимовив прибулець і з задоволенням кивнув головою.

— Тс-с, тсс!.. Він спить... — прошепотів Тенгіз.

Обидва сіли неподалік від дерева.

— Говори тихо, щоб не розбудити його, він дуже стомився, — сказав Тенгіз.

— Розумію, — відповів Кучуя, — певне, хлопчик хороший. Скільки йому років?

— Не знаю. Я не був при його народженні і хрещенні. Гадаю, років сім-вісім.

— Але як тобі, проклятому, вдалося захопити дитину? Ти прямо рись, та й годі!

— Залиш, будь ласка! Мені довелося таке пережити, що я забув і Христа, і диявола. Кажеш, «вдалося», а я там трохи голову не залишив. Руки самі тягнуться до звичного, а хіба легко тепер займатися такою небезпечною справою?! На цей раз випадок видався особливий! Тобі ж добре відомо, Кучуйє, скількох дітей я за своє життя викрав. Та що там діти, викрадав і дівчат на виданні. Чого я тільки не робив років десять тому! Ти й сам знаєш! Але такого страху, як учора, мені жодного разу не довелося зазнати. Дивом уцілів!

— Так, так, — піддакував Кучуйя. — Але викрасти було легко?

— Я ненароком зіткнувся з ним... По правді, поспішав в іншій справі і випадково проходив повз очерети. Раптом зі схилу, з заростей папороті, до мене долинуло пирхання кіз. Там я й помітив маленького, як зяблик, пастушка. Він бавився паличкою. Нижче, неподалік від очеретів, піднімався димок. Мабуть, там було чиєсь житло. До мене долинув жіночий голос: «Жени туди!» Пастушок, побачивши мене, не думав лякатися і навіть посміхнувся, певне, сплутав з кимось. Я негайно ж дістав гаманець, повний марчілі, подзвенькав ними і простягнув дитині. «Дивись, малюк, все це — тобі». Він безтурботно підбіг до мене. Сам розумієш, це був для мене не перший випадок: я схопив хлопчика, миттю заткнув йому рот кляпом, швидко прив’язав під буркою до себе за спиною і понісся галопом. Але і ворогу не побажав би я пережити таке.

— Швидко підхопилися?

— Яке там! Підхопилися-то не дуже швидко... Та хлопчик мені не давав спокою. Почав звиватися, мало не вислизнув разом з мотузкою. По чім попало бив мене цей негідник кулаками, та так, що і зараз всю спину ломить. Він довів мене до того, Кучуйє, що я подумав: «До біса все! Пущу кулю в лоб цьому шмаркачу і заспокоюся». Він не вгамувався, поки не знесилився. Ледве я минув гори і досяг гаю Сорті, як почув крики і рушничні постріли. Зчинився такий гвалт, що можна було подумати, ніби мене переслідує все село. Якби я тоді потрапив селянам у руки, пошматували б твого Тенгіза, як редьку. Скажу тобі, Кучуйє, одне: не бажай собі на цьому світі нічого кращого, ніж хороший кінь! Нехай Господь благословить того, хто виплекав мого скакуна! Це той самий жеребець, якого я привіз з Гурії в минулому році. Без нього я валявся б де-небудь порубаний на шматки. Кінь скакав до Абаші без відпочинку. Потім настала ніч, і я врятувався.

— А як нам бути тепер? — запитав Тенгіз Кучую.

— В Орпірі є у тебе човен?

— А ти як через Орпірі думаєш пробиратися?

— А як краще?

— Через Орпірі не раджу: там дуже небезпечно. Біля кожного причалу і по дорозі чатує царська варта. Можуть зауважити що-небудь підозріле і схопити тебе! Тоді ніякі молитви тобі не допоможуть. Можливо, що й не вб’ють, але виколють очі, як покару. Іди після цього куди хочеш і як хочеш.

— Ні, краще дев’ять смертей, ніж таке життя! А куди, по-твоєму, безпечніше сунутися? Може, через Суджуні?

— Боронь боже! Там, мабуть, тебе вже очікує засідка. Всі дороги зараз, певне, перекриті. Ти що думаєш, тільки ми одні розумні, а всі інші — дурні?

— Як же бути?

— Стривай, — не поспішаючи відповів Кучуйя і потер лоба. — Знаєш, що мені прийшло в голову?

— Кажи!

— Широке Чконі знаєш?

— Знаю.

— Якраз навпаки: Чконі на цьому березі, в Ріоні впадає Чорний Потік. Дуже глухе місце. Проїхати туди верхи неможливо. Там такі болота і трясовини, що, коли вдасться пробратися пішки, треба тричі подякувати Богові. Перший піду я, вкраду де-небудь човник і буду чекати тебе до півночі. Якщо я не підчеплю човен цієї ночі, нам доведеться ховатися до завтрашнього вечора в лісі.

— Вся надія на тебе, Кучуйє. Роздобудь човен. Мені аби Ріоні переплисти, а там я врятований. Збережи мені коня до повернення, пильнуй його щомиті, паси на хорошому лузі. Та тільки, боронь Боже, щоб він не наївся отруйної трави. Тільки на тебе й сподіваюся, Кучуйє. Доручаю тобі коня, як самого себе.

— Не турбуйся! Кучуйя не потребує таких настанов. Але пам’ятай: наблизившись до Широкого Чконі, свисни мені двічі. Перечекавши трохи, свисни знову двічі. Якщо я відгукнуся, знай: справа зроблена, і тоді підходь до мене сміливо. А поки що я приніс тобі трохи попоїсти, — сказав Кучуйя і, діставши з-під поли чохи[20] щось загорнуте в гарбузове листя, передав Тенгізу. — Коли настануть сутінки, принесу ще глечик вина і тоді заберу коня, — додав він.

Кучуйя обережно вийшов на стежку і зник у гущавині.

IV

Священик Маркоз Дабадзе, закінчивши роботу на городі, вмився і присів відпочити на широку і довгу лаву на балконі свого чистенького будиночка. Була субота, і священик вирішив підготуватися до недільної служби Божої.

Отець Маркоз був добре відомий по всій Грузії як глибоко віруюча людина, правдолюб, книжник і володар прекрасного голосу. Йому було за сімдесят років. Двоє його синів, теж священики, жили в сусідніх селах, три дочки вийшли заміж, і Маркоз залишився вдвох зі своєю дружиною Марікою, всіма шанованою жінкою, яка ділила з чоловіком радощі й печалі.

Священик Маркоз був із дворян. Від батька йому дісталося у спадок кілька кріпаків. Отримавши від них невеликий викуп, Маркоз звільнив селян від оброку. У будинку священика залишалася дочка його колишнього кріпака — Лерцаміса, тепер уже літня жінка. Вона виросла в родині Маркоза, потім вийшла заміж, але, втративши чоловіка і дітей, повернулася назавжди в дім священика.

Отець Маркоз був у ті важкі для батьківщини часи єдиною розрадою для своєї пастви. Вся Грузія — Східна і Західна, — розорена внутрішніми і зовнішніми ворогами, являла тоді собою досить печальну картину. Щоб уявити собі стан Картлі і Кахеті тієї епохи, досить згадати слова відомого поета Давида Гурамішвілі:

Хто опише біди Картлі? Хто той мудрий краснослів?
Бур’яном жита всі стали, ціп вогню їх молотив.
Десять душ один бив ворог, безліч — двоє ворогів.
Мало у живих лишилось з тих, хто тяжко так грішив.
(Переклад М. Бажана)
У ще скрутнішому становищі була Західна Грузія: імеретинський цар, можновладні князі Гурії, Одіші й Абхазії і наближені до них вельможі ворогували між собою, послаблюючи таким чином один одного. Вони — ці сильні світу цього — немов змагалися у злі і злочинах. Та найбільшим звірством у ті роки було викрадення людей і продаж їх туркам. Туреччина вміло користувалася затемненням розуму і падінням моралі у тодішніх правителів Грузії. Всі більш-менш значні фортеці, такі, як Кутаїсі, Поті і Шорапані, були зайняті османами. Тисячами відправляли вони звідти в Стамбул невільниць для прикрашання гаремів турецької знаті і невільників для поповнення лав турецької армії.

Незліченні лиха випали селянству; воно зазнавало нестерпних страждань. Усі терзали й оббирали селян, а співчуття і допомоги їм чекати не було звідки. Як завжди в такі часи, люди перестали довіряти один одному, стали лицемірними. У це лихоліття отець Маркоз виступав викривачем несправедливості, захисником пригноблених, проповідником єднання і братерства, противником заздрості й ворожнечі. Він нікого не боявся: ні князів, ні самого Гуріелі, і жорстоко картав тих, хто торгував невільниками. Чимало полонених, уже відібраних до відправки в Стамбул, вдалося йому звільнити. Простий народ боготворив отця Маркоза, знатні люди не любили його, але мимоволі поважали за безкорисливість, людинолюбство і стійкість; до того ж священик був великим працелюбом і вважався заможною людиною. Про нього відгукувалися з великою пошаною і похвалою не тільки в Гурії, але й в Імереті й Самегрело.

Та ось доля немов посміхнулася злощасній Грузії. Як після грози, грому і буремних потоків зливи виблискує сонце і своїми променями дарує надію на відродження, так і для розореної і знедоленої Східної Грузії з’явилася втіха: то був уславлений герой — «Маленький кахетинець» — цар Іраклій. Його меч нещадно карав турків і персів, лезгин і кизилбашів, які нападали на Грузію. Іраклій не тільки вигнав ворогів зі свого царства, але й змусив їх тремтіти навіть у власних володіннях.

1752 року цар Іраклій з півторатисячним загоном завдав поразки поблизу Єревана претендентові на перський престол Азат-хану, під орудою якого було вдесятеро більше військо, озброєне гарматами. Ця перемога покрила його меч і його армію новою славою. Він показав усій Азії, що розорена Шах-Аббасом[21] і приречена на загибель Грузія відродилася, зміцніла і буде жити.

Водночас, здавалося, доля всміхнулася і Західній Грузії. Тоді ж, коли цар Іраклій здобув блискучу перемогу над Азат-ханом, в Імереті зайняв престол цар Соломон Перший, який прославився добрими ділами та милосердям. Він поріднився з правителем Самегрело Отією Дадіані і підпорядкував собі непокірних і зухвалих князів. Одних він покарав, інших вигнав, а декого обласкав. Найсуворішим наказом він заборонив работоргівлю. Цар Соломон неодноразово завдавав дошкульних ударів османам, і хоча не з усіх фортець йому вдалося вигнати їх, однак він сильно обмежив їх свавілля і зумів сильно похитнути їхнє панування. Цар Соломон підняв бойовий дух імеретин, оживив край і поклав початок його відродженню.

Хто міг більше, ніж отець Маркоз, радіти поверненню до мирного життя? Як тільки покотилася слава про подвиги царя Іраклія, священик відчув себе на сьомому небі. Він денно і нощно благав Бога про благоденство царя і перемогу його зброї. Коли ж в Імереті зійшов на престол цар Соломон, священик Маркоз Дабадзе, охоплений радістю, надіслав листа новому володареві. Отець Маркоз привітав Соломона з воцарінням, описав йому тяжке становище Імереті і висловив надію на те, що Іраклій і Соломон пліч-о-пліч захистять країну зі сходу і заходу і допоможуть їй відродити втрачену гідність і колишню славу.

Цар Соломон і раніше чув про священика Дабадзе і був дуже втішений його листом, тим більше, що духовенство того часу не відрізнялося ні розумом, ні високою моральністю. Якщо навіть первосвященики брали участь у постачанні невільників на стамбульські ринки, а вже про нижче духовенство годі й говорити!

Цар наказав послати священику Маркозу Дабадзе лист подяки, підбадьорити його, пообіцяти заступництво та нагородити підрясником з добротного сукна й чобітьми на теплій підкладці.

Лист царя надихнув і обрадував Маркоза, який бачив у Соломонові захисника пригноблених. Та царське благовоління обурило недругів священика — князів і їх поплічників, які займалися купівлею і продажем невільників. Вони перейнялися ще більшою ненавистю і заздрістю до отця Маркоза, однак змушені були вдавати, що зважають на волю священика, який перебуває під високим покровительством, вимушено ставилися до нього шанобливо, були з ним ласкаві і навіть вдавали, що поділяють його погляди. Та Маркоз добре розбирався в істинних почуттях людей і твердо тримався обраного шляху. Нічиї вихваляння не дурманили йому голову, а ворожнеча і загрози не лякали його.

— Маріка! — покликав Маркоз дружину.

— Чого тобі?

— Ти чимось зайнята?

— Та хіба я сиджу коли-небудь без діла?! Чешу шерсть. Хіба ти не бачиш — твої пачічі[22] порвалися?

Отець Маркоз подивився на свої пачічі; справді, вони були в дірках, але він досі не звертав на це уваги. Поглинутому справами священику було не до цього.

— Дякую, Маріко. Ти вчасно подумала про це, — із задоволенням відповів священик. — Отже, до Успіння Богородиці у мене будуть нові пачічі! А де Лерцаміса?

— Пішла по воду.

— Дуже добре! Знаєш, про що я хотів тебе попросити? Знайди мені ефуті[23]. Хочу дізнатися, коли буде молодий місяць, — треба починати щеплення живців до плодових дерев.

Через деякий час на порозі з’явилася невеликого зросту стара жінка з приємним обличчям. В одній руці вона тримала клубок вовни, а в іншій — доволі велику книгу в чорній палітурці. Жінка передала отцю Маркозу книгу, а сама повернулася до перерваної роботи.

Священик почав гортати ефуті.

— Січень, лютий, березень, квітень, — промовляв він тихо і, відшукавши потрібне місце, почав вираховувати.

— Благослови, Господи, пастиря! — почувся голос, і в кімнату ввійшов селянин з короткоствольною рушницею на плечі.

— Теодорик! Що трапилося, синку? У тебе якась неприємність? — ласкаво звернувся до нього священик.

Селянин підійшов до Маркоза і прийняв благословіння.

— Ні, отче! — дещо розгублено відповів Теодорик. — Мене послав князь. Пані Родам занедужала і просить вас завітати. Хоче причаститися.

— Ох, любий! Що це сталося з княгинею? Минулої неділі вона була в церкві і почувалася добре.

— Та що минулої неділі! Ще сьогодні вранці княгиня була здорова і раптом занедужала, щось із сердцем погано.

— Князь Гіоргі вдома?

— Ні, отче. Зволив відбути в Джуматі.

— Та-а-ак, — протягнув священик і провів рукою по довгій білосніжній бороді. — Гаразд, гаразд, сину мій, ходімо, зараз ходімо! — сказав священик, закрив книгу і став збиратися в дорогу.

— Привести мула, отче? — запитав Теодорик.

— Ні, синку. Доберуся і пішки. Завтра неділя, і мені треба ще підготуватися до обідні. Поки приведеш і осідлаєш мула, витратимо зайвий час, — неквапливо відповів отець Маркоз, повісив на груди ковчежець зі святими дарами і попрямував за Теодориком.

V

На Нігоїтській височині, зарослій вічнозеленим лісом, розкинулася садиба князя Гіоргі Чорішвілі. Княжий двір займав неабияку площу. З одного боку двору, на рівному місці, стояв критий дранкою просторий будинок. У ньому проживало сімейство князя і там же приймали почесних гостей. Поблизу цього будинка стояв будинок менший, де ночували менш знатні гості.

Трохи віддалік були розкидані дощаті і плетені з лози хатинки, криті очеретом, тобто кухня, стайня, пекарня, соколятня тощо. З іншого боку двору, в низині, що прилягала до струмка, виднілося близько двадцяти маленьких хаток, у яких тулилася дворова челядь.

Сонце вже сідало, коли отець Маркоз, у супроводі Теодорика, зайшов на подвір’я князя. Священика зустрів син князя — Олександр. Він шанобливо запросив прибулого до помешкання. Та священик з першого погляду помітив, що його прихід не тільки не викликав задоволення молодого князя, але й навіть засмутив його.

Отець Маркоз подивився прямо в очі княжича, ніби кажучи: «Що поробиш, сину мій? Розумію, що тебе не втішив мій прихід, але я, як бачиш, все ж завітав».

— Що сталося з княгинею? Я дуже засмучений, — звернувся священик до Олександра, — буду молити Бога про її якнайшвидше одужання.

— Дякую, отче, — ввічливо відповів княжич. — Вона щось нездужає. Не знаю, чи зашкодило їй щось, чи вона застудилася?

Невпевнений тон княжого спадкоємця мимоволі викликав у священика сумнів: ні те, ні інше, мабуть, не було справжньою причиною нездужання матері Олександра.

— Що могло їй зашкодити, де вона могла застудитися? — з посмішкою запитав Маркоз. — Княгиня ж не їсть холодного гомі, та й глечики з водою не носить.

Слова священика обурили княжича. Він зблід, але, знаючи, що Маркоз за словом в кишеню не полізе, стримався і відповів з усмішкою:

— Ех, отче! Хто тягає глечики з водою й їсть холодний гомі, буває здоровіший за того, хто вихований у розкоші.

— Ти зволив сказати щиру правду, — з задоволенням зауважив священик, — Господь справедливий! Єдина втіха бідної і вбогої людини — здоров’я, яке дають праця і помірковане життя. Так встановлено Творцем.

— По правді кажучи, отче, моя мати хоч і вихована в розкоші, але все ж досить працьовита. Вона клопочеться з ранку до вечора і нерідко навіть втручається в справи, які її зовсім не стосуються.

— Так, так, мій сину! Це всім відомо! Я, звичайно, пожартував. Адже княгиню Родам не перший день знаю! Мені довелося бувати у неї, коли тебе ще на світі не було. Та я ж вінчав її! Накажеш іти прямо до княгині?

— Вибач, отче. Доведеться трохи почекати. Вона тільки що заснула.

— До чого ці вибачення, синку? — перебив княжича Маркоз. — Хай буде сон цілющим для неї. Я почекаю на балконі. Що може бути краще, ніж сидіти тут і оглядати околиці? Яка краса! Вся долина Ріоні і весь Одіші[24] як на долоні. Так, блаженної пам’яті дід твій Кайхосро вдало вибрав місце. А яка тут вода, що за повітря! По всій Гурії годі й шукати іншого такого місця!

Священик сів на довгу лаву. Князь Олександр розташувався віддалік.

