Друзі зі змієносця [Володимир Бабула] (fb2) читать постранично, страница - 2


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

найкраще. Бачите, так заговорилася, що ледь не забула запросити вас на невелику перекуску. Ви, напевно, втомилися з дороги.

Втомився після півгодинного польоту? Не їхав же я потягом, як колись мандрували, - відказав Северсон. - Зі всіх боків усі наглядають за мною й турбуються про моє здоров’я. «Вважайте, не треба хвилюватися», - напучувала мене Наташа Орлова. «Відпочинь трохи, не перевантажуй себе», - постійно непокоїться Алена. Не розумію цього! Я ж не з цукру, я цілком здоровий. Зізнаюся - прийшов до вас лише задля спокою в сім’ї. Не знаю, навіщо мені лікуватися.

- Я вас не лікуватиму, - поблажливо посміхнулася лікарка. - Як ви знаєте, я воюю лише проти старіння. Хіба ж не хочете продовжити життя? Визнайте - політ до сусідньої сонячної системи - не зовсім еліксир безсмертя, здоров’ я він вам, безумовно, не додав. Про це свідчать і ваші сиві скроні. Хоча виглядає це непогано, а деяким дівчатам навіть подобається, - але для нас, войовників зі старінням - це певна ознака ослаблення найважливіших органів у тілі.

Середня тривалість життя залежить не лише від «Vitа-45», який ми зараз уживаємо для безперервного оновлення внутрішніх органів. На неї також впливає і спосіб життя. Цілком природно, що в часи вашої молодості - в добу капіталізму, коли люди жили не вельми добре, щоденно тривожилися про майбутнє, пили алкоголь і курили - похилий вік був рідкістю. У вашому випадку боротьба за глибоку й активну старість особливо складна й важка. Тяжкий побут до останнього польоту з Амундсеном, відтак замороження й багаторічна клінічна смерть у льодовиках Арктики - й, нарешті, важкий процес відновлення й регенерації організму. Авжеж, усе це ви пережили щасливо. Стали новою людиною в істинному значенні цього слова. Навіщо я вам це розказую? Щоби повчати вас? Знаєте добре, що ні - ми достатньо знайомі. Я просто хочу, щоб ви в зародку зрозуміли складність проблеми, довіряли й допомагали мені.

Криштоф повернувся, - вказала вона на вертоліт, що виблискував у сонячному світлі. - Криштоф Липський, мій асистент. Вельми здібний чоловік, моя права рука, можна сказати. Часом він трохи впертий і любить водити людей у квітень[1], як у нас кажуть, але загалом дуже хороший хлопець. Наша Лідушка - онука - його просто обожнює. Врешті - познайомитеся з ним самі...

Коли вони вийшли на галявину, Криштоф Липський був уже на віллі й жваво розмовляв із піонеркою. Забачивши господиню, підбіг до неї й задихано мовив:

Товаришко Бартошова, ви вже знаєте? Це називається відчуттям сенсації, еге ж?

Не чекаючи відповіді, він підійшов до Северсона й відрекомендувався.

Цікаво, що ви вигадали для нас цього разу, - засміялася лікарка. - Гадаю, це буде щось на кшталт останнього випробування бура, котрий, за вашими словами, несподівано виявили на протилежному кінці земної кулі - в Токіо на майдані, еге ж?

Цього разу я цілком серйозно, - присягнувся асистент. - Дивуюся, що ви ще нічого не знаєте. Про це говорить весь світ...

Так само, як і про лох-неське чудовисько. Не розігруйте нас, - глузувала лікарка. - Подібно в нього починаються квітневі жарти, - звернулася вона до Северсона.

Який там квітень - повідомлення з Марса, дивовижне повідомлення! Уявіть собі - в сусідніх сонячних системах ми знайшли мислячих істот - і тепер вони прибувають відвідати нас...

Северсон пожвавився:

Хто, хто прибуває до нас?

Дослідницька станція на Марсі кілька годин тому повідомила, що в напрямку Землі зі Всесвіту летить велике тіло невідомого походження. Це не метеор, тіло має надто правильну форму та, ймовірно, оснащене крилами. І це ще не все.

Мабуть, це повертаються два наші міжзоряні кораблі - «Електрон» та «Фотон», і ваша фантазія трохи розігралася, - перервала його, все ще не вірячи, лікарка. - Гадаю, ви помилилися професією. Вам би писати фантастичні романи.

Северсон похитав головою.

Це не може бути ні «Електрон», ні «Фотон». Навіть якби зорельоти досягли швидкості світла, вони не в змозі з’явитися тут раніше, ніж через два роки. Таке було б можливо лише в тому випадку, якби можна було летіти в десять разів швидше від світла. Та я сумніваюся в цьому.

Чудово, товаришу Северсон! До того ж, «Електрон» та «Фотон» не надіслали б загадкове повідомлення, перехоплене зв’язківцем нашого корабля. Хвилину, я вам зараз зачитаю. Ось що було отримано: «Люди планети Земля! Не бійтеся нас! Ми приходимо до вас із незнаних просторів Усесвіту як друзі».

Повідомлення було вислане саме так, як я вам прочитав - англійською мовою. Розумієте? Англійською! Безумовно, це не помилка, таємничі люди повторювали передачу кілька разів.

І несподівано воно віднайшлося на майдані в Токіо - я вже знаю, - розсміялася доктор Бартошова. - Якщо я вам і досі йняла мало віри, то тепер не вірю зовсім. Це похвально, що хочете нас розвеселити, але сьогодні не перше квітня. Наскільки мені відомо, в нас нині четвер, п’ятнадцяте листопада.

Северсон також заразився сміхом лікарки. Та раптом йому щось