Володар Перстенів [Джон Роналд Руел Толкін] (fb2) читать постранично, страница - 516


 [Настройки текста]  [Cбросить фильтры]

1992.

19. Tyler J.E.A. The Tolkien Companion. — London: Macmillan, 1976.

20. Wadell P.J. Friendship and the Moral life. — West Bend, Indiana: University of Notre Dame, 1989.

21. White M. Tolkien: A Biography. — New York: New American Library, 2003.

Примітки

1

Згідно з літописом Ґондору, ним був Арґелеб II, двадцятий витязь північної династії, яка закінчилася через триста років з правлінням Арведуї.

(обратно)

2

Таким чином, рік Третьої Епохи в літочисленні ельфів і дунаданів можна визначити, додаючи 1600 до дати Літочислення Ширу.

(обратно)

3

Так гобіти називають Віз, або Велику Ведмедицю.

(обратно)

4

Ріка Брендівинна.

(обратно)

5

Див. виноску в Додатку F: Про ельфів.

(обратно)

6

У календарі Ширу всі місяці мають по 30 днів.

(обратно)

7

Див. Додаток F.

(обратно)

8

У календарі Ширу березень (або рет) мав тридцять днів.

(обратно)

9

Мабуть, орківське за походженням: шарку, «старий чоловік».

(обратно)

10

Він був четвертим сином Ісілдура, народженим в Імладрісі. Його брати загинули на Ірисових Полях.

(обратно)

11

Після Еарендура королі вже не прибирали ельфійських імен.

(обратно)

12

Після Малвегіла королі Форноста знову почали домагатися влади над усім Арнором і на знак цього прибирали імена з префіксом ар-(а-).

(обратно)

13

Легенда говорить, що дикі білі буйволи, яких усе ще можна зустріти біля Рунійського моря, походять від Араве, мисливця з роду валарів; у Прадавні Часи він єдиний із-поміж валарів часто приходив до Середзем'я.

(обратно)

14

Цей дивний похмурий народ, залишки людей далеких днів, звичний до жорстких холодів володінь Морґота. Ті холоди і досі сковують той край, хоча лежить він не далі, як на сто ліг північніше від Ширу. Лосоти живуть у снігу і, кажуть, можуть бігати по льоду, прив'язавши до ніг кістки, а візки у них без коліс. Переважно вони живуть — недосяжні для їхніх ворогів — на Мисі Форохель, який замикає на північному заході величезну затоку з тією самою назвою; однак вони часто розбивають табори на південних берегах затоки біля підніжжя Гір.

(обратно)

15

Так був урятований перстень Дому Ісілдура; пізніше його викупили дунадани. Кажуть, то був той перстень, який Фелаґунд із Нарґотронда дав Барагірові, а Берен повернув із великим ризиком.

(обратно)

16

То були Камені Аннумінаса й Амон-Сула. На Півночі залишився тільки Камінь Вежі Емін-Берайд неподалік від Затоки Лун. Його охороняли ельфи, і, хоча ми ніколи не знали цього, він залишався там, доки Кірдан не переніс його на борт корабля Елронда, коли той відпливав. Але нам розповідають, що цей Камінь не був схожий на інші й не пов’язаний із ними, постійно повернутий у бік Моря. Еленділ так розмістив його там, аби дивитися назад «прямим поглядом» і бачити на Заході далекий Ерессеа; та море вкрило Нуменор назавжди.

(обратно)

17

Як розповідає король, скіпетр був головним знаком королівської влади в Нуменорі; так само було в Арнорі, чиї королі не носили корони, а лише білий коштовний камінь — Еленділмир, Зірку Еленділа, — прикріплений до срібного обруча. Говорячи про корону, Більбо, без сумніву, мав на увазі Ґондор. Він, здається, був непогано знайомий із історією роду Араґорна. Скіпетр Нуменору, кажуть, загинув із Ар-Фаразоном. Скіпетром Аннумінаса був срібний жезл володарів Андуніє — нині, напевно, найдавніший витвір людських рук, збережений у Середзем'ї. Коли Елронд передав його Араґорнові, скіпетру вже було понад п'ять тисяч років. Корона Ґондору була зроблена за зразком бойових шоломів нуменорців. Спершу це і був звичайний шолом; кажуть, це той самий шолом, який мав на собі Ісілдур у Битві Даґорладу (бо шолом Анаріона розбив кинутий із Барад-дура камінь, який і вбив Анаріона). Та за часів Атанатара Алкаріна його замінили шоломом, прикрашеним коштовним камінням. Ним і коронували Араґорна.

(обратно)

18

Чудове прикриття і закрита затока Умбару були споконвічною землею нуменорців; однак Умбар став твердинею людей короля, пізніше названих Чорними нуменорцями, котрих звабив Саурон і котрі понад усе ненавиділи послідовників Еленділа. Після падіння Саурона їхній народ швидко зменшився або змішався з Людьми Середзем'я, однак ті успадкували таку