Деякий час тривала мовчанка.

Обидва почувалися трохи ніяково. Отець Маркоз бачив, що княжого синочка обтяжує необхідність приділяти йому увагу, але чемність не дозволяє піти. А священик, звичайно, не міг сказати Олександру: «Іди собі, зроби милість».

Зрештою, мовчання порушив княжич Олександр:

— Що говорить, отче, твій ефуті? Який буде рік, який врожай? Чи не очікується мору?

— Ех... — відкашлявся отець Маркоз і, не поспішаючи, зі звичайною впевненістю продовжував: — Для чого нам ефуті, сину мій? І без ефуті, і без карабадіні[25], наша доля відома для нас, як день. Очима бачимо і вухами чуємо все, що діється навколо. А серце обурене і страждає. Який може бути хороший урожай, князю, коли сівач і орач бояться виходити в поле? Так скажи мені, де цей народ? І звідки йому бути, якщо кращих синів і дочок нашої країни сотнями і тисячами продають за море, як овець і кіз. Воістину великим є довготерпіння Боже! Не розумію, чому не покарав нас Господь, як мовиться про грішників у Святому письмі, «полум’ям і палаючою сіркою і шаленством урагану», і не стер з лиця землі наш грішний край? Дивуюся, як море й озеро Паліастомі не поглинули нашу країну, де творилося і твориться стільки обурливого беззаконня! О Боже, допоможи мені, грішному, я охоплений легкодухістю і зовсім забуваю, що ти довготерпеливий і многомилостивий! Ти удостоїш райського блаженства простий народ і приборкаєш Гордєців. Ні, князю, — понізив голос священик, — мій ефуті-карабадіні відкритий перед нами, — це наше життя. Хоча воно і незавидне, але й не зовсім позбавлене розради. «Я послухаю тебе, Господи, ти удостоїв блаженства помазаника свого... Боже, спаси і помилуй царя і почуй нас! Коли ми звертаємося до тебе... Ті діють насильством і мечем, а ми — ім’ям Божим. Ті нехай зустрінуть перешкоду і впадуть, а ми нехай повстанемо і вознесемося увісь».

Княжич почервонів від гніву. Він добре розумів сенс притч священика Маркоза. Справа в тому, що батько Олександра — князь Гіоргі — сам займався куплею і продажею невільників. Кожен дрібний работорговець, будь він гурієць, імеретинець або мегрел, знаходив у домі князя Чорішвілі притулок і прихисток. Князь Гіоргі був вельми впливовою людиною, і зажадати від нього будь-якого звіту або ввірватися до нього в дім, не наважилася б не тільки проста людина, але і сам Гурієлі[26]. Князь Чорішвілі був добре знайомий з турецьким пашею, який захопив Потійську фортецю, а також із заможними торговцями-османами. Вони рахувалися з князем Гіоргі та цінували його. Князь був дуже спритним у купівлі і продажу невільників і заробляв таким чином величезні гроші.

Чимало неприємних розмов було через це в отця Маркоза з князем Гіоргі. Та скільки не повчав священик князя, скільки не благав і не просив його покінчити з таким ганебним заняттям, він нічого не міг добитися. Князь же ненавидів Маркоза, хотів порвати з ним будь-які стосунки і навіть не пускати його в дім, проте не наважувався на це, бо княгиня Родам глибоко поважала свого духівника і нізащо не погоджувалася замінити його іншим священиком. Князь Гіоргі в глибині душі, безумовно, визнавав гідність отця Маркоза і, хоча йому була неприємною ця людина, яка постійно його викривала, він усе ж віддавав перевагу йому, а не будь-якому іншому, рабськи догідливому попу. «Нехай базікає скільки завгодно. Що мені до цього? — думав князь. — Я буду вчиняти так, як хочу».

Та коли отця Маркоза взяв під свій захист сам цар Соломон, обставини різко змінилися: священик став небезпечним для торговців невільниками. Тепер він міг використовувати обурення своїх прихильників, яких серед простого народу у нього було багато, або просити допомоги у царя. Той, звичайно, підтримав би отця Маркоза і суворо покарав би викритих у работоргівлі. Священик досі обмежувався повчаннями і притчами, але він міг вдатися і до інших засобів впливу і заподіяти князю Гіоргі чимало великих неприємностей. Тому за останній час князь почав ставитися до нього поблажливо і навіть з деякою повагою. Водночас він клявся отцю Маркозу, що тепер повністю відмовився від работоргівлі. Почасти це була правда: відкрито ніхто вже не наважувався привозити в дім князя невільників.

Іншим разом князь Олександр, ймовірно, інакше відповів би на зауваження священика, але зараз він вирішив змовчати, і тільки докірливі погляди виказували його невдоволення. Отець Маркоз прекрасно розумів, що його слова не до душі князю, але, немов не помічаючи цього, продовжував:

— Знай, княжиче, що ми прокинемося і восторжествуємо. Добро подолає зло, але мстити ми не будемо. Християнській чесноті не личить помста. Що було, то не повториться, сину мій, — вже відверто заявив священик, — і не будемо про це згадувати. Попросимо у милосердного Бога прощення й оберемо новий шлях. Тоді побачиш, що і небо вчасно посилатиме дощ, і земля в достатку даватиме плоди; істина і доброчесність запанують серед людей.

— Дай Бог, дай Бог! — повторив князь, але було помітно, що це побажання нещире.

— Час схаменутися і слова втілити в справи, — повчально промовив отець Маркоз, але не закінчив своєї фрази. Здригнувшись, він почав придивлятися до чогось, що відбувалося у дворі. А там проходив кремезний чорнобородий чоловік. Голова його була обв’язана башликом, ззаду за паском стирчав пістоль. Незнайомець попрямував до стайні. Досвідченому оку священика він здався підозрілим.

— Звідки цей чоловік? Хто він? — запитав отець Маркоз.

Князь Олександр, подивившись у двір, зблід, але постарався не видати свого хвилювання.

— Це наш родич.

— Певне, нетутешній.

— Так. Він з Одіші, — відповів князь після невеличкої паузи.

— А-а... ось як, — багатозначно промовив священик і, суворо глянувши на князя, додав: — але по обличчю бачу, що недобра ця людина.

— Мати вже прокинулася, отче, — майже запобігливо сказав князь, швидко встав і пішов у будинок; Олександру більше нічого не залишалося робити, — він не міг далі витримувати гнівний погляд священика.

«Ну, тепер мені зрозуміло, що тут затівається! — подумав священик і рішуче провів рукою по білій бороді. — Невже знову притягли якогось нещасного? Нічого... зараз побачу княгиню і все з’ясую. І нехай всохне рука отця Маркоза, якщо він причастить дружину князя, перш ніж дізнається, що тут діється. Княжич мене ніколи не любив, недарма він син свого батька; але сьогодні я прочитав на його обличчі не тільки ненависть, але й повну розгубленість. Господи, будь мені опорою і захистом, зміцни мій дух!» — молився про себе священик. У цей час з кухні до нього долинули голоси.

— Ой-ой, безбожники, нелюди! — голосила стара няня. — О, гріх який... Де ж їхнє серце?!

Кілька жінок говорили одночасно. До кухні було досить далеко, і отець Маркоз розчув лише окремі слова няні, але і цього було достатньо: він зрозумів, що в будинку відбувається щось таємниче, пов’язане з появою чорнобородого мегрела.

«Невже князь, поклявшись мені, що він давно не займається такими справами, знову взявся за своє? — з гнівом подумав священик. — Та нічого, розплати чекати недовго: наближається судний день!»

VI

Княгиня прокинулася, Олександра ніде не було видно. Служниця запросила священика до покоїв, і він увійшов у будинок.

Кімната, в якій лежала княгиня, була невеличка. Маленьке вікно ледве освітлювало її. Біля стіни на тахті, під шовковою ковдрою, лежала княгиня Родам. Перед тахтою був розстелений дорогий стамбульський килим. Біля ліжка хворої на високій тринозі лежав молитовник, надрукований цивільним шрифтом, і стояв маленький срібний свічник з саморобною восковою свічкою. Біля хворої нікого не було.

Увійшовши до кімнати, отець Маркоз прочитав коротку молитву і неквапливо привітав хвору.

— Іагундісо, — слабким голосом покликала княгиня, — подай пастирю стілець.

Священик сів, оглянув кімнату, помітив молитовник і співчутливо запитав хвору:

— Що з тобою, пані? Мене дуже турбує твоя хвороба. Молю всеблагу Богородицю про твоє одужання.

— Дякую, отче. Я почуваюся дуже погано, тому і довелося потурбувати тебе. Хто не знає: життя і смерть — справа однієї хвилини, — тихо промовила Родам.

Отець Маркоз зі співчуттям подивився на хвору і ласкаво відповів:

— Так, так, княгине. Я радий, що у важкі хвилини ти звертаєшся до Бога. «Я кличу до мене, і я почую голос твій!» — сказав Господь. — Не сумніваюся, що Бог почує і тебе, якщо ти щиро звернешся до нього.

— Я почуваюся дуже слабкою, отче.

— Господь зміцнить слабких і перетворить у порох сильних. Слухайте слово Господнє, бо добрий він і милостивий на віки вічні, — підвівши очі до неба, промовив Маркоз.

— Ох, отче, здається, і Богу набридли наші гріхи.

— Приховувати нічого, княгине, гріхи наші великі, — перервав її священик, — хіба гори і долини, море і суша, статки невірних і халупи, які дали притулок нещасним удовам, не волають про гріхи наші!

— Ти знаєш мене, отче. Я ж не раз відкривала тобі душу на сповіді... Господу Богу добре відомо про мої муки і страждання... — сльози покотилися з очей княгині, і вона не змогла продовжувати.

— Здається, і ти мене добре знаєш, княгине! Минуло сорок років звідтоді, як я тебе обвінчав. Тобі відомо, скільки я мав неприємностей за цей час, скільки було проти мене змов, навіть у твоїй родині. Але я завжди був і буду вдячний тобі, тому що впевнений: якби не ти, мене вже давно не було б на цьому світі. Так відплатиться тобі за це сторицею! Я вірю, що ти щиро страждала, коли бачила неправедні справи в своїй сім’ї, які чиняться твоїми близькими. Великою має бути скорбота, яку відчувала ти, чесна дружина і мати, знаючи, що твій чоловік і син давали притулок викрадачам, які займаються продажею побратимів у країну невірних. Та настали інші часи: Господь змилувався над нами і послав нам захисника. Ти ж усвідомлюєш, який суворий наказ видав цар проти тих, хто займається работоргівлею? Сподіваюсь, що наказ цей не залишиться гласом волаючого в пустелі. Це вже й зараз відчувається. Нині сіяч майже без побоювання йде сіяти, а лиходій, охоплений страхом, ховається. Я сподівався, що така зміна обрадує тебе. Але, на жаль, я бачу, що, навпаки, — ти занемогла, плачеш і стогнеш. Недуга твоя особлива, і викликана вона не тілесними стражданнями! Скажи мені, що за причина твоєї хвороби, не приховуй нічого!

Княгиня гірко заплакала.

— Тобі важко відповісти: сльози заважають, — спокійно продовжував священик. — Нічого! Сльози — то велика розрада, вони полегшують душу. Чи можу я сам відповісти на своє запитання? Гаразд, я не стану турбувати тебе, сам відповім. Ти ж знаєш, княгине, що від моїх очей нічого не приховати! Але ти все ж повинна сказати мені: хто цей чорнобородий мегрел, який завітав до вас у гості? Без сумніву, це недобра людина!

Княгиня глянула на священика заплаканими очима.

— Не дивуйся, княгине. Я його вже бачив, хоча мигцем, але бачив, і для мене цього достатньо. Все інше зрозуміло, у всякому разі для нас з тобою...

— Отче, клянусь Христом, що я... — вигукнула княгиня.

— Навіщо мені твоя клятва?! Хіба я не знаю, що приймати такого гостя тобі не приносить задоволення так само, як і мені? Але ж я не захворів, хоча його поява не була мені приємною. А ось тебе я бачу в ліжку.

— Отче мій, ти здогадався, що діється в моєму домі! — обізвалася княгиня.

— Щоб зрозуміти причину твоєї недуги, не треба бути знахарем. Було б соромно, якби від мене вислизнуло щось подібне.

— Як мені вчинити, отче? Я між двох вогнів, — гірко промовила Родам і витерла сльози. — Нелегко людині відвикнути від того, що стало для неї звичним. Ти ж знаєш, що мій чоловік і син дали клятву Гуріелі і царю, що не продаватимуть паші невільників. І треба сказати правду: тепер вони все ж утримуються від цього. Це відомо і тобі. Та відмовитися зовсім від мерзенної справи вони нездатні. Я посварилася і з чоловіком, і з сином, але добилася тільки одного: тут, у нашому домі, подібна гидота не матиме місця. Обидва дали мені чесне слово; і справді, вже три місяці вони не приводили сюди невільників. Непорочна діва Марія — свідок цьому! Сьогодні знову навідався один розбійник. Іудине кодло, безсовісний негідник! Він привів із собою викраденого хлопчика, зовсім ще малюка... і такого гарненького... Горе його злощасній, знедоленій матері!

Я негайно ж здійняла галас. Краще б я померла! Чоловіка немає зараз, він у від’їзді. А син, як завжди, почав заспокоювати мене, що це востаннє, що він уже давно обіцяв потійському паші добути хлопчика, що гроші отримані наперед. Я не повірила йому, дуже розгнівалася і втратила контроль над собою: хлопчика я відібрала і доручила відданій няні і служницям, після цього в мене страшно розболілася голова, я знепритомніла.

— Зрозуміло, зрозуміло, пані, мені все зрозуміло. Заспокойся! Твоє серце, повне благовоління і любові, нехай заступиться за твого чоловіка і сина в годину страшного суду, — схвильовано виголосив священик. — Ніде правди діти: я відразу зрозумів, у чому справа. По обличчю твого сина Олександра я зауважив, що моєму приходу він не дуже радий, але що мені було робити? Я все ж буду просити Господа наставити його на добру путь. Пора, княгине, щоб твій чоловік і син перестали займатися цією ганебною справою. Невже нічого не варті сльози, пролиті матерями в нашій нещасній країні за останнє століття? Нехай наші сини і дочки з дитинства і до кінця своїх днів живуть і трудяться на своїй батьківщині, а покінчивши із земними справами, нехай і прах свій повертають рідній землі. Передай князю від мого імені, що йому належить твердо дотримуватися клятви і не ганьбити свою сивину негідними вчинками, бо наближається судний день. Князь адже знає, що Господь дослухався до сліз і благань нашого народу і дарував йому покровителя. Нехай князь остерігається! Я попередив його!

— А як мені бути зараз, отче? Що робити з хлопчиком? — запитала Родам.

— Хлопчика поки що віддай мені. Я виховаю його, навчу всьому. Потім ми знайдемо його рідних і повернемо їм сина. Краще, звичайно, тримати все це в таємниці. Отець Маркоз — людина скромна, але, якщо буде потрібно, він зуміє постояти за правду. Хай продовжить Господь твої дні, благочестива жінко! Заспокойся: тобі не треба причащатися!

VII

Настала ніч. Покрите хмарами похмуре небо, готове вибухнути зливою, грізно дивилося на землю. Місяць ховався в хмарах, довкола ширяв морок.

Отець Маркоз, супроводжуваний двома озброєними селянами, вийшов з воріт садиби князя Гіоргі і попрямував до свого дому. Поруч з ним, прикритий полою його довгої ряси, дріботів хлопчик. Він тремтів, хоча ніч була тепла.

— Не бійся, малюк, — ласкаво підбадьорював його священик, — ми скоро будемо вдома. Я нагодую тебе, і ти виспишся... Як тебе звати?

— Хвича, — плачучи, відповіла дитина.

Священик обійняв його і притулив до себе.

— Розбійники, безсовісні, — шепотів отець Маркоз, — наділи б хоч сорочку на бідолаху. Яку відповідь дадуть ці окаянні Богу і людям?

— Ех, гріхи наші тяжкі! — співчутливо зітхали селяни, які супроводжували священика.


* * *
У вогнищі отця Маркоза палав сухий хмиз, яскраво освітлюючи кімнату. Маріка і Лерцаміса сиділи біля вогню й, очікуючи священика, пряли шерсть.

— Маріко, Маріко! Вгадай, кого я тобі привів? — гукнув знадвору Маркоз.

Почувши його голос, жінки припинили роботу і зіскочили зі своїх місць. А в цей час священик уже ввійшов у будинок, відкинув полу ряси і підштовхнув уперед кучерявого смаглявого хлопчика. Напівроздягнутий Хвича, немов спійманий звір, злякано озирався.

— Що це за малюк? — здивувалася Маріка.

— А як ти вважаєш? — запитав замість відповіді Маркоз і після короткої паузи пояснив: — Це — жертва нашої розбещеності, жертва лиходіїв, у яких серця перетворилися на камінь.

Маріка все зрозуміла, підійшла допереляканої дитини, ніжно обійняла і притиснула до грудей.

— Синку, синку любий! О, нещасна твоя мати, синку! Як гірко втратити своє дитя... Хіба безбожники зрозуміють, як страждає мати?! О, народжений під недобрим місяцем, нещасна твоя мати, синку! Хто заспокоїть її, хто зцілить її зранене серце, хто замінить їй тебе, синку? У могилу з собою вона понесе тугу за тобою! — голосила Маріка, гладячи Хвичу по голові і цілуючи його.

Розчулений ласкою і спогадами про матір, хлопчик гірко заплакав. Заплакала і Лерцаміса. Отець Маркоз стояв неподалік. Побачивши сльози Маріки, він і сам збентежився.

— Годі плакати, — звернувся священик до дружини, не надривай ссрдце малюкові, він і так змучений спогадами про матір. Дай йому поїсти і поклади спати. Ці безбожники ледь зовсім не закатували його.

Маріка вгамувалася. Вона посадила Хвичу біля вогнища на лавочку і почала готувати вечерю.

— А ти ж казав, Маркозе, що цим ганебним справам покладено край. Невже ти дарма відслужив стільки молебнів? — запитала вона.

