Operācija Kupols [Любовь Сергеевна Черникова] (fb2) читать постранично


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

Edgars Auziņš Operācija Kupols

Pirmā nodaļa. Sensacionāls paziņojums

Tā bija parasta pavasara diena. Saule jau augstu uzlēkusi. Pa atvērto logu skaļi čivināja putni. Es negribēju celties. Viņi strādāja pie projekta visu nedēļu. Termiņš tika nokavēts, un viņiem draudēja finansējuma atcelšana. Tāpēc viņi daudz strādāja un maz gulēja. Galu galā viss tika atrisināts un termiņi tika pagarināti, taču šim nolūkam bija jāpieliek maksimālas pūles, visa harizma un, protams, jāsagatavo paplašināts pamatojums ar vissarežģītākajiem kvantu aprēķiniem un grafisko noformējumu. Bet cik prasmīgi tas tika izdarīts! Ja pirms runas investoriem kāds cits šaubījās, vai satelītu Atlant 1 var uzbūvēt tik šauros termiņos un ar niecīgu finansējumu, tad pēc Aleksa runas visa komanda noticēja saviem spēkiem un pāri savām iespējām.

Caur miegainību atskanēja caururbjošs telefona zvans. Jaunais vīrietis negribīgi atvēra vienu aci. Aizvērto žalūziju dēļ istabā valdīja krēsla un man negribējās mosties no vārda: vispār… Telefons nepārstāja zvanīt, tāpēc nācās pacelt:

— Aleks, vai tu skaties televizoru? Ieslēdziet "Internacional"

— Kungs, Den, vai tu esi pie prāta?! Es atnācu mājās pulksten vienos, ļaujiet man gulēt…

— Aleks, tu to vēl neesi redzējis, nekavējoties ieslēdz!

Zvans tika atvienots. Alekss negribīgi pastiepās pēc tālvadības pults un nospieda pāris pogas. Žalūzijas lēnām slīdēja uz augšu, atklājot visu mazā bakalaura dzīvokļa nekārtību, ko dubultoja nedēļas darbs uz "neprātīga profesora" robežas. Guļamistaba bija piepildīta ar saules gaismu. Ekrāns nolaidās ērtā augstumā un pie sienas parādījās raidījums.

"Starptautisks," Alekss pavēlēja. Attēls pārslēdzās, un ekrānā parādījās reklāma par kaķu barību… "Un tāpēc es piecēlos," viņš ironizēja.

Alekss negribīgi piecēlās, izstaipījās un devās uzvārīt sev kafiju. Kopumā viņš bija pedantisks cilvēks, un nemazgāti trauki bija izņēmums, nevis likums. "Visam ir vajadzīga kārtība: dzīvoklī, domās, biznesā un attiecībās!" Šis moto viņam bija uz klēpjdatora darbvirsmas. Un virtuvē virs kafijas automāta skanēja frāze no viņa iecienītākās bērnu grāmatas: “Tu no rīta piecēlies, nomazgāji seju, sakārto sevi un nekavējoties sakārto savu planētu!” Nu, viņš izsvītroja vārdu "planēta" un ierakstīja "dzīvoklis" viņa ambīcijas nebija tik tālu, bet pārējais ir pareizi.

"Sasodīts, es gulēju četras stundas dienā veselu nedēļu, kāda velna pēc, Den," no viņa krūtīm izlauzās pašapžēlas vaidi.

Kafijai vajadzētu palīdzēt. Viņš palīdzēja sev dubultā un atgriezās ekrānā.

"Valdība ilgu laiku slēpa draudus, kas karājās pār planētu. Jau pusgadsimtu mēs cenšamies situāciju atrisināt ar smalkākām un slepenākām metodēm, taču noslēpt to vairs nav iespējams. Ar katru dienu skaidrākas kļūst svešas civilizācijas iebrukuma pēdas. Desmitiem tūkstošu cilvēku visā pasaulē bezgalīgi ziņo, ka ir redzējuši NLO vai ir bijuši pakļauti kontaktam ar citplanētiešiem…

— Kas pie!? — Alekss uzkaisīja kafiju tieši uz gultas, — kādas muļķības, kāpēc, par ko viņš runā?! Un es sapratu, ka šī programma ir palaidnība vai arī viņi lasa fragmentu no Velsa vai Šeklija, vai kāda cita jaunizveidota rakstnieka darba. Nu, labi, klausīsimies, tad noteikti teiks, ka tas nav īsts.

— Lai nesētu paniku, jau iepriekš teikšu, ka valdība nesēž dīkā, un pirms vairākiem gadiem tika izstrādāta aizsardzības sistēma, kas tiek būvēta pēc plānotajiem grafikiem. Tas ir, tiek ieviesta tehnoloģija, kas paredzēta, lai cīnītos pret gaidāmajiem draudiem. Bet nākamajā posmā būs nepieciešama koordinācija pasaules sabiedrības līmenī, un šāda globāla projekta slēpšana no parastajiem pilsoņiem vienkārši nedarbosies. Amerikai jākļūst par vienotības kodolu pret planētas draudiem. Mūsu priekšā ir grūts uzdevums veikt starptautisko koordināciju un atrisināt visu valstu pārrunājamības problēmu. Programma, kas šobrīd tiek īstenota, tika izstrādāta pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, tās kodētais nosaukums: “Operācija Dome”. Tomēr finansējuma trūkuma un reālas situācijas izpratnes trūkuma dēļ tas tika ierobežots un atsākts pirms vairākiem gadiem ar būtiskām modifikācijām, pamatojoties uz mākslīgā intelekta un 5G tehnoloģiju pieejamību. ANO sanāksmē, kas notiks 22.jūnijā, mēs esam iecerējuši aktualizēt šo jautājumu un lūgt pasaules sabiedrību apvienoties, saskaroties ar kopējiem draudiem. Uzskatu, ka oficiālā daļa ir pabeigta. Visu informāciju par “Operation Dome” reklamēšanu un visas ziņas par citplanētiešu kontaktu tēmu var uzzināt oficiālajā valsts kanālā, un nav jāmeklē sensācijas par otršķirīgām privātajām kopienām.