— Хіба можна відразу випрямити собачий хвіст? Знадобиться час, щоб остаточно викорінити це зло. Всі заплямовані злочинами руки повинні бути відсічені, щоб викрадення синів людських і торгівля ними відійшли в спогади й перекази. Але вже одне те, що подібні прикрі явища стали рідкісними, — теж велика втіха і варте того, щоб я служив подячні молебні. І я служу їх, — закінчив священик.

Після вечері Лерцаміса розігріла в мідному казані воду. Жінки викупали хлопчика, дали йому Маркозову сорочку і поклали спати, а потім знайшли старий підрясник священика і стали перешивати його в архалук для Хвичи.

— О, безбожники, позбавлені душі і серця! Вони викрадають у матері дитину, морять голодом і холодом, а потім продають язичникам. Воздай їм, Господи, належне! — шепотіла Маріка, продовжуючи шити.

Отець Маркоз запалив свічку, поставив її перед маленькою іконкою в кутку і почав молитися.

— Синку, бідний синку... О, знедолена твоя мати! — ледве стримуючи плач, повторювала Маріка і продовжувала шити.

— Нехай возвеличиться ім’я твоє, Господи, яко ти премудро створив все суще! — проголосив священик.

Лерцаміса пряла вовну для чохи. Маленький Хвича солодко спав у ліжку. Минуло вже чотири доби з дня його викрадення, і за весь цей час він жодного разу так безтурботно не спав.


* * *
— Ні, клянуся Богом, князе Олександре, якщо ще існують на світі чаклуни, один із них — наш піп! — вигукнув азнаур[27] Караман, наближений дворянин і вельми відданий князю Гіоргі Чорішвілі.

— Це не чаклун, а в’їдливий шпигун, достойний шибениці, — відповів князь Олександр.

— Забрав... і якого хлопчика забрав у нас цей козел у рясі, якого варто було б повісити за бороду! — обурився вже наш знайомий Тенгіз, який викрав Хвичу і доставив його в княжий дім. — Скільки я витратив зусиль і праці, поки привіз його сюди!

Вони сиділи втрьох біля вогнища і розмовляли в очікуванні сніданку.

— Відверто кажучи, хлопчика забрала моя мати. Якби вона не видала нас, піп не посмів би так сміливо діяти, — зауважив князь Олександр. — Дивина, як тільки заговорив зі мною цей пес, він одразу став підозріло озиратися довкола, немов лягава, яка принюхується до сліду звіра, і, побачивши у дворі Тенгіза, кинув мені в обличчя безцеремонно: «Відчуваю, що недобра ця людина».

— Будь він проклятий! — прошипів Тенгіз.

— Краще зустрітися зі строкатою змією, ніж із ним, — продовжував Олександр, — потім, дорогий мій, він почав мені розповідати якісь притчі... про Святе письмо... про те, про се... Моя мати повністю у нього в руках. Вона по своїй наївності нічого від нього не приховує і могла розповісти йому про все. Тому він і не відставав від нас! А то я б легко обдурив свою матінку. Якби я мав ще днів зо два, я б отримав дитину назад. А тепер я й не знаю, що сказати батькові і як нам з’явитися з порожніми руками до потійського паші. Може, тобі, Тенгізе, вдасться ще раз спробувати і знову викрасти хлопчика?

— Постараюся, князю. Хіба я мало викрадав таких цуценят? Та зараз це важка справа, чорт забирай! Часи вже не ті! — з гіркотою зітхнув Тенгіз. — Якщо схоплять люди Дадіані, горе мені! Вони виколють мені очі. Народ став сміливішим. У кожному селі стоять вартові.

— Тому отець Маркоз так знахабнів, що навіть погрожує, — злісно пробурчав Олександр.

— Даремно засмучуєшся, князю, клянусь твоїм сонцем! Вір, що я не буду сидіти склавши руки, — втрутився Караман. — Адже священик відвів хлопчика до себе.

— Чи не думаєш ти, що він продасть його?

— О-о... Нікому не поступиться і за сотню гаманців, повних марчілі. Я знаю вдачу цього ірода!

— Ну і нехай тримає хлопчика поки у себе, напуває і годує його; нехай той поживе на попівських хлібах — ціна йому тільки підвищиться! Не буду я Караманом, якщо це щеня знову не стане нашим!

— Ну, досить вихвалятися!

— Нехай я помру, князю, якщо не виконаю свою обіцянку!

— Ех, Карамане! Ти не жартуй із цим попом. Він підніме на ноги весь край, до царя дійде! Можливо, навіть підніме селян. Вони на перший поклик підуть за ним. І що ти думаєш, наші ж кріпосні палитимуть наші будинки!

— Назви мене зрадником, якщо дам кому-небудь привід запідозрити, що ти причетний до цієї справи. І все влаштую так, щоб ніхто не зрозумів, де початок і де кінець! Дайте тільки час, щоб забулося це викрадення.

— Якщо ти все це виконаєш, Карамане, і допоможеш мені насолити священикові, — відповів Тенгіз, — надінь мені бабину хустку на голову, коли не отримаєш в подарунок відмінну кримську рушницю!

— Живи і здрастуй! Я і без пешкеша[28] все зроблю. Цей піп і нам отруює існування не менше, ніж тобі. Яких збитків довелося зазнати через нього!

— О, щоб йому ні дна, ні покришки! — вигукнув Олександр.

— Тільки, Тенгізе, пам’ятай про одне, — продовжував Караман, — нікого більше не приводь сюди. Тут тепер ніщо не залишиться в таємниці. І, коли хтось, за допомогою Бога, потрапить у твої руки, чи дитина, чи дорослий, веди до мене. Я недавно оселився в верхів’ях Чорного потоку. Мій будинок оточений таким дрімучим лісом, що там людини не зустрінеш!

— Дай Бог тобі здоров’я! Постараюся, — відповів Тенгіз і хвацько підкрутив вуса. — Дивуюся, як ви терпите цього попа?! Давно пора переламати йому ноги! Цього негідника, котрий заважає нам, треба знищити! Адже він все одно не дасть спокою, будь він проклятий, всюди пхає свого носа!

— Ну, досить! Про це подумаємо потім. А поки що краще закусимо. Ось нам уже несуть смаженого баранчика, — з задоволеною посмішкою підсумував князь Олександр.


* * *
Хвича швидко звик до отця Маркоза. Ласкаве ставлення і смачна їжа зробили свою справу: дитина повеселішала, зміцніла і бігала, як молодий джейран. Хлопчик дуже полюбив священика й охоче допомагав йому в церкві: роздував кадило, запалював свічки; а вдома він виконував різні дрібні роботи, носив воду і дрова. За два-три місяці обличчя малюка помітно змінилося: зник переляканий, насторожений погляд, очі стали спокійнішими. Хлопчик погладшав, став рожевощоким.

— Хвичо! — кликав його отець Маркоз.

— Патені[29]?! — жваво відгукувалася дитина.

— Ах, ніяк не навчу тебе — говорити не «патені», а батоно, батоно!

— Ба-то-но!

— Ну, ось і навчився! Біжи і подивись, чи не вибралися телята з-за загородки?

І хлопчик зі швидкістю стріли летів виконувати доручення.

— Ну, повторюй за мною: «Слава тобі!» — навчав дитину священик.

— Слави тебі! — повторював Хвича.

— Що? Не кажи по-мегрельськи! Кажи грузинською: «Слава тобі!»

— Сла-ва ті-бе!

— Так-так! «Святий Боже...»

— Свіа-тий Боже...

— Знову по-своєму! Треба вимовляти розбірливо: «Святий Боже!» Ось як! — сердито виправляв хлопчика священик.

Від навчання молитвам священик перейшов до абетки. Хвича виявляв великі здібності. Незабаром він оволодів грамотою і навчився співати. Давидові псалми й одкровення пророків він читав вільно. Це дуже тішило отця Маркоза. Він не спускав очей з дитини і навіть при обході пастви завжди брав його з собою.

VIII

Минуло півтора року. Хвича став своїм в родині Дабадзе. Чоловік і дружина полюбили дитину, як рідну. За цей час хлопчик досяг великих успіхів у церковному і цивільному письмі.

— Ще рік — і він зможе замінити диякона, — жартував священик.

Якось отець Маркоз повертався додому з поїздки по приходу. Хвича був із ним. Вони піднялися на високий гірський хребет, звідки відкривалося прекрасне видовище: внизу розкинулася величезна долина, густо поросла лісом і перерізана звивистою широкою рікою; далеко на півночі, за безмежним лісом, бовваніли оповиті блакитним туманом пагорби, а над ними височіли величні засніжені гори.

— Ось це — річка Ріоні. Вона огинає розкинутий внизу ліс, — пояснював священик. — Якщо піти впродовж річки, прийдемо до безмежного моря. Там річка закінчує свій шлях. У місці впадання Ріоні в море розташована фортеця Поті. Зараз у ній засів турецький паша. Але Господь пошле перемогу нашому царю, і він вижене ненависного ворога з Поті. Тоді в нашій країні запанує справжній мир і гніздо лиходіїв, викрадачів людей, буде знищене. А ось там, на півночі, де видно блакитні гори, розташоване твоє село. Твої батьки і брати живуть там. Скоро я влаштую свої справи і відвезу тебе до рідних; а до того ти якраз закінчиш навчання, — ласкаво зауважив священик.

Слова отця Маркоза змусили сильніше забитися серце хлопчика і роз’ятрили задавнену рану. Малюк спрямував погляд до далеких, оповитих туманом гір. Він згадав рідні місця: гори, вкриті лісом, широку долину і Техурі, що протікала по ній. Згадав рідну домівку... Батьківський двір... Ось велика яблуня перед будинком... Вона вся рясніє плодами. І якими смачними були ці рожеві яблука! А ось і величезне горіхове дерево... Батько і брати... А ось і мати... Але як тільки Хвича згадав її, серце його стислося від болю, кров вдарила в обличчя, з очей закапали пекучі сльози. Адже він ніколи не забував свою матір! Вона завжди була у нього перед очима.

О, який світлий сон він бачив нещодавно! Ні, це був не сон, а майже явина. Біля будинку стояла мати і тримала щось у руках. Побачивши Хвичу, вона зронила те, що тримала, і кинулася до нього, розкривши обійми. Хвича хотів побігти до неї назустріч, щоб вона взяла його на руки, як не раз бувало раніше, але чомусь не міг зрушити з місця. Він затремтів усім тілом і прокинувся. «Мамо, мамо!» — скорботно вигукнула дитина, відчуваючи, що серце завмирає; та мами ніде не було. Весь у холодному поту, лежав він у ліжку; обважніла голова йшла обертом. Хлопчик не відразу прийшов до тями і довго не міг зрозуміти, де він. Страх охопив його. Хвича розплакався. О, як гірко він плакав!

«Можливо, що мама зараз дивиться з однієї з цих гір сюди, але я її не бачу. Напевне, і вона мене не бачить», — думав хлопчик, заливаючись сльозами.

— Не плач, дитинко, — заспокоював його отець Маркоз, глибоко зворушений сльозами хлопчика. — Я відвезу тебе до рідних; нікому не довірю, сам повезу. Ось посаджу на цього мула і поїдемо! Не думай, що твій дім далеко, всього-на-всього день шляху. Якщо виїдемо рано-вранці, ввечері вже будемо там. Ну, йди сюди, сядь зі мною на мула!

— Ні. Я краще піду пішки, — відповів хлопчик. Він ледве стримував сльози.

Сонце зайшло. Хвича потроху заспокоївся. Вони спустилися з гір.

— Ну, скажи мені, як називається ця низина? — запитав священик.

— Тахогані, — бадьоро відповіла дитина.

— Молодець, правильно! — зрадів отец Маркоз. — А он той схил?

— Гвердоула, — випалив Хвича, не давши священику договорити.

— Так, мій любий! — зрадів той. — А за Гвердоулою?

— Чорний Потік.

— А далі?

— Ліс.

— За лісом?

— Ваке-Карі. За ним — хребет Хуладгмула. Там стоїть церква, а за церквою — уже наш будинок.

— Ти прекрасно знаєш ці місця, — з задоволенням сказав отець Маркоз. — Якщо відпустити тебе, доберешся сам додому?

Хвича задумався.

— Якби було трохи світліше, я б дійшов, — невпевнено відповів він.

Священик посміхнувся. Його особливо радувало те, що печаль хлопчика, викликана спогадами про матір, розсіялася. Отець Маркоз всіляко намагався розважити дитину.

— Якщо вже ти такий молодець, перекажи те місце з діянь апостолів, яке я дав тобі прочитати на днях.

— З самого початку? — жваво запитав Хвича.

— З самого початку.

— «Я зі святим духом твоїм», — пролунав у лісі дзвінкий дитячий голос.

— Так, так, — підбадьорював священик. — А тепер псалом Давида.

— «Благословен гряди в ім’я Господнє...» — як пісню, почав хлопчик.

— Не поспішай, говори чіткіше, — ласкаво повчав отець Маркоз.

— «Послання до филип’ян... Від свято... о... го апостола Павла... чи…та... ння» — проскандував Хвича.

— Так, так, — підтримував його священик.

— «Браття... зрадійте... віч... ного Господа Бога... паки... зрадій... те!»

— Це треба співати низьким голосом, — зауважив Маркоз.

— «Смирен... ня ваше нехай буде явно серед людей», — сміливо продовжував дитячий голос.

— Тут треба взяти тоном вище, — поправив старець.

— «Господь поблизу нас», — проспівали вони вдвох.

— Молодець, синку! Раз ти такий учений, прочитай мені і вірш Руставелі!

— Який саме вірш? «Маю ще неоціненні?» — з готовністю спитав Хвича.

— Все одно. Якщо хочеш, скажи «Маю ще неоціненні...»

— Гаразд.

Маю ще неоціненні, незліченні я скарби:
Бідакам їх дай, і вільні хай стають усі раби:
А сиріт щонайбідніших ти багатими зроби,
Щоб мене благословляли у молитвах щодоби.
(Переклад М. Бажана)
Захоплено прочитав хлопчик.

Отець Маркоз був у захваті.

«Як це безбожно — відірвати дитину від рідної землі і продати в Туреччину, — думав священик. — Моя нещасна батьківщина! Хіба мало, що тисячі твоїх синів полягли в боротьбі з ворогами, які оточили тебе? Невже і ті захисники твої, що залишилися живими, через наше духовне убозтво повинні стати здобиччю невірних!»

— Знай, синку, що цей вірш склав понад п’ятсот років тому наш прославлений співвітчизник, — натхненно почав Маркоз, — він залишив його нам як заповіт. Але, на сором наш, ми не тільки не слідуємо цьому завіту, але, навпаки, порушуємо його! Що сказав би наш знаменитий предок, якби він своїми очима побачив усі ті гидоти, які творять наші пани?! Ти сам ледь не став жертвою злодійства, але Бог допоміг нам вирвати тебе з пазурів гвалтівників, — із сумом завершив він і після короткої паузи продовжував: — Що ж, малюк, може, ти мені розкажеш ще один вірш?

— А який? «В чому суть твоя, о світе?..» — жваво запитав хлопчик.

— Добре. Скажи мені «В чому суть...» — охоче погодився священик.

В чому суть твоя, о світе? Чом ти крутиш нас юрбою?
Хто тобі довіривсь, — плаче, як це сталося зі мною!
Ти людей ведеш і губиш їх мінливістю лихою,
Та не кида Бог людини, що покинута тобою.
(Переклад М. Бажана)
Знову захоплено прочитав Хвича.

— Ти і це добре запам’ятав, — похвалив хлопчика отець Маркоз. — Воістину, людину, зраджену людиною, не залишить Господь, він врятує її. Сподіваюся, що Всевишній помилує і нас. Боже! — він здійняв руки до неба, — даруй перемогу Іраклію і Соломону Багратіоні. Дай їм силу здолати ворога і кожного, що творить зло. Хай славиться ім’я твоє! На жаль, мій сину, — раптом опам’ятався священик, — все це добре, та ось ніч застала нас на півдорозі. А ночі зараз темні. Де ми зараз?

— Наближаємося до Чорного Потоку.

— Правильно, синку! Проїдемо швидше ліс, і тоді ми майже вдома. Не бійся! Е-ех, дивовижний у нас народ! Яке б нещастя не звалилося на людину, з якою б перешкодою вона не зустрілася, варто їй випити вина — і вона забуває про своє горе. І чого ми так затрималися за столом у Лукаії? Бідолашний поховав дружину та ще стільки грошей витратив на поминки! Я, звичайно, не міг образити його відмовою — пили за упокій небіжчиці. Змушені були затриматися, а тепер доводиться тягнутися по лісу в глуху північ, — скаржився Маркоз.

— А ось і Чорний Потік, — сказав хлопчик.

— Ось ти розрізняєш, а я нічого не бачу. Яка непроглядна темрява! Важко бути старим. У твоєму віці і я стрибав, як ти, і бачив пильно, як кішка. Та час бере своє. Ех, де ти, молодість?! Скільки спогадів у мене пов’язано з цим Чорним Потоком... У ті дні я закінчував навчання в монастирі і готувався в диякони, — повільно почав священик, — нам і тепер живеться не дуже солодко, а тоді життя було справжнім пеклом. Якось у монастир прибіг незнайомий чоловік: «Рятуйтеся! Йдуть османи...» — крикнув він.

Розповідь отця Маркоза перервалася на півслові. Він раптом застогнав і впав з мула. Тварина відчайдушно брикалася. Хвича не встиг отямитися, як опинився в чиїхось міцних руках.

— Заткни йому рота — і в мішок! — почув хлопчик квапливий шепіт. Що було далі, він не запам’ятав, бо від переляку знепритомнів. Коли Хвича отямився, він був уже прив’язаний до сідла, і якісь невідомі везли його по лісу.

Наступного дня по всьому селу передавалося з уст в уста:

— Яка нас спіткала біда, отця Маркоза скинув з себе мул, і він розбився!

— О, горе нам, горе! Який він був Божий чоловік — справді святий, — бідкалися засмучені селяни.

IX

По Чорному морю, розпустивши вітрила, плив корабель. Сині пінясті хвилі гребенями набігали одна на одну і грізно билися об борти. Здавалося, навіть велична стихія обурена кораблем і намагається пробити його товсті борти, щоб потопити в безодні це вмістилище зла. Але хвилі не могли подужати вітрильник, розбивалися на незліченні бризки і падали в бурхливе море. Зібравшись із силами, вони знову кидалися в атаку і з ще більшою люттю налітали на корабель. Але він залишався переможцем: безстрашно розсікав хвилі, абсолютно не зважав на їхній гуркіт і не звертав з наміченого курсу, йшов на Стамбул. Однак не заспокоювалися хвилі. Вони знали, що їх час прийде. Здійметься ураган, додасть їм надзвичайної сили, і тоді... Стережися, судно! Не один корабель, який хизувався білими вітрилами, перекидало Чорне море і хоронило навіки в своїй безодні.

Одна з великих кают на кораблі була встелена дорогими килимами і паласами. Замість стільців вздовж стіни були розкладені оксамитові і шовкові подушки. Каюта була заповнена нарядно вдягненими османами. Одні з них, схрестивши ноги, нерухомо сиділи на подушках, інші пили каву або диміли кальянами, треті, лежачи, дрімали, четверті дивилися через невеличкі віконця на неозоре море.

Серед османів особливо виділявся один сухорлявий білобородий дід. Він був старший за всіх і найдорожче вбраний. Його ошатна феска була обгорнута білою чалмою. До нього всі ставилися з великою повагою.

Старий приймав це як належне і тримався з гідністю. Він задумливо сидів на подушці і повільно перебирав великі агатові чотки.

— Ні, клянусь істинною вірою, я незадоволений цією поїздкою, — тихо промовив старий і став швидше перебирати чотками. — Скільки разів я долав цей шлях, але такої невдалої поїздки не пригадаю. Просто ніяково з’явитися в Стамбулі.

Навколишні співчутливо подивилися на старця.

— Що ти зволиш говорити, шановний ефенді Алі-Юсупе? — стримано відгукнувся молодий чепуристий осман, що напівлежав на подушці. — Якщо і ти скаржишся, то що нам сказати? Ти везеш близько п’ятдесяти невільників, а у нас у всіх разом стільки не набереться.

— Ну, і життя! Якщо навіть ефенді скаржиться! — втрутився поголений, зі слідами віспи, рябий осман середніх літ. — Йому одному щастить більше за всіх нас, разом узятих, і до того ж, Ібрагіме, у нього добірний товар: двоє-троє таких дівчат, що, клянусь ісламом, сам падишах від них не відмовиться!

— Ех, до чого я дожив! Заздрять, що у мене якихось п’ятдесят невільників, — стримано виголосив старий Алі-Юсуп. — А спитай власника корабля, скільки полонених я возив раніше на цьому судні з Гюрджістана в Стамбул... Клянуся: чимало моїх дівчат прикрашало навіть гарем падишаха, а при пашах і візирах безліч їх було! Вони раділи моєму поверненню в Стамбул, як правовірні радіють святу Алі. І як дешево ми тоді купували невільників! Зараз нам постачає їх тільки потійський паша, а в ті дні хто тільки не торгував полоненими: князь, дворянин, пересічний гюрджі[30]... Клянуся кораном, як його там звуть... їхнього головного муллу над муллами з величезною високою шапкою... Здається, його звуть Чкондіделі... Я підніс йому якось бурштинові чотки, і він обдарував мене однією дівчиною і двома юнаками. Яка була дешевизна, аллах, аллах! А хіба ти, Зайдоле, не пам’ятаєш? — повернувся Алі-Юсуп до рябого. — Одного разу ми везли стільки невільників, що розплачувалися ними замість дрібної монети в караван-сараях Трапезунда, Самсуна і навіть самого Стамбула. А зараз? Хіба це торгівля? Нічого, крім витрат, вона не дає! Продам цих полонених і перестану займатися такою збитковою справою.

— Тобі, звичайно, легко відмовитися, проживеш і так, по милості пророка. А ось нам що робити? — бідкався Ібрагім.

— Ех, де вони, добрі старі часи?! — з сумом сказав Зайдол. — Якби ще хоч зо два таких, як згадує ефенді! Цим би я задовольнився. Розгнівався на нас аллах — і відразу все пішло прахом!

— І справді, хто в цьому винен, правовірні? — запитав, відкинувшись на подушку, сивий осман з жовтими зубами. — Чому так захиріла торгівля? Ще минулого року стільки привозили невільників, що ними був переповнений стамбульський ринок. Ніби назло мені все змінилося: як тільки я поїхав купувати полонених, товар відразу подорожчав.

— Якби не було іншої причини, з цим би ми легко впоралися. Сумно те, що справжню причину усунути не так-то й просто! — скрушно додав Алі-Юсуп.

— Це імеретинський цар Соломон заважає нашим справам. Він для нас гірший чуми, цей гяур[31], — бурчав Зайдол.

— Аллах, аллах, — кивали головами османи, — скороти невірного дні!

— Потійський паша при одній згадці про Соломона то блідне, то червоніє. Тільки двома-трьома фортецями володіють зараз правовірні в Гюрджістані.

— Позаторік цей шибеник Соломон зганьбив наше воїнство, завдав нам жорстокої поразки. Після цього і подорожчали полонені, — гірко зауважив Алі-Юсуп.

— Ой-ой-ой! — бідкалися османи.

— А який шайтан поплутав цього Дадіані — одішського володаря? Адже він був нашим другом: не тільки не заважав нам купувати невільників, але навіть нерідко допомогав! — втрутився в розмову рябий осман.

— Цей проклятий став тепер союзником Соломона, і все, що той йому накаже...

— Не союзником, а покірним рабом, — перервав рябого Алі-ефенді. — Тепер цар Соломон володіє всім Західним Гюрджістаном. І поки його не розіб’ють, погані будуть наші справи!

— Горе нам, горе! Аллах, аллах! — скрушно кивали головами османи.

— Ні, стривайте! Хочете знати правду? Тут є й інша причина. Тил проклятого царя Соломона зміцнений Східним Гюрджістаном. Там зараз панує Іраклій. А він розгромив загони лезгин і кизилбашів, обклав даниною Гянджу й Єреван і зовсім заборонив работоргівлю. Якщо так буде продовжуватися, він — борони аллах! — не посоромиться виступити і проти самого падишаха!

— Аллах не допустить цього, аллах не допустить! — галасували османи.

— Немає нічого дивного, що тепер ми привозимо менше невільників! Та подякуємо аллахові і за те, що маємо! — мовив осман з жовтими зубами.

— Хай благословить захисник правовірних тих небагатьох князів, які, незважаючи на небезпеку, все ще примудряються торгувати з нами. Виявляється, цей гяур Соломон хапає і засліплює кожного, кого запідозрить у торгівлі невільниками. Однак ці молодці все ж ризи­кують собою і доставляють зрідка полонених потійському паші, а той уже перепродає їх нам, — пояснив рябий.

— Хай благословить цих князів аллах! Хай благословить аллах! Незрозуміло тільки, чому вони не хочуть стати правовірними? — дивувався осман з жовтими зубами.

— Е-ех! Хай продовжить аллах дні потійському паші, хоча він і бере за невільників неабияк дорого! Тепер і в Стамбулі нам доведеться просити дорожче за товар. Якщо ми будемо поступатися полоненими задарма, який сенс торгувати? Це все одно, що дресирувати віслюка! — зауважив Ібрагім.

— Будь що буде, правовірні, — втішав усіх Алі-Юсуп. — Великий пророк не забуде нас, стануться великі зміни, і знову повернуться старі добрі часи. На наше щастя, гюрджі зовсім не любителі дотримуватися порядку і не особливо дружні. Ось уже сорок років, як я займаюся торгівлею невільниками, і одне вражає мене, клянусь аллахом! Подумайте, скільки полонених ми вивезли з Гюрджістана, скільки чоловіків загинуло в міжусобних війнах, скільки полягло в боях... — і все ще не перевелися прокляті гюрджі!

— Хіба можна остаточно знищити гяурів? Вони розмножуються, як бур’яни, — зауважив осман з жовтими зубами.

— Що ти верзеш?! Аллах все розуміє краще за нас, — відповів Ібрагім. — Якщо гяури будуть знищені, у кого ми станемо купувати рабів?

— Пам’ятайте, правовірні: доручіть ваші справи пророку, і він вигідно спрямує їх, — сказав Алі-Юсуп. — Я ж свої справи давно доручив йому...

— Воістину, воістину! — підтвердили всі.

— Тепер я хочу подрімати трохи. Вночі мені погано спалося. Алмасхан, — звернувся він до одного зі співрозмовників, — як брата, прошу тебе, йди подивися, як там невільники? Нагодуй хлопчика, подарованого мені пашею. Боюся, що знесилиться він зовсім. Все плаче, клятий! Якби він заспокоївся, то поправився б, погарнішав, і я зумів би його вигідно продати. Я не сумніваюсь, що його охоче придбають єгипетські мамелюки. Це м’язистий, міцний і в той же час жвавий і спритний хлопчисько. Очі у нього виблискують, як у сокола. Паша розповів мені, що хлопчик ледь не втік з фортеці.

— Продай його в євнухи, ефенді, виручиш немало, — порадив осман з жовтими зубами.

— Ну, скажеш таке! Навіщо в євнухи? У хлопчика обличчя справжнього воїна-мамелюка. Я постарів у работоргівлі, і добре знаю, кого де вигідно збути, — відповів Алі-Юсуп і поклав подушку під голову, збираючись подрімати.

Запала мовчанка. Одні пили каву, інші димили калья­ном, треті спали.

— А здорово нас трясе, Ібрагіме, — зауважив рябий Зайдол і подивився через віконце на море. — Ти подивись, які хвилі! — Вони то здіймаються, то падають!

— Дурниці! — спокійно відгукнувся Ібрагім. — Хіба мало у нас траплялося штормів! З дня народження плаваємо. Море і буря так само нерозлучні, мій друже, як грім і блискавка.

— Знаю, але в цьому мало втішного! Не маю жодного бажання пережити вдруге те, що довелося мені випробувати років п’ять тому біля міста Самсуна. Однак якщо східний вітер не затихне, нас очікує, мабуть, щось гірше. Чорне море по-диявольському підступне.

— Ти, Зайдоле, постарів і тому почав боятися моря! Хочеш займемося чимось? Давай зіграємо в нарди!

— Гаразд, — погодився Зайдол. — А на що ми будемо грати?

— На що хочеш?

— На один куруш[32].

— Ой, що таке куруш? Ми ж не жебраки?

— А що ти пропонуєш?

— Якщо вже грати, то на щось путнє.

— А саме?

— Якщо я обіграю тебе, нехай той плечистий хлопець з Ахалціхе стане моїм.

— З глузду з’їхав? Що ти верзеш? Схаменися! Він у мене найпримітніший, і програти його в нарди?!

— Та ти що, може, не зрозумів мене?! Я кажу: якщо я обіграю тебе... Але ж може статися, що ти виграєш?

— А якщо виграю, що ти даси мені?

— Тоді нехай моя довговолоса Ціра буде твоєю!

— Пах-пах-пах! — зацмокав рябий, і у нього загорілися очі.

— А! Подобається? Невже вона не варта твого ахалціхського хлопця?

— Якщо я виграю і отримаю її, у тебе, напевне, очі на лоб вилізуть! Клянуся: я не буду мужчиною, якщо продам Ціру, а не візьму в свій гарем! — вигукнув рябий Зайдол. — Та якщо я програю? Тоді вся ця поїздка даремна. Кепські будуть мої справи, вірою своєю клянусь! Збитки, одні збитки...— і Зайдол сумно похитав головою.

— Сонцем твоїм клянуся, ти краще порахуй мої збитки, якщо я програю! Хіба я втрачу менше, ніж ти? При нинішній дорожнечі Ціра коштує щонайменше тисячу курушів.

— Е-ех, будь що буде! Заплющу очі і наважуся! Гей, щастя моє, де ти? Аллах! — здійнявши руки до неба, вигукнув рябий.

— Аллах! — благав Ібрагім і взяв у руки камателі[33].

— Кому починати?

— У кого менше випаде.

Ібрагім кинув камателі.

— Ах, у мене два! — крикнув він.

— Уф, шість! У тебе менше. Тобі починати.

— Дуже добре! — відповів Ібрагім і кинув камателі.— Чотири-п’ять! Це — чотири, це — п’ять!

— Шість-п’ять! — гукнув Зайдол. — Це — шість, а це — п’ять!

— Два-два! От не щастить мені! — пробурчав Ібрагім.

— А нумо, шість-шість! Давай, гяурове поріддя! — азартно підбадьорював Зайдол і кинув камателі. — Е-ех, випало, на нещастя, п’ять-один, — засмучено зізнався він.

— А-ах! Ви ж подивіться! — заверещав Ібрагім, виблискуючи очима: — Шість-шість! Хвала тобі, Магомете!

— Ва-ах! Погляньте на цього сучого сина, — заздрісно промовив рябий, переконавшись, що в Ібрагіма дійсно шість-шість, — ну і кидає, розбійник! А ось і в мене шість-чотири! На цей раз непогано, — втішав себе Зайдол, кинувши камателі.

— Хочеш, щоб я програв Ціру?

— Сподіваюся на милість пророка! — стримано відповів рябий.

— Святий Алі! Допоможи і віддай мені ахалціхського хлопця! — благав Ібрагім.

— Не скигли, грай, — суворо зауважив Зайдол.

— Так, твої справи не такі вже й веселі, — спокійно відповів Ібрагім і кинув камателі. — Шість-п’ять! Це — шість, а це... Ні, стій... так йти небезпечно, у куток зажене мене сучий син... Ні, краще піду так... Ну, ось і п’ять!

— А якщо тепер випаде шість-шість, у тебе потьмяніє в очах, — дратував Зайдол. — Прокляття: три-два. Вах! Він може виграти у мене, ця гяурова пожива!

— А як ти вважаєш? Вихвалятися треба після бою. Гі-гі! Подивись сюди: шість-шість!.. Дякую тобі, святий Алі! — радісно вигукнув Ібрагім. — Послухай, Зайдоле, може, збільшимо ставку?

— Гаразд! Думаєш, я злякався? — сердито відгукнувся Зайдол. — Давай збільшимо!

— Скільки?

— Скільки хочеш!

— Сорок курушів.

— Згоден! Три-два... К бісу того, хто придумав цю гру!

— Шість-чотири!

— Шість-шість?! Ва-а! Аллах, аллах! — так голосно вигукнув зраділий рябий, що Алі-ефенді ворухнувся і вві сні щось пробурмотів. — Хочеш, ще додамо?

— Дуже вже ти розійшовся, Зайдол, — повільно вимовив Ібрагім.

— Додамо, кажу, — наполягав рябий.

— Гаразд! Адже гра моя! Ось тобі чотири-три.

— П’ять-три!

— Шість-шість!

— Ой, прокляття!.. — прошепотів Зайдол і з прикрістю жбурнув камателі на гральну дошку.

— Ще рано гарячкувати. Подивимося, який буде кінець, — спокійно зауважив Ібрагім.

— Алі-ефенді! Зайдоле! Ібрагіме! — з криком увірвався в каюту капітан корабля. — Невільники бунтують. Той, що з Ахалціхе, великий задирака. Чому таких не закували в ланцюги?

Всі сахнулися.

— Що таке? Що трапилося? — бурмотів Алі-Юсуп, протираючи очі.

— Алі-Юсупе! Допоможи... Невільники бунтують! — квапив схвильований капітан.

Усі побігли на палубу.

«Невчасно завадили, кляті! Я обов’язково виграв би!» — подумав розлючений Ібрагім.

«Аллах, аллах! Як легко може помилитися людина! Я ледь не попався на вудку цього диявола! Мало не розорився! Моє благополуччя висіло на волосині. Ще один-два ходи, і цей пес міг обіграти мене! — міркував рябий Зайдол. — Молодець мій ахалціхський хлопець! Вчасно зчинив гвалт! Клянуся, що віддячу йому: буду давати аж дві хлібини на день!»

X

На широкій палубі корабля покотом лежали невільники. Серед них траплялись і літні, але переважно це були діти, дівчата і юнаки віком від десяти до двадцяти років. Одні з них — босі і напівроздягнені, інші — прикриті жалюгідним лахміттям. Ноги у багатьох були обгорнуті ганчір’ям. У цьому натовпі невільників відразу кидалися в очі османи в червоних фесках з довгими батогами в руках. Вони стерегли полонених і при кожному зручному випадку пускали в хід свої батоги. Найчастіше наглядачі просто заради розваги били нещасних полонених по оголених плечах.

Знесилені від холоду і голоду невільники валялись прямо на голій палубі. У більшості з них повіки опухли і почервоніли від сліз. Зневірені, засмучені, вони злякано озиралися на всі боки, ніби не розуміючи, що з ними відбувається. Лише зрідка в їхніх очах з’являлася іскорка надії на порятунок. Ймовірно, це було викликане палкою молитвою або зухвалою мрією. Та час спливав, а звільнення від страждань нізвідки не приходило.

Навколо вирувало похмуре море. Воно то здіймалося, то опускалося. Попереду, за спиною, праворуч і ліворуч була вода, всюди вода.

Притулившись до основи високої щогли, сиділа молода невільниця в охайному домотканому платті. Обличчя її було закрите хусткою. Полонянка плакала.

Плакали і голосили й інші невільниці. Та людина здатна змиритися зі всілякими негараздами: в той час як деякі полонені гірко оплакували свою недолю, інші, махнувши на все рукою, чекали на вирішення власної долі.

Легше звикалися зі своєю бідою молоді. Спочатку вони гірко ридали, але поступово здавалися. На їхніх обличчях часом починала з’являтися посмішка, і вони навіть намагались розважитися, але все-таки іноді печаль затуманювала й їхні очі: вони згадували батьків, рідну домівку, рідні поля і ліси. Тоді сильніше починали битися їхні серця, тінь смутку пробігала по обличчях, і сльози — єдина розрада — крапля за краплею котилися по щоках.

— Гасане, що з нею робити? Все плаче і ридає ця клята баба! Уже третій день, як ми покинули Поті, а ця гяурова дочка ніяк не може заспокоїтися, — сміючись, звернувся один з наглядачів до іншого. — Клянусь аллахом, можна оглухнути від її примовок і стогону.

— Хочеш, я її заспокою? Ці ахи-охи і мені остогидли. Сьогодні вночі плач цієї баби розбудив мене і перервав такий чудовий сон, що я мало не огрів її батогом.