Turpinājumā Operācijas Doms vadītājs Dr.Stokers otrdien rīkos divu stundu preses konferenci, kurā piedalīsies žurnālisti un privātie novērotāji, lai detalizēti izceltu uzdevumus, termiņus, paveiktā darba grūtības un dotu virzienu nākotnei. Nākamo mēnešu laikā tiks izlaista programma, kurā tiks prezentēti visi fakti un pierādījumi par kontaktiem ar ārvalstniekiem. Plānojam arī atvērt artefaktu muzeju-laboratoriju, kurā aicinām ikvienu, kam ir svarīgi ne tikai skatīties, bet arī darboties cilvēces labā.

Paldies par jūsu uzmanību. Dievs svētī Ameriku un visu pasauli!

"Tātad, mēs dzirdējām satriecošu paziņojumu no Baltā nama preses sekretāra Mārtija Santosa. Tas ir vienkārši neticami! Es vienmēr zināju, ka tie pastāv, bet, kad tie tika oficiāli paziņoti, man uznāca zosāda. Kā tev iet Kriss?…

Alekss nespēja noticēt savām acīm un ausīm un nevarēja nākt pie prāta:

— Kā?! Kā?! Tas nevar būt, tas ir mānīšana, tas… Viņi nevarēja izdarīt tik zvērīgus melus. Par ko?! Kā viņi var pārliecināt kādu citu, izņemot neprātīgos TV zombijus, par šo… Dr. Stokker, Dr. Stokker, kas tas ir? Ļoti pazīstams uzvārds. Droši vien kāds ķēms, īsts zinātnieks tam vienkārši nespēj noticēt…

Alekss staigāja pa istabu, vicinādams rokas. Sapnis pazuda kā nejauši. Viņa skatiens paskatījās uz jaunāko žurnāla The Economist numuru, ko viņš vēl nebija atvēris, lai gan to bija iegādājies pirms nedēļas. Viņš paķēra žurnālu ar zinātnieku grupu uz vāka:

— Jā, kā gan lai aizmirstu, šis ir ASV kosmosa programmas vadītājs, viens no titulētākajiem mūsdienu fiziķiem. Tas nevar būt, bet es viņu atmaskošu pēc piecpadsmit minūtēm, es varu sniegt vismaz divdesmit argumentus pret "citplanētiešu iebrukumu", Alekss trīcēja no sašutuma. — Sasodīts, viņš ir fiziķis, viņam jāzina, ka tas nenotiek.

Viņš staigāja un runāja ar sevi, līdz kaķis sāka nokļūt zem kājām un prasīt ēdienu. Man bija jāiet uz virtuvi un jāielej ēdiens bļodā. Vienā brīdī uztaisīju sev vēl vienu tasi kafijas, apsēdos krēslā un nedaudz nomierinājos.

— Nē, tas viss ir viltots, es piezvanīšu Denam un viņš teiks, ka gribēja mani paķircināt, ka tas ir kaut kāds jauns ekstrēmais šovs. Jā, tas ir tikai joks. Ha, es tiešām sāku ticēt, ka pasaule ir kļuvusi traka.

Otrā nodaļa. preses konference

Pēc pāris stundām Alekss piezvanīja Denam. Uztvērējs izklausījās vienmuļi: "Abonents ir aizņemts, zvaniet vēlāk vai atstājiet ziņojumu pēc pīkstiena." Es negribēju runāt ar automātisko atbildētāju, jo īpaši tāpēc, ka Alekss tikai tagad atcerējās, ka vakar pusdienlaikā bija ēdis pēdējo reizi. Tāpēc viņa rokas sniedzās pret ledusskapi, meklējot pārtiku.

Šai nedēļas nogalei vajadzētu būt fantastiskai. Tās tika plānotas pirms mēneša, un Alekss slavēja debesis, ka avāriju darbā izdevies apturēt bez zaudējumiem turpmākai atpūtai. Amatieru šaha turnīrs Vaiomingā notika katru gadu, un viņš un viņa universitātes draugi tajā piedalījās jau piecpadsmit gadus. Šoreiz uz titulu pretendēja viņu draugs, un viņi uzstājās atbalsta grupā. Taču pāris spēles viņiem garantētas, un kopējā svētku atmosfēra vienmēr ir iespaidīga.

Alekss paskatījās pulkstenī un saprata, ka viņam vairs nav laika uzkopt dzīvokli. Ātri salocīju somu, pārbaudīju, vai telefons lādējas, ielēju Inocentam barību, nolasīju lekciju par uzvedības noteikumiem saimnieka prombūtnes laikā, pārbaudīju kaķa smilšu kasti, pārliecinājos, ka viss ir tīrs, samīļoju kaķi