— Згадує, ймовірно, свого чоловіка. Ха-ха-ха! — захихотів наглядач.

— А ми тут навіщо? Навряд чи її чоловік міг би з нами позмагатися... Будь-який правовірний, який би він не був негарний, все ж кращий за гяура, — самовдоволено заявив Гасан і підійшов до заплаканої жінки.

— Ей, ти, хануме! Гей, хануме! Все плачеш і плачеш! Досить! Ніхто з близьких тебе все одно не почує, — звернувся він до неї.

Вона підняла вуаль і чорними заплаканими очима подивилася на наглядача.

Очманілий від пристрасті Гасан безсоромно притягнув до себе полонянку і схопив її за груди.

Жінка зойкнула, відштовхнула насильника і підвелася. Та він міцно обхопив її за шию і спробував поцілувати. Несподівано хтось з такою силою вдарив османа по спині, що він відсахнувся від полонянки. Гасан у нестямі від люті обернувся. Перед ним стояв невільник у рваній чосі, з повстяною шапочкою на голові. Обличчя його було спотворене гнівом.

— Ах ти, язичнику! Хіба їй мало горя і принижень? Ти хочеш ще й зганьбити її? Я б надів на тебе бабину хустку за таке геройство! — блиснувши очима, крикнув невільник.

— Як ти посмів, гяур, доторкнутися до мене? — засичав осман і схопився було за батіг, що стирчав за поясом; але не встиг він навіть взятися за рукоять і замахнутися, як уже валявся на палубі.

Зчинився страшний переполох. Невільниці несамовито волали. Збіглися наглядачі й стали нещадно бити юнака, який заступився за жінку. Зневірений невільник вирвав у наглядача батіг і почав шмагати нею направо і наліво. Та самому юнакові теж довелося важко: османи накинулися на нього, і незабаром його напівгола спина здулася і вся посиніла від побоїв. Однак він встиг все ж збити з ніг ще кількох наглядачів. Не залишилися байдужими й інші невільники. В османів полетіло все, що тільки могло потрапити під руку.

На гамір збіглися работорговці й озброєна охорона. З’явився і капітан.

— Що тут відбувається? Що трапилося? Заспокойтеся, прокляті! — заволав Алі-Юсуп.

Побачивши охорону, невільники притихли.

— Ось цей, ось цей, ефенді! — вказав один з наглядачів на невільника з закривавленою спиною. — Це він затіяв бійку і перший ударив Гасана.

— Та це ж невільник Зайдола! — почулося кілька голосів.

— Він призвідник! — закричав Ібрагім. — Сто батогів йому за це!

— Стривай, не поспішай. Дізнаємося, в чому справа? — порадив Алі-ефенді.

— Які там сто? Він уже всі двісті отримав! З’ясуємо, через що все почалося? — обурювався Зайдол.

— Зазвичай таке неподобство на кораблі неприпустиме. Невільники побили навіть кількох моїх матросів! — обурювався капітан.

— Османи! — закричав у розпачі сивий невільник. — Не ганьбіть себе! Не будьте звірами! Досить нам принижень! Інакше знайте: ми загинемо, але й вас відправимо на дно моря! Все одно нам нема на що вже сподіватися! Відкинуті Богом і людьми, ми і без того приречені на загибель!

Сивого грузина підтримали й інші полонені.

— Нехай нас переріжуть, — втрачати нічого: все одно не жити нам на цьому світі! — кричали невільники.

— Та тихше ви, замовкніть! Заспокойтеся, дайте розібратися! — намагався перекричати всіх Алі-ефенді.

Та не так-то легко було вгамувати полонених, які втратили терпіння й розперезалися. Потроху стали з’ясовуватися причини бунту.

— Не можна, не можна так поводитися, клянусь аллахом, — статечно промовив Алі-Юсуп. — Це неприпустимо. Гасан, безумовно, неправий. Не можна було так непристойно поводитися з жінкою, та ще при світлі дня.

— Як він посмів доторкнутися до неї?! — гарячкував рябий Зайдол. — Гасан не мій наглядач! За яким правом він причепився до моєї невільниці? Я знаю: його підмовив Ібрагім!

— Та ти що? У своєму розумі? — вигукнув Ібрагім. — Я тут при чому? Це все — твої витівки! Адже ще хвилина, і я виграв би в нарди твого ахалціхця.

— Я вимагаю, щоб твої наглядачі не посміли більше чіпати моїх невільників! — горлав Зайдол, раз у раз торкаючись рукояті закладеного за пояс пістоля.

— Де це чувано? Бійся аллаха! — гарячкував Ібрагім. — Зрозуміти не можу, правовірні, що за витівки приписує мені ця людина?! Ми грали в нарди там, у каюті; я й кроку звідти не зробив, а він тепер все валить на мене!

— Ну, всі ви гарні! Хіба це достойно вас, купці? — втрутився капітан. — Спочатку я теж дещо погарячкував і забув, що гюрджі — народ запальний. З ними треба бути дуже обережними. Жарти геть, — не слід було доводити полонених до відчаю. Інакше всі ми можемо постраждати. Хіба не траплялося, що невільники топили корабель?

— Ось розумник! А про що ти думав, коли кликав варту, щоб розправитися з ними? — зауважив Алі-Юсуп-ефенді. — Не гарячкуй і пам’ятай: поспішність і розгубленість ніколи до добра не призводять. Чим більше будеш кричати й обурюватися, тим гірше. Треба суворо покарати наглядачів, щоб вони не сміли ображати полонених, особливо жінок. А висадимося в Стамбулі, ступимо на землю, тоді хоч шкуру з них здирайте, хоч вбивайте, — хто завадить?! Але тут, на кораблі, дурень, однією помилкою можна погубити не тільки себе, а й ще багатьох.

Алі-ефенді і капітан обійшли невільників. Одних вони підбадьорили, іншим пригрозили і врешті-решт зуміли всіх втихомирити.

XI

Впевнено розсікаючи морські хвилі, корабель плив уперед. Світило травневе сонце, вітаючи своєю збайдужілою посмішкою море, корабель і злощасних полонених.

Жінка, ображена вчора наглядачем Гасаном, як і раніше сиділа біля щогли. Хустка на її обличчі була напіввідкинута. Сьогодні вона не плакала і лише печально дивилася на неозоре море.

Поруч із жінкою сидів хлопчик років десяти і гриз суху хлібну шкоринку. Обличчя в нього було худе, очі — червоні від сліз. Це був Хвича, зрадницьки захоплений невідомими біля берегів Чорного потоку і тієї ж ночі переправлений до потійського паші. Паша подарував дитину Алі-Юсупу-ефенді. На кораблі хлопчик пригорнувся до полоненої Саломе і ні на крок не відходив від неї. Алі-ефенді поки цьому не заважав.

— Хочеш ще шкуринку? — ласкаво запитала жінка хлопчика.

— Я дам йому не шкуринку, а м’якого хліба, — пролунав чийсь голос. Перед ними стояв ахалціхець Резо з двома круглими хлібами в руках.

Саломе почервоніла й опустила очі.

— Навіщо турбуєшся, Резо? Я нагодую його, — соромливо сказала вона.

— Яке ж тут занепокоєння? Скрутно мені довелося вчора, коли на мене накинулися наглядачі, а тепер чого мені турбуватися? Недарма кажуть: «Не було б щастя, та нещастя допомогло». Так зі мною і сталося, Саломе, — продовжував Резо. — Правда, мені вчора трохи поперчили спину, зате сьогодні мій хазяїн дав мені замість однієї хлібини цілих дві, та й обіцяв, що і надалі щодня даватиме стільки ж. Я думав, що він почне переслідувати мене, але вийшло навпаки: відкликав мене вбік і почав хвалити: «Молодець, молодець!» — і навіть поплескав по плечу. Коли вони стануть хвалитися своїми подвигами, нехай згадають і про мене, падлюки, — тихо додав Резо, відламав чималий шмат хліба і дав хлопчикові.

— На, Хвичо, їж, синку, — ласкаво сказав він. — Навіщо тобі сумувати, малюк? Ти обживешся на новому місці, пізнаєш народ, вивчиш мову. Хто знає, можливо, коли-небудь станеш великою людиною, і в твоєму домі буватимуть такі пани, яких ти і вві сні не бачив! Зовсім інше очікує нас, нещасних! Якщо я проживу на чужині тисячу років і мене будуть обсипати золотом і сріблом, я і тоді не забуду рідний дім, наш сад, не забуду мою крихітку Пуцу... Вона приносила мені в глечику воду і щебетала: «Тату, тату, я принесла пити...» О, нехай краще помре твій нещасний батько, доню! — Резо вдарив себе в груди кулаком і заплакав.

— О, мій сину! Нехай краще поховають твою матір! — гірко заголосила Саломе.

Заридав і Хвича. Сльози, що котилися по його щоках, падали на хліб.

— Хотілося мені сказати тобі що-небудь на втіху, Саломе, та не вийшло! — зніяковіло сказав Резо. — Тяжка наша доля. Як не кріпися, горя і сліз не позбутися!

— Клянуся Богом, Резо, — з гнівом і сльозами в голосі дорікала Саломе, — якщо б мене викрали турки, я б не так журилася. Мене вбиває думка про те, що так вчинили зі мною мої ж співвітчизники. Пресвята Богородице, позбав свого покровительства князя Олександра Цверадзе і його нащадків! О-ох, нехай отрутою для нього обернеться хліб-сіль.

— Коли ти потрапила в княжий дім, немає нічого дивного в тому, що князь не пощадив тебе, — відповів Резо. — А мене вони захопили сонного в горах, а то наплакалися б їхні матері. Але тепер уже пізно жалітися! Дякую тобі, Господи; певно, така моя доля! Скажи, Саломе, що ти знаєш про Хвичу?

— Ця бідна дитина, виявляється, була двічі викрадена, — почала розповідати Саломе. — Спочатку з рідного дому... Але перш ніж він встиг потрапитидо турків, якийсь благочестивий священик викупив його і поселив у себе. Він ставився до хлопчика добре, ростив і виховував його, як рідного сина, ні на хвилину не спускав з нього очей. Та ці безбожники напали вночі на священика, коли той повертався додому, і знову викрали дитину.

— Турки?

— Які там турки? Свої ж! Можливо, навіть сусіди священика.

— Ах, прокляті! — похитав головою Резо.

— Туркам тепер у нас не розгулятися, а свої спустошують країну. Як лисиці і шакали, нишпорять ці мерзотники всюди, і якщо їм вдається заманити кого-небудь у зручне для них місце, зв’язують, затикають рот і везуть до османів. Та відкрито розбишакувати зараз не наважуються і паші, бо, за царським наказом, викритого злочинця негайно осліплюють.

— Ах, чи живий отець Маркоз? — скрушно зітхнув Хвича.

— Скажи, малюк, священик не кликав на допомогу, коли тебе викрадали?

— Ні, він тільки застогнав і впав з мула... Ніч була темна... Мене схопили... Більше я нічого не пам’ятаю...

— Ці нелюди, ймовірно, вбили його, — з обуренням сказав Резо. — Коли людина розлютиться, вона гірша за звіра. Ні, у нас, у володіннях царя Іраклія, ніхто б не наважився на таке відкрите злодіяння! Хто там посміє продати кріпака? Адже я попався цілком випадково, — хай покарає Господь цих розбійників. Сам я — з боржомської ущелини. Влітку минулого року застряг я в ахалціхських горах і там потрапив до рук невірних. Е-ех, заспокойся, Саломе, — лагідно звернувся Резо до жінки, — з’їш хліба. Скільки не горюй, хоч каменем бий себе по голові, все одно ніякого зиску не буде! Справа наша пропаща.

Саломе взяла шматок хліба і подивилася на Резо. Він був блідий.

— Яка я тобі вдячна, — зніяковіло звернулася до нього Саломе, — що учора зі мною було б, якби не ти? — Вона не змогла продовжувати, розридалася і затулила обличчя хусткою.

— Не бійся, Саломе, — впевнено відповів їй Резо, — поки я живий, ніхто не посміє торкнутися тебе!

Жінка підвела голову, відкинула хустку. Вони подивилися один на одного, і їхні обличчя засяяли мимохідною посмішкою.

— Коли ж кінець нашим мукам? Хоч би піти швидше з цього проклятого корабля і дізнатися, що нас чекає далі. Адже скрізь є люди. Не повісять же нас? А втім, краще нехай повісять, задушать, тільки б позбутися цих образ.

— Матроси кажуть: якщо вщухне шторм, через два-три дні будемо в Стамбулі. Е-ех, нічого доброго нас там не чекає! Тут ми хоч можемо розмовляти один з одним грузинською, а в Стамбулі нас розпродадуть, як великодніх ягнят, і розлучать.

— Горе мені! Я й не подумала про це! — в розпачі вигукнула Саломе і з благанням поглянула на свого захисника. — Невже не можна влаштувати так, щоб нас не розлучали? — запитала вона, не зводячи погляду зі зблідлого Резо.

— Спробую, якщо вдасться, дорога! Після того як я провчив негідника-наглядача, господар дивиться на мене милостиво. Я попрошу його, щоб нас не розлучали.

— Я хочу бути з вами, я від вас не піду! — вигукнув хлопчик і з надією подивився на Резо і Саломе.

— Хвичо, дорогий синку! Горе твоїй нещасній матері! — ласкаво промовляла Саломе, притискаючи хлопчика до грудей. — Резо, ти чуєш, що каже цей бідолашний сирітка, принижений, як і ми, цими безбожниками? Що чекає нас попереду, на що нам, злощасним, сподіватися?! Ми тільки повинні молити Бога, щоб нас не розлучали. Бачиш, і дитина теж втішає себе цим... О Господи! — голосила Саломе.

Горе зовсім зломило Саломе: знесилена, пригнічена, вона ридала. Розплакався і Резо, заплакав і маленький Хвича.

А навколо вирувало море, спінені гривасті хвилі налітали одна на іншу, билися об борт корабля і розсипалися...

XII

На невільничому ринку в Стамбулі метушився народ. Сюди були зігнані полонені, привезені для продажу з різних країн. Кого тільки тут не було?! Чорношкірі, люди з бронзовими тілами, жовтошкірі. У попередні роки більшу частину невільників складали кавказці, але тепер їх було дуже мало, і це всіх дивувало.

Частину полонених виставили на площі, інших тримали в збитих поспіхом бараках. Приходили покупці, оглядали невільників, перевіряли їхню силу, міряли зріст, торгувалися з работоргівцями, лаялися, а, зійшовшись у ціні, накидали на шию купленого невільника, як на теля, мотузку або ланцюг і гнали до себе додому. Це ганебне на наші часи явище в ті роки вважалося звичайним. Багаті купці десятками купували полонених з різною метою: одних продавали у військо, інших — в домашні слуги, третіх — на роботи в полі; а красивих жінок — в гареми.

— Слава аллаху, слава аллаху! — повільно крокуючи по площі, благоговійно повторював Гусейн-ага, відомий скупник і продавець полонених.

Гусейн-ага багато разів їздив до Аравії, в святі місця, мав славу начитаної людини і гарного знавця корану. Він носив привезений з Китаю парчевий халат, голову пов’язував білою чалмою і спирався на оздоблений золотом ціпок. Гусейна-агу добре знали в Стамбулі.

— Гусейн-ага йде! Гусейн-ага йде! — почулося на ринку з усіх боків.

Своїх невільників-грузинів пригнав сюди й Алі-Юсуп.

— Не знаю, як бути, ефенді, — доповів йому один з наглядачів, — не заспокоюється проклятий! Ніяк не хоче втихомиритися!

— Це який?

— Маленький хлопчик — подарунок потійського паші... Хвича.

— Що за Хвича? — розсердився Алі-Юсуп. — Я ж дав йому нове ім’я — Махмуд. Називай його Махмудом! Все ще плаче? Подарунок... Нічого не скажеш! Спасибі потійському паші за такий подарунок! Ну і подарунок — щедрість, нічого сказати! За ті гроші, що коштували подарунки, піднесені мною паші, я міг би п’ятьох полонених купити. А що хлопчику треба, чому він голосить?

— Побивається... Чому, мовляв, розлучили його з невільницею Зайдоли?

— Бач, чого захотів! З глузду з’їхав, чи що?! Поганець! А може, він просто голодний, тому й плаче?

— Годую досхочу, ефенді. Та сьогодні він навіть не глянув на хліб. А коли його розлучили з цією полонянкою, він мало не кинувся в море, ти ж сам бачив. Аллах мене не обділив силою, але я ледве втримав його. Він так виривався з рук, цей худий, як тріска, хлопчина, що ми обидва шубовснули б у воду, якби мені не допоміг Джафар.

— У, прокляття! Сам чорт не розбере, в чому тут справа! Тут не обійшлося без підступів Зайдоли. Ще в дорозі він набридав мені, хотів перекупити хлопчика. Кажу йому: «Не продаю!» А він затявся: «Двох дорослих за нього дам!» «Відчепися!» — відповідаю. — Не вистачало, щоб він мене вчив, якому невільникові яка ціна?!

— А хлопчик, правда, дуже звик до невільниці Зайдоли, весь час крутився біля неї. Коли ми їх розлучали, ця полонянка так ридала, немов рідного сина у неї відібрали.

— Ех, знайшов час лізти до мене з дрібницями! Благословіння аллаха тим, кому зараз хочеться займатися подібними дурницями. Значить, хлопчисько сьогодні не їв? Обрадував теж! Мабуть, він сильно схуд?

— Не дуже, але...

— Салям-алейкум, салям-алейкум, дорогий Алі-Юсупе. Як ти себе почуваєш? Нехай пребудемо ми на цьому світі вічно! — звернувся до нього Гусейн-ага, який підійшов. — Чому, скажи на милість, ти привіз так мало невільників з Гюрджістану? Що там відбувається? Позаторік, пам’ятаю, полонені ледве вміщалися на цій площі, а тепер доводиться майже шукати їх.

— Е-ех, ага! — відповів Алі-Юсуп. — Кепські наші справи в Гюрджістані. Гяури стали вже не ті... І привезених невільників ми добули з великими труднощами, клянуся аллахом! Весь Західний Гюрджістан зараз об’єднався під владою царя Соломона. Ти ж знаєш, як зганьбив цей невірний ім’я пророка, якої поразки він завдав правовірним. Цар Соломон тепер такий сильний, що наших володарів охоплює тремтіння при одній згадці його імені. Він жорстоко переслідує работоргівців, викритим у цій справі негайно виколюють очі.

— Сумно, дуже сумно, клянусь довголіттям падишаха, — з жалем сказав Гусейн-ага.

— А вродливі дівчата стали мало не на вагу золота, — продовжував ефенді Алі.

— Е-ех, дорогий ефенді, я давно перестав зазіхати на красунь. Збитки, одні збитки від них. Подивишся сьогодні — очей не відвести: щоки червоні, як зерна граната, сама — як розквітла троянда. А глянеш завтра — хоч у труну її клади. Збитки, одні збитки... Мені вже набридло возитися з цими красунями. Ех, ефенді, абсолютно не той час! На все свій час... Серце стомлене, збайдужіле, підкралася старість... Тепер, дорогий Алі-Юсупе, мені потрібні хлібороби і, якщо знайду придатних, воїни... Сумно, що в Гюрджістані так занепала торгівля невільниками. Я вже й раніше про це чув.

— Нічого не поробиш, ага, що є, то є! Дяка аллаху, до нас ще дещо привозять.

— Дяка аллаху, подяка аллаху! — повторював Гусейн-ага, оглядаючи невільників. Він пройшов через натовп полонених, оглянув їх і так, і сяк, деяких обмацав, з іншими поговорив.

— От тобі й товар, дуже хороший, але замало. Такого убозства ні разу не бачив, — розгнівався Гусейн, задумливо постукуючи по землі палицею.

Несподівано його увагу привернув якийсь гамір.

— Мовчи, мовчи, шибенику, а то душу з тебе витрясу. Ну і дурників же в цьому свинячому кодлі, — лаяв хтось дитину, яка плакала.

— Хто там рюмсає в бараці, ефенді Алі? — запитав Гусейн-ага.

«Все ще волає, проклятий!» — подумав ефенді.

— Та це хлопчисько-грузин, повісити його мало! Ти ж добре знаєш їхній упертий характер. Розплакався і не заспокоюється.

— Можна подивитися?

— Накажу привести. Тягніть сюди це гяурове поріддя! Все ще виє?

Хвичу привели.

— Чого ти плачеш, хлопчику? Як тобі не соромно плакати? — звернувся до дитини Гусейн-ага і погладив його по голові. Той здивовано глянув на старого: йому вперше довелося замість побоїв, лайки і криків почути від османа ласкаве слово.

— Він гюрджі?

— Гюрджі. Ледве умовив потійського пашу продати його, — відповів ефенді.

— Як звуть?

— Махмуд.

— Махмуд, Махмуд! Добре! Дуже добре! — повторював Гусейн, погладжуючи Хвичу по голові. — А чому плакав?

— По дурості: прив’язався в дорозі до однієї полонянки і тепер біснується, що їх розлучили. Хіба не є божевільний цей негідник! А невільниця належала рябому Зайдолі. Тільки-но вона і ще один невільник зійшли з корабля, як тут же обоє були продані адріанопольському купцеві, і покупець, звичайно, забрав їх. А цей хлопчисько кинувся за ними. Та хто б його випустив? Ось тому він і голосить, не закриваючи рота.

Гусейн-ага задумався.

— Гаразд, гаразд, — прошепотів він. — Ех, Махмуд, Махмуд! Хіба не соромно плакати такому великому хлопчикові?

Ага засунув руку в кишеню халата, дістав звідти жменю родзинок і почав пригощати хлопчика.

Хвича простягнув до нього обидві руки і, отримавши ласощі, частину частування сховав, а решту заходився їсти.

Гусейн-ага уважно оглянув хлопчика: обмацав м’язи, змусив відкрити рота, перевірив зуби. По обличчі аги ковзнула задоволена усмішка.

— Він гарної статури! Буде відмінним мамелюком! — зауважив Алі-ефенді.

Гусейн-ага лукаво подивився на Хвичу і прикусив губу.

— Привіз спеціально для Селек-ефенді! Він, напевне, ось-ось підійде! — розважливо додав ефенді Алі.

Гусейн-ага глянув на дитину, немов промовляючи до неї: «Ти ж розумієш, синку, ми обидва так насобачилися в торгівлі, що нам один одного не обдурити».

— Гаразд, гаразд, ефенді! — відповів Гусейн-ага і після деяких роздумів звернувся до хлопчика: — Ну, малюк, а боротися ти вмієш?

Хвича не зрозумів питання. Оточуючі розтлумачили йому, в чому справа, і він ствердно кивнув головою.

— Дуже добре! Так давай, ефенді, змусимо його з ким-небудь поборотися.

— Будь ласка, — відповів Алі, — але з ким? З невільником?

— Ні, ні! Краще з місцевим... Ну, бігом! Приведіть якогось хлопця! — крикнув ага.

Наглядачі розбіглися в різні боки і незабаром привели хлопчика-османа тринадцяти-чотирнадцяти років.

— Цей не підходить, — несхвально заявив ефенді Алі, — він старший.

— Махмуде, будеш боротися з ним? — запитав Гусейн-ага.

Хвича посміхнувся і знову кивнув головою. Це була чи не перша посмішка після злощасної ночі повторного викрадення.

— Якщо подолаєш його, тобі буде подарунок! — підбадьорив ага дитину, дістаючи з кишені срібну монету.

Хоча хлопчик-осман виявився зростом не вищим за Хвичу, він виглядав значно старшим за нього і був набагато міцнішим.

Підліток подивився на маленького бранця і насупився, а Хвича не відводив від нього свій соколиний погляд.

— Ну... змусимо боротися? — пожвавішав старий ага.

— Сили нерівні, Гусейне-аго! — вагався Алі-Юсуп. — Як малюкові, ослаблому в дорозі, змагатися з цим здорованем?

— Хлопчик не був проти. Мабуть, він упевнений у собі. Вирішуй! — наполягав Гусейн-ага.

Ефенді Алі неохоче погодився.

Суротивники зійшлися. Осман схопив Хвичу і на мить відірвав його від землі. Всім здавалося, що осман ось-ось кине дитину додолу й понiвечить.

— Я ж сказав, що боротьба нерівна, — розсердився ефенді Алі.

Як очікували глядачі, Хвича тільки трохи похитнувся, але не впав, а втримався на ногах. Осман не встиг отямитися, як Хвича кинувся на нього, обхопив руками, зробив підніжку і повалив.

Піднявся регіт. Ефенді Алі засяяв.

— Гаразд! Гаразд! — зі звичною повільністю вимовив Гусейн-ага і простягнув хлопчикові монету.

— Ну, а тепер як? — звернувся ага до Алі-Юсупа.

Ефенді Алі здвигнув плечима і пожував губами, ніби кажучи:

«Бачиш, який? Навіщо нам хитрувати? Обидва ми — одного поля ягоди. Все одно нічого в тебе не вийде, і нічого замилювати мені очі».

— Я ж доповів тобі, ага, які нині часи. Ціни на товар з дня на день ростуть. А Селек-ефенді...

— Годі розповідати казки, не гніви аллаха! — перебив його Гусейн-ага. — Ти купець — твій товар, я покупець — мої гроші! Кажи свою ціну!

— Ось остання ціна, — і Алі показав йому руку з розчепіреними пальцями.

— Аллах! Аллах! Та що з тобою, ефенді? — здивувався ага. — За такі гроші я куплю цілий десяток!

— Кращого, вір, не знайдеш!

«Що зі мною? Навіщо я затіяв цю дурну боротьбу? — думав Гусейн-ага. — Та врешті-решт від неї є й користь: переконався, який товар. Ну, а сто-двісті курушів... чорт з ними!» — заспокоював себе ага.

— Ефенді Алі! — звернувся він до работоргівця і показав розчепіреними пальцями пропоновану суму.

— Ні, не згоден! Я чимало заплатив і власнику корабля! — заперечив Алі-Юсуп.

— Хіба ти віз тільки його одного?

— У всякому разі...

— А все ж таки?

— Я не поступлюся ні на куруш.

— Ну, ось ще! — обурився покупець.

— Май совість, Гусейне-аго! Що ти пропонуєш! Сам поміркуй: тільки шматок парчі, піднесений потійському паші, коштував мені принаймні п’ятдесят золотих!

Гусейн-ага знову оглянув дитину, змусив пройтися по площі, побігати і пострибати.

— Гарний, гарний! З нього вийде справжній мамелюк! — вирішив купець, стукнувши ціпком по землі. Потім Гусейн-ага відкликав в сторону Алі-Юсупа, дав йому гаманець з золотом і забрав Хвичу. Хлопчик з радістю пішов за ним.

ХІІІ

Алі-бей, прославлений воєначальник мамелюків, покурюючи кальян, сидів у позолоченому паланкіні, прикрашеному бірюзою і рубінами. Він був занурений у глибокі роздуми. По правді кажучи, як перед Богом, йому справді було чим перейматися: адже він був тепер правителем усього Єгипту. Алі-бей підкорив собі інших беїв, які керували різними частинами країни, і, користуючись підтримкою єгипетського паші — ставленика султана, оголосив себе незалежним, унаслідок чого влада султана і єгипетського паші звелася до нуля. Та ні той, ні інший не наважувалися що-небудь зробити, бо сила була в руках мамелюків, а сила може зорати і гору!

Число мамелюків у ті роки досягло десяти-дванадцяти тисяч осіб. Вони були розсіяні по всьому Єгипту. Мамелюки командували полками і займали високі цивільні посади; одним словом, вони були необмеженими господарями країни.

Слово «мамелюк» арабською означає «невільник». У тринадцятому столітті єгипетський султан Малек-Салех купив у монголів кілька тисяч полонених — туранців і кавказців і так посилив ними свою гвардію, що вона стала небезпечною навіть для нього самого. Коли 1250 року єгипетський султан Туран-шах уклав без згоди мамелюків мир з ватажком хрестоносців Людовиком IX, обурені мамелюки вбили Туран-Шаха, обрали з-поміж своїх Ейбека і проголосили його султаном. Звідтоді почалося панування мамелюків в Єгипті. Хоча 1517 року турецький султан Селім I підкорив Єгипет і посадив там свого пашу, проте правителями провінцій він змушений був призначити двадцять чотирьох беїв, обраних мамелюками; і незабаром ті стали розпоряджатися всією країною. Очолювані Алі-беєм мамелюки оголосили себе повністю незалежними і відділилися від Туреччини. Вони стали настільки сильними, що не рахувалися майже ні з ким.

Для поповнення своїх лав мамелюки охоче купували молодих, міцних юнаків, належним чином виховували їх і загартовували, як майбутніх воїнів. Перевагу вони віддавали кавказцям.

Увійшов придворний і низько вклонився Алі-бею.

— Повелителю, — шанобливо доповів придворний, — до вас завітав купець.

Алі-бей вийняв з рота чубук.

— Гусейн-ага? Клич його швидше, — наказав Алі-бей, — він, мабуть, зі Стамбула. Цікаво, з якими новинами? — Алі-бей посміхнувся.

Тільки-но він відсунув кальян, як з’явився Гусейн-ага.

— Салям алейкум, великий повелителю! — привітався купець, шанобливо вклонившись, і торкнувся рукою спочатку грудей, а потім чола.

— О-о! Радий тебе бачити, Гусейне, мій старий друже. Останнім часом твої відвідини стали вельми нечастими, хоча вони для нас завжди бажані. Сюди, дорогий ага, влаштовуйся тут, — продовжував Алі-бей, вказавши на парчову подушку, що лежала на килимі.

Гусейн-ага сів.

— Ну, що? Ти був у Стамбулі?

— Тільки-но прибув звідти, повелителю!

Алі-бей злегка насупився.

— Які новини, мій Гусейне? Як зволить себе почувати падишах? Він дуже злий на мене?

Гусейн похитав головою і посміхнувся.

— Хіба дивно, що він не дуже до тебе прихильний? Приховувати тут нічого: весь світ від краю до краю знає про це.

— Як же нам бути, ага, що робити? — статечно продовжував Алі-бей. — Як кажуть, час бере своє. Ми всі — тимчасові гості на землі. Я думаю так: або ми повинні жити, як личить, або зовсім не жити! Якщо ми справді пани і господарі Єгипту, то нам не потрібні няньки і дядьки. Дяка аллаху, ми в зрілому віці! Якщо ж влада належить падишаху і його паші, нехай вони самі і розпоряджаються. Для чого тоді мамелюки? Ти добре знаєш, Гусейне, що у мамелюків немає потреби підлещуватися перед ким-небудь або лестити кому-небудь. Вірний друг мамелюка — його гостра шабля, з якою він ніколи не розлучається. Справжній мамелюк тільки той, хто віддає аллаху душу, тримаючи в руці шаблю, покриту кров’ю ворога. Тому нам не личить принижуватися перед будь-ким, навіть перед падишахом. Поки ми живемо — живі, а прийде смерть — умрем. Мені вже чимало років, і я з п’ятнадцятирічного віку весь час у боях. Варто мені почути бойову трубу, і старе моє серце починає битися сильніше, я знову знаходжу сили і бадьорість. Мені знову хочеться сісти на коня і, оголивши шаблю, разом із моїми братами, безстрашними мамелюками, кинутися в бій, а якщо потрібно, — і віддати аллаху душу, — все натхненніше продовжував Алі-бей. — Ну, друже, як йде торгівля, як з’їздив? — запитав він.

— Все гаразд, повелителю. Море перепливли благополучно. Та торгівля пішла на спад. Товару мало, повелителю. Майже немає невільників з Гюрджістану, — з сумом закінчив Гусейн-ага.

— А чому? — здивувався Алі-бей.

— Кажуть, повелителю, що грузинські царі стають все сильнішими! Вони відмовляються платити данину персам і османам. Після походу Шаха-Аббаса всі думали, що Гюрджістан похований навіки. Та поглянь на цей край! Який там похорон? Країна зміцніла і відроджується. Гюрджі вже кілька разів перемагали кизилбашів і... навіть... — о аллах! — правовірне воїнство османів... — ледве вимовив Гусейн-ага.

— Дуже прикро! — зітхнув Алі-бей і на знак смутку вдарив себе долонею по чолу. — Зрозуміло, коли гюрджі зміцніли, звідти не отримаєш невільників. Торгівля невільниками — ти сам добре це знаєш — можлива тільки в умовах смути і безвладдя в країні. А якщо народ дружний і сильний, то кожна людина вірить іншій і цінує загальне благополуччя. Хіба такий народ буде продавати своїх синів? Де бачено, щоб мати, якщо у неї є совість, продала б свою дитину! Все це так, звичайно, але для нас це дуже невтішно, клянусь ісламом, — додав Алі-бей і потягнувся до кальяну.

— Та перед твоїм світлим обличчям, перед твоїми сяючими подібно сходу сонця очима, я б не посмів постати з порожніми руками, о повелителю! — шанобливо промовив Гусейн. — Я привіз тобі хлопчика з Гюрджістану.

— Хлопчика? Маленького? — радісно запитав Алі-бей, і очі його заблищали.

— Так, пане, маленького, років дев’яти-десяти.

— Ти в мене молодець, дорогий Гусейне. Я був упевнений, що ти з порожніми руками не з’явишся до мене. А де ж він?

— Залишив у твоїх слуг.

— Нехай негайно приведуть його, — квапливо наказав Алі-бей.

Через деякий час на порозі пишно вбраного залу з’явився Хвича, названий Махмудом. Хлопчик, вимитий і причесаний, був одягнений у строкатий халат. Голову дитини прикрашала феска.

Ледве переступивши поріг, Хвича схрестив руки на грудях і низько вклонився.

— О мій маленький гюрджі, молодець, молодець! — вигукнув Алі-бей. — Дякую тобі, купець, за дорогоцінний подарунок і за те, що ти навчив малюка нашим звичаям і порядкам. Ти так гарно одягнув його! А як звуть мого маленького хлопчика?

— Його звуть Махмуд, повелителю, — відповів Гусейн-ага.

— Махмуде! — покликав Алі-бей.

Дитина знову склала руки на грудях і схилила голову.

Алі-бей був у захваті.

— Однак як швидко він засвоїв наші звичаї!

— Я його навчав по дорозі, — пояснив Гусейн-ага. — Треба все ж визнати, що гюрджі — здібні люди. Варто їм пояснити один раз — і досить. Дуже мало часу пройшло звідтоді, як ця дитина залишила свою батьківщину, а вже розмовляє турецькою.

— Дякую, дякую тобі, аго, — з задоволенням повторив Алі-бей, — ти не купець, а прямо чарівник, клянусь прихильністю аллаха! Ти міг би десь керувати школою. Ну, мій малюк, підійди до мене ближче, — ласкаво сказав Алі-бей.

Хвича боязко ступив уперед. Він ще ніколи не бував у такій пишно прибраній кімнаті, тому його охопило збентеження.

Алі-бей подивився на дитину і погладив її по голові. Той не зводив з Алі-бея своїх жвавих очей.

— Та ти поглянь, Гусейне! Адже це ж воїн, справжній воїн, природжений мамелюк! — радісно вигукнув старий воєначальник, обмацуючи м’язи Хвичі.

— Треба ще пам’ятати, володарю, що дитина дуже намучилася в дорозі; хлопчика довго тягали з місця на місце і весь час смикали. У мене він уже оклигав, а то були тільки шкіра та кістки. Не вміють деякі купці, повелителю, гідно поводитися з невільниками. Особливо обережного ставлення вимагають діти. А торговці обходяться з ними грубо, не годують їх, не одягають. Що не кажи, а треба ж все-таки відрізняти людину від худоби! Та й, крім цього, заради самої вигоди купець повинен показати покупцеві товар якісний. А є дурні, які цього не розуміють!

— Правильно, абсолютно правильно, клянусь ім’ям аллаха! Я ж сказав, що ти чарівник, — підтвердив задоволений Алі-бей. — А їздити верхи вмієш? — запитав він хлопчика.

— Вмію! — сміливо відповів той.

— Я посаджу тебе на коня, рівного якому немає на світі, і одягну в дороге вбрання, а їжі й питва буду давати стільки, скільки забажаєш. Будь тільки розумником, — сказав маленькому бранцю Алі-бей і звернувся до купця: — Хлопчина мені дуже подобається. Я сам буду виховувати його. Одним достойним мамелюком побільшає. Ну, а я не залишуся в боргу, Гусейне-аго, і обдарую тебе щедро. Гей! Покличте мені скарбника! Як ти тепер мені порадиш, ага? Чи не краще одразу віддати дитину муллі, щоб він вивчив заповіді Магомета?

— Мудра думка, о великий повелителю! Та мені здається, що його треба з перших же днів навчати і військовій справі.

— Неодмінно, неодмінно! Завтра ж накажу моєму зброяреві приготувати потрібну зброю, і почнемо вчити хлопчика носити її та користуватися нею.

— А ти, Махмуде, будь обережний! Величезна ріка, яка тече у нас, це не дзюркотливі струмки твоєї батьківщини. У ній водяться такі гострозубі крокодили, що варто їм лише схопити жертву — і кісточки не залишиться.

Почувши про дзюркотливі струмки, Хвича згадав річку Техурі, згадав рідні місця... «Де ж тепер наші кози? — промайнуло в свідомості дитини. — Хто тепер їх виганяє на пасовище? Як живуть батько й мати, пам’ятають чи забули мене? Чи залишився живий отець Маркоз? А де Маріка? Лерцаміса?..»

Він згадав грушу в садку отця Маркоза, яку так любив. Щоранку хлопчик підходив до молодого деревця, вітав його, розмовляв з ним, як з другом, а йдучи додому, прощався. Пригадав Хвича і подорож на кораблі, згадав Саломе і Резо, котрі пестили його, як рідного сина, ділилися з ним останнім шматком. Як гірко було розлучатися з ними! О, скільки він тоді плакав! Такого горя Хвича не відчув навіть при першому викраденні. Все згадала дитина, і очі її наповнилися слізьми.

Алі-бей помітив це... Він немов прочитав на обличчі хлопчика повість усього його скорботного життя. І Алі-бей ніжно приголубив хлопчика.

Хвича гірко заплакав.

XIV

Минуло тридцять років.

На східній околиці міста Каїра, на голому схилі хребта Мокаттам, гордо височить фортеця Саладіна з високими вежами і товстими стінами.

Одного разу площа перед фортецею заповнилася народом. Тут зібралися найпрославленіші представники мамелюків з усіх областей Єгипту. Це були беї, тисяцькі, сотники й обрані воїни. Мамелюки снували по площі, збиралися групами, сперечалися. Одні хвилювалися, інші розмовляли спокійно. Було зрозуміло, що треба вирішувати якесь вельми важливе питання.

І ось на одній із веж фортеці замайорів прапор. Мамелюки вітали його гучними вигуками. Суперечки і розмови відразу вщухли, і воїни почали шикуватися по загонах. Посередині площі вишикувалися піші, а по боках — кінні. Всі були озброєні.

Минуло небагато часу, і на мурі з’явилися беї. Вони звернулися з привітанням до війська. Мамелюки відповіли їм захопленими вигуками.

Незабаром винесли ноші під пишним балдахіном. Мамелюки завмерли. Насалик встановили на стіні. З них повільно зійшов сухий білобородий старець у простому халаті. На голові його біліла чалма, на перев’язі висіла оброблена золотом крива шабля. Це був Омер-бей-Саїд, глава мамелюків, обраний після смерті Алі-бея.

Омер-бей подав прислужникам знак прибрати ноші, поправив шаблю, підійшов до краю зубчастої стіни і привітав воїнів.

— Хай живе мудрий Саїд! Хай живуть непереможні мамелюки! — гримів натовп.

Вождя оточили беї. Палким поглядом окинув Омер вишикуваних на площі вершників і піхотинців. Їх було кілька тисяч. Воїни в яскравих шатах і чалмах створювали величне видовище.

— Слава аллаху, творцеві милостивому! — урочисто виголосив Омер-бей і підніс руки до неба. Голос у нього був чіткий і гучний.

— Слава Аллаху! — відгукнулися вояки.

— Хай живуть переможці-мамелюки! — виголосив Омер-бей-Саїд.

Захоплені вигуки не змовкали ні на хвилину. Омер-бей почекав деякий час і, коли запанувала тиша, звернувся до присутніх на площі:

— Мамелюки!

Воїни затамували подих. Застигли навіть коні.

— Прапор пророка осяваяє наше воїнство. Ворогів лякає геройство і відвага мамелюків. Від падишаха до правителя диких хартумських племен — всі скрегочуть зубами в безсилій люті і заздрості. Та пророк поки не позбавляє нас своєї милості й допомагає нам давати ворогам відсіч. Прапор пророка гордо майорить над нами. Пророк стане нашим покровителем і надалі, якщо ми будемо одностайні, мужні і самовіддані.

— Хай живе Омер-Саїд! Хай живе воїнство мамелюків! — не змовкали гучні вигуки.

— Мамелюки, сини мої, — продовжував Омер-Саїд, — усім вам відомо, що наша надія й опора, після аллаха і його пророка, — наша правиця і наш клинок. Та ми з досвіду знаємо, що, якою б не була сильною наша рука і якою гострою шабля, яким не було б численним наше воїнство, воно безсиле, якщо його не поведе достойний вождь. Мамелюки, одна з наших переваг завжди полягала в тому, що ми вміли вибирати достойних проводирів. Ми не зважали на походження і родовитість. Розумом, відвагою і відданістю справі повинен відрізнятися наш вождь. Сьогодні ми всі у великому горі: пророк закликав до себе славного воєначальника, самовідданого мамелюка, правителя Фів — Багир-бея. Зараз душа Багир-бея пізнає солодкість раю, а оновлена істота його перебуває серед гурій. А нам, залишеним на цьому світі, потрібен ватажок, який міг би замінити його. Ми повинні обрати нового сардара[34] замість покійного Багир-бея. Назвіть, брати, гідного наступника. Щоб були нам захистом великий аллах і пророк його доти, поки це безхмарне небо простягається над Єгиптом і великий Ніл котить до моря свої цілющі хвилі. Слава Аллаху, милостивому, який відпускає нам наші гріхи! — здійнявши вгору руки, закінчив Омер-бей-Саїд.

Серед воїнів пробіг шепіт:

— Нехай краще сам назве...

— Мамелюки! — несподівано пролунав гучний голос, і сивий вершник на вороному коні виступив вперед.

Знову запанувала тиша.

— Мамелюки! Минуло двадцять років звідтоді, коли і я був молодий, як Сіута припинила виплату данини. Вона, вступивши в союз з Гомаром й іншими чорношкірими племенами, вирішила помірятися з нами силами. Проти ворогів були спрямовані дві тисячі мамелюків. Серед них був і я. Ми взяли в облогу Сіуту, збираючись покінчити з нею одним ударом. Але не так-то легко було цього домогтися. Язичник Чиран-бей, ватажок ворожих списоносців, обійшов наше ліве крило і відтіснив його в глухий кут між Сіута й урвистими скелями. Кіннота наша там не могла розвернутися, а з фортечних стін нас обсипали палаючими головешками і камінням. Ми потрапили в найнебезпечніше становище. Мамелюки! Хто тоді перший виліз на стіну і почав рубати ворогів? За героєм пішли інші воїни. Вони ввірвалися в фортецю, відкрили ворота, і ми перемогли. Той мамелюк був призначений тоді сотником. Хто ж це був?

— Махмуд! Махмуд! — загриміла вся площа.

— Мамелюки! — пролунав голос з лав вершників, і якийсь рудобородий статечний воїн виїхав уперед. Під ним гарячкував величезний жеребець, крутячи головою і пориваючись пуститися навскач.

Мамелюки розступилися, вершник відпустив повіддя, і кінь заспокоївся.

— Я сподіваюся, брати і соратники, що ви вислухаєте і мене, — сказав рудобородий. — Цей чудовий квітучий оазис у дикій і голій пустелі, що лежить, як смарагд, серед скель, ці руїни древніх храмів і величезних некрополів, цей багатий виноградними лозами, фініками і пшеницею край — Єгипет, цей край, мамелюки, великий пророк підпорядкував нашому прапорові і нашому клинку. Величаво тече Ніл і несе до моря звістки про події в нашій країні, щоб розповісти неозорому морю і всьому світу про нашу єдність, про нашу безстрашну сміливість. Про що ще може розповісти Ніл? Звичайно, не про мого славного діда і великого прадіда! Адже я і сам не знаю, хто я родом; відомо тільки, що я — мамелюк. Меч — батько мій, правиця — сила моя, а непорушний союз з вами, брати, — перемога моя...

— Ура, ура! — пролунало в лавах воїнів.

— Звичайно, правий наш повелитель, вождь і учитель Омер-бей, — продовжував рудий вершник. — Доблесним воїнам потрібен хоробрий ватажок. Безстрашний ватажок вартий цілого воїнства! Я знаю: багато хто з вас пам’ятають, — минуло лише десять років звідтоді, як нам довелося боротися біля Ассуана. З дикими вигуками і скреготом зубів кинулися на нас чорношкірі. Ми дали їм рішучу відсіч. Блиск наших шабель сперечався з променями сонця. Рукопашна сутичка тривала довго. Незліченний ворог, немов хмари сарани, рухався на нас. Ми порубали тисячу, на нас потяглося дві. Розвіяли в прах і цих — на нас рушили нові п’ять тисяч. Втомилися і здригнулися наші воїни. Здавалося, доля нас зраджує — похитнулося наше горде знамено. Я відчув біль у лікті і вже не міг володіти мечем... По моїй руці струменіла кров, підбадьорливих закликів уже не було чутно. Я озирнувся... О, краще б осліпли мої очі! Слава мамелюкського воїнства, Багир-бей, упав з коня, пронизаний списом чорношкірого... Мамелюки розгубилися. Ще хвилина, і нам довелося б показати ворогові спини... Мамелюки! Пам’ятаєте сотника, котрий закликав нас до бою голосом, що нагадує клекіт орла? Він змахнув оголеною шаблею і врізався у ворожий натовп, немов сокіл у голубину зграю. Наші збадьорилися і, як камінь із пращі, кинулися за ним і прорвали лави чорношкірих. І знову гордо замайорів наш прапор. Хто був цей сотник?

— Махмуд! Махмуд! — волала площа.

— Мамелюки! — знову пролунав чийсь голос. — Нижче руїн Фів стояв наш загін. Він був оточений ворогами. Атбарські племена, підтримані з тилу нашим невсипущим ворогом негусом Шоа, готувалися напасти на нас. На наш сором, нині покійний Багир-бей — хай не позбавить його аллах блаженства на тому світі — не наважився атакувати противника. Вороги немов відчули, що ми нерішуче діємо. Вони оточили нас і так стиснули в кільце, що ми не могли поворухнутися. Нам лишалося одне з двох: або скласти зброю, або прорвати вороже кільце. Хто тоді, мамелюки, гукнув: «За мною, браття!» Підняв він на дибки коня, кинувся з оголеною шаблею на вождя негрів Гутжар-Хату і одним ударом зніс йому голову?

— Махмуд! Махмуд! — знову пролунали захоплені вигуки.

Тоді Омер-бей-Саїд, оточений почтом, звернувся до мамелюків:

— Слава аллаху, творцеві Всесвіту і нашому покровителю! — урочисто проголосив він. — Все зрозуміло: глас народу — глас божий! Так вирішило віддане аллаху воїнство мамелюків, і нехай буде так! Є у нас Махмуд-бей — наш брат та однодумець!

Радісним вигукам не було кінця. Омер-Саїд зняв з пояса шаблю. Він виждав, поки хвилювання серед мамелюків стихло, і голосно гукнув:

— Махмуд-бей!

Лави мамелюків розсунулись, даючи дорогу вершнику. Вперед виїхав ставний воїн на золотистої масті коні. На ньому був строкатий шовковий халат, на голові червоніла феска. Злегка кучеряве волосся, бліде обличчя з прямим носом і сірі очі не залишали сумніву в тому, що обраний на високу посаду мамелюк за походженням не осман і не араб.

Махмуд помітно хвилювався. Він стримував коня, який, гарячкуючи, ставав на дибки.

— Лови! — вигукнув Омер-Саїд і кинув вершникові шаблю. Блиснули оброблені золотом піхви.

Махмуд-бей спритно підхопив шаблю.

Знову пролунали схвальні вигуки, і мамелюки оточили Махмуд-бея.

XV

У бірюзовому палаці Каїра зібралися всі двадцять чотири беї.

Вождь вождів Омер-бей-Саїд, схвильований і обурений, звернувся до них:

— Обранці і ватажки! Ви вже, мабуть, чули, яке несподіване, жахливе нещастя спіткало нас. В Олександрії висадив свої війська франкський паша над пашами — Наполеон Бонапарт. Він невпинно просувається до Каїру. На нас іде ворог небезпечний, випробуваний і загартований у багатьох битвах, ворог, який прославився своїми блискучими перемогами, ворог, охоплений гординею. Що я можу вам сказати, мамелюки, вам, які звикли до бою з юних років? Наступає грізний ворог... Відповідь наша може бути тільки одна: ми повинні зустріти його гострим мечем! Мамелюки! Чи варто приховувати, що справи наші кепські і в середині країни. Серед фелахів велике бродіння. Дехто заздалегідь святкує перемогу коротконогого франкського паші над пашами. «Може, прийде порятунок і настане край пануванню мамелюків!» — кажуть вони. Треба негайно підготуватися до відсічі... Продуманий план і запеклий опір або — славна смерть...

Беї вислухали слова ватажка, затамувавши подих. Всі зрозуміли, що становище справді важке.

— Мені невтямки, — порушив мовчанку наймолодший з присутніх — Аслан-бей, — що змусило коротконогого пашу над пашами ворогувати з нами? Чого він хоче від нас? Чим ми йому завадили? Де наша країна і де Франція?! Ні з ним, ні з його військами у нас ніколи не було зіткнень. Що привело його сюди, так далеко?

— Все легко можна пояснити, дорогий Аслане, — відповів сивий довгобородий старий. — Паша над пашами розбив війська інших народів і для звеличення свого імені пішов походом на нас. Адже це властиве всім мужнім воїнам.

— Що ж! Нехай завітає сюди. Ми зустрінемо його, як треба! — крикнув смаглявий Хаір-бей.

— Все це так, і ми перед ним не відступимо! Мамелюк не жахається смерті. Та будь-який похід буває викликаний якою-небудь важливою причиною. Я думаю, що і цей напад не без причини. До нас же доходили вісті про те, що паша над пашами Наполеон має намір оголосити війну Англії. Та, мабуть, навіть Наполеон не наважується взятися за таку небезпечну справу. Не маючи сил нанести прямий удар Англії, він хоче підірвати англійську торгівлю... — втрутився в розмову Кілмен-бей, чоловік середніх років.

Махмуд-бей перервав цю промову.

— Можливо, що це так. Але з’ясування причин не принесе нам ніякої користі. Припустимо, що зараз тут перед нами з’явиться коротконогий паша над пашами і сам роз’яснить і розтлумачить нам, що змусило його йти походом на Єгипет. Від цього нічого не зміниться. «Я сильний і йду на вас. Якщо ви сильні, спробуйте чинити опір мені», — скаже він.

— Ми його гідно зустрінемо! — крикнули беї і схопилися за шаблі.

Зі швидкістю блискавки облетіла весь Єгипет звістка про навалу франків. Кожен мамелюк, якщо він тільки міг рухатися, почав готуватися до походу. Мамелюки чудово розуміли, що вони мають справу вже не з африканцями, яким вони не раз завдавали поразки в нерівних битвах. Тепер проти мамелюків виступав славетний на весь світ, великий Наполеон Бонапарт, з армією, озброєною кращими на той час рушницями й гарматами. А у мамелюків майже не було артилерії. Вони славилися як відмінні кіннотники. Мамелюки не боялися смерті і проявляли в бою дивовижну відвагу. Та шабля, який сміливець її не тримав би, все ж є слабка зброя проти гармати! Мамелюки добре усвідомлювали, що від нинішньої перемоги або поразки залежить їхнє панування в Єгипті, а можливо, навіть саме існування. Тому вони вирішили битися з небезпечним ворогом не на життя, а на смерть.

Висадившись в Олександрії, Бонапарт рушив до Каїру.

Каїр — столиця Єгипту. По-арабськи називається Мазул-Кахира, що означає непереможний. Місто розташоване на правому березі Нілу. Воно засноване в VII столітті нової ери арабським сардаром Амру-Фостатом. Пізніше, в X столітті, сардар Гохарі побудував поруч зі старим містом нове. У наші дні обидва міста — старе і нове — з’єдналися.

Навколо Каїра розташовані пам’ятники єгипетської культури, колись величної, але тепер мертвої. У десяти-п’ятнадцяти кілометрах на південь від Каїра вид­ніються руїни столиці древніх єгиптян — міста Мемфіса. На північ, на відстані кількох кілометрів, знаходяться руїни Геліополіса, а на захід, за Нілом, в десяти-п’ятнадцяти кілометрах, на кордоні голої пустелі, височіють три гігантські піраміди, побудовані за дві з половиною тисячі років до нової ери. Ці споруди своїми грандіозними розмірами і досі вражають людство. Найвеличніша піраміда — піраміда Хеопса має в довжину 227 метрів, стільки ж у ширину і 137 метрів у висоту.

Трохи північне цих пірамід, між ними і Нілом, вишикувалися готові до бою мамелюки. Вбрані в свій найбагатший одяг, на гарячих скакунах, вони чекали появи противника і, тільки-но з’явилися франкські війська, стрімко атакували їх.

XVI

У розпорядженні Махмуд-бея було п’ять тисяч вершників. Він командував лівим крилом війська.

Махмуд-бею довелось битися з французькою кіннотою, яка на перших порах діяла нерішуче. Побачивши яскраві шати мамелюків, коні франків затялися. Настала замішка. Махмуд-бей скористався цим: оголивши шаблю, він кинувся вперед і врізався з тисячею вершників у саму гущавину супротивників. Махмуд хотів відтіснити франків, прорвати їхній фронт і, оточивши певну частину, знищити її. Серед очеретяних заростей, на болотистих берегах річки французькі кавалеристи, незвичні до умов цієї місцевості, не могли вільно маневрувати. Врахувавши це, Махмуд рішуче атакував французів. Кіннота Наполеона, немов розгадавши намір Махмуд-бея, не прийнявши бою, перейшла до оборони. Вороги відступили, але при цьому не порушили порядку і кинулися до своїх головних сил. А там уже гуркотіли гармати.

Випробуваний у битвах Махмуд-бей при першому ж зіткненні з французами переконався, що має справу з новою, незнайомою тактикою. Кожен рух французьких кіннотників, кожен їх крок був обдуманий. У їхніх діях були розрахунок і сувора дисципліна. При кожній сутичці з мамелюками французи поспішно відступали і з разючою майстерністю відбивали шабельні удари.

— Гасане, — звернувся Махмуд-бей до одного з сотників, які билися поруч з ним. — Дивись, синку, з якою спритністю вороги ухиляються від наших атак, як вміло намагаються заманити нас до своїх головних сил. Лети до Аслан-аги. Нехай він з тисячею вершників чекає моїх розпоряджень у засідці, в очеретяних заростях нижче Гізоха. Я не буду Махмудом, якщо не відповім франкам хитрістю на хитрість.

Гасан повернув коня, стьобнув його батогом і помчав.

Махмуд-бей наказав своєму загону відходити. Воїни відступили. Тепер перейшли в наступ французи. Їхні коні вже звикли до яскравого вбрання мамелюків, не лякалися і не ставали на дибки. Махмуд наказав своєму загону продовжувати відступ. Французи наступали зімкнутими рядами. Махмуд прискорив відступ. Французи продовжували насідати. Не від’їхавши і двохсот кроків, загін Махмуда повернув і галопом кинувся на противника, який не очікував такого маневру. Кіннота Махмуда прорвала ворожі лави, відрізала кілька сот кіннотників і відтіснила їх до берега Нілу. На південний схід простяглася широка рівнина, але відступати туди французи побоювалися. Вони вирішили, що їм вигідніше затриматися в очеретяних заростях і чагарниках, що тягнулися на північний схід.

Махмуд-бей тільки цього і хотів, бо саме там стояли його запасні сили. Аслан-ага вийшов із засідки з тисячею своїх вершників і відрізав шлях французам. З іншого боку наступав Махмуд.

Французи опинилися між двох вогнів, але не злякалися. Вони розділилися на два загони: один повернув назад і вступив у бій з кіннотою Махмуда, а другий — схопився з вершниками Аслана. Почалася нерівна битва. Відрізана від основних частин французька кіннота рідшала з кожною хвилиною, але стійко чинила опір. Махмуд продовжував тіснити французів, не даючи їм з’єднатися з головними силами. Було ясно, що, коли таке становище затягнеться хоч на півгодини, весь французький загін до останнього вершника впаде на полі бою.

Та ось гримнула гармата. Ядро розірвалося неподалік від Махмуд-бея і влучило у кількохмамелюків.

Паша над пашами, виявляється, не спав. Його орлині очі бачили все, його гострий розум все зважував. Дізнавшись, що його кіннота зазнає поразки, він негайно вислав їй на підтримку артилерію і піхоту.

Навперебій загуркотіли гармати, і десятки мамелюків полягли на ратному полі.

«Проте вони влучно стріляють!» — подумав Махмуд-бей і став ще завзятіше атакувати французів.

Та ось пролунав барабаний дріб, і здаля показалася наполеонівська піхота, озброєна рушницями з настромленими багнетами.

Тепер відрізаною виявилася та частина кінноти мамелюків, яку вів сам Махмуд-бей.

— Гасане, що це за народ, одягнений у зелені мундири піхотинців? Солдати не схожі на франків, — звернувся Махмуд-бей до свого сотника.

— Піхота франків. Мабуть, венеціанці. Пропустимо їх, а потім атакуємо.

— Що ти, що ти?! Хай допоможе нам аллах! Ми будь-що повинні твердо стояти на місці, а вже потім — життя або смерть! Нам треба зробити все для того, щоб піхота франків не з’єдналась з відрізаною кавалерією, інакше все піде прахом! Ми зобов’язані протриматися! Нехай Аслан-ага знищить той загін. Залишиться принаймні слава про його подвиг. Молодець Аслан-ага, чудово б’ється! Ще чверть години, і він знищить усіх цих франків з кінськими хвостами на шапках. Якщо це вдасться, Аслан-ага приєднається до нас, і тоді, тоді ми уникнемо загибелі, мій Гасане!

Серед венеціанських піхотинців можна було помітити окремих вершників; судячи з одягу, це були начальники сотень. Один з них, красень середніх років, швидко прицілився, вистрілив, і поруч з Махмуд-беєм впав мамелюк, уражений смертельно. Венеціанець поспішно закинув рушницю за спину, вихопив шаблю і, щось крикнувши, кинувся в атаку.

— Ах, гяур! Я тобі цього не прощу! — крикнув Махмуд-бей.

До піхви шаблі Махмуд-бея був прикріплений батіг з рукояткою зі слонової кістки, оздоблений золотом. Цей батіг подарував йому один із хартумських вождів. Махмуд-бей ніколи не розлучався з ним, хоча кінь його не потребував підсікання. Цю річ він беріг як пам’ять. Раптом, при різкому повороті вершника, батіг відірвалася від піхов і впав. «До біса! Чи до цього зараз?!» — промайнуло в голові. Та все ж він низько нахилився і схопив батіг, який впав.

Стривожені мамелюки оточили його.

— О, горе, ти поранений, Махмуде?

— Ні, я не відчуваю болю, — здивовано відповів Махмуд-бей.

— Хіба тебе зараз не зачепила куля? — тремтячим голосом звернувся до нього Гасан. — Ми подумали, що ти поранений і падаєш з коня.

— Ні, я нагнувся, щоб підняти свій батіг.

— Подивися, Махмуде, адже ворожа куля наскрізь пробила твоє сідло. Ми були впевнені, що ти поранений.

— Айт! — крикнув Махмуд-бей. — Це моя доля! Я недарма любив свій батіг. Він врятував мене від смерті. Вперед, мамелюки! За мною!

Зав’язалася рукопашна сутичка. Мамелюки і венеціанці, як голодні вовки, кидалися один на одного. Махмуд-бей рубав своєю шаблею направо й наліво. Коні, шаблі, багнети, люди — все змішалося...

І тут Махмуд-бей знову побачив велетня-венеціанця. Махмуд вихопив пістоль і прицілився. Венеціанець схопився за рушницю, що висіла за спиною, але одразу ж відкинув її, мабуть, згадавши, що вона вже розряджена. Він повернув коня і помчав галопом. Махмуд-бей став переслідувати супротивника.

«Я десь бачив цю людину, його обличчя мені знайоме...» — подумав Махмуд. Однак він ніяк не міг згадати, де і коли він бачив цього красеня.

— Стривай, юначе! Це ти вбив мамелюка?! Покарай мене Бог, якщо я не розрахуюся з тобою! — шепотів Махмуд-бей. Та в цей момент перед ним немов виріс піхотинець із занесеним багнетом. Він кинувся на Махмуда, але гримнув постріл, і піхотинець впав на землю.

Венеціанець, побачивши це, повернув коня і з оголеною шаблею понісся на Махмуд-бея. Супротивники лютими поглядами зміряли один одного.

— Айт, гяур! — крикнув Махмуд-бей і блискавичним ударом шаблі пронизав йому груди.

— Вай, нана! — глухо простогнав венеціанець, випустивши з рук шаблю і, як зрубана гілка, звалився на землю. Його зелений мундир просякав кров’ю.

XVII

Махмуд-бей здригнувся і зблід. Він не зміг би пригадати, скільки людей убив за сорок років: убивати, знищувати людей стало для нього звичним. Але такого душевного хвилювання, як тепер, Махмуд ніколи не відчував. «Вай, нана!» — ці слова відгукнулися в самій глибині його серця, і воно гарячково забилося.

Вся істота Махмуда була вражена. Він уже не чув ні рушничного тріску, ні дзвону мечів, ні гуркоту гармат, від якого здригалася земля. Махмуд-бей завмер на коні і, затамувавши подих, не зводив очей із вмираючого венеціанця.

І тут Махмуд-бей зрозумів, кого він убив: ці очі, цей ніс, цей лоб... Саломе і Резо! Ці вуса і борода, ці губи... Це ж Резо! Так само, як цей вмираючий, скреготав зубами Резо, коли османи нещадно били його батогами на палубі корабля...

«О, горе мені!.. Може, це їхній син?! — майнула страшна думка. — Який жах, Господи!»

У свідомості Махмуда промайнуло все його життя, від вічнозелених берегів дзюркотливої Техурі до величного Ніла. Він згадав дитинство, рідний дім, батьків, братів, отця Маркоза і знову — Саломе і Резо...

«Невже все це справді було?» — немов шепотів йому якийсь голос. «Так, усе це було, все це справді було, — відповідав йому інший голос. — Хіба не пам’ятаєш, навіть у далекому Єгипті ти часто згадував все це і пролив чимало сліз, і тишком, і на людях. Хіба не пам’ятаєш, як викрадений і проданий, подібно тобі, невільник одного разу показав, де знаходиться улюблена, але для тебе навіки втрачена батьківщина. Зі змученим серцем, очима, повними сліз, ти часто спрямовував свій погляд у далечінь. Ти дивився на простягнуту за Нілом неозору голу пустелю. Ти хотів бодай уявно розрізнити за нею гори, вкриті лісами, і серед них — веселу, прозору Техурі. Та марно! Гола пустеля залишалася пустелею, одноманітною і мертвою. У дні юності ти багато разів думав з тривогою: «Ах, що з моїми близькими? Чи живі вони зараз, чи ні?..» Ти пам’ятав усіх... І не тільки людей... Скільки разів ти згадував свою собаку Ажгерію і козла Очагу з крутими рогами, якими він погрожував своїм суперникам... Але час йшов, роки слідували за роками... І ти звик до нового життя. Доля посміхнулася тобі. У тебе є все: багатство, слава, удача... Всі захоплюються тобою, поважають тебе. Так, ти звик до свого становища... Минуло багато років, і за цей час хвилі життя вкрили намулом твоє серце. Та в глибині воно все ж зберегло частку того, що не могли затягнути і змусити закам’яніти ніякі намули, ніякий час. Ця частка іноді несподівано нагадувала про себе, нагадувала про твоє вже забуте минуле. І бентежне серце змушувало тебе, охопленого скорботою, глибоко замислюватися».

— Вай, нана! — повторювали губи вмираючого, що ледве ворушилися.

— Та це ж Резо! Невже? Боже, за що ти так жорстоко покарав мене! У чому моя вина?.. О, якби я знав...

— Вай, нана! — венеціанець ледь здригнувся і завмер.

Волосся ворухнулося у Махмуда на голові, тіло охопило тремтіння. Він глянув на свою закривавлену шаблю, стиснув рукоять і повільно опустив клинок. Гостра сталь блиснула в сонячних променях. Цівка червоної крові стікала по жолобку і застигала у вістрі.

— Махмуд-бей?! Аллах, ти живий?! — крикнув хтось.

Свідомість Махмуда прояснилася. Перед ним стояв мамелюк у рваному одязі. Його змилений кінь хропів. На полі бою валялися трупи мамелюків, франків, убиті коні. Дзвін мечів доносився з боку пірамід. Махмуд подивився на мамелюка і впізнав його. Це був тисяцький Ахмед. Та себе самого Махмуд-бей досі не впізнав. Увесь сорокарічний намул немов змило з його серця. Воно очистилося... Махмуд-бей перестав бути мамелюком.

— Махмуд-бей! — з тривогою повторив Ахмед. — Що робити? Чому ти стоїш, як скам’янілий? Хіба не бачиш, що франки долають нас?! Загін Аслана-ага знищений. Де твої люди? Омер-Саїд послав за тобою. Він просить поспішити йому на допомогу... — квапливо доповів Ахмед.

Махмуд-бей безмовно глянув на тисяцького та знову вп’явся очима в мертвого венеціанця.

Почулося цокання копит, прискакали мамелюки. У загоні були десятники і кілька тисяцьких.

— Махмуд?! Ти тут? Що відбувається? Ахмед, чому ти стоїш тут? Ми загинули. — Коротконогий паша над пашами розгромив нашу гвардію... Омер-Саїд звитяжно впав за славу мамелюків. Махмуде, всі беї шукають тебе. Вони не знають, що робити, як бути. Франки оточують нас. Страшна біда може обрушитися на нас щохвилини! — наперебій кричали мамелюки.

Махмуд мовчав. У його свідомості проносилися інші образи, виникали інші постаті.

— Ти поранений? — запитав хтось.

— Чого ти стоїш, втупившись у мертвого гяура? — різко запитав Ахмед. — Це сотник венеціанців. Собаці — собача смерть!

— Хто венеціанець? — крикнув Махмуд-бей, і обличчя його спотворилося.

Мамелюки відсахнулися назад.

— Аллах! Аллах! Що з тобою, Махмуде?! — перелякано вигукнули вони.

— Він такий же венеціанець, як я — араб! — запально вигукнув Махмуд-бей.

— Аллах! Аллах! Великий пророче, захисти нас! Чи не з глузду він з’їхав?!

— К бісу твого пророка і твого аллаха!.. Де вони? Беззаконня — ось аллах усього земного, і насильство — його пророк! — закричав Махмуд-бей.

— Махмуде! — обурився тисяцький Ахмед. — Невже це правда? Ти відкинув іслам?.. Чи зрадив клятві мамелюків?

— До біса ваш іслам і вашу клятву!

— Махмуд?! Що тут відбувається? Чи не підкуплений він франками? Зрадник! — обурився тисяцький Ісмаїл.

— Цілком можливо! — погодилися мамелюки. — Загін його розбитий, а сам він живий і неушкоджений...

— Гяуре! Я розрахуюся з тобою! — заволав тисяцький Ахмед, схопившись за шаблю.

Махмуд-бей немов тільки цього і чекав.

— Спробуй! — з гіркою усмішкою промовив він.

Ахмед не встиг вийняти з піхов шаблю, як Махмуд проткнув тисяцького своїм мечем.

— О, гяур! О, зрадник! — крикнули мамелюки і схопились за шаблі.

— Вай, нана! — пролунав гучний стогін, і смертельно поранений Махмуд-бей упав на труп венеціанця.

Гуркіт гармат і рушничні залпи поступово вщухали, і чулися тільки дріб барабанів і звуки труб.

Війська франків зібралися біля пірамід і святкували перемогу.

На полі битви серед незліченних тіл лежали хрест-навхрест два мерці. Один був у дорогому арабському вбранні, а інший — у зеленому мундирі венеціанського гвардійця.

Та Богу було відомо, що перший із них не був арабом, а другий — венеціанцем.

Обидва були синами нещасної Грузії.


1909

Примітки

1

Гомі — злак на кшталт пшона, а також каша, приготовлена з нього.

(обратно)

2

Хресільська битва — переможна битва грузинського війська проти турків на чолі з імеретинським царем Соломоном І. Відбулася 1757 року.

(обратно)

3

Мацоні — кисле молоко, грузинський різновид кефіру.

(обратно)

4

Чалам-каламі (груз.) — видовбаний гарбуз, який застосовували для пиття вина.

(обратно)

5

Чогані (груз.) — дерев’яна лопаточка для перемішування гомі в казані.

(обратно)

6

Морду — вихователь; чоловік годувальниці.

(обратно)

7

Оджалеші, панеші — сорти грузинських вин, які культивуються в західній частині країни.

(обратно)

8

Квеврі (груз.) — вкопаний у землю конусоподібний великий глек для тривалого зберігання вина.

(обратно)

9

Таріел — герой поеми Шота Руставелі «Витязь у тигровій шкурі»; ім’я його — синонім сили, мужності й благородства.

(обратно)

10

Рачинський еріставі — крупний феодал, володар Рачи, гірського району в західній Грузії.

(обратно)

11

Батоно (груз.) — добродій, пан; ввічливе звертання до чоловіка.

(обратно)

12

Чкондіделі — глава мегрельської (одішської) епархії грузинської православної церкви, найвпливовіший архієрей Західної Грузії.

(обратно)

13

Окрібець — житель Окріби, гірської частини Імереті (одного з районів Західної Грузії).

(обратно)

14

Мравалжамієр — традиційна багатоголоса грузинська застільна пісня «Многая літа».

(обратно)

15

Деві (груз.) — міфічна істота, втілення казкової сили.

(обратно)

16

Марчілі — грузинська срібна монета.

(обратно)

17

Ахалухі (груз.) — національний верхній одяг.

(обратно)

18

Гіоргі Ліпартія — дядько Левана Дадіані, до його повноліття керував князівством Самегрело.

(обратно)

19

Леван Дадіані — володар Самегрело (1611—1657), визначний політичний і військовий діяч.

(обратно)

20

Чоха (груз.) — верхній чоловічий одяг, частина грузинського національного вбрання.

(обратно)

21

Шах-Аббас — іранський шах (1587—1629), лютий ворог Грузії.

(обратно)

22

Пачічі (груз.) — домоткані вовняні панчохи.

(обратно)

23

Ефуті — старовинна грузинська книга, що містила астрономічні і метеорологічні відомості.

(обратно)

24

Одіші — одна з історичних назв Самегрело.

(обратно)

25

Карабадіні — старовинна грузинська книга про медицину і знахарство.

(обратно)

26

Гурієлі — титул володаря одного з грузинських князівств — Гурії.

(обратно)

27

Азнаур — представник грузинської феодальної знаті; за ієрар­хією стояв нижче князя.

(обратно)

28

Пешкеш (тюрк.) — дар, підношення.

(обратно)

29

Патені — мегрельською — пан, добродій; відповідає грузинському «батоно».

(обратно)

30

Гюрджі (тюрк.) — грузин.

(обратно)

31

Гяур (тюрк.) — іновірець, не мусульманин.

(обратно)

32

Куруш — металева дрібна монета Туреччини; піастр.

(обратно)

33

Камателі (груз.) — гральні кості; використовуються при грі в нарди, де шашки пересуваються за цифрами, які випадають в камателі.

(обратно)

34

Сардар — головнокомандувач військами в країнах Ближнього Сходу.

(обратно)

Оглавление

  • Останній зойк душі не перекладається
  • I
  • II
  • III
  • IV
  • V
  • VI
  • VII
  • VIII
  • IX
  • X
  • XI
  • XII
  • ХІІІ
  • XIV
  • XV
  • XVI
  • XVII
  • *** Примечания ***